X

Evenimentele Zilei de 10 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 10 iulie în Istorie

10 iulie este a 191-a zi a gregorian calendarului și a 192-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 10 iulie

(BOR) Sf. 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

Sf. 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei (†319) – foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sfinţii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei au trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Cei 45 sfinți martiri uciși la Nicopole, Armenia († 319)

 

(BRC) Sf. Knut al IV-lea; Cei Șapte Fii ai sf. Felicitas, martiri; Sf. Anton Pecierskij


The death of Canute IV of Denmark in the Church of Saint Albanus (1086)

Knut al IV-lea (1042 – 10 iulie 1086) cunoscut mai târziu sub numele de Knut cel Sfânt, a fost regele Danemarcei din 1080 până în 1086. Knut a fost un rege ambițios care a căutat să întărească monarhia daneză, susținută cu devotament de Biserica Romano-Catolică. Ucis de rebeli în 1086, el a fost primul danez care a fost canonizat, fiind recunoscut de Biserica Romano-Catolică ca patron spiritual al Danemarcei în 1101, sub numele de San Canuto.

 

(calendarul evangelic) Wilhelm de Orania

Wilhelm de Orania, portret de Adriaen Thomas Key (ca. 1570–1584).

Wilhem de Orania sau Wilhem Taciturnul (n. 24 aprilie 1533—d. 10 iulie 1584) s-a născut la Dillenburg făcând parte din Casa de Nassau, ca și conte de Nassau. A devenit prinț de Orange (Orania) în 1544, fiind fondatorul ramurii Casei de Oranje-Nassau. A fost principalul conducător al revoltei olandeze împotriva Spaniei, revoltă care a dus la izbucnirea Războiului de optzeci de ani, care a avut ca rezultat independența formală a Provinciilor Unite (1648).

A sfârșit asasinat în 1584 de Balthasar Gérard în clădirea Het Prinsenhof (Curtea princiară) din Delft. A fost înmormântat în Nieuwe Kerk din Delft, biserică în care de atunci sunt înmormântați membrii Casei de Oranje-Nassau. În Țările de Jos este supranumit Vader des Vaderlands, adică „părintele patriei”; de asemeni imnul național al Țărilor de Jos, Het Wilhelmus, a fost compus în onoarea lui.

 

Zile onomastice Alexander, Erich, Oliver

 

Insulele Bahamas: Independența de stat (față de Marea Britanie) (1973)

Bahamas, oficial Comunitatea Bahamas, este o țară insulară în arhipelagul Lucayan ce constă din mai mult de 700 de insule și atoli din Oceanul Atlantic; în nordul Cubei, și regiunii Hispaniola (Haiti și Republica Dominicană); nord-vest de Insulele Turks și Caicos și sud-est de statul american Florida. Capitala se află la Nassau, pe insula New Providence.

La începuturi, insula a fost locuită de oamenii Lucayan, ce vorbeau limba Taino. Bahamas a fost insula pe care Columb a ajuns în Lumea Nouă în 1492. Cu toate că spaniolii nu au colonizat niciodată Bahamasul, ei au trimis locuitorii de aici în Hispaniola. Insula a fost în mare parte părăsită între 1513 și 1648, atunci când coloniștii englezi din Bermuda s-au stabilit pe insula Eleuthera, insulă vecină Bahamasului.

Bahamasul a devenit colonie britanică în 1718, când britanicii au învins pirateria. După Războiul de Independență al Statelor Unite alooooooooaliști americani în Bahamas; aceștia din urmă și-au adus și sclavii și au stabilit plantații. Negrii au început să fie populația majoră începând cu această perioadă. Bahamasul a devenit un refugiu pentru sclavii liberi: Marina Regală trimitea aici negrii răpiți de pe navele cu sclavi. Sclavia din Bahamas a fost abolită în 1834.

În prezent, descendenții sclavilor africani fac aproape 90% din populație; probleme legate de anii de sclavie fac parte din societate. Bahamas a devenit teritoriu independent în 1973, dar care face parte din Comunitatea Națiunilor, păstrându-l ca monarh pe regina Elisabeta a II-a. În termeni economici, produsul intern brut pe cap de locuitor este unul dintre cel mai mare din America (după Statele Unite ale Americii și Canada). Economia este bazată pe turism și finanțe.

 

Astăzi în istorie pentru 10 iulie

 

Evenimentele Zilei de 10 iulie în Istorie:

– 10 iulie 1690 – Bătălia de la Beachy Head;

– 10 iulie 1985 – Nava Greenpeace Rainbow Warrior a fost bombardată și scufundată în Auckland, Noua Zeelandă de către agenții francezi DGSE

 

10 iulie Anul 138 – A murit imparatul roman Hadrian (n. 76). A fost înmormântat la Roma, alături de soţia sa, Vibia Sabina.

Publius Aelius Traianus Hadrianus (24 ianuarie 76 – 10 iulie 138), cunoscut ca Hadrian, a fost Împărat Roman (117-138). Hadrian a fost al treilea dintre așa-zișii „cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”. A inițiat o serie de reforme în armată și justiție; arta și arhitectura au înflorit în timpul domniei lui. În capitală este restaurat Panteonul, se construiește Mausoleul sau viitorul Castel Sant’Angelo – mormântul împăraților romani până la Caracalla.

Hadrian a acordat o deosebită atenție promovării filosofiei și literaturii, manifestând o pronunțată înclinare pentru cultura greacă. El însuși era filosof și scriitor, fiind autorul unor poezii în greacă și latină, discursuri, scrieri filologice și enciclopedice.

Pe plan extern, Hadrian încheie pacea cu parții și renunță la ultimele cuceriri ale lui Traian din provinciile Armenia, Asiria și Mesopotamia, fixând granița orientală pe Eufrat. Legate de vizitele împăratului în Dacia, au loc două reorganizări administrative ale provinciei, împărțită în 119 în Dacia Superior și Dacia Inferior, iar în 123 în Dacia Porolissensis, Dacia Superior și Dacia Inferior.

În Britannia, Hadrian a construit zidul defensiv ce îi va purta numele, și care trasa granița de nord a Imperiului Roman. În anul 132, intenția lui Hadrian de a înălța un templu al lui Jupiter la Ierusalim a declanșat ultima mare răscoală a iudeilor, condusă de Bar Kohba și reprimată în 135. Hadrian rămâne una dintre cele mai originale personalități din galeria principatului.

 

10 iulie Anul 649 – A murit imparatul chinez Li Shimin; (n. 599).

 

10 iulie 1086 – A murit Knut al IV-lea al Danemarcei (n. 1042)


The death of Canute IV of Denmark in the Church of Saint Albanus (1086)

Knut al IV-lea (1042 – 10 iulie 1086) cunoscut mai târziu sub numele de Knut cel Sfânt, a fost regele Danemarcei din 1080 până în 1086. Knut a fost un rege ambițios care a căutat să întărească monarhia daneză, susținută cu devotament de Biserica Romano-Catolică. Ucis de rebeli în 1086, el a fost primul danez care a fost canonizat, fiind recunoscut de Biserica Romano-Catolică ca patron spiritual al Danemarcei în 1101, sub numele de San Canuto.

 

10 iulie 1096 – Celebrul erou national spaniol El Cid, pe numele real Rodrigo Diaz de Vivar, s-a stins din viaţă.

El Cid – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Rodrigo Díaz de Vivar (n. Vivar del Cid⁠, Castilia și León, Spania – d. 1099, Valencia, Comunitatea Valenciană, Spania) a fost un cavaler castilian și șef militar în Spania medievală. Maurii l-au numit El Cid. Nascut in jurul anului 1043, la Burgos, Diaz a crescut la curtea regelui Ferdinand I. A dobandit respect datorita abilitatilor sale militare exceptionale, insa a fost expulzat din regat dupa ce a condus o campanie neautorizata in tinutul Leon aflat sub protectia lui Alfonso VI. Si-a oferit serviciile conducatorilor musulmani ai Saragosei, sporindu-si faima de general printr-o serie de victorii stralucite.

In jurul anului 1087 a initiat o serie de manevre politice si militare complicate, in urma carora a cucerit regatul Valenciei pe care l-a condus pana la moartea sa. Faptele de vitejie ale Cidului, care in araba inseamna “domn”sau “stapan”, au fost romantate in mare masura. Lui i-a fost dedicat ”Cantecul Cidului” („Poema del Cid” sau ”Cantar del Mio Cid”), care este una din marile epopei ale Spaniei medievale. Datorita bravurii sale a ramas un model pentru toti cavalerii acelui timp. Mormantul sau se afla in Catedrala din Burgos.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 iulie 1290 – A murit regele Ladislaus IV al Ungariei; (n. 1262).

 

10 iulie 1419 – S-a nascut imparatul Japoniei Go-Hanazono ; (d. 1471).

 

10 iulie 1452 – S-a nascut regele Scotiei James al III- lea ; (d. 1488).

 

10 iulie 1466 – Încep lucrarile de constructie la Manastirea Putna, ctitorie a lui Stefan cel Mare, ridicata dupa cucerirea cetatii Chilia.

Mănăstirea Putna – foto: ro.wikipedia.org

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu). Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Conform Letopiseţelor putnene şi Cronicii moldo-polone, la 10 iulie 1466 a început zidirea bisericii Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie monastică a lui Ştefan cel Mare, concepută in plan triconc dezvoltat, cu menirea de a servi ca necropolă domnească pentru marele voievod şi familia sa. Pe 15 septembrie Ştefan cel Mare a cumpărat satul Vicovul de Sus, cu 200 de zloţi tătăreşti si l-a daruit Mănăstirii Putna, a cărei construcţie abia începuse, inaugurând astfel seria marilor donatii pentru gloriosul său aşezământ religios.

 

10 iulie 1509 – S-a nascut Jean Calvin, teolog si om de stat francez, important reprezentant al reformei protestante, fondator al calvinismului.

Jean Calvin, sau pur și simplu Calvin (n. 10 iulie 1509, Noyon — d. 27 mai 1564, Geneva) a fost un reformator religios francez. Alături de Martin Luther, a fost unul din inițiatorii Reformei protestante, în opoziție cu anumite dogme și rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrină – Calvinismul – relativ diferită de aceea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului, considerată o radicalizare a luteranismului. S-a nascut in oraselul Noyon, din Picardia, Franta, in 1509.

Provenea dintr-o familie de burghezi care a impus fiilor cariere care sa le asigure ascensiunea sociala, Jean preferand stiintele umaniste. A studiat la Paris latina si filosofia, dupa care si-a luat licenta in stiinte umaniste. S-a orientat catre drept, desi ar fi preferat o cariera ecleziastica. Dupa moartea tatalui sau, a inceput sa studieze greaca si ebraica la universitatile din Bourges si Orleans. Ideile sale reformatoare l-au obligat sa paraseasca Parisul supa ce a fost etichetat ca eretic.

In 1535, s-a stabilit la Basel, in Elvetia, unde s-a dedicat studiului teologic si a inceput sa scrie ”Institutio Religionis Christianae” („Institutia Religiei Crestine”), publicata in 1536. Aceasta reprezinta esenta teologiei calvine, prin care dorea sa stabileasca o religie unificatoare, comuna tuturor crestinilor adevarati. Ideile sale s-au raspandit cu repeziciune, iar in 1559 a fost proclamat cetatean al Genevei si in acelasi an a fondat Academia geneveza, unde va ocupa catedra de teologie. S-a stins din viata in 27 mai 1564.

 

10 iulie 1553 – La patru zile după moartea predecesorului ei, Eduard al VI-lea, Lady Jane Grey a fost proclamată regină a Angliei și a început scurta sa domnie de nouă zile.

Jane Grey – (The Streatham portrait, discovered at the beginning of the 21st century and believed to be a copy of a contemporaneous portrait of Lady Jane Grey) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jane Grey (n. 12 octombrie 1537 Leicestershire – d. 12 februarie 1554), cunoscută şi cu numele de Regina celor nouă zile, a fost regină a Angliei doar pentru nouă zile (10 iulie 1553 – 19 iulie 1553). Pe patul de moarte, regele Eduard, în ciuda voinței tatălui, și-a lipsit surorile Elisabeta și Maria, care în mod normal ar trebui să-i succeadă la tron, de dreptul de succesiune la tron și a numit ca urmașă a sa pe Jane Grey,verisoara sa, după care și-a luat rămas bun de la viață.

Pe 9 iulie 1553, Consiliul Coroanei a informat-o pe Jane despre decizia defunctului rege, iar o zi mai târziu, a fost declarată regină a Angliei, sub denumirea de Jane I. Maria Tudor, sora lui Eduard al VI-lea, a adunat oastea la Norfolk iar pe 19 iulie 1553, Maria a intrat în Londra, iar regina Jane I a fost acuzată de trădare și, împreună cu soțul ei, a fost întemnițată în Turnul Londrei. Șase luni mai târziu, pe data de 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată în Tower Green, iar soțul ei, Guildford Dudley, a fost executat în Tower Hill.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 iulie 1557 – A murit Giambattista Ramusio din Treviso, om politic italian, geograf si literat de formatie umanista (n. 1485).

 

10 iulie 1559 – A murit regele Henric al II-lea al Franței; (n. 1519).

 

10 iulie 1606 – Simion Movila devine domn al Moldovei. Simion Movilă, a fost Domn al Munteniei din octombrie 1600 – pana la 3 iulie 1601, și din august 1601 – pana in august 1602. Devine domn al Moldovei pe 10 iulie 1606 si ramane pe tron pana la 24 septembrie 1607. I-a luat locul fratelui său Ieremia Movilă în iulie 1606, dupa moartea acestuia, reușeșind să fie recunoscut și de sultan. Cât timp a fost domnitor în Moldova, a avut relații de dușmănie cu polonezii, care, încercând zadarnic să-l detroneze prin intermediul turcilor, reușesc să-l otrăvească în 1607. A fost înmormântat la Mănăstirea Sucevița.

 

10 iulie 1630 – Căsătoria lui Rembrandt cu Saskia, pe care a pictat-o in multe tablourile sale cu personaje biblice.

 

10 iulie 1690 – A avut loc Bătălia de la Beachy Head, parte a Războiului Marii Alianțe (1688-1697)

Bătălia de la Beachy Head (10 iulie 1690) Steel engraving by Jean Antoine Théodore de Gudin – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Beachy Head (engleză Battle of Beachy Head) pentru englezi sau Bătălia de la Béveziers (franceză Bataille du cap Béveziers) pentru francezi a fost o bătălie navală în care flota franceză s-a confruntat cu flota anglo-olandeză pe 10 iulie 1690 în timpul Războiului Marii Alianțe. Această bătălie a fost victoria principală pe mare a francezilor în cadrul acestui război.

Flota inamică a pierdut între 7 și 11 nave (sursele variază) în timp ce francezii nu au suferit pierderi semnificative: chiar dacă Canalul Mânecii a căzut temporar în mâinile francezilor, amiralul de Tourville a eșuat în urmărirea flotei engleze permițându-i să se refugieze pe Tamisa.

Tourville a fost aspru criticat pentru că nu a știut să profite de avantaj și a fost demis din funcție. Amiralul britanic, contele de Torrington – care se pronunțase împotriva faptului de a ataca flota franceză superioară – a fost la rândul lui criticat de regina Maria și de către miniștri săi. A fost judecat de Curtea Marțială. Chiar dacă a fost achitat, Wilhelm al III-lea l-a obligat să părăsească serviciul activ.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 iulie 1767 – A murit Alexander Monro, celebru anatomist englez, intemeietor al unei dinastii de anatomisti.

 

10 iulie 1778 – Ludovic al XVI-lea al Franţei declară război Marii Britanii, venind in sprijinul razboiului de independenta al americanilor.

 

10 iulie 1796 – Matematicianul german Carl Friedrich Gauss a descoperit că fiecare număr întreg pozitiv se poate reprezenta ca sumă a cel mult trei numere triunghiulare.

Carl Friedrich Gauß (1777–1855), painted by Christian Albrecht Jensen – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Karl Friedrich Gauß (n. 30 aprilie 1777, Braunschweig, Brunswick-Wolfenbüttel – d. 23 februarie 1855, Göttingen, Regatul Hanovra) a fost un matematician, fizician și astronom german, celebru pentru lucrările despre integralele multiple, magnetism și sistemul de unități care îi poartă numele. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

10 iulie 1821 – Statele Unite iau în posesie teritoriul Florida, recent cumparat de la Spania.

 

10 iulie 1830 – S-a nascut pictorul francez Camille Pissarro; (d. 1903).


Camille Pissarro: Autoportret, 1873 – Musée d’Orsay, Paris

Camille Pissarro (n. 10 iulie 1830, Charlotte-Amalie, astăzi în Insulele Virgine Americane – d. 13 noiembrie 1903, Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.

 

10 iulie 1851 – A murit Louis Jacques Mande Daguerre, pictor, decorator francez, inventatorul tehnicii fotografice, daghereotipului; (n. 1787).

 

10 iulie 1856 – S-a nascut Nikola Tesla, fizician și inventator american de origine sârbă (d. 1943)

Nikola Tesla (cca. 1890) – foto: ro.wikipedia.org

Nikola Tesla (în sârbă Никола Тесла; n. 10 iulie 1856, Smiljan, Austro-Ungaria, astăzi în Croația – d. 7 ianuarie 1943, New York, SUA) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.

Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 iulie 1871 – S-a nascut scriitorul francez Marcel Proust; (d. 1922).


Marcel Proust in 1900

Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust (franceză maʁsɛl pʁust; 10 iulie 1871 – 18 noiembrie 1922) a fost un romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

Această colaborare cu Gallimard nu a fost lipsită de peripeții, autorul a propus volumul editurii, care în epocă purta titulatura de Nouveau Revue Francais, dar marele scriitor André Gide a respins manuscrisul, astfel încît autorul a publicat prima parte a romanului pe speze proprii la editura Grasset. Ulterior Gaston Gallimard însuși a cumpărat drepturile de publicare pentru editura pe care o patrona și care deține și azi copy-right-ul operei proustiene.

Dintre cartile sale celebre citam: 1896 Les plaisirs et les jours (Plăcerile și zilele), 1913-1927: À la recherche du temps perdu (În căutarea timpului pierdut), 1913: Du côté de chez Swann (În partea dinspre Swann), 1918: À l’ombre des jeunes filles en fleur (La umbra fetelor în floare), 1922: Sodome et Gomorrhe (Sodoma și Gomora), 1923: La prisonnière (Captiva ).

 

10 iulie 1872 – La Bucuresti apare gazeta muncitoreasca “Uvrierul”, care continua traditia “Analelor tipografice”.

 

10 iulie 1890 – Wyoming a devenit cel de-al 44-lea stat in componenta Statelor Unite.

Harta Statelor Unite cu statul Wyoming indicat – foto: ro.wikipedia.org

Wyoming, denumire oficială, State of Wyoming, este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, aflat în partea zonei ţării cunoscută ca The West. În timp ce treimea estică a statului aparţine geografic Marilor Câmpii, majoritatea statului este dominată de numeroase grupe şi lanţuri montane. Statul Wyoming a fost format din părţi care au aparţinut succesiv teritoriului iniţial Idaho (1863 – 1864), apoi teritoriului Dakota (1864 – 1868) şi, respectiv teritoriului Wyoming, între 1868 şi 1890.

Teritoriul Wyoming, coincizând ca suprafaţă cu statul omonim de azi, s-a alăturat Uniunii la 10 iulie 1890, ca cel de-al patruzeci şi patrulea stat al acesteia. Ca şi în trecut, statul Wyoming este şi astăzi statul american cel mai depopulat, numărând la recensământul din anul 2000 “doar” 509.294 locuitori. Capitala şi cel mai mare oraş al statului este Cheyenne. Locuitorii statului sunt numiţi Wyomingites.

 

10 iulie 1895 – S-a născut Carl Orff, compozitor și dirijor german (d. 1982)

 

10 iulie 1902 – S-a nascut Nicolás Guillén, poet cubanez (d. 1989)

 

10 iulie 1902 – S-a nascut Kurt Alder, chimist german, laureat Nobel (d. 1958)

Kurt Alder (n. 10 iulie 1902; d. 20 iunie 1958) a fost un chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie, împreună cu Otto Diels în 1950. Cei doi au descoperit ceea ce ulterior avea să fie denumită reacția Diels-Alder, reacție prin care o alchenă se combină cu o alcadienă pentru a forma ciclohexena. Acest proces chimic avea să fie valoros în chimia organică, stând la baza sintetizării cantaridinei, reserpinei și morfinei.

 

10 iulie 1903 – S-a nascut John Wyndham, scriitor britanic (d. 1969)

 

10 iulie 1913 – In Death Valley(Valea Mortii) din California se semnaleaza o temperatura de 134 ° F (adica +56.7 ° C), cea mai ridicată temperatură înregistrată în Statele Unite ale Americii.

 

10 iulie 1917 – S-a nascut James Aldridge, scriitor australian

 

10 iulie 1919 – S-a nascut Pierre Gamarra, scriitor francez (n. 2009)

 

10 iulie 1920 – S-a nascut Teodor Oroveanu, inginer român, membru al Academiei Române (d. 2005)

 

10 iulie 1920 – S-a nascut Owen Chamberlain, fizician american, laureat Nobel (d. 2006)

Owen Chamberlain (n. 10 iulie 1920 – d. 28 februarie 2006) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, împreună cu Emilio Segrè pentru descoperirea antiprotonului.

 

10 iulie 1921 – Bloody Sunday in Belfast,Irlanda de Nord : 16 de persoane sunt ucise şi 161 case distruse în timpul revoltei armate a irlandezilor impotriva stapanirii britanice.

 

10 iulie 1925 – În orasul Dayton, Tennessee, din Statele Unite, incepe asa numitul “Proces al maimutelor” intentat unui tanar profesor, John T. Scopes, acuzat de a fi predat Teoria evolutionista a lui Charles Darwin in scoala, incalcand Legea Butler care interzicea acest lucru.

 

10 iulie 1927 – La Manastirea Neamtului se desfasoara Congresul Conducatorilor Miscarii Studentesti legionare.

 

10 iulie 1940 – Au loc tratative ungaro-germano-italiene la Munchen, pentru pregatirea Diktatului de la Viena.

 

10 iulie 1943 – Armatele anglo–americane debarcă în insula Sicilia, deschizând un nou front în cel de–Al Doilea Război Mondial (Operațiunea Husky)

American and British troops landing near Gela, Sicily, July 10, 1943 – foto: en.wikipedia.org

 

10 iulie 1946 – În Ungaria ocupata de sovietici inflatia atinge proportiile extraordinare de 348, 46 procente intr-o zi , preturile dublandu-se la fiecare 11 ore.

 

10 iulie 1951 – S-a nascut autorul și interpretul român de muzică folk, Vasile Șeicaru.

 

10 iulie 1955 – Prin Hotarârea Consiliului de Ministri (HCM) 903/1955, pe lânga Consiliul de Ministri al Republicii Populare Române se constituie Comitetul pentru Energia Nucleara, care „va asigura baza materiala pentru cercetarile în domeniul fizicii nucleare si aplicarea lor în domeniile stiintei si tehnicii“.

 

10 iulie 1955 – Uniunea Sovietică – A avut loc primul zbor al avionului sovietic TU–104, pionier al aviatiei civile cu reactie.

 

10 iulie 1962 – A fost lansat, de la Cape Canaveral, Telsar, primul satelit de telecomunicații, făcând posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic

 

10 iulie 1970 – A fost creată Banca Internațională de Investiții (BII)

 

10 iulie 1980 – S-a nascut cantareata americana de muzica usoara, actrita si designer de moda, Jessica Simpson.

 

10 iulie 1985 – A fost reintrodusa in SUA vechea denumire clasica a ”Coca-Cola”, in urma controverselor legate de schimbarea numelui in ”New Coke”.

New Coke – foto: en.wikipedia.org

 

10 iulie 1985 – Nava Greenpeace Rainbow Warrior este bombardată și scufundată în Auckland, Noua Zeelandă de către agenții francezi DGSE, omorându-l pe fotograful portughez, Fernando Pereira, care se afla ls bordul acesteia.


Rainbow Warrior, December 1985 in Auckland

Scufundarea navei Rainbow Warrior, nume de cod OPERATION Satanique,  a fost un act terorist efectuat la 10 iulie 1985, prin “acțiunea” Direcției Generale de Securitate Externa (DGSE), ramură a serviciilor de informații externe francez. În timpul operațiunii, doi agenți au scufundat nava amiral a flotei Greenpeace, Rainbow Warrior în portul Auckland, Noua Zeelandă, pe drumul său spre un protest împotriva unui test nuclear francez planificat în Mururoa. Fernando Pereira, unfotograf portughez ce se afla la bordul navei, s-a înecat pe corabia care s-a  scufundat.

Franța a negat inițial responsabilitate, dar doi agenți francezi au fost capturați de către poliția din Noua Zeelandă și acuzati de incendiere, conspirație pentru a comite incendiere, daune intenționată și crimă. Când adevărul a ieșit la iveala, scandalul a dus la demisia ministrului francez al Apărării Charles Hernu. Cei doi agenți au pledat vinovat pentru omor prin imprudență și au fost condamnați la zece ani de închisoare. Ei au petrecut doar peste doi ani in insula franceză Hao înainte de a fi eliberati de guvernul francez.

Sinking of the Rainbow Warrior

 

10 iulie 1989 – Moare Mel Blanc, barbatul care a interpretat vocal multe personaje de desene animate realizate de studioul Warner Bross.

 

10 iulie 1991 – Boris Eltin a devenit primul presedinte rus ales prin vot democratic, in alegerile prezidențiale din Rusia care au avut loc pe 12 iunie 1991, Elțsin a câștigat 57% din voturile populare și a fost învestit în funcție pe 10 iulie. Boris Eltin a murit la varsta de 76 de ai, in ziua de 23 aprilie 2007.

Boris Elțîn – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Boris Nikolaievici Elțin (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007), a fost, în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct. (…) În 1961, încurajat de “dezghețul” lui Nikita Hrușciov, se înscrie în Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) și în 1969 ajunge în nomenclatura de partid, lucrând în administrația comunistă.

Manifestând calități organizatorice deosebite, avansează pe linie de partid și ajunge secretar de partid al regiunii Sverdlovsk, calitate în care dispune distrugerea casei Ipatiev, unde fusese asasinat ultimul țar, Nicolae al II-lea. La 24 decembrie 1985 devine primar al Moscovei (de fapt Prim-secretar al Comitetului Orășenesc Moscova al PCUS), funcție pe care o deține până în 1987 când este demis datorită criticilor vehemente la adresa lui Gorbaciov si a ritmului reformelor, considerat de el ca fiind “prea lent”.

În martie 1989 a fost ales în Congresul Deputaților Poporului și a câștigat un loc în Sovietul Suprem. În mai 1990 a fost numit președinte al Sovietului Suprem al RSFSR. În iunie RSFSR și-a proclamat independența, iar în iulie Elțîn a părăsit PCUS. În alegerile prezidențiale democratice din Rusia de pe 12 iunie 1991, Elțîn a câștigat 57% din voturile populare, și a fost învestit în funcție pe 10 iulie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 iulie 1991 – A fost înființat Muzeul Național Cotroceni.

Muzeul Național Cotroceni – foto preluat de pe www.muzeulcotroceni.ro

Ansamblul Cotroceni a fost ridicat între 1679–1681, la vest de orașul București de către Domnitorul Șerban Cantacuzino (1678–1688) și a fost cea mai importantă ctitorie a sa. Cotroceni este singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungata, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi pâna în prezent.

Datorită acestui fapt, prin Hotărârea Guvernului României nr. 478 din 10 iulie 1991, a fost înfiinţat Muzeul Naţional Cotroceni, ca instituţie de reprezentare naţională, în subordinea Ministerului Culturii. La 27 decembrie 1991, latura veche a Palatului a fost deschisă marelui public, iar, ulterior, prin H.G. 1279 din 20 decembrie 2001, Muzeul a fost transferat în subordinea Administraţiei Prezidenţiale.
cititi mai mult pe: www.muzeulcotroceni.ro; ro.wikipedia.org

 

10 iulie 1992 – La Miami, Florida, fostul lider panamaian Manuel Noriega a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.


Manuel Antonio Noriega Moreno (born February 11, 1934) is a former Panamanian politician and military officer. He was military dictator of Panama from 1983 to 1989, when he was removed from power by the United States during the invasion of Panama

 

10 iulie 1994 – România pierde în fața Suediei, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA, unde putea întâlni echipa Braziliei.

 

10 iulie 1997 – Președinții S.U.A. și Franței, Bill Clinton și Jacques Chirac, au devenit cetățeni de onoare ai Capitalei, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.

 

10 iulie 2000 – 30 milioane de oameni, din peste 2.000 orașe, au participat la un „Marș al lui Isus”, pentru celebrarea celor 2.000 ani de creștinism.

foto – jurnal.md

 

10 iulie 2000 – Președintele Israelului, Ezer Weizman, își anuntă demisia, cu trei ani înainte de încheierea celui de–al doilea sau mandat în fruntea statului. La sfârşitul anului 1999, ziarele au publicat acuzaţii potrivit cărora Weizman ar fi acceptat sume mari de bani de la oameni de afaceri înainte de a deveni preşedinte, fara sa declare acest lucru organelor competente.A fost fortat sa demisioneze in urma presiunii opiniei publice. Demisia lui Weizman a intrat în vigoare la 13 iulie 2000.

Ezer Weizman (n. 15 iunie 1924, Tel Aviv – d. 24 aprilie 2005) a fost un general și om politic israelian. A fost președinte al Israelului în perioada 13 mai 1993–13 iulie 2000. În perioada iulie 1958–aprilie 1966, generalul Ezer Weizman a fost comandant al Forțelor Aeriene ale Israelului.

 

10 iulie 2003 – Premiera in tehnologia culturii de organe: medici chinezi anunta ca au reusit sa dezvolte inima unui embrion uman, plantata in vitro.

 

10 iulie 2006 – A murit asasinat de Serviciile Speciale rusesti, liderul patriotilor rasculati ceceni, comandantul Samil Basaev; (n. 1965).

 

10 iulie 2008 – Fostul ministru de interne al Republicii Macedonia, Ljube Boškoski a fost achitat de Tribunalul International O.N.U. de acuzatiile de crime de razboi.

 

10 iulie 2011 – Tabloidul britanic News of the World isi publica ultima editie dupa o existenta de 174 de ani, ca urmare a implicarii sale in scandalul telefoanelor ascultate.

 

10 iulie 2016 – Echipa naţională de fotbal a Portugaliei câştigă finala Campionatul European de Fotbal 2016 cu scorul de 1-0 în faţa echipa naţională de fotbal a Franţei.

https://www.youtube.com/watch?v=DZTfx59y3Sk

 

10 iulie 2020 – În urma unei decizii juridice favorabile, regimul Erdoğan a dispus transformarea din muzeu în moschee a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, în ciuda protestelor internaționale și ale UNESCO.

Tags: istorie
Cultură și Media