X

Evenimentele Zilei de 12 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 12 septembrie în Istorie

12 septembrie este a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 12 septembrie

(BOR) Sfinții Mucenici Avtonom, Macedonie și Teodul

(BRU) Sf. Autonom, preot, martir († secolul al IV-lea)

(BRC) Sf. Nume al Mariei; Sf. Emilian, episcop

 

12 septembrie – Ziua ONU pentru cooperarea Sud-Sud

Ziua Naţiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud celebrează evoluţiile economice, sociale şi politice din ultimii ani ale regiunilor şi ţărilor din sud şi subliniază eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de a lucra în domeniul cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare. Pentru a marca importanţa cooperării Sud-Sud, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis să marcheze Ziua pentru cooperarea Sud-Sud la 12 septembrie, în fiecare an. Data aniversează, potrivit ONU, adoptarea în 1978 a Planului Buenos Aires de acţiune pentru promovarea şi implementarea cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

12 septembrie – Etiopia: Ziua națională – Aniversarea revoluției din 1974

 

Astăzi în istorie pentru 12 septembrie

 

Evenimentele Zilei de 12 septembrie în Istorie:

– 12 septembrie 1944 – Convenția de armistițiu

 

12 septembrie 490 i. Hr. – A avut loc Batalia de la Marathon. Atenienii si plateenii, condusi de Miltiade, au obtinut o stralucita victorie asupra armatei persane.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Bătălia de la Maraton a avut loc în anul 490 î.Hr., între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a orașelor-stat (polisuri) grecești. A fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Maraton a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia.

Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi, încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea.

Legenda spune că Phidippides, un soldat atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Marathon până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: Nenikikamen (Am învins !), după care a murit pe loc, rapus de oboseala. De la Maraton isi are originea numele probei de atletism, care consta in alergarea pe o distanta de 42,195 km.

 

12 septembrie 1185 – A decedat împăratul bizantin Andronic I Comnen; (n.1118 ). A domnit intre anii 1183 – 1185.

 

12 septembrie 1492 – S-a născut Lorenzo al II-lea de Medici; (d.1519). A condus Florența din 1513 până la 4 mai 1519, cand a murit de sifilis. S-a căsătorit pe data de 13 iunie 1518 cu Madeleine de la Tour, și au avut o fată, Caterina, care s-a născut la 21 de zile după moartea tatălui ei. Ea avea sa devina Caterina de Medici, celebra regină a lui Henry II al Franței, într-un mariaj aranjat de vărul ei îndepărtat, Papa Clement VII de Medici.

Cavoul lui Lorenzo di Piero de’ Medici din capela Medici a bisericii San Lorenzo, este ornamentat cu lucrările lui Michelangelo “Amurgul si Aurora” si “Gânditorul”. Din cauza numelui identic cu cel al bunicului său (ambii numindu-se Lorenzo di Piero de Medici), al cărui cavou este de asemenea în capela Medici, mormantul său este adesea confundat cu cel al bunicului sau.

 

12 septembrie 1497: S-a născut regele Francisc I al Franţei; (d. 31 martie 1547).

 

12 septembrie 1544 – A încetat din viaţă Clement Marot, poet renascentist, traducător al Psalmilor lui David (“Adolescenţă indulgentă”); (n. 1496). Marot a fost unul dintre primii poeti francezi moderni. Protejat de Marguerite de Navarra , sora regelui Franţei Francisc I, a avut un comportament nonconformist si a manifestat simpatie pentru Reformă şi pentru Luther, din care cauza a fost aruncat in inchisoare si apoi s-a exilat în Elveţia şi Italia. A murit in Italia la Torino.

 

12 septembrie 1591 – Aron Tiranul a devenit pentru întaia dată domn al Moldovei. La 12 septembrie 1591, Aron Tiranul a fost numit pentru întîia oară de către sultan, domn al Moldovei . Faptul este menționat într-o scrisoare trimisă dogelui Veneției de către ambasadorul său la Poarta Otomană. În scrisoare se menționează că a fost ales pe scaunul Moldovei după o mare concurență fiind favoritul regelui Angliei.

A fost domnitor al Moldovei: 12 septembrie 1591 – iunie 1592 și 18 septembrie 1592 – 24 aprilie 1595. Boierii l-au numit “cel Cumplit”. Aron Tiranul a fost fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpuşneanu, deci, descendent al ilustrei dinastii princiare a Muşatinilor. A ajuns la domnie din rândaș, cumpărând tronul cu 1 milion de galbeni.

Ca să-și plătească datoriile, a scos dări noi. Cronicile spun că Aron Tiranul “prăda” țara, că agenții care strângeau dările erau însoțiți de turci și că la urmă a dat ordin ca să se ia de la tot omul câte un bou, iar pentru cei care nu aveau, se lua de la alții. De aceea, țara se răscoală, iar Aron o potolește cu cruzime.

Aron Vodă – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

În acel moment Poarta îl mazilește (1592),dar, datorită rugăminților creditorilor săi, este numit din nou domn. Săturat de jafurile turcilor, îndemnat și de Papă ca să rupă relațiile cu aceștia, Aron a fost convins de Mihai Viteazul să se alăture alianței creștine la 5 noiembrie 1594. La această Ligă Sfântă în centrul căreia se afla împăratul german Rudolf al II-lea, aderase și principele Transilvaniei, Sigismund Bathory.

Mișcarea împotriva turcilor a început în aceeași zi și la Iași și la București, pe 13 noiembrie 1594. A curățat țara de otomani și a atacat cetățile de la Dunăre, luând și Dobrogea în 1595. Cu toate că Aron Vodă făcea parte din coaliția anti-otomană și și-a îndeplinit sarcinile în acest sens, Sigismund Bathory neîncrezător, pune la cale un complot împotriva lui. Pentru aceasta s-a folosit și de Răzvan, fostul hatman al lui Aron Vodă, care acum era șeful gărzii ungurești.

Aron a fost prins de oștile transilvănene și închis cu toată familia la Vințu de Jos, Alba în mai 1595, unde a și murit în iunie 1597. Este îngropat în biserica lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. Locul pe tron a fost luat de Răzvan, care ca domnitor și-a luat și numele de Ștefan. Supranumele de „Tiranul”, cu care apare în istoriografia noastră actuală, i-a fost fixat definitiv de către principele-cărturar al neamului românesc,

Dimitrie Cantemir. Desfranarea sa, la care se adăuga fiscalitatea excesivă promovată de el, au făcut ca imaginea acestui domn în epocă şi peste timp să aibă mult de suferit. Astfel că, deşi are şi merite incontestabile (legate îndeosebi de lupta antiotomană), Aron Vodă a ramas in istorie drept un voievod cu o personalitate şi o domnie negativă.

 

12 septembrie 1609 – Exploratorul englez Henry Hudson, incepe explorarea raului Hudson si a regiunii actualului stat New York.

Henry Hudson – foto: ro.wikipedia.org

Henry Hudson (c. 1560 – iunie 1611) a fost un celebru navigator și explorator arctic englez.

 

12 septembrie 1612 – A murit Țarul Vasili al IV-lea al Rusiei; (n. 1552). A fost Ţar al Rusiei între 1606 şi 1610. A condus Rusia în timpul asa numitelor „Timpuril tulburi”, el fiind ultimul membru al dinastiei Rurik care a domnit. În iulie 1610 a fost răsturnat printr-o lovitură de stat pusă la cale de Romanovi şi aliaţii lor, care l-au forţat să devină călugăr. A murit ca prizonier la Varşovia în 1612.

 

12 septembrie 1659 – Oastea Tarii Romanesti condusa de domnitorul Mihnea al III-lea, ii alunga pe turci din cetatile Giurgiu si Braila. Incepe rascoala antiotomana.

Efigia lui Mihail Radu – foto: ro.wikipedia.org

Mihnea al III-lea (sau Mihail Radu, d. 6 aprilie S.V. 26 martie 1660) a fost domn al Țării Românești între 1658-1659. A dus o politică internă de consolidare a domniei, sprijinindu-se, împotriva marii boierimi, pe slujitorii militari (dorobanți), pe orășeni și pe țărani, cărora le-a îngăduit să se răscumpere, fără voia stăpânilor lor.

 

12 septembrie 1683 – A luat sfarsit asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena si de Jan Sobieski, învinge în apropiere de Viena oastea marelui vizir turc Kara Mustafa.

Ilustrație a bătaliei de la Viena, 12 septembrie 1683 – foto: ro.wikipedia.org

Asediul Vienei, mai precis al doilea asediu al Vienei, avut loc între 15 iulie și 12 septembrie 1683. În anul 1529 a existat deja o situație asemănătoare în războiul turco-austriac. În primul asediu apărarea austriacă a reușit să respingă masivul atac turcesc (100.000 până la 150.000 de soldați), având și puțin noroc în această izbândă neașteptată. Al doilea atac turcesc are loc cu o armată și mai numeroasă (200.000 de turci), care ierneaza la Edirne (Adrianopol) (1682). Asediul Vienei era considerată de osmani un țel ideal.

 

12 septembrie 1764 – A murit compozitorul francez Jean-Philippe Rameau; (n.1683).

 

12 septembrie 1789 – Revolutionarul francez Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului “L’Ami du peuple”.

Jean-Paul Marat – foto: ro.wikipedia.org

Jean-Paul Marat (n. 24 mai 1743 – d. 13 iulie, 1793), a fost medic, filozof și om de știință francez de origine elvețiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician. O dată cu începutul revoluției, s-a dedicat în întregime intereselor ei. Din august 1789 editează ziarul Prietenul poporului în care erau exprimate revendicările maselor populare. Importantă libertății, zicea Marat, constă în aceea că: „Poporul învață să se supună numai legilor drepte și înțelepte, să se împotrivească legilor nedrepte și să se ridice împotrivă legilor tiranice”. În același timp, Marat considera că poporul trebuie condus, că el are nevoie de un dictator care să-l indrumeze. Marat a fost primul care a chemat la teroare.

 

12 septembrie 1819 – A murit feldmaresalul prusac Gebhard Leberecht von Blücher ; ( n. 16 decembrie 1742).
L-a invins, impreuna cu ducele englez de Wellington, pe imparatul francezilor Napoleon, in batalia de la Waterloo in 1815.

 

12 septembrie 1847 – A inceput Bătălia de la Chapultepec, din timpul razboiului mexicano-american, terminată în ziua următoare cu victoria Statelor Unite. Războiul mexicano – american a avut loc între 1846 şi 1848 în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexicul considera Texasul o provincie mexicană separatistă şi a refuzat să recunoască secesiunea acestuia şi dobândirea independenţei pe cale militară în 1836.

 

12 septembrie 1848 – Elvetia a adoptat o nouă constituție, organizându-se intr-un stat federal.

 

12 septembrie 1882 – S-a nascut Ion Agârbiceanu, preot si scriitor român, membru al Academiei Române; (d. 1963).

 

12 septembrie 1887 – S-a nascut la Sulina, jud. Tulcea George Georgescu, supranumit “seniorul baghetei românesti”, fost director al Operei Române din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Române si director al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti ; (d. 1 septembrie 1964).

 

12 septembrie 1888 – S-a născut Maurice Chevalier, actor francez (din filmografie: “Văduva veselă”, “Tăcerea e de aur”); (m. 1 ianuarie 1972). In anii ’50 și ’60, a câștigat în popularitate datorită aparițiilor în filmul muzical Gigi (1958), cu Leslie Caron și Hermione Gingold, împreună cu care a interpretat cântecul I Remember It Well și în câteva filme ale lui Walt Disney. Semnul distinctiv al marelui actor era o pălărie de paie (canotieră), pe care o purta întotdeauna pe scenă, alături de costum. Maurice Chevalier are o stea pe faimoasa Hollywood Walk of Fame.

 

12 septembrie 1890 – A fost fondat oraşul Salisbury, numit ulterior Harare, din 1980 capitală a statului Zimbabwe.

 

12 septembrie 1897 – S-a născut fiziciana si chimista Irène Joliot-Curie, fiica celebrilor savanti Pierre şi Marie Curie, distinsă, împreună cu soţul ei Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie. A fost membru de onoare străin al Academiei Române; (m. 17 martie 1956).

 

12 septembrie 1913 – S-a nascut Eiji Toyoda, om de afaceri, fondatorul firmei de automobile „Toyota Motor Company Limited”; (1937). Toyoda a deținut această poziție până în 1994, cand s-a retas de la conducerea companiei.

 

12 septembrie 1913 – S-a născut Jesse Owens, celebru atlet de culoare supranumit “torpila umană”; la Olimpiada din 1936 (Berlin), a câştigat 4 medalii de aur; (m. 31 martie 1980).

 

12 septembrie 1919 – A fost emis Decretul – lege privind infiintarea Universitatii Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Puscariu. Universitatea maghiara din Cluj se refugiaza la Szeged. In aceiasi zi, Consiliul Dirigent al Transilvaniei emite un Decret-lege pentru reforma agrara si introducerea votului universal.

Universitatea Regele Ferdinand I (1919–1948) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prin decretul regal nr. 4090 din 12 septembrie 1919 Universitatea Franz Joseph din Cluj a fost transformată cu începere din ziua de 1 octombrie 1919 în universitate românească, cu patru facultăți: Drept, Medicină, Litere și Filozofie, Științe. Profesorii și studenții maghiari s-au refugiat pentru trei semestre la Budapesta, apoi la Szeged. În 1927, după moartea regelui Ferdinand, Universitatea din Cluj adoptă oficial numele regelui, și devine Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj.

În toamna anului 1940 Universitatea Ferenc József din Szeged s-a întors la Cluj, iar Universitatea Regele Ferdinand s-a refugiat la Sibiu și Timișoara, unde a funcționat fără întrerupere până în anul 1945. După revenirea la Cluj a funcționat până în anul 1948, când a devenit Universitatea Victor Babeș.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.rowww.ubbcluj.ro

 

12 septembrie 1919 – La Londra, la initiativa bancherului miliardar Rotschild si cu participarea a cinci concerne financiare mari, s-a efectuat primul fixing al pretului aurului. De atunci piata de aur internationala se orienteaza zilnic dupa cursul din Londra.

 

12 septembrie 1920 – La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se inalta pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele, reprezentand cinci continente.

 

12 septembrie 1921 – S-a nascut in orasul Lvov, pe atunci în Polonia, azi în Ucraina, scriitorul polonez Stanislaw Lem (d. 27 martie 2006, Cracovia).A fost a fost un cunoscut scriitor de science fiction, dar și filozof și autor de texte satirice.
A fost multa vreme cel mai citit scriitor de science fiction care nu scria în limba engleză. In cartile sale Stanislav Lem a abordat teme filozofice, precum si reflectii legate de impactul tehnologiei asupra oamenilor, natura inteligenței, imposibilitatea comunicării și înțelegerii reciproce, disperarea în fața limitelor omenești, sau locul omenirii în Univers.

 

12 septembrie 1938 – Adolf Hitler cere autonomie și autodeterminare pentru germanii din Sudeti (Sudetenland) din Cehoslovacia.

 

12 septembrie 1940 – S-a nascut actrita americana Linda Gray, cunoscuta publicului larg datorita rolului jucat in popularul serial de televiziune “Dallas”).

 

12 septembrie 1940 – Patru tineri francezi, Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel și Simon Coencas, care cautau cainele lui Marcel, Robot, care se ratacise, au facut o descoperire senzationala in pestera Lascaux, in care se afla picturi rupestre datand din paleoliticul superior.

12 septembrie 1940: În peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice – foto: ro.wikipedia.org

Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane aflate în departamentul Dordogne, regiunea Aquitania, Franța si face parte in prezent din patrimoniul mondial al umanității fiind protejata de UNESCO datorită importantelor mostre de artă rupestră din paleolitic. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, peștera s-a deschis publicului vizitator. Din cauza dioxidului de carbon emanat de cei 1200 de vizitatori pe care îi primea peștera zilnic, picturile au avut de suferit și de aceea peștera a fost închisă publicului în 1963. După închiderea peșterii pentru vizitatori, picturile au fost restaurate.

 

12 septembrie 1941 – A murit Hans Spemann, biolog german care a efectuat studii asupra embrionului şi evoluţiei sale ulterioare. A fost laureat al Premiului Nobel pentru medicină in anul 1935; (n.27.06.1869).

 

12 septembrie 1943 – Al doilea razboi mondial – Dictatorul fascist italian Benito Mussolini este salvat de un comando de parasutisti germani condusi de Otto Skorzeny, din cladirea hotelului de pe muntele Gran Sasso din Abruzzi, unde se afla in detentie, in aşa-numita operaţiune „Stejarul” .

Mussolini imediat dupa eliberarea sa, in mijlocul parasutistilor germani – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

La putin timp Mussolini a format un guvern fascist la Salo in nordul Italiei, care a continuat razboiul alaturi de Hitler, pana aproape de capitularea Germaniei lui Hitler.

https://www.youtube.com/watch?v=BU8q4H_VvV0&feature=youtu.be

 

12 septembrie 1944 – La Moscova, a fost semnată Convenţia de armistiţiu dintre guvernul român şi guvernele Naţiunilor Unite, in conditiile dictate de URSS, prin care se consfinţea starea de fapt a ieşirii României din războiul cu Aliatii occidentali si URSS şi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

România după Al Doilea Război Mondial. Teritoriile pierdute sunt marcate cu verde crud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Reprezentantii Guvernului si Inaltului Comandament Roman la Moscova au fost: Ministrul de Stat si Ministru de Justitie L. Patrascanu, Ministrul Subsecretar de Stat al Afacerilor Interne, Adjutantul Majestatii Sale Regelui Romaniei, General D. Damaceanu, Principele B. Stirbey si d-l G. Popp, avand depline puteri. Reprezentantul Inaltului Comandament Aliat (Sovietic) a fost Maresal al Uniunii Sovietice R. Ya. Malinowski, deplin imputernicit pentru aceasta de catre Guvernele Uniunii Sovietice, Regatului Unit si Statelor Unite ale Americii.

Fotografie reprezentând un aspect de la intrarea Armatei Roşii în Bucureşti (29 – 30 august 1944) – foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc” – Cota: 55/1944

Dupa Lovitura de stat de la 23 august si pana la 12 septembrie 1944, in absența unui armistițiu semnat, trupele sovietice au tratat în continuare pe români drept inamici, un număr de 114.000- 160.000 de soldați români fiind luați prizonieri de război de către sovietici fără luptă, ca urmare a ordinului de încetare a focului dat de regeAcestia au fost trimiși pe jos în lagăre din Uniunea Sovietică; aproximativ o treime dintre ei murind pe drum. La articolul 16, Convenţia prevedea scoaterea din circulaţie a tuturor publicaţiilor fasciste şi legionare, pretext pentru regimul comunist de a scoate din circuitul public privat texte importante referitoare la unitatea statului român, la tradiţiile româneşti, ori la românii din alte ţări. Pe lista autorilor interzişi figurau mari nume ale culturii noastre nationale cum ar fi : Gheorghe Şincai, Nicoale Iorga, Mihai Eminescu, Mircea Eliade si chiar marele dramaturg de origine evreiasca, Mihail Sebastian.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

12 septembrie 1944 – S-a născut solistul vocal, producătorul şi compozitorul american de succes Barry White; (m. 4 iulie 2003).

 

12 septembrie 1949 – Theodor Heuss este ales primul presedinte al Republicii Federale Germania. Theodor Heuss (n. 31 ianuarie 1884 – d. 12 decembrie 1963), a îndeplinit funcţia de preşedinte al RFG în perioada 1949-1959.

 

12 septembrie 1953 – John F. Kennedy, viitor presedinte al SUA, s-a casatorit cu Jacqueline Lee Bouvier, fotograf la publicatia Washington Times-Herald. JFK, la vremea aceea senator de Massachusetts si sotia sa au avut peste 750 de invitati la ceremonie.

Senator John F. Kennedy and Jacqueline Bouvier Kennedy on their wedding day, September 12, 1953 – foto: en.wikipedia.org

 

12 septembrie 1959 – S-a lansat misiunea sovietică Luna 2, prima navă care a atins suprafața lunară.

 

12 septembrie 1966 – A fost lansată misiunea spatiala americana Gemini 11.

 

12 septembrie 1974 – Împaratul Haile Selassie al Etiopiei este inlaturat de pe tron in urma unei lovituri de stat militare conduse de marxistul Mengistu Haile Mariam. A murit în captivitate, un an mai târziu. Haile Selassie I (Tafari Makonnen Woldemikael (n. 23 iulie 1892 – d. 27 august 1975), a fost împărat al Etiopiei între 1930-1935 și 1941-1974. În timpul domniei sale a inițiat numeroase reforme sociale și economice prin care a urmărit modernizarea statului.

 

12 septembrie 1977 – Steven Biko, activist antiapartheid, a murit datorita traumelor suferite in urma batailor care i s-au aplicat de catre autoritatile din Africa de Sud.

Bantu Stephen Biko (18 December 1946 – 12 September 1977) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cu o saptamana inainte de a muri, Biko a fost ranit puternic la cap in timpul unui interogatoriu. Cinci politisti l-au torturat ore in sir, abandonandu-l intr-o balta de sange si in stare de inconstienta. In locul ingrijirilor medicale, a fost legat pentru 24 de ore de un grilaj de fier. Abia dupa o zi, doi medici l-au examinat constatand ca Biko are grave leziuni pe creier si ca nu este capabil sa se miste. In ciuda starii grave a sanatatii lui, medicii au precizat ca detinutul poate fi transportat la Pretoria, oras aflat la 10 ore distanta de locul in care era.

Astfel, pe 11 septembrie, el a fost transportat mai mult mort decat viu in inchisoarea de la Pretoria. Autoritatile sud-africane au precizat ca Biko a decedat din cauza refuzului de a manca si de a bea apa timp de o saptamana. Ulterior, dupa ce s-a aflat ca Biko avea rani profunde la cap, oficialii au precizat ca acestea s-ar fi datorat faptului ca acesta a cazut din pat. Nimeni nu a fost gasit vinovat pentru moartea activistului de culoare, iar cei cinci politisti care l-au torturat au fost promovati.

Steven Bantu Biko s-a nascut in 1946, fiind unul dintre cei mai activi luptatori impotriva apartheid-ului din anii ’70. Pe vremea cat a urmat cursurile Universitatii de Medicina, a fondat Organizatia Studentilor din Africa de Sud care lupta contra “opresiunii psihologice a negrilor de catre albi”. A infiintat si o grupare care milita pentru redarea demnitatii cetatenilor de culoare. A fost arestat de mai multe ori, condamnat si incarcerat din cauza idealurilor sale de eliberare a negrilor din Africa de Sud, devenind un martir, moartea sa atragand o serie de probleme pentru Africa de Sud. La cateva luni dupa tragicul incident, Natiunile Unite au impus un embargo partial acestei tari.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

12 septembrie 1981 – A încetat din viaţă Eugenio Montale, poet şi jurnalist, iniţiator al poeziei ermetice italiene; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1975: “Oase de sepie”, “Ocazii”; (n. 12 octombrie 1896).

 

12 septembrie 1990 – La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora „puterile aliate” în cel de – al Doilea Razboi Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.

 

12 septembrie 1992 – A încetat din viaţă actorul Anthony Perkins. A interpretat roluri memorabile in filmele ”Psycho”, “Crima din Orient Expres”; (n. 1932).

 

12 septembrie 1992 – Mae Jemison ( n.17 octombrie 1956), astronaut si fizician, devine prima femeie de culoare care a ajuns in spatiu, fiind membra in echipajul navetei spatiale Endeavor. Naveta spațiala americana Endeavour STS–47, ii avea la bord pe langa Mae Jemison Carol, prima femeie afro-americana care a calatorit în spațiu, pe Mamoru Mohri, primul cetățean japonez care facut parte din echipajul unei nave spațiale americane, și pe Mark Lee și Jan Davis, primul cuplu căsătorit în spațiu.

 

12 septembrie 1994 – Trupe din tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice si din statele est-europene, inclusiv Romania, au efectuat manevre militare comune in Polonia, in cadrul Programului Parteneriatului pentru Pace.

 

12 septembrie 1997 – A încetat din viaţă scriitoarea canadiană Judith Merril (Judith Josephine Grossman), una din primele femei devenite celebre ca autoare de SF: “Shadow on the Hearth”(1950), un roman despre războiul nuclear, care a fost adaptat pentru televiziune (n. 21 ianuarie 1923).

 

12 septembrie 2003 – A încetat din viaţă Johnny Cash, cântăreţ de muzică country; de-a lungul a 50 de ani de carieră, a înregistrat peste 400 de albume; (n. 26 februarie 1932).

Este considerat a fi unul dintre cei mai influenți muzicieni americani ai secolului XX.De-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, Cash a vândut peste 90 de milioane de albume și a ajuns să ocupe “o poziție de vârf în istoria muzicii”.

 

12 septembrie 2007 – IPS Daniel (numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, n.22 iulie 1951, satul Dobresti, comuna Bara, jud. Timis), a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

12 septembrie 2013 – Agentia spatiala americana NASA, a anunțat că nava Voyager 1 a devenit primul obiect spațial creat de om care a ajuns în afara sistemului solar.

 

12 septembrie 2014 – A decedat canteretul si compozitorul englez John Gustafson; (n.8 august 1942). A avut o cariera de lungă durată și performanta in muzica pop, fiind printre altele membru al renumitelor grupuri Ian Gillan Band, Roxy Music și Quatermass.

Tags: istorieseptembrie
Cultură și Media