X

Evenimentele Zilei de 11 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 11 iulie în Istorie

11 iulie este a 192-a zi a calendarului gregorian și a 193-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 11 iulie

(BOR) Sfânta Mare Muceniță Eufimia; Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei; Sfântul Cuvios Leon din Mandra; Sfântul Mucenic Nectarie Aghioritul

Eufimia din Calcedon – foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfânta, slăvita, Marea Muceniță Eufimia din Calcedon, numită „prealăudată” în Biserica Ortodoxă, a mucenicit pentru credința ei în Calcedon, la anul 304. Prăznuirea muceniciei ei se face pe 16 septembrie, iar pe 11 iulie se prăznuiește minunea săvârșită de ea la Sinodul de la Calcedon (451)

 

(BRU) Sf. Eufemia, martiră (intervenția sa minunată la Sinodul din Calcedon, în 451)

 

(BRC) Sf. Benedict, abate, patron al Europei

Sfântul Benedict – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Benedict (n. 480, în Nursia – d. 543, la Monte Cassino) este întemeietorul ordinului creștin al călugărilor benedictini, sfânt patron al Europei și al tinerilor studioși. Este venerat de toate bisericile creștine care recunosc cultul sfinților. Este considerat de către catolici și de către ortodocși drept patriarh al călugărilor din Occident, din cauza regulei care a avut un impact major asupra monahismului occidental și chiar asupra civilizației europene medievale. Deseori este reprezentat în îmbrăcăminte de benedictin, cu o crosă de abate, precum și cu o carte.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

(calendarul evanghelic, anglican) Sf. Benedict, patronul Europei; Renée a Franței


Portret al Prințesei Renée de Jean Clouet

Renée a Franței (25 octombrie 1510 – 12 iunie 1574) a fost fiica cea mică a regelui Ludovic al XII-lea al Franței și a celei de-a doua soții, Anne de Bretania. Sora ei mai mare a fost regina Claude a Franței. Prin căsătoria cu Ercole al II-lea d’Este, nepotul Papei Alexandru al VI-lea, Renée a devenit Ducesă de Ferrara. În ultimii ani ai vieții a fost un important susținător al reformei protestante și aliată a lui Jean Calvin.

 

(calendarul anglican) Sf. Benedict, patronul Europei

 

Zile onomastice: Benedikt, Olga, Oliver

Olga din Kiev (890 – † 969) – foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfânta și dreapta prințesă Olga din Kiev (890 – † 969) a fost bunica prințului Vladimir din Kiev. Ea a fost prima între conducătorii poporului rus care s-a convertit la creștinismul ortodox, la Constantinopol în anul 957; sub influența ei nepotul Vladimir s-a convertit și el la creștinism și a adus Ortodoxia în Rusia. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 11 iulie

 

Mongolia – Ziua Victoriei Revoluției Populare (1921)

Mongolia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mongolia (în mongolă: Монгол Улс) este o ţară din Asia Centrală, republică parlamentară, care se învecinează la nord cu Rusia, la sud şi est cu Republica Populară Chineză, iar graniţa de vest se află la o mică distanţă de Kazahstan. În secolul 13, Mongolia a fost centrul unui Imperiu Mongol, cel mai mare imperiu cu suprafaţă continuu-terestră din istoria lumii.

După mai mult de un secol, Imperiul Mongol şi-a sfârşit existenţa, iar Mongolia a redevenit un teritoriu fracturat de lupte interne, ceea ce a permis, în 1636, cucerirea Mongoliei Interioare de către dinastia Qing, şi, în 1691, supunerea celei Exterioare (propriu-zise). Ambele regiuni şi-au declarat independenţa în anul 1911, dar numai Mongolia Exterioară şi-o poate menţine, datorită sprijinului rusesc.

După Revoluţia Rusă din Octombrie 1917, trupe chinezeşti au reocupat Mongolia Exterioară în 1919, dar s-au văzut prinse la mijloc în Războiul civil rus – conflictul dintre “Albi” şi Armata Roşie, extins şi în teritoriul extra-mongol – şi s-au retras în anul 1921. În 1924, a fost proclamată Republica Populară Mongolă. Mongolia s-a aliniat politicii sovietice.

Acei oameni politici care au cerut o cale mai puţin dependentă, precum Bodoo sau Dandzan, au fost înlăturaţi şi executaţi sumar. În anul 1928, Horloogiin Cioibalsan a preluat puterea. Sub conducera sa, colectivizarea forţată, epurările, ca şi distrugerea mănăstirilor lamaiste din 1937 au provocat moartea a 10 000 de persoane. Ca urmare a prăbuşirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o formă de guvernare democratică.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Ziua mondială a populaţiei (ONU)

Populația Pământului (populația globului pământesc sau populația mondială) reprezintă numărul total de oameni care trăiesc pe Pământ într-un anumit moment. În iulie 2015 populația globului pământesc era de 7.3 miliarde de oameni. Se preconizează ca populația globală va ajunge la 9 miliarde în 2040, și 10 miliarde în perioada 2060–2065 – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Ziua mondială a populaţiei este sărbătorită în fiecare an la 11 iulie. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii.

Această dată a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, în această zi a anului 1987. În 1990, prin Rezoluţia 45/216, Adunarea Generală ONU a decis continuarea marcării Zilei mondiale a populaţiei pentru a sublinia problemele populaţiei, inclusiv relaţiile acesteia cu mediul şi cu dezvoltarea, notează site-ul ONU, www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 11 iulie

 

Evenimentele Zilei de 11 iulie în Istorie:

– 11 iulie 1690 – Bătălia de la Boyne;

– 11 iulie 1708 – Bătălia de la Oudenaarde;

– 11 iulie 1917 – Bătălia de la Mărăști (11 iulie – 19 iulie);

– 11 iulie 1987 – Populația Terrei a ajuns la 5.000.000.000 de locuitori;

– 11 iulie 1995 – Masacrul de la Srebrenita

 

11 iulie 472 – După ce a fost asediat în Roma de către generalii sai, împăratul Imperiului roman de Apus, Anthemius, este facut prizonier în Bazilica veche Sf. Petru şi ucis.


Tremissis of Emperor Anthemius. His title is Our Lord, Anthemius, Pious, Fortunate, Augustus

Procopius Anthemius (n. cca 420, Constantinopol, Imperiul Roman – d. 11 iulie 472, Roma) a fost un împărat al Imperiului Roman de Apus din 467 până la moartea sa.

 

11 iulie 969 – A murit printesa Olga a Kievului.

Olga din Kiev (890 – † 969) – foto: ro.orthodoxwiki.org

Olga din Kiev (890 – † 969) a fost bunica prințului Vladimir din Kiev. Ea a fost prima între conducătorii poporului rus care s-a convertit la creștinismul ortodox, la Constantinopol în anul 957; sub influența ei nepotul Vladimir s-a convertit și el la creștinism și a adus Ortodoxia în Rusia. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 11 iulie. Este considerată, împreună cu nepotul ei, Sfântul Vladimir de Kiev, crestinatoare a rusilor.

În 954, Prinţesa Olga a Kievului s-a botezat, iar aceasta a deschis calea pentru ceea ce a fost numit “cel mai mare eveniment din viaţa bisericii ucrainene şi ruse”, botezul cneazului Vladimir şi Botezul ruşilor din anul 988. Atunci a luat naştere Biserica Ortodoxă Rusă. Nepotul cneaghinei Olga, Vladimir (980-1015), s-a convertit la creştinism şi s-a căsătorit cu principesa Ana, sora împăratului bizantin. Ortodoxia a devenit religia oficială a statului rus până în anul 1917. (Influenţa Bisericii se făcea însă simţită atunci mai mult în oraşe; până în secolele XIV-XV, majoritatea zonelor rurale au rămas păgâne).

 

11 iulie 1183 – A murit Otto I de Wittelsbach, Duce de Bavaria (n. 1117)

Otto (numit cel cu Capul Roșu) (n. 1117, Kelheim – d. 11 iulie 1183), membru al familiei de Wittelsbach, a fost duce de Bavaria de la 1180 până la moarte, devenind primul membru al casei de Wittelsbach care s-a aflat la conducerea Bavariei.

 

11 iulie 1274 – S-a nascut regele scotian Robert Bruce ; (d. 1329). Robert Bruce, si-a condus conationalii sai la iesirea Scotiei de sub dominaţia engleză, dupa victoria în Bătălia de la Bannockburn în 1314.

 

11 iulie 1346 – Carol al IV-lea de Luxemburg este ales împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Carol al IV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Împăratul Carol al IV-lea, din dinastia de Luxemburg, (n. 14 mai 1316, Praga – d. 29 noiembrie 1378), a fost Rege al Germaniei din 1346, rege al Boemiei din 1347 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1355. Este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale evului mediu târziu. În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrală. Universitatea se numește și astăzi “Universitatea Carolină“, în amintirea sa.

 

11 iulie 1406 – Navigatorul chinez Zheng He pleaca in prima dintre cele sapte expeditii pe mare intre 1405 si 1433. El a explorat coastele Asiei de sud- est, insulele Java, Sumatra, Ceylon, Marea Rosie pana in Egipt, coastele Mozambicului .Se crede chiar ca a descoperit coastele Americii.

 

11 iulie 1533 – Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei. Clement a refuzat cererea regelui Angliei Henric al VIII-lea să-l divorțeze de Katharina de Aragón, astfel că regele englez s-a dezis de Vatican, ceea ce a dus până la urmă la crearea Bisericii Anglicane (“Church of England”) independenta de Roma și astfel la o nouă sciziune bisericească. Clement a decedat pe 25 septembrie 1534 dupa ce a consumat ciuperci otrăvitoare, si a fost înmormântat la Santa Maria sopra Minerva.

 

11 iulie 1628 – S-a nascut Tokugawa Mitsukuni , dictator militar japonez (d. 1701)

 

11 iulie 1690 – Bătălia de la Boyne (1/11 iulie 1690), parte a Războiului Marii Alianțe.

Bătălia de la Boyne (1/11 iulie 1690), parte a Războiului Marii Alianțe – Painting of the battle by Jan Wyck c. 1693 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Boyne (engleză Battle of the Boyne, irlandeză Cath na Bóinne) a avut loc în 11 iulie 1690 (după calendarul gregorian) între cei doi rivali la tronul Angliei, Scoției și Irlandei: catolicul Iacob al II-lea și protestantul William al III-lea sau William de Orania care îl detronase pe Iacob în timpul Revoluției Glorioase, din 1688. Bătălia a constituit o tentativă infructuoasă a lui Iacob de a-și recâștiga tronul. Datorită importanței sale simbolice, este una din cele mai cunoscute bătălii din istoria insulelor britanice. Este comemorată și în zilele noastre de către membri protestanți ai Orange Institution.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

11 iulie 1708 – Bătălia de la Oudenaarde, parte a Războiului Succesiunii Spaniole (1701–1714) Armata franceză a Ducelui de Vendôme a fost învinsă de armata imperială condusă de Prințul Eugen de Savoia și de către armata britanică condusă de Ducele de Marlborough.

Bătălia de la Oudenaarde (11 iulie 1708), parte a Războiului Succesiunii Spaniole (1701–1714) – Ducele de Marlborough în Bătălia de la Oudenaarde, pictura de John Wootton – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Oudenaarde, parte a Războiului Succesiunii Spaniole (1701–1714) a avut loc în apropierea orașului flamand cu același nume, în Belgia în 11 iulie 1708. Armata franceză a Ducelui de Vendôme a fost învinsă de armata imperială condusă de Prințul Eugen de Savoia și de către armata britanică condusă de Ducele de Marlborough.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 iulie 1714 – Dimitrie Cantemir a fost ales membru de onoare al Academiei din Berlin, fiind primul roman membru al unei academii straine.

Dimitrie Cantemir – Portret în prima ediţie a operei Descriptio Moldaviae (1716) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie – aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. (…) În anul 1714, Dimitrie Cantemir devine membru în Societas Scientiarrum Brandenburgica, ulterior cunoscută sub numele de Academia din Berlin.

La 11 iulie 1714, Academia îl acceptă în rândurile sale și îi acordă diploma de membru, semnată de vicepreședintele Johann Carol Schott, în absența președintelui Academiei, Leibniz. (Ștefan Lemny, op. cit. p.185). După primirea în Academie, D. Cantemir a scris Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei) și Istoria moldo-valahă (în latină, Historia moldo-vlachica). Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 iulie 1723 – S-a nascut Caroline Louise de Hesse-Darmstadt, marchiză de Baden (d. 1783)

 

11 iulie 1723 – S-a nascut Jean-François Marmontel, poet francez (d. 1799)

 

11 iulie 1732 – S-a nascut Jérôme Lalande, matematician francez și astronom (d. 1807)

 

11 iulie 1738 – S-a nascut Prințul Albert de Saxonia, Duce de Teschen (d. 1822)

 

11 iulie 1751 – S-a nascut Caroline Matilda de Wales, regină a Danemarcei și Norvegiei (d. 1775)

 

11 iulie 1767 – S-a nascut John Quincy Adams, politician american, al 6-lea președinte al SUA (d. 1848)

John Quincy Adams (n. 11 iulie 1767, Braintree, Massachusetts, SUA – d. 23 februarie 1848, Washington,D.C.) a fost un avocat, diplomat, politician și cel de-al șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (între 4 martie 1825 și 3 martie 1829).

 

11 iulie 1776 – Căptitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie. În principal scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.

Traseele celor trei călătorii ale lui Cook. Prima călătorie este marcată cu roşu, a doua cu verde iar a treia cu albastru. Ruta echipajului lui Cook de după moartea acestuia este marcată cu linia albastră întreruptă – foto: – ro.wikipedia.org

 

11 iulie 1780 – A apărut, în limba latină, prima gramatică a limbii române, “Elemente linguae daco-romanae sive valachicae”, de Samuil Micu şi Gheorghe Şincai.

 

11 iulie 1789 – În timpul Revoluției Franceze, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XVI-lea, Jacques Necker, este demis, ceea ce duce la Căderea Bastiliei.


Portret al lui Jacques Necker, de Joseph Duplessis, (Castelul Versailles)

Jacques Necker (n. 30 septembrie 1732, Geneva – d. 9 aprilie 1804, Coppet) a fost un bancher elvețian și ministru de finanțe al Franței sub Ludovic al XVI-lea.

 

11 iulie 1797 – A murit Ienăchiță Văcărescu, poet, istoric român (n. 1740)


Anton Chladek (1794 – 1882) – Portrait of Ienăchiţă Văcărescu, oil on canvas

Ienăchiță Văcărescu (n. 1740 – d. 12 iulie 1797) a fost un poet, filolog și istoric român din Țara Românească, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris. A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche și modernă, turca, araba, persana, franceza, germana și italiana. A fost mare dregător domnesc și a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare.

Ca om politic și istoric a manifestat tendințe filoturce. Lucrarea sa, Istorie a prea puternicilor împărați otomani, este tipărită abia în 1863 de Alexandru Papiu Ilarian. Este al doilea român după Dimitrie Cantemir care scrie o istorie a Imperiului Otoman. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. Poezia sa, redusă ca dimensiuni și predominant erotică, e scrisă în maniera neoanacreontică a epocii, dar folosește și evidente sugestii folclorice.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 iulie 1801 – Astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă. În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.

Jean-Louis Pons (n. 24 decembrie 1761, Peyre, Hautes-Alpes – d. 14 octombrie 1831, Florența) a fost un astronom francez. Jean-Louis Pons s-a născut la Peyre (Hautes-Alpes). A intrat la Observatorul din Marsilia, în 1789, în calitate de portar, apoi a obținut postul de astronom adjunct, în 1813. În 1819, Pons a devenit director al noului observator astronomic de la Marlia, (în italiană Specola di Lucca), de lângă Lucca, în Italia, pe care l-a părăsit în 1825, pentru a se alătura observatorului muzeului din Florența.

Între 1801 și 1827, el a descoperit 37 de comete, mai multe decât oricine altul în istoria astronomiei. A descoperit patru comete periodice, dintre care doar două îi poartă încă numele și astăzi. Una dintre ele (observată la 26 noiembrie 1818) se numește Cometa lui Encke (2P/Encke), de la numele astronomului german Johann Franz Encke care i-a calculat orbita și i-a determinat perioada deosebit de scurtă (3,3 ani).

Pons este și codescoperitorul cometei denumite în trecut „Pons-Coggia-Winnecke-Forbes” și acum cunoscută ca 27P/Crommelin (denumită după Andrew Crommelin[2], care i-a calculat orbita). Cele două comete care îi poartă numele și astăzi sunt 7P/Pons-Winnecke și 12P/Pons-Brooks. În 1987 astronomul slovac Ľubor Kresák a descoperit că 26P/Grigg-Skjellerup este cometa observată, la 17 martie 1808, de Jean-Louis Pons. În 1935 Uniunea Astronomică Internațională a dat numele de Pons unui crater lunar.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;  en.wikipedia.org

 

11 iulie 1826 – S-a nascut Franz Grashof, inginer german (d. 1893)

 

11 iulie 1834 – S-a nascut James McNeill Whistler, pictor american (d. 1903)

James Abbott McNeill Whistler – Arrangement in Gray: Portrait of the Painter
(self portrait, c. 1872), Detroit Institute of Arts – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

James Abbott McNeill Whistler (n. 11 iulie 1834, Lowell, Massachusetts, SUA – d. 17 iulie 1903, Chelsea, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei) a fost un pictor american, naturalizat ulterior în Marea Britanie, cu un stil propriu oscilând între realism, simbolism şi impresionism, format la şcolile pariziene de pictură. Stilul aparent simplu al artistului, uneori numit tonalism, aduce inovaţii îndrăzneţe în pictură.

În vremurile în care realismul, mai apoi impresionismul îşi bazau procesul de creaţie pe observarea directă a naturii, Whistler alege alte modalităţi artistice, mult mai rafinate. Pictura sa relevă orizonturi noi, exotice. Peisajele sale creează impresia că provin dintr-o altă lume, iar portretele lui sondează adâncimile singurătăţii intime.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 iulie 1846 – S-a născut Léon Bloy, scriitor francez (d. 1917)


Léon Bloy 1887

Léon-Marie Bloy (n. 11 iulie 1846 – d. 3 noiembrie 1917) a fost un scriitor francez. Scrierile sale se caracterizează prin orientare religioasă, catolică.

 

11 iulie 1866 – S-a născut Prințesa Irene de Hesse (d. 1953)

 

11 iulie 1879 – Sir Joseph Wilson Swan (britanic, născut in 1828, şi decedat la 27 mai 1914), a inventat principiul lampii electrice cu incandescenţă. Primele sale încercări dateaza din 1860. Imaginea prezinta unul dintre prototipuri realizate de SWAN în care filamentul a fost obţinută prin carbonizarea unui fir de bumbac.

Fără a depune un brevet, Swan prezinta rezultatele inventiei sale in ianuarie 1879 i la Expoziţia Universală de energie electrică în Newcastle, cu zece luni înaintea lui Edison. A fondat compania Swan de producere a lampilor electrice , care mai târziu a devenit Compania THORN. În 1883, după dispute juridice dificile privind prioritatea invenţiilor lor, Swan si Edison au fondat EDISON SWAN UNITED ELECTRIC LIGHT Co.

 

11 iulie 1916 – S-a nascut Alexandr Mihailovici Prohorov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel în 1964, membru de onoare al Academiei Române (d. 2002).

Alexandr Prohorov (n. 11 iulie 1916; d. 8 ianuarie 2002) a fost un fizician rus, membru de onoare al Academiei Române, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1964, pentru munca de pionierat depusă în domeniul laserilor și maserilor. Membru PCUS din 1950. Doctor Honoris Causa al Universităților din București și Cluj-Napoca. Alexandr Prohorov s-a născut la Atherton, în Australia, după ce părinții săi fugiseră de persecuțiile țariste. Familia lui Prohorov a revenit în Rusia în 1923.

 

11 iulie 1917 – A început Bătălia de la Mărăști (11/24 iulie – 19 iulie/1 august), în care Armata Română condusă de generalul Alexandru Averescu, a obținut o stralucită victorie asupra trupelor germano-austro-ungare.

Bătălia de la Mărăști (11/24 iulie – 19 iulie/1 august 1917) – foto – istorie-pe-scurt.ro

Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între 11/24 iulie 1917 și 19 iulie/1 august 1917 și a fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană. Operațiunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operațiunea ofensivă de la Nămoloasa la care s-a renunțat între timp.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

11 iulie 1920 – S-a născut la Vladivostok (Rusia), renumitul actor american de film Yul Brynner (d. 1985).

Yul Brynner (rusă Юлий Борисович Бринер, Iuli Borisovici Briner) (n. 11 iulie 1920, Vladivostok, Rusia – d.10 octombrie, 1985, New York, SUA) a fost un actor american de origine rusă. A câștigat un premiu Oscar în 1956 pentru rolul din filmul Regele și eu. A interpretat roluri memorabile in multe filme intre care amintim “Cei 7 magnifici”, “Frații Karamazov” , “Taras Bulba”.

 

11 iulie 1921 – Armata Rosie bolsevica invadeaza Mongolia si instaureaza Republca Populara Mongola.

 

11 iulie 1921 – A luat sfarsit Războiul Irlandez de Independență, odata cu semnarea unui armistițiu între Armata Republicană Irlandeză și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei, prin care s-a deschis calea negocierilor pentru formarea Statului Liber Irlandez.

 

11 iulie 1927 – S-a născut fizicianul american Theodore Maiman care a produs primul laser în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu, California (d. 5 mai 2007).

 

11 iulie 1934 – S-a născut creatorul italian de moda Giorgio Armani.

Giorgio Armani – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Giorgio Armani (n. 11 iulie 1934, Picenza, Emilia-Romagna) este un designer vestimentar italian. Compania lui s-a format în 1974, iar în 2001 a fost aclamat ca cel mai de succes designer italian. Este medic, dar a făcut pasiune pentru arta fotografică, apoi a lucrat la departamentul de reviste „Le Rinascente”, la camera de rochii. Din 1961 până în 1970, a lucrat ca designer la casa de modă Nino Cerruti, devenind mâna dreaptă a casei de modă.

În 1974, partenerul său Sergio Galiotti l-a îndrumat către o linie de modă pentru femei și barbați. În afară de modă, el mai are ca hobby sportul. Este președintele echipei de baschet Milan, este fanul echipei Inter Milan și creează echipamente pentru echipa națională de fotbal a Angliei. Mai este responsabil și cu echipamentul echipei Chelsea FC, din august 2007.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.armani.com

 

11 iulie 1937 – A murit George Gershwin, compozitor, pianist şi dirijor american (n. 1898).


George Gershwin, 28 March 1937

George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York – d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock și mulți alții. Este autorul unor compozitii celebre printre care se numara: “Rhapsody in blue”,“An American in Paris”, “I’ve Got A Crush On You”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 iulie 1940 – România s-a retras din Liga Naţiunilor (Societatea Naţiunilor).

 

11 iulie 1951 – Germania a devinit Membru UNESCO.

 

11 iulie 1955 – S-a născut interpreta romanca de muzica populara Maria Dragomiroiu.

Maria Dragomiroiu (n. 11 iulie 1955, Marcea, Vâlcea) este o interpretă de muzică populară din România. Având o voce deosebită, cu un amplu registru vocal, și fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică, Maria Dragomiroiu a fost comparată, mai ales la începutul carierei, doar cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 iulie 1959 – S-a născut Richie Sambora, chitarist şi compozitor american.

Chitaristul şi compozitorul Richie Sambora (nume la naştere Richard Stephen Sambora) s-a născut la 11 iulie 1959 la Woodbridge, New Jersey (SUA). Tânărul Richie a primit prima sa chitară pe când avea 12 ani. Exersând, şi-a dezvoltat tehnica de solo, influenţat de Eddie Van Halen, liderul trupei Van Halen, punând accent pe viteză, precizie şi folosind pedala de chitară “talk-box”, conform www.eventim.co.uk.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

11 iulie 1971 – Statul Chiie a naționalizat minele de cupru.

 

11 iulie 1974 – A murit Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1891).


Pär Lagerkvist (1891-1974), Swedish author, portrait c. 1950

Pär Lagerkvist ( n. 23 mai, 1891, Växjö, Småland – d.11 iulie, 1974, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1951. Dacă în tinerețe a fost adept al curentelor de avangardă, îndeosebi al cubismului, ulterior evoluează spre o artă realistă. Scrierile sale sunt simbolice și alegorice, fiind critice la adresa dictaturii sau inspirate din ororile celui de-al Doilea Război Mondial, sau de tematică filozofico-religioasă și străbătute de fiorul anxietății cosmice.
Motivația Juriului Nobel
pentru vigoarea artistică și adânca originalitate cu care a căutat în creația sa răspunsul la veșnicele întrebări ale omenirii

 

11 iulie 1979 – Prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian.

Skylab a fost prima stație spațială americană, construită de NASA și lansată la 14 mai 1973 de la Centrul Spațial John F. Kennedy din Florida, SUA. La încheierea misiunii, a fost scoasă de pe orbită și s-a prăbușit în mod controlat pe 11 iulie 1979, resturile ajungând pe Terra în apropiere de Perth, Australia. În acest răstimp a parcurs o distanță totală de aproximativ 1.400.000.000 km.

 

11 iulie 1985 – Lui Nicolae Ceauşescu i s-au conferit titlurile de membru titular şi preşedinte de onoare al Academiei RSR.

 

11 iulie 1987 – Populatia Terrei a ajuns la 5.000.000.000 de locuitori.

 

11 iulie 1989 – A murit actorul si regizorul britanic Sir Laurence Olivier; (n. 1907).

Laurence Olivier (n. 22 mai 1907, Dorking, Surrey, Anglia – d. 11 iulie 1989, Steyning, West Sussex, Anglia) a fost un actor și regizor englez de film. A fost unul dintre cei mai mari actori britanici si a fost nominalizat de 13 ori la premiul Oscar.

 

11 iulie 1991 – Eclipsă totală de Soare în Hawaii și Mexico.

 

11 iulie 1995 – Masacrul de la Srebrenica. Trupe sârbo-bosniace conduse de generalul sarb Ratko Mladić au invadat localitatea Srebrenica, care se afla sub protecţia trupelor ONU. Masacrea bosniecilor musulmani care a urmat a constituit un pretext convingător pentru intervenţiile militare NATO în Bosnia. Au fost ucisi  peste 8000 de musulmani bosniaci, inclusiv femei si copii.

Cimitirul de la Memorialul Victimelor Genocidului din Srebrenica-Potočari – foto: ro.wikipedia.org

Masacrul de la Srebrenica, denumit și genocidul de la Srebrenica, se referă la uciderea în iulie 1995 a peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, din orașul Srebrenica din Bosnia și Herțegovina și din împrejurimi, de către unități ale Armatei Republicii Srpska (VRS) aflată sub comanda generalului Ratko Mladić în timpul războiului din Bosnia.

O unitate preliminară din Serbia, denumită Scorpionii, oficial parte a Ministerului Sârb de Interne până în 1991, a participat la masacru. Se bănuiește că au participat și alți voluntari din străinătate, printre care Garda Voluntară Greacă. Transferul forțat al unui număr între 25.000 și 30.000 de femei, copii și bătrâni bosniaci, care a însoțit masacrul, este considerat de Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie a fi o dovadă a intenției de genocid a membrilor staffului armatei Republicii Srpska, care l-au orchestrat.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

11 iulie 1995 – A murit Mihai Botez, matematician și disident român (n. 1940). Mihai Horia Botez (n. 1940 – d. 11 iulie 1995) a fost un matematician, diplomat și disident anti-comunist român, ajuns după Revoluția din 1989 ambasador al României la ONU și în Statele Unite ale Americii. Absolvent al Facultății de Matematică din București, unde a fost student al lui Octav Onicescu, Mihai Botez a lucrat mai întâi ca matematician cercetător, profesor asociat la catedra de cibernetică economică, statistici și cercetare din ASE (1967) și apoi ca lector la Facultatea de Matematică, catedra de Statistică și Calculul Probabilităților și profesor (1970).

 

11 iulie 1999 – Sârbii din Kosovo îşi suspendă colaborarea cu Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO (KFOR).

 

11 iulie 2010 – Spania a câştigat pentru prima dată în istorie Cupa Mondială la fotbal, învingand cu 1-o in finala la Johanesburg, echipa Olandei.

 

11 iulie 2012 – Astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, a cincea lună a lui Pluto.


S/2012 (134340) 1 situat între Nix și Hydra

Styx sau S/2012 (134340) 1 (cunoscut și ca P5 sau S/2012 P 1) este al cincilea și cel mai mic satelit natural al planetei pitice Pluto. A fost descoperit de Mark Showalter pe baza analizei a nouă imagini realizate de telescopul Hubble între 26 iunie 2012 și 9 iulie 2012. Diametrul estimat al acestuia variază între 10 și 25 km. Orbita satelitului S/2012 (134340) 1 se află între cea a lui Nix și Hydra. Perioada orbitală este estimată la 20,2 +/- 0,1 zile, ceea ce înseamnă că este la 5,4% depărtare de o rezonanță de 1:3 cu perioada orbitală Charon-Pluton.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

11 iulie 2021 – Italia a câștigat Campionatul European de Fotbal 2020.

Campionatul European de Fotbal 2020 sau UEFA Euro 2020 a fost a 16-a ediție a Campionatului European de Fotbal. Deoarece în 2020 s-au aniversat 60 de ani de la înființarea turneului, competiția trebuia să fie desfășurată inițial în 12 orașe ale Europei între 12 iunie și 12 iulie 2020, dar a fost amânată pentru perioada 11 iunie — 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus COVID-19.

Ediția a fost câștigată de Italia, care a învins Anglia la lovituri de departajare în finala disputată pe stadionul Wembley din Londra.
 

Tags: 11 iulie
Cultură și Media