X

Evenimentele Zilei de 17 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 august în Istorie

17 august este a 229-a zi a calendarului gregorian și a 230-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 17 august

(BOR) Sf. Gheorghe Pelerinul; Sf. Mc. Miron preotul, Straton şi Ciprian

(BRU) Sf. Miron, martir († secolul al III-lea)

(BRC) Sf. Iacint, preot

Gabon – Independența față de Franța (1960)

Indonezia – Proclamarea independenței Indoneziei față de Olanda (1945)

 

Astăzi în istorie pentru 17 august

 

Evenimentele Zilei de 17 august în Istorie:

– 17 august 986 – Bătălia de la Porțile lui Traian;

– 17 august 1914 – Bătălia de la Stallupönen

– 17 august 1970 – A fost lansată “Venera 7“;

– 17 august 1977 – Spărgatorul de gheață sovietic “Arktica” a atins Polul Nord

 

17 august 309/310 – A murit Papa Eusebiu.

Papa Eusebiu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Eusebiu a fost al 31-lea papă al Bisericii catolice, care îl și venerează ca sfânt. A guvernat biserica doar câteva luni: de la 18 aprilie până la 17 august al anului 309 sau 310. Detaliile pontificatului său pot fi doar deduse din epitaful de opt versuri ( hexametri compus de Papa Damas I pentru mormântul său.

DAMASO VESCOVO FECE – Heraclie nu voia ca Lapși să facă pocăință de păcatele lor. Eusebiu însă îi învăța pe acei nenorociți să plângă păcatele lor. Odată cu intensificarea dezbaterilor și credincioșii s-au împărțit în două tabere. Răzvrătiri, crime, războaie, dezbinări, certuri. Pe neașteptate amândouă taberele au fost expulzate de crudul tiran (Maxențiu), în ciuda faptului că papa păstrase – pe cât i-a fost în putință – legăturile păcii. Bucuros a îndurat exilul din dragoste pentru Domnul, și pe rocile Siciliei a lăsat lumea și viața. AD EUSEBIO VESCOVO E MARTIRE.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 august 986 – Bătălia de la Porțile lui Traian – Bulgarii au învins forțele bizantine în bătălia de la Porțile lui Traian, în Munții Balcani, împăratul Vasile al II-lea scăpând cu viață cu dificultate.

Bătălia de la Porțile lui Traian (17 august 986) – planul bătăliei – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Porțile lui Traian a fost o înfruntare între oștile bizantine, pe de o parte, și cele bulgare, pe de altă parte, în anul 986. Incidentul s-a produs în regiunea Sofia în trecătoarea omonimă (Poarta lui Traian). A fost cea mai dură înfrângere suferită de bizantini sub domnia lui Vasile al II-lea. După insuccesul de la Sofia, oștile bizantine s-au retras în Tracia unde, în munții Sredna Gora, au fost înconjurate de oastea bulgară sub ocârmuirea lui Samuil al Bulgariei. Oastea bizantină a fost anihilată iar Vasile al II-lea a reușit să scape cu greutate.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

17 august 1424 – S-a desfasurat Bătălia de la Verneuil, o importantă bătălie a razboiului de 100 de ani, între forțele anglo-burgunde pe de-o parte și cele franco-scotiene pe de altă parte. Bătălia este considerată una dintre cele mai violente și sângeroase de-a lungul războiului si s-a incheiat cu victoria englezilor, care au pierdut in lupta 1.600 de ostași. Franco-scoțienii au pierdut 6.000 ostași, dintre care majoritatea au fost scoțieni. Aproximativ 200 au fost luați prizonieri.

 

17 august 1498 – Cesare Borgia, fiul papei Alexandru al VI-lea și al amantei sale, Vannozza dei Cattanei, a devenit prima persoană din istorie care a demisionat din funcția de cardinal. În aceeași zi regele Franței Ludovic al XII-lea l-a numit pe Cesare, Duce de Valentinois. A fost fratele Lucreziei Borgia si al lui Giovanni Borgia Gioffre Borgia.

 

17 august 1601 – S-a născut matematicianul Pierre de Fermat, avocat, funcționar public și matematician francez, cunoscut pentru contribuțiile sale importante la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților.(d. 12 ianuarie 1665). A elaborat un principiu fundamental în optica geometrică: principiul Fermat.

Alaturi de René Descartes, a fost unul dintre primii care a aplicat algebra în geometrie ; (d.12.01.1665). Este recunoscut si pentru descoperirea unei metode originale in găsirea celei mai mari şi celei mai mici ordonate pentru linii curbe, care este analoaga cu calculul diferenţial, precum şi pentru cercetările sale în teoria numerelor.

 

17 august 1629 – S-a născut Jan Sobieski, rege al Poloniei sub numele de Ioan al III-lea (1674-1696); Este comandantul de osti care a salvat Viena asediata de turci. A condus campanii militare şi în Moldova, în timpul domniei lui Constantin Cantemir (d. 17 iunie 1696).

Ioan al III-lea Sobieski – foto: ro.wikipedia.org

Ioan al III-lea Sobieski (poloneză Jan III Sobieski) (17 august 1629 – 17 iunie 1696) a fost rege al federației polono-lituaniene din anul 1674 până la moartea sa. El a fost fiul lui Jakub Denilovicz Sobieski din Cracovia și strănepotul hatmanului Stanislav Sobieski. A fost educat în spiritul tradițional al cavalerilor, studiind la Academia din Cracovia. Între anii 1646 și 1648 face o călătorie împreună cu fratele său prin Europa. Tânărul Sobieski a fost impresionat de cele văzute în Franța, interesându-se de arta militară, de politică și literatură.

 

17 august 1771 – Savantul englez J.Prestley descopera ca plantele elimina oxigen.

 

17 august 1786 – A murit Friederic al II-lea, rege al Prusiei (1740 – 1786), din dinastia Hohenzollern, supranumit Frederic cel Mare; (n.24 ianuarie 1712). A participat la războiul de succesiune la tronul Austriei (1740-1748), la Războiul de 7 ani (1756-1763) şi la cel de succesiune la tronul Bavariei (1778-1779). A anexat Silezia şi a consolidat poziţia internaţională a Prusiei. A participat la prima împărţire a Poloniei (1772).

Frederick al II-lea la vârsta de 68 de ani, de Anton Graff – foto: ro.wikipedia.org

După moartea sa, a urmat la tron nepotul sau, Frederic Wilhelm al II-lea, care a domnit din 1786 până la moartea sa.

Frederic Wilhelm al II-lea, portret de Anton Graff, c.1792 – foto: ro.wikipedia.org

Frederic Wilhelm al II-lea (germană Friedrich Wilhelm II; 25 septembrie 1744 –16 noiembrie 1797) a fost al patrulea rege al Prusiei și a domnit din 1786 până la moartea sa.

 

17 august 1799 – S-a născut Barbu Știrbei, domn al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.

Barbu Știrbei (portret de Ion Negulici) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Barbu Dimitrie Știrbei (n. 17 august 1799, Craiova – d. 12 aprilie 1869, Nisa) a fost domn al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856. În timpul studiilor la Paris, în 1819, a fost inițiat într-o lojă masonică.

Pe tron s-a dovedit a fi un conducător prudent, activ și bun organizator. Greutățile pe care le-a avut de înfruntat, erau: întreținerea armatei de ocupație ruso-turce (sarcină rămasă și după Convenția de la Balta Liman din 1849) și să facă față puterii prea mari avute de comisarii extraordinari.

Abia în 1851, după ce țara se înglodase în datorii grele, a putut să obțină retragerea ocupanților. Știrbei, prin economii și controlul sever al cheltuielilor, a reușit să scadă două treimi din datoriile țării și a găsit timp și mijloacele necesare chiar și pentru activități constructive. A ridicat teatrul din București, a redeschis școlile închise pe timpul Revoluției de la 1848, a mai îmbunătățit dispozițiile Regulamentului Organic cu privire la țărani.

Barbu Știrbei a bătut monede fără învoirea Turciei, dar a fost silit de sultan să le retragă din circulație.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

17 august 1807 – Clermont, primul vapor comercial cu aburi conceput de Robert Fulton, a efectuat prima sa cursă de la New York la Albany, pe fluviul Hudson.

Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) – foto: ro.wikipedia.org

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson. În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

A drawing of Fulton’s invention “Nautilus” – foto: en.wikipedia.org

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației.

 

17 august 1844 – S-a născut Menelik al II-lea ( Sahle Maryam) împărat (negus ) al statului semiindependent Shewa (1865-1889), și împărat al Etiopiei (1889-1913). A fost capturat și închis pentru zece ani, după ce tatăl său, regele Haile Melekot din Shewa, a fost detronat de Teodor al II-lea. In 1865 a evadat din prizonierat, întorcându-se în Shewa pentru a-și recupera titlul de negus (rege).

După moartea împăratului Yohannes al IV-lea a urcat pe tronul etiopian, luându-și numele de la Menelik fiul legendar al lui Solomon si al reginei din Saba. În Razboiul Italo-Abisinian (1895-1896), când Italia a încercat să transforme Etiopia în protectorat, Menelik a repurtat o victorie strălucită în Batalia de la Aduwa (1 martie 1896) și a câștigat independența statului.

Ulterior, a extins imperiul etiopian si a inițiat o serie de reforme administrative și programe educaționale moderne, a construit infrastructura țării și fondat noua capitală a Imperiului, Addis Abeba. A decedat la 12 decembrie 1913.

 

17 august 1850 – A murit Jose de San Martin, general si om politic argentinian, erou al Independenţei Americii Latine;(n.25.02.1778).

 

17 august 1859 – Prima poșta aeriană (pe balon) pleaca din Indiana, SUA.

 

17 august 1868 – S-a născut Ion Păun-Pincio, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române; (d. 30 decembrie 1894).

 

17 august 1870 – Frederick Russell a realizat primul vaccin cu rezultate împotriva febrei tifoide.

 

17 august 1872 – S-a născut Traian Vuia, pionier al aviaţiei române, membru al Academiei Române. La Paris, a realizat cu eforturi proprii un ”aeroplan automobil” cu care a reuşit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson.

Traian Vuia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria – d. 3 septembrie 1950, București, România) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

17 august 1886 – A murit Aleksandr Butlerov, chimist rus (n. 1828)

Aleksandr Butlerov – foto: en.wikipedia.org

Aleksandr Mihailovici Butlerov (n. 15 septembrie 1828 – d. 17 august 1886) a fost un chimist rus, membru al Academiei de Ştiinţe din Sankt Petersburg, fondator al teoriei structurii chimice, care stă la baza chimiei organice moderne. Pe baza acestei teorii, a explicat numeroase fenomene din chimia organică, a prevăzut anumiţi izomeri pe care i-a sintetizat, dovedind astfel că teoria structurii este un instrument foarte util în cercetare şi în studiul experimental.

A sintetizat iodura de metilen; a descoperit trioximetilena (polimer al formaldehidei), din care a obţinut, prin acţiunea amoniacului, urotropina. Butlerov a pus bazele teoretice ale polimerizării olefinelor şi teoriei tautomeriei. A creat cea mai puternică şcoală de chimişti ruşi în chimia organică.

 

17 august 1893 – S-a născut actriţa americana Mae West (d. 22 noiembrie 1980). A fost considerata cea mai inteligenta si spirituala “zeita a sexului din industria divertismentului american” din prima jumatate a secolului XX („Lady Lou”, „Nu sunt un înger”) (n. New York; (d.22.11.1980, Los Angeles).

 

17 august 1894 – S-a născut chimistul Radu Cernătescu, membru al Academiei Române; (d. 17 ianuarie 1958).

 

17 august 1896 – În Londra, Bridget Driscoll a fost prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.

Bridget Driscoll (circled) – foto: en.wikipedia.org

 

17 august 1898 – A încetat din viaţă compozitorul Karl Zeller, autorul operetei “Vânzătorul de păsări”; (n. 19 iunie 1842).

 

17 august 1905 – S-a născut cântăreaţa Ada Falcon, supranumită “împărăteasa tangoului” pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (d. 4 ianuarie 2002). A cunoscut consacrarea în 1923, când a devenit cea de-a treia cântareata de tango din Argentina, alaturi de Azucena Maizani si Rosita Quiroga; (d.04.01.2002).

 

17 august 1911 – S-a născut Mihail Botvinnik, mare maestru internaţional la şah rus, campion mondial; (1948-1957, 1958-60 şi 1961-63).

 

17 august 1914 – Generalul german Hermann von François a condus un contraatac reușit împotriva armatei rusești în Bătălia de la Stallupönen.

Frontul de Est, 17–23 august 1914 – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Stallupönen, dată între armatele rusă și germană la 17 august 1914, a fost prima bătălie de pe Frontului de Est din Primul Război Mondial. S-a soldat cu o victorie germană minoră, dar a avut efecte minime asupra rușilor.

La 17 august, Rennenkampf a început invazia Prusiei Orientale, ducând Armata I direct către vest spre liniile germane. Deși nu a întâmpinat rezistență, Rennenkampf și-a stopat înaintarea pe o linie dreaptă aflată la circa 8 km de graniță. Fără vreun ordin de la superiori, François a hotărât să-și ducă forțele la Stallupönen unde se odihnea o divizie rusească. A izbucnit un atac frontal furibund asupra diviziei rusești, care s-a retras spre est, pierzând 5.000 de morți și răniți și 3.000 de prizonieri, aproape întreg regimentul 105 rusesc.

Când a aflat că François i-a atacat pe ruși, Prittwitz a trimis un adjutant să-i ordone lui François să înceteze atacul și să se retragă. François i-a răspuns sfidător adjutantului: „Raportează generalului Prittwitz că generalul von François se va retrage după ce îi va fi învins pe ruși.”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 august 1916 – A avut loc Tratatul de alianță și Convenția militară dintre România și Antanta (București – 4/17 august 1916)

Tratatul de alianță cu Antanta ((București – 4/17 august 1916)) Parte din Participării României la Primul Război Mondial – Pagina 3 a Tratatului politic dintre România şi Antanta din 1916 (Fila cu semnături) Deţinător – Arhivele Naţionale ale României – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de alianță a României cu Antanta a fost un acord internațional, secret încheiat între guvernul român și guvernele Antantei având ca obiect principal intrarea României în război, de partea acestei alianțe, pe timpul Primului Război Mondial. Acordul a fost semnat la 4/17 august 1916 la București, în locuința lui Vintilă Brătianu. de către Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri al României și reprezentanții diplomatici ai puterilor Antantei la București.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro



17 august 1916 – A încetat din viaţă Umberto Boccioni, sculptor şi pictor încadrat curentului futurist; (n. 19 octombrie 1882).

 

17 august 1925 – A încetat din viaţă Ioan Slavici, scriitor român (n. 1848)

Ioan Slavici – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Șiria, comitatul Arad – d. 17 august 1925, Crucea de Jos, Județul Putna) a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române.

Opera literară a lui Ioan Slavici este influențată de viața satului ardelean. Scriitorul a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observație excelent” al mediului rural, oferind în nuvelele sale poporale și în studiile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ținutei, îmbrăcăminții, vorbirii și gesturilor.

L-a cunoscut pe Mihai Eminescu la Viena, iar la îndemnul acestuia a debutat cu comedia Fata de birău în anul 1871. Printre cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc și Pădureanca, iar memoriile sale publicate în volumul Amintiri, apărut în anul 1924, au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române.

Redactor la Timpul în București și, mai apoi, fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost un jurnalist renumit. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naționalist român, cât și în România, ca presupus spion austro-ungar. Această experiență a fost reflectată de Slavici în lucrarea memorialistică intitulată Închisorile mele, publicată în 1920. Istoricul Lucian Boia a constatat cu referire la Slavici că „dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

17 august 1926 – S-a născut Jiang Zemin, politician chinez, secretar general al Partidului Comunist Chinez, din 1989 până în 2002 și presedinte al Republicii Populare Chineze din 1993 până în 2003.

 

17 august 1930 – S-a născut artistul plastic Marcel Chirnoagă, realizatorul ciclului de gravuri “Apocalipsa”; (d. 2008)

Marcel Chirnoagă – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Marcel Chirnoagă (n. 17 august 1930, Bușteni, România – d. 23 aprilie 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultății de matematică și fizică din București, 1952, urmând simultan și studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1953.

Marcel Chirnoagă, “Autoportret” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieții sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri „Apocalipsa”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

17 august 1942 – Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, zboară primul raid aerian în timpul celui de-al doilea Război Mondial în Europa.

 

17 august 1943 – Forțele aeriene americane au pierdut 60 de bombardiere în misiunea Schweinfurt–Regensburg.

 

17 august 1943 – S-a născut Robert De Niro, actor american. Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenţi actori din toate timpurile. A primit Premiul Oscar în 1974 si în 1980 (din filmografie: “Nasul”, “S-a întâmplat cândva în America”).

 

17 august 1945 – Reprezentantul politic al SUA la Bucuresti, Roy Melbourne, remite o nota diplomatica regelui Mihai, în care arata ca guvernul sau considera în continuare guvernul Petru Groza ca “nereprezentativ” si ca nu poate relua raporturile diplomatice cu România. O nota cu continut asemanator va fi primita, din partea Marii Britanii, la 19.08.1945. În aceste condiţii, la 21 august, Regele Mihai cere guvernului Petru Groza sa demisioneze, iar în fata refuzului acestuia, sunt întrerupte relaţiile oficiale cu guvernul, până la 6.01.1946 – “greva regala”.

 

17 august 1945 – Proclamarea independenței Indoneziei. Sărbătoare națională. Proclamația a fost scurtă, concisă, după cum urmează:

PROCLAMATIE
NOI, POPORUL INDONEZIEI, PROCLAMĂM INDEPENDENȚA INDONEZIEI. TOATE PROBLEMELE LEGATE DE TRANSFERUL PUTERII ETC., VOR FI REZOLVATE EFICIENT, ÎN CEL MAI SCURT TIMP POSIBIL.
JAKARTA, 17 AUGUST 1945 ÎN NUMELE POPORULUI INDONEZIAN

semnează
SOEKARNO – HATTA

Proclamația, care a fost facută la Jalan Pegangsaan Timur 58, Jakarta, a fost ascultată de mii de indonezieni din toată țara, deoarece textul era transmis în secret de personalul indonezian de la radio folosind echipamentul de transmisie al stației radio controlataă de japonezi, JAKARTA Hoso Kyoku. În străinatate a fost transmisă o traducere în limba engleză a proclamației

De atunci, în fiecare an se sărbătorește această zi , cu mare fast în insula Java și în celelalte insule, astfel: timp de 2 săptămâni, înainte de 17 august, în fiecare zi elevii, îmbrăcați în uniforme de culoarea drapelului indoneziei (roșu si alb) care simbolizează roșu – vitejia și alb – sfințenia, defilează pe străzile orașului, până în ziua de 17 august, când vor defila forțele armate.

În dimineața zilei de 17 august la ora 9 se aduce drapelul de către militari, îmbrăcați complet în alb in formațiune de 17 – 8- 45 de oameni reprezentând data proclamării independenței, 17 august 1945. După arborarea steagului, la ora 10 fix pornesc sirenele, după care se cânta imnul național al Indoneziei, Indonezia Raya (Indonezia măreață), compus de W. R. Supratman.

 

17 august 1949 – S-a născut Ion Hadârca, poet si scriitor, cavaler al “Ordinului Republicii” din Basarabia (n. Sângereii Vechi, jud.Balti).

 

17 august 1952 – A încetat din viaţă Gheorghe Magheru, poet modernist şi dramaturg, care a cultivat o lirică nonconformistă şi un teatru de factură filosofică (piese de teatru: “Piele de cerb – pretext dramatic pentru meditaţiune”, “Oglinda fermecată sau Divina re-creaţiune”; poezii: “Cântece la marginea nopţii”); (n. 17/30 decembrie 1892).

 

17 august 1954 – A încetat din viaţă medicul neurolog Nicolae Ionescu-Siseşti, membru corespondent al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Americane de Neurologie; (n. 11 februarie 1888).

 

17 august 1955 – A murit Fernand Léger, pictor si decorator francez, unul dintre promotorii cubismului ;(n.04.02.1881).

 

17 august 1956 – Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist din cauză de neconstituționalitate.

 

17 august 1958 – S-a născut Belinda Carlisle, cântăreaţă şi compozitoare americană.

 

17 august 1960 – Proclamarea independenței Gabonului. Sărbătoare națională.

 

17 august 1960 – S-a nascut Sean Penn, actor american.

Sean Penn (n. 17 august 1960) este actor și regizor american, de asemenea, cunoscut ca fiind activist politic. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 2004 (Mystic River) și 2009 (Milk). În anii ’80, a fost în atenţia publicului si prin mariajul sau cu celebra cântăreaţa Madonna (filmul “Dead Man Walking”).

Penn s-a născut în Santa Monica, California, fiu al actorului și regizorului Leo Penn și al actriței Eileen Ryan. Are un frate, muzicianul Michael Penn; celălalt frate, actorul Chris Penn, a murit în 2006. Bunicii paterni erau evrei imigranți din Lituania și Rusia, în timp ce mama sa este catolică care provine din italieni și irlandezi.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

17 august 1962 – Militia de frontieră est-germana ucide un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, acesta devenind prima victimă a zidului.

Peter Fechter – foto: en.wikipedia.org

The body of Peter Fechter lying next to the Berlin Wall after being shot in 1962 while trying to escape to the West – foto: en.wikipedia.org

 

17 august 1964 – A încetat din viaţă la Berlin, Mihail Ralea, estetician, sociolog, psiholog, filosof, eseist, critic literar, membru al Academiei Române: “Explicarea omului”, “Formarea ideii de personalitate”; (n. 1 mai 1896 la Husi ). A fost director al revistei “Viaţa Românească” (din 1933).

 

17 august 1970 – Programul sovietic Venera – Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).

 

17 august 1977 – Spărgatorul de gheaţă sovietic “Arktica” a atins Polul Nord.

17 august 1977: Spărgatorul de gheață sovietic “Arktica” devine prima navă de suprafață care atinge Polul Nord – foto: ro.wikipedia.org

 

17 august 1979 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Turcia.

 

17 august 1983 – A încetat din viaţă poetul Ira Gershwin, fratele compozitorului George Gershwin, împreună cu care a colaborat la realizarea unor hit-uri ale vremii (n. 6 decembrie 1896).

 

17 august 1987 – S-a sinucis, în închisoarea de la Spandau, Berlin, Rudolf Hess, politician naţional-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg, la închisoare pe viaţă pentru “complot împotriva păcii mondiale “şi “urzirea unui război de agresiune”; a fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Goering) al Führerului ; (n. 26 aprilie 1894).

 

17 august 1988 – Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel sunt uciși într-un accident de avion.

 

17 august 1998 – Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o “relație fizică necorespunzătoare” cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a “indus în eroare oamenii“, despre relația lor. Într-o alocutiune televizata Clinton a spus că isi asuma intreaga responsabilitate in fata poporului american pentru acţiunile sale. “Într-adevăr am avut o relatie cu doamna Lewinsky, care nu a fost adecvată, în fapt a fost greşita.”

 

17 august 1999 – Turcia e lovita la putin timp dupa ora locala 003, de un cutremur catastrofal cu magnitudinea de 7,6 grade pe pe scara Richter. Oraşul industrializat Izmit din vestul Turciei, este aproape distrus. Mari parti din oraş au fost transformate in ruine. S-au inregistrat peste 1000 de morti si mii de raniti.

 

17 august 2008 – Înotătorul american Michael Phelps a devenit primul sportiv care a câştigat 8 medalii de aur la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.

 

17 august 2010 – A decedat politicianul italian Francesco Cossiga,, al 8-lea președinte al Italiei (n. 1928).

 

Tags: augustistorie
Cultură și Media