Evenimentele Zilei de 19 iunie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 19 iunie în Istorie

19 iunie este a 170-a zi a calendarului gregorian și a 171-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 19 iunie

(BOR) Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare

Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare - Icoană sec. XX, Grecia - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare – Icoană sec. XX, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul slăvitul și mult lăudatul Apostol Iuda a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos și fratele său, alături de Sfântul Iacov, prin faptul că era fiul lui Iosif Logodnicul.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Iuda Tadeul, apostol († secolul I)

(BRC) Sf. Romuald, abate; Sf. Iuliana Falconieri

 

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor (ONU)

La 19 iunie este marcată, de către Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a instituit la 19 iunie 2015 prin Rezoluţia 69/293 marcarea, în fiecare an, a zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor pentru creşterea gradului de conştientizare în rândului publicului larg asupra acestei drame şi pentru a se pune capăt formelor de violenţă sexuală legate de conflicte, pentru a aduce un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor violenţei sexuale de pe mapamond, precum şi pentru a aduce un omagiu tuturor acelora care şi-au dedicat în mod curajos viaţa sau şi-au pierdut-o luptând pentru eradicarea acestor crime, potrivit www.un.org.

Data a fost aleasă pentru a marca şi adoptarea de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite la 19 iunie 2008 a Rezoluţiei 1820/2008 în textul căreia Consiliul condamnă violenţa sexuală ca o modalitate de război şi ca un impediment împotriva construcţiei păcii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a Martini

Martini este o băutură alcoolică ale cărei origini nu sunt documentate, însă, începând cu secolul al XIX-lea, nu putem să vorbim despre Martini fără a ne gândi la vermutul italian, un vin fortificat de aproximativ 18 grade, aromatizat. Se presupune că poartă numele unuia dintre fondatorii unei distilerii din Torino – Alessandro Martini. Dar există şi alte legende, mai controversate, pe tema provenienţei numelui acestui cocktail, una dintre ele fiind cea conform căreia ar proveni de la o armă folosită de armata britanică în timpul anilor 1870.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 19 iunie

 

Evenimentele Zilei de 19 iunie în Istorie:

19 iunie 1862 – Congresul Statelor Unite ale Americii a interzis sclavia;

– 19 iunie 1992 – Bătălia de la Tighina (19 – 22 iunie 1992)

 

19 iunie 1269 – Regele Ludovic al IX-lea al Franței ordona ca toti evreii gasiti in public fara semnul de identificare reprezentat de o stea galben, sa fie obligati la plata a zece livre de argint.

Ludovic al IX-lea al Franței (25 aprilie 1214 – 25 august 1270), cunoscut în general ca Sfântul Ludovic, Rege al Franței din 1226 până la moartea sa - foto (Reprezentare a Sfântului Ludovic considerată a fi conformă cu realitatea - statuie de la începutul secolului al XIV-lea în biserica din Mainneville, Eure, Franța)- ro.wikipedia.org

Ludovic al IX-lea al Franței – ro.wikipedia.org

Ludovic al IX-lea al Franței ( n.25 aprilie 1214 – d. 25 august 1270), a fost rege al Frantei din 1226 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Capet , fiul regelui Ludovi9c al VIII-lea și a Blancăi de Castilia. Este singurul rege al Franței care a fost canonizat, și prin urmare există mai multe localități numite în onoarea sa, printre care St.Louis, Missouri , în Statele Unite. A înființat Parlamentul de la Paris. A condus două cruciade care au contribuit la prestigiul lui. Pentru a finanța prima cruciadă Ludovic a ordonat expulzarea tuturor evreilor camatari.

Această acțiune îi permitea lui Ludovic să confiște proprietățile evreilor expulzați, pe care le putea folosi în cruciada sa, dar cu toate acestea, nu a eliminat datoriile creștinilor. A treia parte din datorie a fost scutită, dar restul de bani trebuiau trimiși la trezoreria regală. Ludovic a ordonat de asemenea, la cererea Papei Grigore al IX-lea arderea a 12.000 de copii ale Talmudului,cartea sfanta a evreilor. Pe lângă legislația împotriva evreilor și camătăi, Ludovic a extins atribuțiile Inchizitiei , mai ales sudul Franței, unde erezia catara era foarte puternică.

 

19 iunie 1566 – S-a născut regele Iacob I al Angliei; (d. 27 martie 1625).

Iacob (n. 19 iunie 1566, Edinburgh, Scoţia - d. 27 martie 1625, Theobalds Park, Grafschaft Hertfordshire, Anglia) a fost rege al Scoţiei ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 şi rege al Angliei şi Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa (portret de John de Critz, c. 1605) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iacob i al Angliei (portret de John de Critz, c. 1605) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iacob al VI-lea și I (engleză James VI and I; 19 iunie 1566 – 27 martie 1625) a fost rege al Scoției ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa. A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției.

Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fără moștenitori. Avea să conducă Anglia, Scoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1623 – S-a născut matematicianul şi filozoful Blaise Pascal (“Les pensées”);

Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța - d. 19 august 1662, Paris) matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid -  foto ( Blaise Pascal 1423) - ro.wikipedia.org

Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – d. 19 august 1662, Paris) matematician, fizician și filosof francez  – foto ( Blaise Pascal 1423) – ro.wikipedia.org

A avut contribuții în numeroase domenii ale științei, avand contributii importante asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune si vid. A fost preocupat si de construirea unor calculatoare mecanice. În urma unei revelații religioase în 1654 a abandonat matematica și științele exacte dedicandu-si viața filosofiei si teologiei. În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii , precum și unui limbaj de programare.

 

19 iunie 1764 – S-a născut la Montevideo, generalul Gervasio Artigas, fondatorul statului sud-american Uruguay; (d. 23 septembrie 1850). Supranumit „părintele independenței uruguayene” este prețuit pentru victoriile sale în cursul războiului de independență și pentru ideile sale democrate și pro-Americane.

 

19 iunie 1848 – La 19 iunie/ 1 iulie 1848, Guvernul provizoriu al Tarii Romanesti este arestat în urma unui complot al fortelor reacționare, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu (șef al Oștirii) și Ioan Solomon (comandantul regimentului 3 din garnizoana București). În urma unor acțiuni energice a maselor, Guvernul provizoriu este eliberat, iar cei doi colonei arestați. În această acțiune s-a remarcat Ana Ipătescu.

 

19 iunie 1857 – La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.

 

19 iunie 1862 – Cu susținerea lui Lincoln, Congresul Statelor Unite ale Americii a adoptat o lege prin care interzicea sclavia în toate teritoriile federale.

Sclavi pe o plantație de cartofi - foto: ro.wikipedia.org

Sclavi pe o plantație de cartofi – foto: ro.wikipedia.org

La 19 iunie 1862, cu susținerea lui Lincoln, Congresul a adoptat o lege prin care interzicea sclavia în toate teritoriile federale. În iulie 1862, a fost adoptată o a doua Lege de Confiscare, prin care se stabileau proceduri judecătorești prin care se puteau elibera sclavii oricărei persoane condamnate pentru ajutarea rebeliunii. Desi Lincoln credea că nu stă în puterea Congresului să elibereze sclavii din state, el a aprobat legea, dând credit legislativului.

El considera însă că asemenea acțiuni sunt atribuția exclusivă a comandantului suprem în timp de război, atribuții care îi revin prin Constituție președintelui, iar Lincoln plănuia să acționeze și el în același sens. În acea lună, Lincoln a discutat cu cabinetul o variantă a proclamației de emancipare. În ea, el declara: „ca măsură militară potrivită și necesară, începând cu 1 ianuarie 1863, toate persoanele deținute ca sclavi în statele confederate vor fi pentru totdeauna libere”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

19 iunie 1866 – A fost adoptată Legea asupra taxelor vamale a Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, fiind și prima lor organizare vamală.

 

19 iunie 1867 – Împaratul Maximilian I de Habsburg-Lorraine al Mexicului a fost executat de un pluton de execuţie în Querétaro, impreuna cu generalii sai Tomás Mejía si Miguel Miramón.

Portret al lui Maximilian I al Mexicului, Castelul Chapultepec ((n. 6 iulie 1832 – d. 19 iunie 1867) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maximilian I al Mexicului, Castelul Chapultepec – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maximilian I al Mexicului (n. 6 iulie 1832 – d. 19 iunie 1867; născut arhiducele Ferdinand Maximilian Joseph al Austriei) a fost membru al Casei Imperiale de Habsburg-Lorena. După o carieră distinsă în armata austriacă, a fost proclamat împărat al Mexicului la 10 aprilie 1864 în timpul celui de-al doilea imperiu mexican, cu sprijinul lui Napoleon al III-lea al Franţei şi a unui grup de fruntaşi mexicani monarhişti. Mai multe guverne străine au refuzat să recunoască guvernul lui Maximilian. Statele Unite vedeau în alegerea unui prinţ european ca şef al unui stat american ca o încălcare a doctrinei Monroe; ele nu au recunoscut pe Maximilian. Aceasta a contribuit la asigurarea succesului forţele liberale conduse de Benito Juárez, iar Maximilian a fost executat după capturarea acestuia de către liberali în 1867. În Mexic, el şi cu soţia sa sunt cunoscuţi ca Maximiliano şi Carlota.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1870 – Statele Confederate din Sud sunt în mod oficial readmise în Statele Unite ale Americii, iar Confederatia rebela a sudistilor încetează să mai existe, dupa infrangerea acesteia in Razboiul Civil purtat impotriva statelor antisclavagiste din Nord.

 

19 iunie 1875 – In Herţegovina se declanseaza revolta populara antiotomana.

 

19 iunie 1884 – A murit Juan Bautista Alberdi, scriitor argentinian (n. 1810)

Juan Bautista Alberdi (n. 29 august 1810, Tucumán, Argentina - d. 19 iunie 1884, Neuilly-sur-Seine, Franţa) a fost prozator, jurist şi om politic argentinian (Daguerreotype taken in Chile, dated between 1850 and 1853) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Juan Bautista Alberdi (Daguerreotype taken in Chile, dated between 1850 and 1853) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Juan Bautista Alberdi (n. 29 august 1810, Tucumán, Argentina – d. 19 iunie 1884, Neuilly-sur-Seine, Franţa) a fost prozator, jurist şi om politic argentinian. Scrierile sale literare aparţin în special satirei sociale.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1897 – A murit proprietarul irlandez Charles Boycott, împotriva căruia țăranii de pe moșia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci „boicot”; (n. 1832).

Charles Cunningham Boycott (Vanity Fair).jpg

 

19 iunie 1899 – S-a născut în București, George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă.

George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București – d. 12 martie 1965, Otopeni) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Și-a semnat întotdeauna articolele ca G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică - foto: cultural.bzi.ro

George Călinescu (1899 – 1965) – foto: cultural.bzi.ro

George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București – d. 12 martie 1965, Otopeni) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Și-a semnat întotdeauna articolele ca G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

19 iunie 1900 – A murit Prințesa Josephine de Baden, mama regelui Carol I al României (n. 1813)

Prinţesa Josephine Friederike Luise de Baden (n. 21 octombrie 1813, Marele Ducat de Baden, Confederaţia Germană, Confederaţia Rinului – d. 19 iunie 1900, Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania) s-a născut la Mannheim, ca fiică al lui Karl, Mare Duce de Baden şi a soţiei lui, Stéphanie de Beauharnais. A fost mama regelui Carol I al României - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prinţesa Josephine de Baden (1858) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prințesa Josephine Friederike Luise de Baden (21 octombrie 1813-19 iunie1900) s-a născut la Mannheim, ca fiică al lui Karl, Mare Duce de Baden și a soției lui, Stéphanie de Beauharnais. A fost mama regelui Carol I al României.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1906 – S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I”), din Bucuresti „Expoziția generală română”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I; (1866-1914).

 

19–21 June 1913 – Bătălia de la Kilkis-Lahanas – Parte din al Doilea Război Balcanic.

Bătălia de la Kilkis-Lahanas (19–21 June 1913) - Parte din al Doilea Război Balcanic - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Kilkis-Lahanas (19–21 June 1913) – Parte din al Doilea Război Balcanic – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Kilkis-Lachanas a avut loc în timpul celui de-al doilea război balcanic între Grecia și Bulgaria pentru orașul Kilkis din Macedonia Centrală (acum în Grecia). Lupta a durat trei zile între 19 și 21 iunie 1913 și s-a încheiat cu o victorie a grecilor. Ca urmare a bătăliei, orașul Kilkis (în bulgară Кукуш, Kukuș) a fost ars, iar populația bulgară a fugit în Bulgaria.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1917 – Regele George al V-lea al Marii Britanii schimba numele german al Casei Regale britanice, Saxa-Coburg- Gotha, in Windsor.Tara sa se afla in plin razboi cu Germania si aliatii acesteia.

 

19 iunie 1917 – S-a nascut Joshua Nkomo, om politic din Zimbabwe (fosta Rhodesia), luptator pentru independenta tarii sale; (d. 1999)

 

19 iunie 1919 – A încetat din viaţă Petre P. Carp, unul dintre întemeietorii ”Junimii”, şeful Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru şi prim-ministru, critic literar şi traducător;

Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași - d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) politician român, membru marcant al Partidului Conservator - foto - ro.wikipedia.org

Petre P. Carp – foto – ro.wikipedia.org

Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași – d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) politician român, membru marcant al Partidului Conservator.

 

19 iunie 1922 – S-a nascut fizicianul danez Aage Niels Bohr ( d. 8 septembrie 2009, Copenhaga in Danemarca), fiul marelui fizician Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel pentru fizica, în anul 1975.

 

19 iunie 1927 – S-a născut regizoarea si scenarista romanca Malvina Urșianu.

 

19 iunie 1930 – Canadianul Robin Beardmore a efectuat primul zbor cu un planor peste Canalul Mânecii.

 

19 iunie 1941 – S-a născut actrița romancă Irina Petrescu.

Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, București - d. 19 martie 2013, București) actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film - foto - cinemagia.ro

Irina Petrescu – fot: cinemagia.ro

Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, București – d. 19 martie 2013, București) actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film.

 

19 iunie 1945 – S-a născut Aung San Suu Kyi, politiciană myanmareză (birmaneză), laureată a Premiului Nobel.

Remise du Prix Sakharov à Aung San Suu Kyi Strasbourg 22 octobre 2013-18.jpg

Dau Aun San Suu Gie (n. 19 iunie 1945, Rangoon, Birmania) este un om politic birman. În 1990 i s-au decernat Premiul Rafto și Premiul Sakharov pentru libertate în gândire. În anul 1991 ea devenit laureată a Premiului Nobel pentru pace ca urmare a eforturilor ei pașnice și non-violente de restabilire a democrației, suprimată de regimul militar opresiv din țara ei.

 

19 iunie 1945 – S-a născut Radovan Karadžić, politician, poet și medic psihiatru sârb

Evstafiev-Radovan Karadzic 3MAR94.jpg
Radovan Karadžić in Moscow on 3 March 1994

Radovan Karadžić (n. 19 iunie 1945, Petnjica, Muntenegru, Iugoslavia) este un politician, poet şi medic psihiatru sârb din Bosnia. A condus sârbii din Bosnia în perioada războilului din Bosnia şi este acuzat de crime de război şi de genocid în două cazuri: pentru că ar fi organizat asediul oraşului Sarajevo şi pentru că ar fi organizat masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi cca. 8000 de musulmani. Din 1996 era căutat pentru crime de război de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI). După 12 ani de sustragere, autoritățile sârbești au anunțat arestarea si deferirea sa catre TPI.Se ascundea sub o identitate falsă, sub numele de Dragan Dabić și lucra într-o clinică particulară din Belgrad, unde practica medicina alternativă.

 

19 iunie 1947 – S-a născut Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană.

Salman Rushdie in New York City 2008.jpg

Salman Rushdie (nume original: Ahmed Salman Rushdie, n. 19 iunie 1947, la Bombay India) este un scriitor și un eseist din Regatul Unit de descendență indiană, cunoscut mai ales pentru Versetele satanice, scriere considerată blasfematoare la adresa religiei islamice și care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini, fiind acum sub protectia autoritatilor britanice.

 

19 iunie 1953 – În Statele Unite au fost executați Julius și Ethel Rosenberg, dupa ce au fost gasiti vinovati de spionaj si furnizarea unor secrete legate de construirea bombei atomice, Uniunii Sovietice . Condamnați în 1951, ei au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul lor a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

Julius and Ethel Rosenberg NYWTS.jpg
Ethel și Julius Rosenberg

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.

 

19 iunie 1956 – Actrița americana Marilyn Monroe s-a căsătorit cu scriitorul american Arthur Miller.

Marilyn Monroe Arthur Miller April in Paris Ball 1957.jpg
Marilyn Monroe impreuna cu al treilea soț, Arthur Miller, la Hotelul Waldorf-Astoria în New York, 1957

 

19 iunie 1956 – A murit Thomas J. Watson Sr., primul președinte al Companiei IBM; (n. 1874).

Thomas John Watson, Sr. (n. 17 februarie 1874, Campbell⁠, New York, SUA – d. 19 iunie 1956, New York City, New York, SUA) a fost președintele companiei International Business Machines (IBM) - foto (circa anii 1920) preluat de pe ro.wikipedia.org

Thomas John Watson, Sr. – foto (circa anii 1920) preluat de pe ro.wikipedia.org

Thomas John Watson, Sr. (n. 17 februarie 1874, Campbell⁠, New York, SUA – d. 19 iunie 1956, New York City, New York, SUA) a fost președintele companiei International Business Machines (IBM), în timpul căruia compania a crescut între 1914 și 1956, devenind o forță internațională. Watson a dezvoltat stilul caracteristic de management și cultura companiei IBM, transformând-o într-o organizație deosebit de eficientă, operând pe piața mașinilor de calcul cu cartele perforate. Industriaș de marcă, a fost unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii sale, iar la moartea sa a fost denumit „cel mai mare vânzător al lumii”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

19 iunie 1961 – Kuweitul și-a declarat independența față de Marea Britanie.

Amplasarea

Kuweit este un stat suveran, tânăr și redus ca dimensiuni, situat în Peninsula Arabică. În largul coastelor de nord-est se află Insula Bubiyan, cu un relief de câmpie. În schimb, partea de vest a Kuweitului seamănă cu o deltă, dominată de Munții Ad Dibdiba cu altitudini de până la 306 metri. Se învecinează în sud cu Arabia Saudită, iar în nord cu Irak; are deschidere, în est la Golful Persic. Numele de Kuwait este un derivat al cuvântului arab ākwāt, plural kūt, care înseamnă „fortăreață construită lângă apă”.

 

19 iunie 1962 – S-a născut Paula Julie Abdul, cântăreață americană.

Paula Julie Abdul (n. 19 iunie 1962) este o cântăreață, coreografă, dansatoare, personalitate de televiziune și actriță americană, laureată a premiului Grammy.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

19 iunie 1964 – Senatul Statelor Unite a aprobat Legea drepturilor civile – Civil Rights Act of 1964 , a fost un act legislativ de o importanță deosebită pentru Statele Unite ale Americii, care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor și femeilor, incluzând segregarea rasială. Legea a stopat, de asemenea, și aplicarea inegală a dreptului de a vota și a fi votat. Segregarea rasială, care fusese aplicată anterior în locurile de muncă, în școli și în general în locurile publice (numite cvasi-eufimistic, “public accommodations”) a fost îndepărtată.

 

19 iunie 1982 – “Bancherul lui Dumnezeu” a fost găsit spânzurat. Roberto Calvi, un bancher italian, a fost găsit mort sub podul Blackfriars din Londra, la mai mult de o săptămână după ce a dispărut de la Milano. Cunoscut sub numele de “bancherul lui Dumnezeu”, pentru legăturile sale stranse cu Vaticanul, Roberto Calvi, in varsta de 62 de ani, a fost preşedinte al Băncii Ambrosiano din Milano şi o figură centrală într-o reţea complexă de fraudă internaţională şi intrigi.

Roberto Calvi a fost găsit cu cinci cărămizi în buzunare şi a avut în posesia sa 14.000 dolari in trei monede diferite. Ancheta a evidentiat nu prezenta la gât leziunile care de obicei sunt asociate cu moartea prin spânzurare şi ca mâinile lui nu au atins niciodata caramizile gasite in buzunarele hainelor sale.Expertii italieni au concluzionat ca a fost ucis.Arhiepiscopul american Paul Marcinkus a fost solicitat sa se prezinte la un interogatoriu in legatura cu acest caz, dar i-a fost acordata imunitate in calitate de angajat al Vaticanului. Sa retras în 1990 şi a murit în 2006.

 

19 iunie 1983 – A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi

 

19 – 20 iunie 1987 – Biserica Sfânta Vineri – Hereasca, din Bucuresti (datând din 1645) , cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, a fost demolată. Pe locul ei a fost construit un bloc. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și la muzeul Herești.

 

19 iunie 1991 – A luat sfarsit ocupaţia sovietică din Ungaria.

 

19 iunie 1992 – A început Bătălia de la Tighina (19 – 22 iunie 1992)

Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și voluntari ruși (cazaci) și ucraineni pe de altă parte. Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse (mult superioare) de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

19 iunie 1992 – România și Republica Azerbaidjan au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă

 

19 iunie 1993 – A decedat Sir William Golding , scriitor englez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1911).

William Golding 1983.jpg

Sir William Gerald Golding (19 septembrie 1911 – 19 iunie 1993) a fost un romancier britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1983. El prezintă romanele sale criza conștiinței omului modern confruntat cu problemele realității contemporane.
Motivația juriului Nobel
„…pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția umană din lumea de azi.”

 

19 iunie 1996 – S-a născut Larisa Iordache, gimnastă română de talie mondială.

Larisa2.jpg

Larisa Iordache (n. 19 iunie 1996, București) este o gimnastă română, medaliată olimpică în 2012 cu echipa și de 11 ori medaliată europeană. S-a antrenat la Colegiul Național Sportiv „Cetate Deva” o perioadă destul de lungă, fiind apoi transferată la lotul olimpic de la Izvorani. La momentul actual se antrenează alături de lotul feminin de gimnastică al României la Complexul Sportiv “Lia Manoliu” din capitală.

 

19 iunie 2000 – Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a anunţat câştigătorul turului doi al alegerilor locale pentru Primăria Bucureştiului în persoana candidatului PD, Traian Băsescu.

 

19 iunie 2001 – A fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor” – un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului (Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București)

 

19 iunie 2001 – S-a redeschis, pentru public, Muzeul figurilor de ceară (muzeul Grevin din Paris), după șase luni de lucrări de restaurare, primele de la inaugurarea sa în 1882; printre cele 80 de noi exponate se numară și statuile actorului Arnold Schwarzenegger, designerului Jean-Paul Gaultier, cântărețului Ray Charles

Musée Grévin (1).JPG
Musée Grévin. Entrance from passage Jouffroy

 

19 iunie 2001 – Guvernul Năstase şi-a asumat răspunderea, în Parlament, pentru legea investiţiilor directe.

 

19 iunie 2001 – Parlamentul de la Budapesta a adoptat cu 303 voturi “pentru”, 187 “împotrivă” şi 8 abţineri, Legea privind statutul maghiarilor din ţările vecine. Guvernul României a luat notă de acest lucru şi de faptul că observaţiile părţii române nu au fost luate în considerare.

 

19 iunie 2002 – Premierul socialist ungar, Peter Medgyessy, a recunoscut, în faţa Parlamentului, că a activat ca ofiţer de contraspionaj la Ministerul Finanţelor, în perioada 1977-1982, în timpul regimului comunist.

 

19 iunie 2003 – Limba română – Se lansează versiunea locală a Wikipediei. Versiunea de la această dată se află arhivată aici

 

19 iunie 2007 – Un camion incarcat cu explozibili a lovit o moschee siita din centrul Bagdadului, omorand 87 de persoane si ranind multe altele.

 

19 iunie 2009 – Au loc mari confruntari armate in nord-vestul Pakistanului, in regiunea tribala Waziristan de sud, intre armata si fortele islamiste talibane.

 

19 iunie 2014 – Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.
Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.

Felipe al VI-lea de Bourbon și Grecia (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) (n. 30 ianuarie 1968, Madrid) este actualul rege al Spaniei. A urcat pe tron la 19 iunie 2014, după abdicarea tatălui său, regele Juan Carlos I.

 

19 iunie 2020 – La Ordinea Zilei

 

19 iunie 2021 – Ebrahim Raisi a fost ales noul președinte al Iranului.

Ebrahim Raisi (n. 14 decembrie 1960, Maşhad, Iran) este un politician iranian, jurist de formaţie, care a fost ales preşedinte al Iranului în alegerile prezidenţiale care au avut loc la 18 iunie 2021. A preluat mandatul de preşedinte începând cu data de 3 august 2021 - Raisi in 2021, foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ebrahim Raisi in 2021, foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ebrahim Raisi (n. 14 decembrie 1960, Maşhad, Iran) este un politician iranian, jurist de formaţie, care a fost ales preşedinte al Iranului în alegerile prezidenţiale care au avut loc la 18 iunie 2021. A preluat mandatul de preşedinte începând cu data de 3 august 2021 – Raisi

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SCANDAL în Parlament! Deputaţii lui Şor cer demisia Maiei Sandu şi au chemat Poliţia

SCANDAL în Parlament! Deputaţii lui Şor cer demisia Maiei Sandu şi au chemat Poliţia Interziși la 5 ședințe plenare, deputații lui Șor în frunte cu...

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza Zeci de mii de palestinieni au fugit din sudul Fâşiei Gaza după ce un ordin...

Moment de reculegere în Parlament

Moment de reculegere în Parlament Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria celor deportați în perioada sovietică. Deputata PAS Valentina Ghețu, originară din...

Au dat-o la ‘pace’: România a stabilit data alegerilor

România a stabilit data alegerilor Coaliţia de guvernare din România a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.