X

Evenimentele Zilei de 14 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 14 iulie în Istorie

14 iulie este a 195-a zi a calendarului gregorian și a 196-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 14 iulie

(BOR) Sfântul Apostol Achila; Sfinții Mucenici Iust și Iraclie; Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul; Sfântul mucenic Alexander Schmorell

Sfântul Apostol Achila, Sfântul Mucenic Iust și Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul – Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Aquila, apostol dintre cei 70 († secolul I); Sf. Iosif, arhiepiscop († 832)

 

(BRC) Sf. Camillo de Lellis, călugăr italian al ordinului capucinilor

 

Franța – Ziua națională a Franței (1789)

 

România – Ziua transmisioniștilor militari. În 1873, la 14 iulie, a luat fiinţă prima subunitate de transmisiuni – secţia de telegrafie, marcând astfel apariţia transmisiunilor militare.

Ziua Transmisioniştilor Militari este sărbătorită la 14 iulie, dată la care, în anul 1873, principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înfiinţarea unei secţii de telegrafişti militari în cadrul Batalionului de geniu al Armatei României, marcând astfel apariţia transmisiunilor militare.

Secţia de telegrafie era formată din: 1 şef de secţie, 15 manipulatori, şefi de ateliere şi 30 de lucrători telegrafişti, se arartă în ‘Calendarul Tradiţiilor Militare’ (2010). Încă din 1855, se înfiinţase o şcoală, care a fost absolvită de primii 7 telegrafişti, iar în primăvara anului 1873 fuseseră trimişi pentru documentare în Franţa, Belgia şi Austria ofiţeri români, pe probleme referitoare la telegrafie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Zi onomastică – Roland

 

Astăzi în istorie pentru 14 iulie

 

Evenimentele Zilei de 14 iulie în Istorie:

– 14 iulie 1789 – Căderea Bastiliei;

– 14 iulie 1947 – Afacerea Tămădău

 

14 iulie 664 – A decedat Earcombert (sau Eorcenberht), rege al Kentului (in actuala Anglie) din anul 640 si pana la moartea sa. A interzis idolii in tot regatul si a dat o lege pentru respectarea de catre supusii sai a Postului Mare (in latina quadragesima), care este în crestinism o perioada de asceză și pocăință premergătoare Sfintelor Pasti . Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Postul Mare începe în calendarul bizantin cu lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin odata cu Miercurea Cenusii.

 

14 iulie 1223 – A murit regele Filip al II-lea al Frantei. Filip al II-lea al Franței (Philippe Auguste) s-a nascut la 21 august 1165, si a domnit in Franța între anii 1180-1223. A fost fiul lui Ludovic al VII-lea, din dinastia Capețienilor. Filip si-a extins regatul și a învins coaliția adversarilor săi (Sfântul Imperiu Roman, Anglia, Flandra), în bătălia de la Bouvines din 1214. A reorganizat guvernarea si a adus stabilitate financiară in tara, fiind un rege iubit de popor.A fost urmat pe tron de fiul sau Ludovic al VIII-lea.


Încoronarea regelui Ludovic al VIII-lea și a reginei Blanche a Castiliei la Reims în 1223; pictură din anii 1450

Ludovic al VIII-lea al Franței (franceză Louis VIII de France) (n. 5 septembrie 1187; d. 8 noiembrie 1226) a fost rege al Franței în perioada 1223-1226. S-a născut la Paris, ca fiu al regelui Filip al II-lea și al Isabellei de Hainaut. Era supranumit Ludovic “Inimă de Leu”.

 

14 iulie 1456 – Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu de Hunedoara înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare în trupe, arme şi alimente, celor asediaţi de otomani la Belgrad.

 

14 iulie 1582 – A apărut “Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice “Geneza” şi “Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar si parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

 

14 iulie 1602 – S-a născut Jules Mazarin (Giulio Raimondo Mazzarino), cardinal, prim ministru al Franţei (m. 9 mar. 1661).

Jules Mazarin – foto: ro.wikipedia.org

Jules Mazarin, născut Giulio Raimondo Mazzarino (n. 14 iulie 1602, Pescina, Regatul de Neapole – d. 9 martie 1661, Vincennes, Franța) a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a fost prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa. Mazarin i-a succedat mentorului său, Cardinalul Richelieu. Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea; unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine” din Paris. Jules Mazarin era detestat de majoritatea populatiei, dar s-a impus in fata pretentiilor afisate de marii seniori, reusind sa intareasca mult puterea monarhica din Franta.

 

14 iulie 1683 – Armatele otomane ajung in fata Vienei. De partea otomanilor erau si ostirile conduse de domnitorii Valahiei si Moldovei. La acea vreme, în Moldova domnea Gheorghe Duca (1678 – 1683), iar în Țara Românească, Șerban Cantacuzino (1679 – 1688). Ca vasali ai Imperiului Otoman, ei au trebuit să participe la campanie cu circa 4 până la 7 mii de oșteni fiecare. Ținta finală a atacului au aflat-o abia când au ajuns la Székesfehérvár(Stuhlweißenburg), în Ungaria. Ambii domni romani intretineau legaturi secrete cu asediatii, furnizandu-le informatii pretioase despre armata otomana.


Ilustrație a bătaliei de la Viena, 12 septembrie 1683

Asediul Vienei a durat pana la 12 septembrie cand trupele de eliberare ale Ligii Crestine aflate ub conducerea regelui polonez Jan Sobieski au înfrânt oastea otomană iar turcii se retrag în dezordine, căutând să-și refacă rândurile la Gyor in Ungaria. Comandantul turc , marele vizir Kara Mustafa, este strangulat cu o funie de matase din porunca sultanului, in urma înfrângerii suferite cu toate că a dispus de o forță militară de trei ori mai mare ca a învingătorilor din apus. Sultanul va primi capul tăiat al marelui vizir pe o tavă de argint. Ca amintire pentru victoria de la Viena, Biserica Catolica a introdus pentru data de 12 septembrie sărbătoarea Sfântul Nume al Mariei.

 

14 iulie 1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia si Turcia , prin care Marea de Azov a fost atribuită Rusiei.

 

14 iulie 1789 – Căderea Bastiliei – Rasculații parizieni atacă Bastilia. Cucerirea acestei fortarete marcheaza începutul Revoluției franceze.

Storming of The Bastile by Jean-Pierre Houël – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceze, s-a produs la Paris într-o zi de marți 14 iulie în anul 1789. Cu toate că fortăreața medievală cunoscută sub numele de Bastilia mai avea doar șapte deținuți, căderea ei în mâinile revoluționarilor parizieni a reprezentat în mod simbolic sfârșitul Vechiului Regim (Ancien régime, în franceză) și începutul Revoluției Franceze. Predarea închisorii, simbol al tiraniei monarhiei franceze, a zguduit atât Franța cât și restul Europei, ecourile sale ajungând până în îndepărtata Rusie. Din 1880, 14 iulie este Ziua națională a Franței.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 iulie 1813 – În Bucuresti, pe podul Mogosoaiei, se deschide prima “spiterie” (farmacie).

 

14 iulie 1817 – A murit Anne Louise Germaine Stael (Madame de Stael), autoare franceza de romane sentimentale, in maniera secolului al XVIII-lea (“Delphine”, “Corinne sau Italia”); (n. 22.04.1766).

 

14 iulie 1861 – La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.

 

Wilhelm I sau Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern (n. 22 martie 1797 — d. 9 martie 1888, Berlin) a fost regele Prusiei (din 2 ianuarie 1861 și până la moartea sa) și primul împărat german (începând cu 18 ianuarie 1871). Este un reprezentant al politicii conservative prusace, jucând un rol negativ în înăbușirea revoluției din 1848. In perioda sa este numită și „perioada wilhelmină”, împăratul caută până în ultimul moment să împiedice războiul franco-prusac care s-a terminat cu dezastrul de la Sedan suferit de armata franceză, din cauza aceasta este numit de istorici și „Wilhelm cel Mare”. Politica din timpul domniei sale este influențată în mod pregnant de cancelarul său Otto von Bismarck.

 

14 iulie 1862 – S-a născut, la Viena, Gustav Klimt, pictor austriac; (d.6 feb. 1918).

Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918, Viena), a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.

 

14 iulie 1865 – Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.

 

14 iulie 1867 – Inventatorul suedez Alfred Nobel, face prima demonstratie privind puterea dinamitei.

 

14 iulie 1903 – S-a născut la San Francisco in Statele Unite, scriitorul Irving Stone (Irving Tennenbaum); (m. 26 august 1989).

 

14 iulie 1910 – S-a nascut William Hanna, co-preşedinte şi co-fondator al studiourilor cinematografice americane “Hanna Barbera”; Alaturi de Joseph Barbera a dominat industria desenelor animate, fiind creatorul simpaticelor personaje Tom si Jerry, Scooby Doo sau “Familia Flintstone”; (d. 22.03.2001).

 

14 iulie 1913 – S-a născut Gerald Ford, al 38-lea presedinte al SUA in anii 1974-1977; (d.26.12.2006).

Gerald Ford – foto: ro.wikipedia.org

Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, (n. 14 iulie 1913 — d. 26 decembrie 2006) a fost cel de-al patruzecilea vicepreședinte (1973 – 1974) și cel de-al treizeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1974 – 1977).

 

14 iulie 1918 – S-a născut la Upsala in Suedia, regizorul si scenarist Ingmar Bergman (“O vara cu Monica”, “Noaptea saltimbancilor”,“Fragii salbatici”,”Tacerea”); ( d.30.07.2007). Ernst Ingmar Bergman (născut în 14 iulie 1918, Uppsala, Suedia – d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia) a fost un regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.

 

14 iulie 1919 – S-a născut Lino Ventura (Angiolino Joseph Pascal Ventura), actor francez de origine italiană; (d. 22.10.1987).

 

14 iulie 1932 – A murit marele sculptor roman Dimitrie Paciurea; (n.2 noiembrie 1873). A studiat la Bucuresti si Paris, debutand in 1894, la Expozitia artistilor in viata din Bucuresti. A participat de asemenea la expoziții de artă românească deschise la München (1913), Bruxelles (1930) și la Bienala de la Veneția (1924),Stilul său simbolic și reprezentațional fiind diferit de stilul simplificat până la esența pură al contemporanului și conaționalului său Constantin Brâncuși. Începând din 1909 a fost profesor de sculptură la Școala Națională de Arte Frumoase din București.

 

14 iulie 1933 – În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii, actiune in uma careia Hitler instaureaza in aceasta tara o dictatura sangeroasa.

 

14 iulie 1933 – În Germania nazista a fost votata Legea eugeniei privind sterilizarea persoanelor cu boli ereditare. Termenul de eugenie e derivat din cuvantul grecesc “eu” (bun) si sufixul – genes (nascut). In iunie 1933, ministrul de interne german, dr. Wilhelm Frick, estima ca existau in tara sa aproximativ 500.000 de persoane cu boli serioase ereditare fizice sau psihice care trebuiau sterilizate cat mai curand posibil. Totodata , exista un numar mult mai mare de persoane “necorespunzatoare” (delincventi, alcoolici, imigranti) si el estima acest grup la aproximativ 20% din populatia Germaniei. Astfel, intre 1933 si 1939 au fost sterilizate 320.000 de persoane (0,5% din populatia tarii) si pana in 1945 s-a ajuns la impresionanta cifra de 2 milioane de oameni.
cititi mai mult pe www.historia.ro

 

14 iulie 1935 – Liga Apararii National-Crestine condusa de A. C. Cuza, a fuzionat cu Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga, formand o organizatie politica de dreapta-Partidul National Crestin.

 

14 iulie 1939 – S-a născut Karel Gott, artist.

Artistul Karel Gott s-a născut la 14 iulie 1939, în Pilsen, Cehia. A absolvit studiile Conservatorului de muzică din Praga în 1960 iar doi ani mai târziu a lansat primul disc. A urmat angajarea sa la teatru şi primele apariţii la televiziune. Primul disc de aur pentru număr record de albume vândute l-a primit în 1969, de la casa de discuri Polydor. Lansează primele albume în limba germană şi limba engleză, primeşte discul de aur pentru cel mai bine vândut artist al anului şi primul disc în limba engleză, precizează site-ul artistului, www.karelgott.com.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

14 iulie 1942 – S-a născut Javier Solana Madariaga, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna.

 

14 iulie 1947 – În urma unei înscenari comuniste, un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreşedinte, Nicolae Penescu, secretar general, Nicolae Carandino, director la ziarul “Dreptatea şi Ilie Lazăr a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de “tentativa de fugă într-o ţară străină”. Cazul capătă amploare şi este clasat drept „act de trădare naţională”.

Înscenarea de la Tămădău sau Afacerea Tămădău (14 iulie 1947) – foto: historia.ro

Înscenarea de la Tămădău sau Afacerea Tămădău (14 iulie 1947). Unui număr important de fruntași ai Partidului Național Țărănesc le-a fost oferită ocazia de a se deplasa în străinătate. La aerodromul din Tămădău însă, autoritățile comuniste i-au arestat pe acestiai și i-au pus sub acuzare pentru „încercare de fugă într-o țară străină”. Întreaga afacere a fost o provocare organizată de Partidul Comunist pentru a justifica desființarea PNȚ, lucru care s-a și întâmplat ulterior, în noiembrie 1947. Printre fruntașii țărăniști arestați la Tămădău s-au numărat Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Nicolae Carandino și alții.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 iulie 1950 – S-a difuzat prima emisiune în limba română la Radio Europa Liberă.

 

14 iulie 1958 – 5 000 de detinuti politici romani se revolta in inchisoarea de exterminare comunista de la Gherla .

 

14 iulie 1958: S-a născut Dan Mircea Geoana, politician, fost ambasador si ministru de externe, fost presedinte al PSD, presedinte al Senatului si candidat la presedintia Romaniei.

 

14 iulie 1958 – În Irak are loc o lovitura de stat, condusa de generalul Ab el Karim Kassem, care inlatura monarhia si instaureaza republica. În 14 iulie 1958, regele Irakului, Faisal al II-lea a fost asasinat ,iar primul ministru Nuri Said-es a încercat să fuga din Bagdad deghizat ca o femeie, dar a fost capturat şi executat . Abdul Karim Kassem a apărut ca lideral Revoluţiei din Irak şi a devenit prim-ministru şi ministru al apărării în noul guvern republican.

 

14 iulie 1965 – Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.

 

14 iulie 1967 – S-a născut Mădălina Manole, solistă de muzică uşoară  (d.2010)

Mădălina Manole, pe numele ei real Anca Magdalena Mircea, anterior Magdalena-Anca Manole, (n. 14 iulie 1967, Vălenii de Munte, Prahova, România – d. 14 iulie 2010, Otopeni, Ilfov, România) a fost o cântăreață, compozitoare și instrumentistă română.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 iulie 1967 – S-a stins din viaţă la București, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și gazetar român; (n. 23 mai 1880 ).


Tudor Arghezi, poet român

La 14 iulie 1967, București, se stinge din viaţă Tudor Arghezi (n. 23 mai 1880, cu numele adevărat de Ion N. Theodorescu), poet prozator și gazetar român. Poetul este înmormîntat, alături de soţia sa Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor, astăzi muzeu. Pseudonimul Arghezi este explicat de scriitor ca fiind în legătură cu Argesis, vechiul nume al rîului Argeş.

Tudor Arghezi, cu o carieră literară întinsă şi foarte bogată, este unul dintre autorii de prim rang a-i perioadei interbelice românești. Poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica, unde, în liniştea chiliei va învăţa, pe îndelete, taina mînuirii cuvintelor. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vîrstă marcantă a literaturii române.

A scris poezie (volumele “Cuvinte potrivite”, “Flori de mucigai”, “Poarta neagră”, “Versuri de seară”, “Hore”), teatru, proză (“Icoane de lemn”, notabile fiind romanele ”Cimitirul Buna Vestire”, ”Ochii Maicii Domnului”, “Lina”), pamflete (la “Facla”, “Viaţa Românească”, “Teatru”, “Rampa”), precum și literatură pentru copii (“Cartea cu jucării”, “Cîntec de adormit Mitzura”, “Buruieni”, “Mărţişoare”, “Prisaca”, “Zdreanţă”, etc.). Sub direcţia sa apare ziarul “Bilete de papagal” (1928), unde publică pamflete usturătoare pentru care este cercetat de poliţie (1943).

Fiind în detenție, odată cu instaurarea regimului comunist iese din lagăr (1944). Este reabilitat, distins cu titluri şi premii, ales membru al Academiei Române şi sărbătorit ca poet naţional la 80 şi 85 de ani. În 1965, Universitatea din Viena îi decernează premiul “Gottfried von Herder”, iar Academia Sîrbă de Ştiinţe îl alege membru al secţiei de literatură.

Publică: “1907 – peisaje”, “Cîntare omului”, “Stihuri pestriţe”, “Poeme noi”, “Cu bastonul prin Bucureşti”. Tudor Arghezi a fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română. Poetul s-a remarcat în literatură prin relatarea universului mărunt, în care lumea viețuitoarelor fără grai a căpătat un contur unitar ca la nimeni altul. Toate aceste viețuitoare se află într-un fel de dependență afectivă față de om (“Cîntec de adormit Mitura”, volumul “Copilărești”).

 

14 iulie 1969 – Izbucneste “Razboiul fotbalului”, dupa ce echipa de fotbal a Hondurasului pierde un meci de fotbal împotriva El Salvador ceea ce face sa izbucneasca revolte în Honduras împotriva imigranţilor salvadorieni. La 14 iulie 1969, armata statului El Salvador a lansat un atac împotriva Hondurasului , inaintand rapid pe teritoriul acestei tari si reusind sa ocupe cateva orase. Organizaţia Statelor Americane a intervenit si a negociat un acord de încetare a focului intre cele doua tari , care a intrat în vigoare la 20 iulie, iar trupele salvadoriene au fost retrase la începutul lunii august.

 

14 iulie 1969 – În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.

 

14 iulie 1977 – S-a nascut Victoria, prinţesa Moştenitoare a tronului Suediei, fiica regelui Carl XVI Gustaf.

 

14 iulie 1982 – Ziarul oficial al Partidului, Scânteia, a publicat „Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”. Majoritatea produselor alimentare de bază urmau sa fie distribuite raţionalizat.

Alimentară din comunism FOTO Bărăganul de altădată / Valerică Burtoi (preluat de pe adevarul.ro)

În 1982, autorităţile comuniste au aprobat un program de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei care era susţinut de nişte recomandări privind raportul dintre înălţime şi greutate al fiecărei persoane. În 1982, autorităţile comuniste au aprobat un program de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei care era susţinut de nişte recomandări privind raportul dintre înălţime şi greutate al fiecărei persoane. O lungă perioadă de timp, încă în anii ‘50, produsele alimentare din România s-au obţinut de bază de cartelă şi în cantităţi minime, situaţie care, doar din acest punct de vedere, se va ameliora în anii ’60 şi în prima parte a anilor ‘70.

Era preţul pe care, conform autorităţilor comuniste, populaţia îl plătea pentru „lumea modernă, industrializată şi cu ştiinţă de carte“ care urma să se instaleze în ţara noastră. Din păcate însă, eşecul economiei socialiste a avut grave consecinţe asupra nivelului de trai al populaţiei în ultima parte a regimului Ceauşescu.

La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80 preţurile la alimente, servicii şi la bunuri de uz casnic şi cotidian, au început să crească, iar lipsurile alimentare au devenit cronice. Este momentul în care s-au reintrodus cartelele ce „funcţionaseră” cu aproape treizeci de ani în urmă, potrivit datelor din proiectul „Comunismul în România“, al Muzeului Naţional de Istorie (MNIR).
cititi mai mult pe adevarul.ro

 

14-18 iulie 1983 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Republica Zimbabwe.

 

14 iulie 1989 – Buletin de știri 14 iulie 1989 – Cei doi Ceaușești au plecat la Neptun să-și petreacă acolo concediul de vară. Erau însoțiți de toți slujitorii casei, de la bucătari, ospătari, femei de serviciu, șoferi până la slujbașii de la palat. Plecarea a avut loc la ora 16.50 cu elicopterul.

Are loc ședința CPEx al CC al PCR. Dimineața, pe picior de plecare. Este ziua în care, conform agendei Elenei Ceaușescu (cf. Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, Lavinia Betea), cei doi Ceaușești au plecat la Neptun să-și petreacă acolo concediul de vară. Fuseseră invitați de Gorbaciov dar nu riscau să aibă de-a face cu „agentul Radu.” Stăteau în URSS cât puteau mai puțin. Dacă puteau, evitau vizita.

Din această zi, până pe 1 septembrie reședința de vară a cuplului prezidențial era pe țărmul mării. De acolo administrau țara, țineau ședințe, primeau oaspeți dar cu măsură să nu-și strice plăcerea. Și, ca la curțile imperiale, nu plecau singuri. Erau însoțiți de toți slujitorii casei, de la bucătari, ospătari, femei de serviciu, șoferi până la slujbașii de la palat.

Plecarea a avut loc la ora 16.50 cu elicopterul însă fuseseră precedați de un consistent transport de valize conținând lucrurile și obiectele persoanele ale celor doi. Înalții demnitari aveau vile în apropierea celei prezidențiale. „Vile luxoase cu multă marmură, mese de masaj, băi mari…
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

14 iulie 1992 –  Lynne și William Jolitz au publicat versiunea 0.1 a sistemului de operare 386BSD, primul sistem de operare liber.

386BSD este un sistem de operare gratuit derivat din BSD (Networking/2), din familia UNIX, pentru arhitecturile Intel 80386. 386BSD a fost scris în principal de Lynne Jolitz și William Jolitz. Ambii aveau o experiență considerabilă în dezvoltarea sistemului BSD la Berkeley. Portarea a început în anul 1989, primele urme ale ei pot fi găsite în 4.3BSD Net/2 din 1991.

Prima versiune (versiunea 0.0) a sistemului a apărut în martie 1992 și a fost urmată de versiunea 0.1 în 14 iulie 1992. Procesul de portare a fost documentat extensiv în revista Dr. Dobbs Journal începând cu anul 1991, într-o serie de 18 articole. Versiunea 1.0 a apărut la sfârșitul anului 1994, codul fiind distribuit de Dr. Dobbs Journal pe un CD sub numele de “386BSD Reference CD-ROM“. CD-ul a fost un best-seller timp de trei ani (1994–1997).

După apariția versiunii 0.1, un grup de utilizatori au început să dezvolte și întrețină un așa-numit patchkit. Acesta cuprindea bug-fixes și o serie de îmbunătățiri. Datorită diferențelor de opinie dintre autorii originali și autorii patchkit-ului, aceștia din urmă au fundat în 1993 o nouă distribuție UNIX sub numele de FreeBSD pentru a-și continua munca.

Tot în 1993, un grup diferit de utilizatori 386BSD au fundat o altă versiune UNIX sub numele de NetBSD. Printre alte versiuni UNIX derivate din 360BSD se numără OpenBSD și Darwin folosit în mod curent de Apple în Mac OSX. Alt sistem UNIX care împrumută masiv din 386BSD este OpenSolaris. Dezvoltarea sistemului a încetat în 1997. Codul 386BSD este gratuit pentru scopuri non-comerciale. Drepturile de autor aparțin în totalitate lui William Jolitz și Lynne Jolitz.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

14 iulie 1998 – A murit Richard McDonald, unul dintre principalii fondatori ai companiei americane McDonald`s;(n.16.02.1909).

 

14 iulie 2000 – O foarte puternica furtuna solara a cauzat masive perturbari geomagnetice asupra Pământului.

 

14 iulie 2000 – Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

 

14 iulie 2002 – Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.

 

14 iulie 2002 – A murit Henri Wald, filosof raționalist român, elev al profesorului Mircea Florian (n. 1920)

 

14 iulie 2010 – A murit Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română (n. 1967)

Mădălina Manole, pe numele ei real Anca Magdalena Mircea, anterior Magdalena-Anca Manole, (n. 14 iulie 1967, Vălenii de Munte, Prahova, România – d. 14 iulie 2010, Otopeni, Ilfov, România) a fost o cântăreață, compozitoare și instrumentistă română.

Mădălina Manole a decedat în 14 iulie 2010, chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani. Cântăreața a fost găsită decedată în locuința ei de pe strada Griviței din Otopeni. I.N.M.L a stabilit că Mădălina s-a sinucis înghițind un pesticid foarte toxic numit Carbofuran (cunoscut sub numele de Furadan) iar decesul a survenit în câteva minute. Totul s-a petrecut la numai câteva ore după ce artista a părăsit un studiou unde a efectuat o repetiție muzicală.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 iulie 2015 – Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. “Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.

 

14 iulie 2015 – Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.

14-17 iulie 2021 – Europa de Vest a fost afectată de inundații grave, soldate cu peste 200 de morți.

Inundațiile din iulie 2021 din Europa au afectat în special Europa de Vest, cu precădere Germania, Belgia, Elveția, Luxemburg și Țările de Jos. Cel puțin 217 de persoane și-au pierdut viața în timpul inundațiilor, din care 177 în Germania, 37 în Belgia, 1 în Italia, 1 în Austria și 1 în România.

Pe 14 și 15 iulie 2021, cursurile de apă ale mai multor bazine hidrografice europene, cu precădere râul Ahr din Renania de Nord-Westfalia, au ieșit din matcă, provocând o catastrofă naturală. Umflarea apelor s-a datorat unui nivel de precipitații record pentru această perioadă. După numărul de victime, inundațiile din iulie au reprezentat una din cele mai mari catastrofe naturale de la începutul secolului al XXI-lea.

Ministrul belgian al Afacerilor Interne, Annelies Verlinden, a descris calamitățile drept „unul din cele mai mari dezastre naturale pe care le-a cunoscut țara noastră”. Malu Dreyer, prim-ministrul landului Renania-Palatinat, a calificat inundațiile drept „devastatoare”. Pe lângă pierderile de vieți omenești, inundațiile au cauzat întreruperi pe scară largă a alimentării cu electricitate, evacuări forțate, precum și avarierea sau distrugerea infrastructurii și terenurilor agricole din zonele afectate.

Distrugerile provocate infrastructurii au fost deosebit de severe în special în Belgia și Germania. Costul pierderilor provocate de inundații bunurilor asigurate a fost estimat la circa 2,55 miliarde de €, costurile totale ale distrugerilor fiind însă mult mai mari.
 

 

Tags: 14 iulieistorie
Cultură și Media