X

Evenimentele Zilei de 14 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 14 iunie în Istorie

14 iunie este a 165-a zi a calendarului gregorian și ziua a 166-a în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 14 iunie

(BOR) Sfântul Prooroc Elisei; Sfântul Ierarh Metodie Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Prooroc Elisei și Sfântul Metodie, Patriarhul Constantinopolului – Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Eliseu, profet († 856 î.Hr.); Sf. Metodiu, arhiepiscop († 847)

 

(BRC) Sf. Prooroc Elisei, profet israelit; Ss. Valeriu și Rufin, martiri

 

(copt, evanghelică: ELCA) Sf. Prooroc Elisei, profet israelit

 

(evanghelică: ELCA) Grigore de Nyssa, mitropolit din Sivas

Grigore de Nyssa, reprezentare apuseană

Grigore de Nyssa (n. ca. 330/335 – d. după 394) a fost un teolog creștin din secolul al IV-lea, fratele lui Vasile cel Mare, prieten cu Grigore de Nazianz. Cei trei formează în cadrul părinților greci ai Bisericii grupul părinților capadocieni. Grigore de Nyssa este cunoscut prin faptul că în rezolvarea diferitelor probleme de filozofie și teologie a căutat să găsească răspunsuri în armonie cu credința, răspunsuri care în același timp răspundeau cerințelor rațiunii umane. Biserica îl amintește la 10 ianuarie.

 

Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS)

Marcarea Zilei mondiale a donatorului de sânge are loc în fiecare an la 14 iunie. Evenimentul dă prilejul, potrivit ONU, pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul care salvează vieţi.

De asemenea, este o oportunitate pentru a spori gradul de conştientizare a nevoii donării de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătăţii şi ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

Tema campaniei pentru Ziua mondială a donatorului de sânge din acest an, “Safe blood saves lives” ce are ca slogan “Give blood and make the world a healthier place“, subliniază contribuţia pe care un donator individual o poate aduce pentru îmbunătăţirea sănătăţii celorlalţi oameni din comunitate.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.who.int

 

SUA – Ziua drapelului național. Este ziua in care, in anul 1777, Congresul american a adoptat drapelul Statelor Unite, cu treisprezece stele și treisprezece dungi, reprezentând cele treisprezece foste colonii britanice devenite state federale.

Betsy Ross a cusut primul steag al Statelor Unite ale Americii care conține dubla referire la cele 13 state originare, cele 13 stele pentagonale albe pe un fond albastru închis și cele 13 dungi orizontale alternative, 7 roșii și 6 albe.

Cele treisprezece colonii (în engleză, The Thirteen Colonies) au fost treisprezece colonii ale Imperiului britanic din America de Nord, separat delimitate, cartografiate și guvernate care s-au revoltat împreună împotriva Imperiului britanic, au semnat Declarația de Independență în 1776, devenind state suverane și independente, alcătuind ulterior entitatea statală federală a Statelor Unite ale Americii.

 

Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud: Ziua Eliberării (seit 1982)

Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud (în engleză South Georgia and the South Sandwich Islands, prescurtat SGSSI) este un Teritoriu britanic de peste mări format din arhipelagurile Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud situate în Atlanticul de Sud. Insulele nu au populație nativă, și singurii locuitori sunt ofițerul guvernului britanic, cercetători și personal auxiliar al bazelor de cercetare antartică britanice. Argentina revendică insula Georgia de Sud din 1927 și insulele Sandwich de Sud din 1938 unde a avut o bază navală între 1976 și 1982. Insulele au fost ocupate de către armata argentiniană în timpul războiului din Insulele Falkland dar au fost recuperate de Regatul Unit.

Harta Georgiei de Sud şi Insulelor Sandwich de Sud

 

Astăzi în istorie pentru 14 iunie

 

Evenimentele Zilei de 14 iunie în Istorie:

– 14 iunie 1905 – A avut loc răscoala marinarilor de pe crucișătorul rus “Potemkin”, din flota Mării Negre;

– 14 iunie 1941 – A patra deportare majoră a polonezilor (300.000) către Siberia;

– 14 iunie 1985 – Acordul de la Schengen

 

14 iunie 767 – A decedat marele jurist arab Abou Ḥanīfah ( n. 699) , fondator al scoli9i hanafite de drept islamic. Este numit cateodata „cel mai mare imam”.

 

14 iunie 1158 – Prima atestare documentara a orasului bavarez München Numele orașului este legat de o colonie (în locul numit Petersbergl) a unor călugări. Nu se cunoaște data exactă a fondării așezării. Prima atestare documentară datează din 1158 în latina medievală, villa Munichen, în timpul lui Henric Leul (Heinrich der Löwe), duce de Saxonia. O jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate și a fost fortificată.

 

14 iunie 1285 – A doua invazie mongola in Vietnam: fortele vietnameze conduse de printul Tran Quang Khai din Dinastia Tran distrug cea mai mare parte a flotei invadatoare mongole in batalia de la Chuong Duong.

 

14 iunie 1444 – S-a născut astronomul si matematicianul indian Nilakantha Somayaii, reprezentant de seama al Scolii din Kerala ; (d. 1544).

 

14 iunie 1548 – A decedat compozitorul francez Carpentras ( Elzéar Genet) (n.cca. 1470 ) . A ramas faimos prin „Lamentatiile”sale, pastyrate in repertoriul Corului papal din secolul XVI..

 

14 iunie 1574 – Bătălia de la Iezerul Cahulului (10 iunie 1574) – Ioan Voda cel Viteaz, domnul Moldovei a fost înfrânt și apoi ucis de turci la Reușeni.

Ioan Vodă cel Viteaz  – foto: ro.wikipedia.org

La Roșcani după o lungă și eroică, dar și zadarnică rezistență, Ioan Vodă s-a predat, primind asigurări că oștenii săi vor fi, în schimb, cruțați. Atît Ahmed Paşa, comadantul oştii turceşti, cît şi Petru, pretendentul la tronul Moldovei, au jurat solemn că vor cruţa viaţa tuturor cazacilor şi moldovenilor. Dar, odată ajuns în cortul căpeteniei turcilor, Ioan Vodă a fost înjunghiat, apoi i s-a tăiat capul, iar trupul lui, legat de două cămile, a fost rupt în bucăţi. Ostaşii care rămăseseră alături de el au fost măcelăriţi. Oștirea, care nu apucase să părăsească locul luptei, se întoarce atunci spre turci, și oștenii lui Ioan Vodă reîncep lupta pentru a răzbuna moartea mișelească a voievodului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 iunie 1645 – Batalia de la Naseby

The victory of the Parliamentarian New Model Army over the Royalist Army at the Battle of Naseby on 14 June 1645 marked the decisive turning point in the English Civil War – hand-coloured copper engraving by Dupuis after Parrocel, 1727 (for Rapins History, v.2, p. 527) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Naseby (14 iunie 1645) este o bătălie decisivă în Războiul civil din Anglia, între Armata Noului Model a Parlamentului şi armata regalistă a lui Carol I. Cele două armate s-au întâlnit la Naseby, la sud de Leicester, şi s-au desfăşurat în şiruri paralele. Armata regalistă, alcătuită din 10.000 de oameni, comandată de prinţul Rupert, a forţat o parte din cavaleria Parlamentului să se retragă, dar apoi s-a dezlănţuit în urmărirea ei, lăsând descoperită infanteria regalistă. Armata parlamentară, condusă de Oliver Cromwell, mai disciplinată, s-a regrupat şi a contraatacat, obţinând astfel victoria şi luând 4.000 de prizonieri. Lipsit de cei mai buni soldaţi, Carol nu a mai făcut faţă Armatei Noului Model într-o bătălie în câmp deschis şi a pierdut războiul.
articol preluat de pe crispedia.ro
cititi mai mult pe: www.magazin.ro; en.wikipedia.org

 

14 iunie 1736 – S-a născut la Angoulême in Franța, Charles Augustin de Coulomb (d. 23 august 1806, Paris),

Charles Augustin de Coulomb (n. 14 iunie 1736, Angoulême, Franța – d. 23 august 1806, Paris, Franța) a fost un fizician francez, cunoscut pentru descoperirea legii lui Coulomb: definiția forței electrostatice de atracție sau respingere. Unitatea din Sistemul Internațional pentru sarcină, Coulombul, a fost numită în cinstea lui.

 

14 iunie 1775 – Este decretata de către Congresul Continental infiintarea Armatei Statelor Unite.

 

14 iunie 1800 – Are loc Batalia de la Marengo. Armata austriaca a fost infranta de armata franceza comandata de Napoleon I, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815).

Bătălia de la Marengo (14 iunie 1800), de Lejeune – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Marengo a avut loc pe 14 iunie 1800 în apropierea localităţii italiene Alessandria şi a constituit bătălia cea mai importantă a Războiului celei de-a doua Coaliţii. În ciuda succesului iniţial al austriecilor, care reuşiseră să învingă armata franceză până la începutul după-amiezii, sorţii bătăliei s-au schimbat în mod dramatic, astfel că, până seara, francezii au câştigat o victorie decisivă.

Bătălia de la Marengo (14 iunie 1800 – Napoleon is presented the body of Desaix) – foto: en.wikipedia.org

Bătălia a început atunci când comandantul austriac, generalul Melas a lansat un atac concentrat asupra forţelor franceze ale Primului Consul Bonaparte. Acesta din urmă îşi divizase trupele, trimiţând un puternic detaşament sub comanda generalului Desaix pentru a repera forţele austriece, despre poziţia cărora nu se ştia anterior nimic. Astfel, atacul austriac este surprinzător şi francezii sunt copleşiţi numeric.

Nici măcar şarja de cavalerie eroică a generalului Bessières nu poate opri atacul austriac, care reuşeşte să străpungă linia franceză, oblingându-i pe aceştia să se retragă, spre ora 14. Continuând să împingă înapoi armata franceză, armata austriacă îşi expune flancul, tocmai atunci când Desaix, rechemat de urgenţă pe câmpul de bătălie, soseşte cu toate forţele sale, dinspre sud.

Desaix se pune în fruntea infanteriei sale şi atacă, ordonând de asemenea o şarjă violentă a cavaleriei, sale, comandate de generalul de brigadă Kellermann. Atacul combinat dă imediat rezultate, respingând armata austriacă, surprinsă total de apariţia neaşteptată a întăririlor franceze, dar generalul Louis Charles Antoine Desaix este ucis în acţiune.

 

14 iunie 1807 – În războiul celei de a patra coaliții, armata franceză condusa de imparatul Napoleon a învins-o pe cea rusă în bătălia de la Friedland.

 

14 iunie 1811 – S-a născut scriitoarea americana Harriet Beecher Stowe;

Harriet Elisabeth Beecher Stowe (June 14, 1811 – July 1, 1896) scriitoarea americana – foto – en.wikipedia.org

Harriet Beecher Stowe este cunoscuta in intreaga lume pentru romanul sau “Coliba unchiului Tom” (1852) in care a descris viata sclavilor afro-americani din America. A fost si o luptatoare pentru abolirea pedepsei cu moartea. A scris mai mult de 20 de cărţi, inclusiv romane, trei memorii de călătorie, şi numeroase articole in presa vremii prin care i-a sensibilizat contemporanii sai asupra problemelor sociale stringente ale epocii sale.

 

14 iunie 1832 – S-a născut Nikolaus August Otto.

Nikolaus August Otto – foto – ro.wikipedia.org

Nikolaus August Otto (n. 10 iunie 1832, Holzhausen an der Haide, Nassau; d. 26 ianuarie 1891, Köln) inventator german. A locuit în Franța unde s-a interesat de mașinile cu gaz ale inginerului francez Etienne Lenoir. Otto a fost inventatorul primului motor cu combustie internă care ardea în mod eficient combustibilul direct într-o cameră cilindrică cu piston mobil, mișcarea efectuându-se de-a lungul generatoarei cilindrului.

Deși fuseseră inventate și alte motoare cu combustie internă (de exemplu, de către Etienne Lenoir), acestea nu s-au bazat pe patru timpi separați. Conceptul de patru timpi este posibil să fi fost deja discutat la data invenției lui Otto, dar el a fost primul care l-a pus în practică.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 iunie 1837 – A murit poetul italian Giacomo Leopardi;

Giacomo Leopardi – foto – it.wikipedia.org

Giacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi (June 29, 1798 – June 14, 1837) a fost un poet italian.

 

14 iunie 1846 – Un grup de colonisti americani din Sonoma, proclama Republica in California. La 9 septembrie 1850, California a devenit al 31-lea stat din componenta S.U.A.

 

14 iunie 1848 – A avut loc unificarea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti si formarea guvernului provizoriu al Revolutiei pasoptiste.

Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile “Dreptate, Frăție” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Guvernul revolutionar de la Bucuresti, nou constituit, a decretat infiintarea steagului national in culorile rosu, galben si albastru, cu deviza ”Dreptate Fratie”, a decis desfiintarea pedepsei cu moartea, desfiintarea rangurilor civile si infiintarea ”gvardiei civile”. Totodata, Vasile Alecsandri a publicat in revista brasoveana ”Foaie pentru minte, inima si literatura”, poezia ”Hora Ardealului”.

 

14 iunie 1864 – S-a născut medicul psihiatru, neurolog si neuropatologist german Alois Alzheimer, cunoscut pentru descrierea maladiei care ii poarta numele.

Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main – d. 19 decembrie 1915, Breslau) a fost un psihiatru și neuropatolog german. A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.

 

14 iunie 1868 – S-a nascut Karl Landsteiner, medic austriac, laureat al Premiului Nobel (d. 1943)

Karl Landsteiner (n. 14 iunie 1868, Viena, în Austria – d. 26 iunie 1943, Statele Unite ale Americii) a fost un biolog și medic austriac, căruia i se datorează primul sistem de clasificare a grupelor sanguine, sistemul AB0. Este Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1930.

 

14 iunie 1870 – S-a născut printesa Sofia a Prusiei, regină a Greciei, soţia regelui Constantin I al Greciei (d. 1932).

 

14 iunie 1873 – Arheologul amator german Heinrich Schliemann a descoperit orasul antic legendar cantat in Iliada lui Homer, pe dealul din apropierea localitatii Issarlik din Turcia.

Heinrich Schliemann (n. 6 ianuarie 1822 – d. 26 decembrie 1890) arheolog german – foto – ro.wikipedia.org

Site-ul include 9 straturi corespunzătoare a 9 orase diferite. Schliemann a donat ceea ce el a numit “comoara lui Priam” Muzeului din Berlin, în 1881.

 

14 iunie 1880 – Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenta de stat a Romaniei, stabilind relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație.
La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

 

14 iunie 1882 – S-a născut Ion Petrovici, filosof și memorialist român (d. 1972)

Ion Petrovici – foto: ro.wikipedia.org

Ion Petrovici (n. 2/14 iunie 1882, Tecuci – d. 17 februarie 1972, București) a fost un filozof român, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic, profesor la Universitatea din Iași, membru titular al Academiei Române, fost Ministru al Educației Naționale.

 

14 iunie 1899 – S-a nacut scriitorul japonez Yasunari Kawabata, laureat al Premiul Nobel;

Yasunari Kawabata (n. 14 iunie 1899 – d. 16 aprilie 1972) prozator japonez – foto – ro.wikipedia.org

 

14 iunie 1900 – Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.

 

14 iunie 1905 – A avut loc răscoala marinarilor de pe crucișătorul rus “Potemkin”, din flota Marii Negre.

Matushenko, the leader of the mutiny, is seen to the left of centre. Photo taken July, 1905, after arrival at Constanța – officer at left is in Romanian uniform – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Potemkin (“Prințul Potemkin din Taurida”) a fost o navă de luptă construită pentru Flota imperiului rus din Marea Neagră. Ea a devenit faimoasă atunci când echipajul s-a răzvrătit împotriva ofițerilor în iunie 1905 (revoluția din acel an), care este acum privită ca un prim pas către Revoluția Rusă din 1917..
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Potemkin at anchor with the Romanian flag hoisted on her mast, Constanța, July 1905 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

14 iunie 1920 – S-a născut la Brasov dirijorul si compozitorul roman Mihai Brediceanu;

Mihai Brediceanu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Mihai Brediceanu (n. 14 iunie 1920, Brașov — d. 4 martie 2005) compozitor, dirijor și muzicolog român.

 

14 iunie 1920 – A murit sociologul si filosoful german Max Weber; (n. 1864).

Maximilian Weber (n. 21 aprilie 1864 – d. 14 iunie 1920) a fost un economist politic și sociolog german, fiind considerat unul dintre fondatorii studiului modern al sociologiei și administrării publice. El și-a început cariera la Universitatea din Berlin, și mai târziu a lucrat la Universitatea Freiburg, Universitatea din Heidelberg, Universitatea din Viena și la Universitatea din München. A fost o persoană influentă în politica germană contemporană, fiind unul dintre negociatorii Germaniei la Tratatul de la Versailles și membru al comisiei însărcinate cu susținerea Constituției de la Weimar. S-a ocupat în principal cu studiul sociologiei religiilor și a guvernului, dar prin munca sa a adus contribuții și în domeniul economiei.

 

14 iunie 1927 – A murit scriitorul englez Jerome K. Jerome;

Jerome Klapka Jerome (1859 – 1927) – foto – ro.wikipedia.org

Jerome Klapka Jerome (n. 2 mai 1859, Walsall, Staffordshire – d. 14 iunie 1927, Northampton) a fost un eseist, romancier și umorist englez, cel mai bine cunoscut pentru romanul satiric Trei într-o barcă (Three Men in a Boat – to Say Nothing of the Dog). S-a născut și a crescut în sărăcie la Londra, într-o casă, care este astăzi un muzeu dedicat lui. Alte titluri cunoscute sunt: colecția de eseuri “Gândurile trândave ale unui pierde-vară” și “Trei pe două biciclete“, o continuare a romanului “Trei într-o barcă“. Prin proza sa umoristică, a manifestat înțelegere pentru slăbiciunile omenești și capacitatea de a descoperi partea comică a neplăcerilor domestice. A fost unul dintre fondatorii revistei The Idler.

 

14 iunie 1929 – S-a născut revolutionarul comunist argentinian Ernesto “Che” Guevara.

Che Guevara la înmormântarea victimelor exploziei vasului La Coubre, 5 martie 1960, fotografie de Alberto Korda – foto: ro.wikipedia.org

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (n. 14 iunie 1928 – d. 9 octombrie 1967), mai cunoscut sub porecla sa de Che Guevara sau el Che sau simplu Che, a fost un revoluționar de stânga, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american. A fost executat in Bolivia la data de 9 octombrie 1967, dupa ce grupa de partizani pe care o conducea a fost lichidata si el facut prizonier de armata.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

14 iunie 1935 – În portul Constanta sosește vasul „Prințesa Maria” cu rămășițele pământești ale domnitorului Dimitrie Cantemir și cu câteva documente de arhiva din Tezaurul Romaniei, care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Razboi Mondial. Arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.

 

14 iunie 1936 – A murit romancierul si dramaturgul rus Maxim Gorki; (n. 1868).

Maxim Gorki – foto – ro.wikipedia.org

Alexei Maximovici Peșkov (n. 16 martie 1868 (S.N. 28 martie)– d. 18 iunie 1936), mai bine cunoscut ca Maxim Gorki, a fost un scriitor rus/sovietic, fondator al realismului socialist în literatură și activist politic. S-a născut în orașul Nijni Novgorod și a murit la Moscova. Din 1906 până în 1913 și din 1921 până în 1929 a trăit în străinătate, în special pe Insula Capri. După reîntoarcerea în Uniunea Sovietică, a acceptat politica culturală a vremii, dar nu i s-a mai permis să părăsească țara.

 

14 iunie 1940 – Armata germana ocupă capitala Frantei si o declara ”oras deschis”.

Hitler langa Turnul Effel in Paris – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

14 iunie 1941 – Al doilea război mondial: A patra deportare majoră a polonezilor către Siberia: 300.000 dintre aceia ce evitaseră deportările precedente și copii din taberele de vară și orfelinate.

Deportari in Siberia (1940-1941) – foto: wikimedia.org

În timpul celui de-al doilea război mondial, Uniunea Sovietică a ocupat o zonă întinsă în estul Poloniei, (așa numita Kresy), încă 5,2 – 6,5 milioane de polonezi devenind astfel cetățeni sovietici, (din cei aproximativ 13,5 milioane de locuitori ai teritoriilor anexate). Istoricii mai discută încă despre cifra exactă a deportaților polonezi din aceste teritorii, aprecierile variind între 500.000 și 1,7 milioane de polonezi transferați în zone îndepărtate ale URSS-ului sau morți în timpul acestui proces. Pe 30 martie 2004, șeful Arhivei FSB (Seviciul Federal de Securitate al Rusiei), generalul Vasili Khristoforov, a dat o cifră considerată exactă a acestor deportări.

În conformitate cu cele spuse de el, în 1940 au fost deportați 297.280 de polonezi, urmați în iunie 1941 de încă 40.000. El nu a pus la socoteală și victimile execuțiilor directe ale polonezilor în timpul ocupației din 1939 – 1940. (Vezi și Masacrul de la Katyn). După încheierea celui de-al doilea război mondial, cei mai mulți polonezi din Kresy au fost expulzați în Republica Populară Polonia, dar, în conformitate cu statisticile oficiale, 1,3 milioane de polonezi au rămas să trăiască în continuare în URSS. Unii dintre ei au fost motivați poate de credința tradițională poloneză că vor redeveni proprietarii pământurilor pe care trăiau. Altora li s-a interzis să emigreze în Polonia.

 

14 iunie 1941 – S-a nascut Vasile V. Vasilache (Vasile Vasilache jr.), compozitor şi pianist român, fiul popularului actor Vasile Vasilache, membru al cuplului de comedie antebelic Stroe si Vasilache.

Vasile Vasilache junior – foto – discogs.com

Vasile Vasilache junior (n. 14 iunie 1941 – d. 1991, București), cunoscut de prieteni ca Vova, compozitor român.

 

14 iunie 1944 – S-a născut Șerban Creangă, regizor român de film

 

14 iunie 1946 – S-a născut Donald Trump, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii

Donald Trump – foto – ro.wikipedia.org

Donald John Trump (n. 14 iunie 1946, Queens, New York) este un miliardar american, vedetă de televiziune, politician și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii. El a fost candidatul republican și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite în alegerile din 8 noiembrie 2016, învingând pe contracandidatul democrat Hillary Clinton; a preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama. La cei 70 de ani ai săi, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

14 iunie 1949 – S-a născut Alan White, baterist englez (Yes)

Alan White 2003

Alan White (născut pe 14 iunie 1949) este un baterist englez de rock and roll cunoscut pentru activitatea de 34 de ani în trupa de rock progresiv Yes. White a apărut pe peste 50 de albume ale unor artiști precum John Lennon, George Harrison, Joe Cocker, Ginger Baker și The Ventures.

 

14 iunie 1949 – S-a născut Harry Turtledove, istoric și scriitor american

Harry Turtledove în 2005

Harry Norman Turtledove (n. 14 iunie 1949, Los Angeles) este un scriitor american de romane științifico-fantastice, ucronice și de fantezie. În 1995 a câștigat premiul Hugo pentru cea mai bună nuvelă pentru “Down in the Bottomlands“. “Must and Shall” a fost nominalizată în 1996 la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă.

 

14 iunie 1950 – S-a nascut Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury

Dr Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury, în mijlocul credincioşilor.

Dr Rowan Douglas Williams, membru al Academiei Britanice (născut la 14 iunie 1950) e arhiepiscop de Canterbury, mitropolit al provinciei cu același nume, întâistătătorul Bisericii Anglicane, președintele Comuniunii Anglicane, un teolog, poet, și lector universitar. Este căsătorit cu teoloaga Jane Williams, având doi băieți, și locuiește la Chalbury, unde oficiază duminica la biserica parohială, atunci când nu se află în deplasare.

 

14 iunie 1953 – S-a născut Hanna Laslo, actriță israeliană de comedie și de varietăți

Hana Laszlo, 2004

Hanna Laslo , născută la Jaffa la 14 iunie 1953) este o actriță israeliană de comedie și de varietăți (stand up comedy). Fiică a unei familii de evrei supraviețuitori ai Holocaustului din Polonia (din ghetoul Lodz), ea a obținut premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Cannes in anul 2005, pentru rolul Hanna Ben Moshe din filmul Free Zone al regizorului Amos Gitaï Ea a jucat într-un mare număr de filme, programe de televiziune, spectacole de varietăți. A devenit vestită în țara ei prin limba ei ascuțită, și prin prezența ei scenică pregnantă în orice rol pe care îl joacă, a creat, între altele, personaje umoristice precum Savta Zafta (Bunica Bătaie) și femeia de servici Clara. A fost căsătorită de două ori și are doi fii din prima căsătorie cu producătorul Aviv Ghiladi.

 

14 iunie 1956 – S-a născut Gianna Nannini, cântăreață italiană

 

Gianna Nannini (n. 14 iunie 1956) este o cântăreață italiană. Discografia Giannei Nannini cuprinde 16 albume de studio, 4 compilații, fiecare lansat la un interval de aproape 10 ani. Discografia sa cuprinde de asemenea discuri single și videoclipuri muzicale.

 

14 iunie 1958 – A avut loc răscoala deţinuţilor politici închişi la Gherla.

Închisoarea din Gherla. imagine preluată din “Memorialul Durerii”, film realizat de Lucia Hossu-Longin – foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Regimul extrem de dur aplicat deţinuţilor politici la Gherla a dus la declanşarea mai multor revolte în rândul acestora în perioada 1945-1964. Cel mai amplu protest de acest fel este cel cunoscut sub denumirea de „rebeliunea de la Gherla” izbucnit la 14 iunie 1958. Revolta a pornit din camera 86 (cea a „frontieriştilor”), treptat alăturându-li-se deţinuţi din toate categoriile. Aceştia au stat baricadaţi timp de două zile într-una din celulele penitenciarului, au smuls şi aruncat obloanele de la ferestrele cu vedere spre oraş, au strigat injurii la adresa guvernului, partidului şi administraţiei, au scandat revendicări, precum „Vrem pachet şi vorbitor!”, „Suntem deţinuţi politici!”, „Să vină Crucea Roşie!”, au cântat „Deşteaptă-te române!”, „Pe-al nostru steag” şi „Marseilleza”.

Revolta de la Gherla a luat sfârşit prin intervenţia în forţă a administraţiei penitenciarului, care a spart uşa celulei, iar răzvrătiţii au fost crunt bătuţi şi dispersaţi. Participanţii au fost anchetaţi în regim de pedeapsă (cu bătaie şi un regim alimentar draconic, cu 250 gr. pâine şi o gamelă cu apă caldă la câteva zile), iar 22 dintre aceştia au primit condamnări suplimentare cuprinse între 5 şi 15 ani. În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.
articol preluat de pe www.memorialsighet.ro cititi mai mult si pe: romanialibera.roadevarul.ro

 

14 iunie 1958 – A fost arestat de Securitate, Alexandru Teodorescu, gazetar, poet, monah român din perioda interbelică, iniţiatorul grupului Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim.

Sandu Tudor – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sandu Tudor (n. 22 decembrie 1896, București, România – d. 17 noiembrie 1962, Penitenciarul Aiud, România) este pseudonimul literar al lui Alexandru Teodorescu, gazetar, poet, monah român din perioda interbelică, cunoscut și sub numele monahale de Monahul Agaton de la Mănăstirea Antim și Daniil de la Rarău. Din 1948, când s-a călugărit, duhovnic i-a fost Ilie Cleopa. Sandu Tudor este inițiatorul grupului Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim.

La 14 iunie 1958 Sandu Tudor a fost arestat de Securitate. Din cei 4 ani de detenție politică a executat 2 ani cu lanțuri grele la picioare. După ce l-au urmărit sistematic, pe data de 14 iunie 1958, Părintele Daniil Tudor a fost arestat. Interogatoriul a fost lung și obositor, iar Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare îl va condamna pe 8 noiembrie 1958 “la 25 (douazecișicinci) ani temniță grea și 10 (zece) ani degradare civică pentru infracțiunea p.p. de ort.209, pct.l cp. cu art.31 cp. și art.58, pct.2-5 cp. îl mai condamnă la 15 (cincisprezece) ani detenție riguroasă pentru crimă p.p. de ort. 193/1 al. 4 cp.”
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

14 iunie 1959 – S-a născut Alexandru Darie, regizor român

 

14 iunie 1961 – S-a născut Boy George, cântăreț britanic. cititi mai mult pe: en.wikipedia.org; www.boygeorgeuk.com

 

14 iunie 1961 – S-a născut Radu Florescu, poet român

 

14 iunie 1962 – La Paris, s-a infiintat Organizatia Europeana de Cercetari Spatiale, redenumita mai tarziu Agentia Spatiala Europeana.

 

14 iunie 1966 – Vaticanul anunta abolirea „indexului cartilor prohibite”,Index Librorum Prohibitorum, instituit in anul 1557.

 

14 iunie 1967 – China a testat prima sa bomba cu hidrogen.

 

14 iunie 1968 – A murit poetul italian Salvadore Quasimodo, laureat al Premiului Nobel

Salvatore Quasimodo – foto – en.wikipedia.org

Salvatore Quasimodo, (August 20, 1901 – June 14, 1968) a fost un poet italian, unul dintre marii poeti pe care i-a dat Sicilia, laureat al Premiului Nobel. A fost de asemenea critic literar , editor şi traducător. S-a născut în Modica, lângă Ragusa în sud-estul Siciliei , în 1901, fiu al unui feroviar Salvatore a studiat iniţial ingineria si a avut mai multe locuri de muncă în domeniul construcţiilor. Romancierul Elio Vittorini, l-a incurajat sa scrie si in 1938, Quasimodo a devenit editor de revistă şi, mai apoi în 1941, profesor de literatură în Milano. “Şi deodată este seara” , publicata în 1942, rămâne cea mai citita carte a lui. Dupa anii 1920.opera lui Quasimodo poate fi divizată, stilistic şi tematic, în perioada nostalgica de dinainte de război şi existenţialista in perioada de dupa război.

El a fost unul dintre fondatorii “Ermetismul,” in stil italian, cu rădăcini în şcoala simbolista franceza. Salvatore Quasimodo a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1959. Este puţin cunoscut faptul că el a tradus, de asemenea, poezie epică greacă şi latină în limba italiană. Viaţa lui personala a fost interesanta şi într-un sens a fost reflectata si in poezia sa. A fost arestat si inchis scurt timp pentru a se fi opus fascismului. Ca mulţi antifascişti, s-a alăturat dupa razboi partidului comunist, dar a demisionat atunci când partidul l-a indemnat sa scrie poezii politice. Prima lui sotie a murit în 1948,iar Quasimodo s-a recăsătorit cu o dansatoare italiana faimoasa . Ultima sa lucrare, ”A da şi a primi“, a fost publicata în 1966. Quasimodo a murit la Napoli, în iunie 1968.

 

14 iunie 1969 – S-a nascut campioana germană de tenis Steffi Graf.

Stefanie Maria “Steffi” Graf – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Stefanie Maria Graf (n. 14 iunie 1969, Mannheim) este o fostă jucătoare germană profesionistă de tenis. Ea a câștigat de 22 de ori marile turnee internaționale de tenis „Grand Slam” care cuprind „Australian Open”, „French Open”, „Wimbledon” și „US Open”. Timp de 377 de săptămâni a fost jucătoarea numărul unu de tenis în lume. În 1988 a câștigat toate cele 4 turnee Grand Slam cât și Jocurile Olimpice, fiind până în prezent singura care a câștigat așa-numitul „Golden Slam” (adică toate cele patru turnee „Grand Slam” și „Jocurile Olimpice” în același an).

 

14 iunie 1979 – Moare Cristian Mateescu, inginer si profesor la Politehnica din Bucuresti si Institutul de Construcutii unde a predat discipline de mecanica constructiilor si hidrotehnica. A fost redactor-sef la revista “Hidrotehnica”, membru corespondent (1955) apoi membru titular (1974) al Academiei Romane. S-a facut remarcat cu “Amenajarea rationala a Ialomitei superioare” – 1927, proiectul pentru blocul Aro-Patria si a colaborat la planul de electrificare a Romaniei.

 

14 iunie 1982 – Fortele militare argentiniene s-au predat unitatilor britanice din Insulele Falkland, luand astfel sfarsit Razboiul Malvinelor.

foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

14 iunie 1985 – A fost semnat Acordul de la Schengen.

14 June 1985 – signing the Schengen Agreement: Catherine Lalumière (France), Waldemar Schreckenberger (Germany), Paul De Keersmaeker (Belgium), Robert Goebbels (Luxemburg) & Wim van Eekelen (Netherland) – foto preluat de pe www.schengenvisainfo.com

Prin Acordul de la Schengen semnat în mica localitate luxemburgheză Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda au convenit să renunțe treptat la controlul de la frontierele comune și să introducă libera circulație pentru toți cetățenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terțe țări. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

14 iunie 1986 – A murit la Geneva, in Elvetia, scriitorul argentinian Jorges Luis Borges

Jorge Luis Borges – foto – ro.wikipedia.org

Jorge Luis Borges (n. 24 august 1899 la Buenos Aires – d. 14 iunie 1986 la Geneva, Elveția; de fapt Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului .Adjectivul “borgezian” definește concepția despre viață privita ca o ca poveste (“fiction”), ca minciună, ca operă contrafăcută si dată drept adevarată (ca în faimoaselel sale recenzii de cărți imaginare).

 

14 iunie 1990 – A avut loc a treia „mineriada”. Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”.

Mineriada 13-15 iunie 1990
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ortacii” au venit la chemarea lui Ion Iliescu, ales presedinte al Romaniei la 20 aprilie 1990, cu scopul de a sprijini autoritatile in conflictul cu manifestantii din Piata Universitatii. Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora,facultati, studenți (14-15 iunie 1990). Au fost devastate Universitatea Bucuresti, precum si sediile unor partide (PNL, PNTCD), redactii de ziare si locuinte ale unor oameni politici, printre care si Ion Ratiu. Evenimentele au starnit indignarea opiniei publice internationale si au dus la pierderea simpatiei Occidentului, pe care Romania le-a castigat prin Revolutia din decembrie 1989. Pe langa sutele de raniti, au existat morti, disparuti, arestari fara mandate. In ciuda cumplitelor violente, Iliescu le-a multumit ortacilor condusi de Miron Cosma. La sase zile dupa incidente, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu a rostit juramantul de investitura ca presedinte al Romaniei.

 

14 iunie 1990 – Franta, Germania si Benelux au semnat Conventia de la Schengen, privind libera circulatie a persoanelor.

 

14 iunie 1991 – La intrarea în Parcul Libertăţii din Bucureşti a fost ridicată o cruce în memoria victimelor mineriadei din din 13-15 iunie 1990.

 

14 iunie 1995 – A decedat renumitul chitarist și cântăreț irlandez Rory Gallagher (n. 1949)

 

14 iunie 2005 – Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, primul alpinist roman care a ajuns pe Everest, incepe expeditia pe cel mai inalt varf din Peru, Huascaran.

 

14 iunie 2007 – A decedat Kurt Waldheim, fost un diplomat și politician austriac, care ocupat posturile de Secretar General al Națiunilor Unite între 1972 și 1981, si de președinte al Austriei între 1986 și 1992. (n. decembrie 1918). La scurt timp dupa ce a devenit presedinte al Austriei a fost acuzat de crime savarsite in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva evreilor din Grecia si impotriva partizanilor iugoslavi, motiv pentru care a fost declarat personna non grata in S.U.A si in numeroase tari europene. Cu toate acestea si-a dus pana la capat mandatul de presedinte al Austriei.

 

Tags: 14 iunie
Cultură și Media