Evenimentele Zilei de 2 iunie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 2 iunie în Istorie

2 iunie este a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 2 iunie

(BOR) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Sfântul Ierarh Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost un sfânt român din secolul al XIV-lea. Prăznuirea sa se face la 2 iunie și 24 iunie - foto: doxologia.ro

Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost un sfânt român din secolul al XIV-lea. Prăznuirea sa se face la 2 iunie și 24 iunie – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Nichifor, patriarhul Constantinopolului († 829)

Cel între sfinţi părintele nostru Nichifor I (gr. Nikephoros), Mărturisitorul, a fost Patriarh al Constantinopolului în timpul iconoclasmului, la începutul secolului al IX-lea. El a pus apărarea doctrinei ortodoxe în faţa ereziilor, și a conștiinţei ortodoxe în fața dictaturii statului, mai presus de poziția sa socială. Perioada în care a fost patriarh (806-815) a fost marcată de acțiunile instigate de împăratul Leon al V-lea împotriva reluării cinstirii (icoanelor). Lucrările sale principale care s-au păstrat sunt trei scrieri împotriva iconoclasmului. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face în ziua de 2 iunie, iar aducerea moaștelor sale din Prokonnis la Constantinopol la 13 martie - foto: doxologia.ro

Nichifor I, Mărturisitorul, Patriarh al Constantinopolului  – foto: doxologia.ro

Cel între sfinţi părintele nostru Nichifor I (gr. Nikephoros), Mărturisitorul, a fost Patriarh al Constantinopolului în timpul iconoclasmului, la începutul secolului al IX-lea. El a pus apărarea doctrinei ortodoxe în faţa ereziilor, și a conștiinţei ortodoxe în fața dictaturii statului, mai presus de poziția sa socială. Perioada în care a fost patriarh (806-815) a fost marcată de acțiunile instigate de împăratul Leon al V-lea împotriva reluării cinstirii (icoanelor). Lucrările sale principale care s-au păstrat sunt trei scrieri împotriva iconoclasmului. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face în ziua de 2 iunie, iar aducerea moaștelor sale din Prokonnis la Constantinopol la 13 martie.

 

(BRC) Ss. Marcelin și Petru, martiri

 

Romainia – Ziua Naţională pentru Adopţie

Instituită prin Legea nr. 21/2014, Ziua Naţională pentru Adopţie este marcată, în fiecare an, la 2 iunie. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost iniţiat în aprilie 2013, de către 11 parlamentari din întreg spectrul politic. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Italia – Sărbătoare națională. Aniversarea proclamării republicii 

Italia - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Italia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”. A fost pentru prima oară când femeile italiene au avut drept de vot. Fiul lui Victor Emmanuel al III-lea, Umberto al II-lea, a fost obligat să abdice și să plece în exil. Constituția republicană a fost aprobată la 1 ianuarie 1948. În urma tratatului de pace din 1947, mare parte din Veneția Iuliană⁠ a fost cedată Iugoslaviei și s-a înființat o structură statală neutră, denumită Teritoriul Liber Trieste⁠, care a fost în 1954 împărțit între cele două țări. Italia și-a pierdut și posesiunile coloniale.

Alcide de Gasperi (n. 3 aprilie 1881, Pieve Tesino, Tirolul de Sud, Austro-Ungaria - d. 19 august 1954, Borgo Valsugana, Trentino-Tirolul de Sud, Italia) a fost un om politic și de stat italian, primul șef de guvern republican al Italiei, unul dintre Părinții Fondatori⁠ ai Uniunii Europene - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alcide de Gasperi (n. 3 aprilie 1881, Pieve Tesino, Tirolul de Sud, Austro-Ungaria – d. 19 august 1954, Borgo Valsugana, Trentino-Tirolul de Sud, Italia) a fost un om politic și de stat italian, primul șef de guvern republican al Italiei, unul dintre Părinții Fondatori⁠ ai Uniunii Europene – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Temerile electoratului italian de o posibilă preluare a puterii de către comuniști s-au dovedit cruciale pentru rezultatul alegerilor din 18 aprilie 1948, câștigate detașat de creștin-democrații lui Alcide De Gasperi. Ca urmare, în 1949 Italia a devenit membră fondatoare a NATO. Planul Marshall a contribuit la refacerea economiei italiene care, până la sfârșitul anilor 1960, s-a bucurat de o perioadă de creștere economică susținută denumită „Miracolul Economic”. În 1957, Italia a devenit membră fondatoare a Comunității Economice Europene (CEE), care avea în 1993 să devină Uniunea Europeană (UE)

 

Astazi in istorie pentru 2 iunie

 

Evenimentele Zilei de 2 iunie în Istorie:

– 2 iunie 1992 – Patriotii romani Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac, au fost arestati si incarcerati, de către separatiștii transnistreni

 

2 iunie 455 – Tribul germanic al vandalilor, condus de Genseric, jefuieste Roma timp de două săptămâni.

Heinrich Leutemann, Plünderung Roms durch die Vandalen (c. 1860–1880).jpg

The Vandals sacking Rome, by Leutemann

 

2 iunie 575 – Urca pe tronul pontifical la Roma, Papa Benedict I.

Benedict I.jpg
De la Necunoscuthttp://cckswong.tripod.com/pope51_100.htm (“Pope’s Photo Gallery”), Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3120562

Papa Benedict I a fost Papă al Romei în perioada 2 Iunie 575 – 30 Iulie 579. A decedat la 30 Iulie 579. În timpul pontificatului său longobarzii care cuceriseră nordul și centrul Italiei, au atacat sudul, iar în anul 579 au asediat Roma. Împăratul rasaritean Tiberiu I, a trimis o armată in ajutor, care însă nu a făcut față invadatorilor. Roma a fost cuprinsă de foamete, iar Papa Benedict I a murit în toiul nenorocirii.

 

2 iunie 657 – A decedat papa Eugeniu I.

PopeeugeneI.jpg

Papa Eugen I (+2 iunie 657), a condus Biserica Romei din 10 august 654 cu toate că predecesorul lui, papa Martin I era încă în viață. Înalte fețe bisericești au presupus că alegerea lui ar putea duce la o reconciliere cu impăratul Constans al II- lea, principalul responsabil pentru faptul că papa Martin I fusese inlaturat. In timpul conflictul cu Biserica Rasariteana legat de monoteletism, Eugen nu a ajuns la nici o înțelegere , astfel ca a fost la un pas de a fi dat jos de către împăratul Bizanțului, însă a murit înainte de a se isca scandalul. Eugeniu I face parte din randul papilor canonizați. Ziua lui corespunde cu ziua decesului său (2 iunie).

 

2 iunie 1098 – Ia sfarsit primul asediu al Antiohiei din timpul primei cruciade. Cruciatii au asediat orașul apărat de musulmani din 21 octombrie 1097 până pe 2 iunie 1098. Musulmanii au asediat la rândul lor Antiohia apărată de creștini, între 7 iunie si 28 iunie 1098.

 

2 iunie 1247 – Diploma cavalerilor ioaniţi semnaleaza existenţa formaţiunilor politice româneşti, conduse de voievozii Litovoi şi Seneslau.

Diploma cavalerilor ioaniţi - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Diploma cavalerilor ioaniţi – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Diploma Cavalerilor Ioaniţi este un act de donaţie al regelui Bela al IV lea al Ungariei în Favoarea Cavalerilor Ioaniţi emis la 2 iunie 1247 care consfinţeşte dăruirea unui întins teritoriu de la sud de Carpaţi si care cuprindea primele mici state feudale româneşti şi ne furnizează unele date legate de viaţa economică, socială, politică şi militară a acestora. Regele Ungariei Bela al IV-lea (1235-1270) acordă lui Rembald, preceptorul Ordinului cavalerilor ioaniţi, Banatul de Severin cu alte posesiuni. Cu acest prilej diploma semnalează existenţa formaţiunilor politice româneşti, conduse de voievozii Litovoi şi Seneslau şi cnejii Ioan şi Farcaş.

Banatul de Severin şi cnezatele lui Ian şi Farcaş urmau să se afle sub autoritatea Ordinului, voievodatele conduse de Seneslau şi Litovoi rămînînd în stăpînirea românilor în condiţiile pe care le avuseseră pînă atunci. In document se spune ca ”manati de acest gand, dupa o indelunga sfatuire cu fruntasii si baronii regatului nostru, ne-am oprit la aceasta hotarare, luata dimpreuna cu venerabilul barbat Rembald, marele perceptor al caselor ospitalierilor din Ierusalim, din partile de dincolo de mare, cu privire la repopularea regatului, care prin navalirea dusmanoasa a neamului numit tatari a indurat mare paguba, atat prin pierderea bunurilor cat si prin uciderea locuitorilor.

 

2 iunie  1489 – S-a nascut Charles, Duce de Vendôme, bunicul regelui Henric al IV-lea al Franței (d. 1537)

Vendome-Bourbon-2.jpg

Charles de Bourbon (2 iunie 1489– 25 martie 1537) a fost nobil francez, prince du sang și comandant militar la curtea regelui Francisc I al Franței. A fost bunicul patern al regelui Henric al IV-lea al Franței.

 

2 iunie  1535 – S-a nascut Papa Leon al XI-lea (d. 1605)

Leo XI 2.jpg

Papa Leon al XI-lea (n. 2 iunie 1535 – d. 27 aprilie 1605) a fost un papă al Romei. Numele la naștere a fost Alessandro Ottaviano de’ Medici. S-a născut la Florența, fiind fiul lui Ottaviano de’ Medici ( 11 iulie 1484 – 28 mai 1546) și Francesca Salviati. Papa Leon al XI-lea a fost papă în perioada 1 aprilie 1605 – 27 aprilie 1605.

 

2 iunie 1537 – Papa Paul al III-lea proclama ca amerindienii sunt “cu adevarat oameni”, ca nu ar trebui facuti sclavi si ca sunt apti sa primeasca credinta catolica. Cu toate acestea,in Bula papala “Sublimus Dei” înrobirea de indienilor a fost permisă în cazul în care acestia erau considerati “dușmani ai creștinătății”, acest lucru fiind considerat de Biserica drept un “război just” si nu a condamnat comerțul cu sclavi transatlantic practicat de monarhia spaniolă.

Tizian 083b.jpg

Papa Paul al III-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549.

 

2 iunie 1692 – Prima acuzata in Procesul vrajitoarelor din Salem, Bridget Bishop, găsita vinovata si spânzurata la 10 iunie.

Bridget Bishop.jpg

Bridget Bishop (ca. 1632, England – 10 June 1692, Salem, Massachusetts Bay Colony) was the first person executed for witchcraft during the Salem witch trials in 1692. All together about 72 people were accused and tried. 20 were executed.

 

2 iunie 1740 – S-a născut scriitorul Donatien-Alphonse François, Marchiz de Sade, autor prolific de povestiri, piese de teatru şi romane considerate imorale în epoca sa;

Sade (van Loo).png

Portretul Marchizului de Sade de Charles-Amédée-Philippe van Loo (circa 1761), singurul portret pentru care Sade a stat.

Donatien Alphonse-François, Marchiz de Sade (n. 2 iunie 1740 — d. 2 decembrie 1814) a fost un aristocrat francez care a devenit celebru prin activitatea sa sexuală libertină, perversă și excepțional de violentă precum și prin scrierile sale apologetice despre acest subiect. Sadismul ca perversiune sexuală și parafilie violentă, și-a primit numele de la activitățile sale criminale, pentru care Marchizul de Sade a fost încarcerat în total 32 de ani din viață, în mai multe închisori și într-un azil.

 

2 iunie 1743 – S-a nascut aventurierul italian Alessandro di Cagliostro,  pseudonimul ocultistului Giuseppe Balsamo .

Count Alessandro di Cagliostro (2 June 1743 – 26 August 1795), pseudonimul ocultistului Giuseppe Balsamo, aventurier italian - foto - en.wikipedia.org

Count Alessandro di Cagliostro (2 June 1743 – 26 August 1795), pseudonimul ocultistului Giuseppe Balsamo, aventurier italian – foto – en.wikipedia.org

A fost urmărit penal în afacerea colierului de diamante, in care au fost implicati regina Frantei Marie Antoinette şi Printul Louis de Rohan. A fost inchis la Bastilia nouă luni, dar în cele din urmă achitat, atunci când nici o dovadă a putut fi găsita privind implicarea sa in aceasta afacere. Cu toate acestea, el a fost obligat să părăsească Franţa, şi a plecat în Anglia. Cagliostro a părăsit Anglia pentru a vizita Roma, iar la 27 decembrie 1789 a fost arestat şi încarcerat în Castel Sant’Angelo. Curând după aceea el a fost condamnat la moarte, sub acuzatia de a fi mason. Papa i-a schimbat sentinţa, la închisoare pe viaţă , iar dupa ce incearca sa evadeze, a fost mutat in fortareata San Leo,unde a si murit. Autorul portughez Camilo Castelo Branco afirma ca Alessandro Cagliostro ar fi fost intemeietorul Ritului francmasonic egiptean . Conform marturiei lui Casanova, contemporanul sau, Cagliostro a fost si un mare falsificator.

 

2 iunie 1816 – S-a nascut Constantin A. Rosetti, om politic liberal, fruntas al Revolutiei romane de la 1848, promotor al ziaristicii romanesti moderne, scriitor, director al Teatrului National din Bucuresti (1859-1860), membru fondator al Societatii Academice Romane;

Constantin Alexandru Rosetti.jpg

Constantin Alexandru Rosetti (n. 2 iunie 1816, București, Țara Românească – d. 8 aprilie 1885, București, România) — deseori numit C.A. Rosetti[1] — fiu al spătarului Alexandru Rosetti și al Elenei Obedeanu (născută Cretzeanu), a fost om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și ai luptei pentru Unirea Principatelor Române.

 

2 iunie 1821 – S-a născut Ion C. Brătianu, personalitate de frunte a vieţii politice româneşti. (d. 4 mai 1891).

Ion C. Bratianu 01.png

Ion C. Brătianu (n. 2 iunie 1821, Piteşti – d. 16 mai 1891, satul Florica, judeţul Argeş) a fost un om politic român, fratele lui Dumitru C. Brătianu. A fost membru de onoare (din 1888) al Academiei Române. A pus bazele Partidului Naţional Liberal (1875), pe care l-a condus până la sfârşitul vieţii şi a contribuit decisiv la aducerea în ţară a principelui Carol I de Hohenzollern;

 

2 iunie 1840 – S-a născut scriitorul Thomas Hardy, autorul romanelor “Departe de lumea dezlănţuită” si “Tess d’Urberville”;

Thomas Hardy (2 June 1840 – 11 January 1928), criitor - foto - en.wikipedia.org

Thomas Hardy (2 June 1840 – 11 January 1928), criitor – foto – en.wikipedia.org

 

2 iunie 1848 – Incepe la Praga Congresul Panslavist. Panslavismul a fost definit prima dată de ideologul croat Vinko Priboevic in sec. al XV lea si a apărut în contextul conflictului dintre Reforma protestanta si Contrareforma si propovaduia nu numai Uniunea politica și religioasa a populatiilor slave, dar, de asemenea, unificarea lingvistică prin formarea unei limbi slave comune ( un amestec de slavona, rusa si sarba).

Panslavismul a fost teoretizat în principal de către filozoful rus Nikolai Danilevski (1822-1885). In 1848 a fost a fost creat drapelul pan-slav ( (albastru, alb și roșu) și imnul Pan-slav, Hei, slavii) . Această doctrină a stat la baza intervenției militare pe baze ideologică a Imperiului Rus in Balcani in sec.XIX si la formarea Iugoslaviei Federale și a fost folosit cu pricepere de către URSS înainte și după al doilea razboi mondial.

În prezent, apelul la panslavism este adesea făcut în Belarus, Serbia, Slovacia si Rusia de catre miscarile nationaliste de dreapta. Asemanarea dintre limbile slave a inspirat crearea unor limbi pan-slave. Cele mai raspandite limbaje pan-slave moderne sunt Slavio si Slovianski.

 

2 iunie 1880 – Guvernul SUA recunoaște independența de stat a României.

 

2 iunie 1882 – S-a născut mareşalul Ion Antonescu, militar şi om politici român, prim ministru al României şi “Conducătorul Statului” în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – septembrie 1940 – august 1944.

Ion Victor Antonescu (cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu; n. 2 iunie 1882, Pitești - d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilava) a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului - foto: ro.wikipedia.org

Ion Antonescu – foto: ro.wikipedia.org

Ion Victor Antonescu (cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu; n. 2 iunie 1882, Pitești – d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilava), militar și om de stat român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului.

 

2 iunie 1882 – S-a constituit sub direcţia lui Gregoriu Ştefănescu, Biroul Geologic, cu scopul întocmirii unei hărţi geologice a României.

 

2 iunie 1882 – A încetat din viaţă Giuseppe Garibaldi, general şi om politic, unul din conducătorii luptei pentru eliberarea şi unificarea naţională a Italiei;

Giuseppe Garibaldi (n. 4 iulie 1807, Nisa, Franța – d. 2 iunie 1882, Caprera, Italia) general, om politic și patriot italian considerat, împreună cu Camillo Cavour, cu Victor-Emmanuel al II-lea și cu Giuseppe Mazzini, a fi unul dintre „părinții patriei” italiene - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Giuseppe Garibaldi – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Giuseppe Garibaldi (n. 4 iulie 1807, Nisa, Franța – d. 2 iunie 1882, Caprera, Italia) general, om politic și patriot italian considerat, împreună cu Camillo Cavour, cu Victor-Emmanuel al II-lea și cu Giuseppe Mazzini, a fi unul dintre „părinții patriei” italiene.

 

2 iunie 1885 – A decedat prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Carol I al României;

Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 7 septembrie 1811, Krauchenwies – d. 2 iunie 1885) a fost șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen, prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862 și tată al primului rege al României, Carol I. El a fost fiul prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și al Mariei-Antoinette Murat, nepoata de frate a lui Joachim Murat. Prințul Karl Anton a fost căsătorit cu prințesa Josephine Friederike Luise de Baden (1813 – 1900), fiică a lui Karl, Mare Duce de Baden. Împreună au avut mai mulți copii:

– Leopold (1835 – 1905), străbunic al Regelui Mihai I al României

– Stephanie (1837 – 1859) – căsătorită cu regele Petru al V-lea al Portugaliei

– Carol (1839 – 1914), viitor rege al României

– Anton (1841 – 1866), mort pe câmpul de luptă, în Bătălia de la Königgrätz, în cursul războiului pruso-austriac

– Friedrich (1843 – 1904)

– Maria Luise (1845 – 1912) – căsătorită cu Prințul Filip de Belgia

 

2 iunie 1896 – Guglielmo Marconi primește patentul pentru noua sa invenție: radioul.

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna - d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir) - foto - en.wikipedia.org

Guglielmo Marconi – foto – en.wikipedia.org

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna – d. 20 iulie 1937 la Roma) a fost inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ (adica radio), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

 

2 iunie 1897 – Marele scriitor si umorist american Mark Twain, răspunde zvonurilor privind moartea sa, spunând în „New York Journal”:
Știrea despre moartea mea a fost o exagerare“.

 

2 iunie 1904 – S-a născut în cartierul Freidorf din Timișoara, (pe atunci în Austro-Ungaria ), “Tarzan” (Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller).

Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara, pe atunci în Ungaria – d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv și actor american de origine germană. Părinții săi, șvabi bănățeni, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni. Peter Johann – Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA.

A fost de cinci ori campion olimpic la înot , deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. S-a retras din competitii si apoi a semnat un contract cu studioul MGM, care l-a si distribuit in rolul vietii sale: ”Tarzan, omul maimuta” in 1932, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură. A avut parte de bani, faima, insa nu si de mult noroc in dragoste.

A fost casatorit de sase ori, dar nici una dintre casniciile sale nu a mers bine viata sa fiind presarata cu scandaluri. A avut o biografie controversata, gasindu-si sfarsitul departe de celebritatea din timpul vietii, la Acapulco, in Mexic, la varsta de 80 de ani, la 20 ianuarie 1984. Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 iunie 1915 – S-a nascut Alexandru Nicolschi, torționar al Securității (d. 1992) Alexandru Nicolschi (n. Boris Grünberg, prenume Nikolski sau Nicolski, (n. 2 iunie 1915, Tiraspol – d. 16 aprilie 1992, București) a fost un activist comunist de origine evreiască și rusească, general, spion sovietic și șef al Securității regimului comunist din România. Alexandru Nicolschi a avut funcțiile de subdirector general al Direcției Generale a Securității Poporului (1948-1953) și secretar general al Ministerului Afacerilor Interne (1953-1961). Este cunoscut ca torționar al Securității în special prin măsurile dure adoptate împotriva deținuților politici anticomuniști.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 iunie 1917 – La Chișinău, in gubernia Basarabia, s-a constituit Societatea Culturală Moldovenească. Președinte de onoare al Societății a fost Vasile Stroescu, președinte – P. Gore, vicepreședinte – Vl. de Herța.

 

2 iunie 1918 – Black Sunday („Duminica neagră”), când au fost scufundate 6 nave americane, de către submarinul german U 151

 

2 iunie 1923 – S-a născut scriitorul german Peter Hirsche, considerat drept unul dintre cei mai cunoscuţi autori de piese pentru teatru radiofonic.

 

2 iunie 1924 – Congresul din SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.

 

2 iunie 1930 – S-a nascut in localitatea Vanju Mare, Mehedinti, baritonul roman Dan Iordăchescu.

Dan Iordachescu.jpg

Dan Iordăchescu (n. 2 iunie 1930, Vânju Mare, judeţul Mehedinţi (interbelic) – d. 30 august 2015) a fost un bariton român.

 

2 iunie 1930 – S-a nascut la Timisoara profesorul Sorin Botez, luptator anticomunist si om politic liberal român;

Sorin Botez, născut Sorin-Mircea Bottez, (n. 2 iunie 1930, Timișoara – d. 31 iulie 2009, Bucuresti), om politic român, membru al Acțiunii Populare, membru al Partidului Național Liberal si Președinte al YMCA România - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sorin Botez – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Sorin Botez, născut Sorin-Mircea Bottez, (n. 2 iunie 1930, Timișoara – d. 31 iulie 2009, Bucuresti) a fost un om politic român, membru al Acțiunii Populare, membru al Partidului Național Liberal si Președinte al YMCA România. La 8 februarie 1949 a fost arestat sub acuzația că face parte din organizația anticomunistă „Avram Iancu” și condamnat la 20 de ani de muncă silnică (din care a executat 15 ani, fiind grațiat la 11 noiembrie 1963). În momentul arestării, Sorin-Mircea Bottez era elev în ultimul an la Liceul „Mihai Viteazul” din București.

La 22 decembrie 1989 s-a numarat printre inițiatorii actiunii de reînființare a Partidului Național Liberal. A deținut funcția de vicepreședinte al PNL și șef al Departamentului de Relații Externe până în septembrie 1992. Între septembrie 1992-1994 a activat ca ambasador în Republica Africa de Sud . În perioada 1997-1998 a făcut parte din Guvernul Ciorbea, fiind numit ministru al informațiilor publice.

 

2 iunie 1935 – In timpul vizitei in orașul Bălți, in România Unita, regele Carol II al României a fost prezent la inaugurarea catedralei Sfinții Constantin și Elena. Tot în această zi, monarhul a pus temelia clădirii liceului de fete și a dezvelit monumentul eroilor.

 

2 iunie 1940 – S-a nascut regele Constantin al II-lea al Greciei.

Constantin al II-lea (n. 2 iunie 1940), rege al grecilor din 1964 până la abolirea monarhiei în 1973 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Constantin al II-lea (n. 2 iunie 1940), rege al grecilor din 1964 până la abolirea monarhiei în 1973 – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

A domnit din 1964, până la abolirea monarhiei în 1973.

 

2 iunie 1945 – Poetul Radu Gyr rostește memorabilul „ultim cuvant” în fața Tribunalului Poporului. În el arată, printre altele, și inconsistența acuzațiilor de antisemitism aduse Mișcării Legionare, el însuși fiind fondatorul teatrului Evreiesc de Stat.

„Domnule Președinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat: «Dacă există credință adevărată, atunci să fie absolvită». Și a mai spus acuzarea: «Sunt prăbușiri de idealuri, de credințe, dar numai pentru curați». Într-adevăr, sunt naufragii sufletești. Eu am avut o credință. Și am iubit-o. Dacă aș spune altfel, dacă aș tăgădui-o, dumneavoastră toți ar trebui să mă scuipați în obraz. Indiferent dacă această credință a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greșită, ea a fost pentru mine o credință adevărată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte”.

Radu Gyr (n. 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel – d. 29 aprilie 1975, București, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist și gazetar român. O bună perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 iunie 1946 – Italia a fost proclamată Republică, in urma unui referendum prin care italienii au fost chemati sa aleaga între monarhie şi republică. În urma acestui referendum, regele Italiei, Umberto II de Savoia, a plecat în exil în Portugalia.

 

2 iunie 1952 – A inceput guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu n. 8 noiembrie 1901, Bârlad - d. 19 martie 1965, București) a fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 19 martie 1965. Atitudinea politică a lui Gheorghiu-Dej a fost ambivalentă până la moartea lui Stalin iar imediat după aceea a început procesul de destalinizare a României, prin susținerea creării industriei grele, eliminarea influenței culturale a URSS-ului, încurajarea sentimentelor antisovietice și stabilirea de relații diplomatice cu statele occidentale capitaliste, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a adus și moartea subită în anul 1965, în cadrul ultimei vizite la Varșovia când a fost iradiat - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu n. 8 noiembrie 1901, Bârlad – d. 19 martie 1965, București) a fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965. Atitudinea politică a lui Gheorghiu-Dej a fost ambivalentă până la moartea lui Stalin iar imediat după aceea a început procesul de destalinizare a României, prin susținerea creării industriei grele, eliminarea influenței culturale a URSS-ului, încurajarea sentimentelor antisovietice și stabilirea de relații diplomatice cu statele occidentale capitaliste, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a adus și moartea subită în anul 1965, în cadrul ultimei vizite la Varșovia când a fost iradiat.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org;

 

2 iunie 1953: A avut loc in Catedrala Westminster din Londra, ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si a Irlandei de Nord.

(…) După 15 luni, în care importantul eveniment a fost pus la punct până în cel mai mic detaliu, la 2 iunie 1953 s-a desfăşurat la Westminster Abbey ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a. Ceremonia de încoronare a avut loc în faţa a peste 7.000 de invitaţi, inclusiv prim-miniştri şi şefi de state din Commonwealth, şi a milioane de oameni care au ascultat la radio sau au privit la televizor pentru prima dată o transmisiune făcută în direct a unui astfel de eveniment, notează www.cbc.ca şi www.wired.com. Însă, în era de dinaintea comunicaţiilor prin satelit sau a înregistrărilor, alte milioane de spectatori din America de Nord au avut de aşteptat câteva ore până au reuşit să vadă ceremonia. Prima ceremonie care a fost transmisă în direct la radio a fost cea a regelui George al VI-lea în 1937.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

2 iunie 1964 – A decedat Dimitrie Caracostea, critic și istoric literar român, cu origini aromâne; Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisticieni ai literaturii române.

Dumitru Caracostea (n. 10 martie 1879, Slatina – d. 2 iunie 1964, București), critic, istoric literar și folclorist român. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisticieni ai literaturii române. În pofida vârstei sale înaintate a fost arestat de autoritățile comuniste în anul 1950 și ținut la închisoare timp de cinci ani ca deținut politic - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Caracostea – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Caracostea (n. 10 martie 1879, Slatina – d. 2 iunie 1964, București), critic, istoric literar și folclorist român. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisticieni ai literaturii române. În pofida vârstei sale înaintate a fost arestat de autoritățile comuniste în anul 1950 și ținut la închisoare timp de cinci ani ca deținut politic. A colaborat la revistele Convorbiri literare, Adevărul literar și artistic, Flacăra, Langue et littérature, Gândirea, Revista Fundațiilor Regale, Viața românească etc.

Activitatea sa literară și științifică s-a orientat în două direcții: studiile de folclor (Miorița în Moldova, Muntenia și Oltenia, 1924) și exegeza operei eminesciene (Arta cuvântului la Eminescu, 1938; Creativitate eminesciana, 1943). Expresivitatea limbii române reprezintă un important studiu de stilistică literară. În anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România, a fost exclus din învățământ. Pe 5 mai 1950 in pofida vârstei sale înaintate a fost arestat și ținut timp de 5 ani în închisoare fără a fi judecat.

 

2 iunie 1968 – S-a nascut Teo Trandafir, prezentatoare de televiziune și actriță română.

Teodora Virginia Trandafir (n. Uță, 2 iunie 1968, Pitești), prezentatoare de televiziune din România, fostă producătoare, actriță, prezentatoare de radio și deputată PDL. Din 9 septembrie 2013 prezentă emisiunea Teo Show de la Kanal D - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Teo Trandafir – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Teodora Virginia Trandafir (n. Uță, 2 iunie 1968, Pitești) este o prezentatoare de televiziune din România, fostă producătoare, actriță, prezentatoare de radio și deputată PDL. Din 9 septembrie 2013 prezintă emisiunea Teo Show de la Kanal D. Este cunoscută pentru moderarea emisiunii Teo, difuzată de Pro TV în perioada 2000-2006.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 iunie 1979 – Papa Ioan Paul al II-lea a facut prima vizita in aceasta calitate in tara natala. Polonia a fost si primul stat comunist vizitat de un Papa.

 

2 iunie 1990 – A decedat actorul englez de teatru și film Rex Harrison

Sir Reginald Carey "Rex" Harrison (5 March 1908 – 2 June 1990), english actor of stage and screen - foto - en.wikipedia.org

Sir Reginald Carey “Rex” Harrison (5 March 1908 – 2 June 1990), english actor of stage and screen – foto – en.wikipedia.org

A debutat în cinematografie în 1930 facandu-se remarcat in filme in care a jucat alături de Charles Laughton și Vivien Leigh, Merle Oberon, Valerie Hobson și Margaret Lockwood A jucat în filme notabile precum Cetatea (1938) Regele Vidor (într-un rol secundar ), Trenul de noapte spre Munchen (1940) Carol Reed, Major Barbara (1941) Gabriel Pascal conform Shaw, Spirit Blithe (1945). A facut un rol memorabil interpretand personajul profesorului Henry Higgins în muzicalul ” My Fair Lady”, inspirat de piesa „Pygmalion” a lui George Bernard Shaw; rolul care i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun actor in 1964.

 

2 iunie 1992 – Patriotii romani Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac, au fost arestati si aruncati in inchisoare, de către separatiștii transnistreni cu ajutorul serviciilor secrete ale Federației Ruse (GRU), de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni ale Rrepublicilo Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), fiind acuzati de “crime de razboi si actiuni de terorism”.

Pe  banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul “grupului Ilaşcu”; de la stînga la dreapta: Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu (1993) - foto: ro.wikipedia.org

Pe banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul “grupului Ilaşcu”; de la stînga la dreapta: Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu (1993) – foto: ro.wikipedia.org

În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993 Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Procesul de judecată a fost considerat neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii „grupului Ilaşcu” fiind condamnati pentru „delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de dreapt a R.S.S.M.), devenită stat independent din 1991.

P. Godiac a ispasit doi ani de inchisoare. Ilie Ilascu a fost eliberat in mai 2001, sub presiunea comunitatii internationale. A. Lesco a fost eliberat , dupa 12 ani de inchisoare. Dupa eliberarea sa, Ilie Ilascu a intentat un proces, in urma caruia Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, la 8 iulie 2004, ca guvernele R. Moldova si F. Ruse se fac vinovate de condamnarea si tinerea in detentie a acestor detinuti politici si a dispus eliberarea imediata si neconditionata a celor care mai erau in inchisoare. Autoritatile separatiste de la Tiraspol nu s-au supus deciziei CEDO si insistentelor repetate ale diferitor structuri internationale.

În data de 2 august 2010 membrii “Grupului Ilașcu” au fost decorați de președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu “Ordinul Republicii

 

2 iunie 1999 – Televiziunea din Regatul Bhutan transmite pentru prima dată.

 

2 iunie 2003 – Agenția Spatiala Europeană lanseaza de la Centrul Spația de la Baikonur din Kazahstan, sonda Space Mars Express primul său zbor spre o alta planeta – Marte.

Mars Express, prima sondă europeană spre Marte - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mars Express, prima sondă europeană spre Marte – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte. A fost lansat cu o rachetă Soiuz din cosmodromul de la Baikonur la 2 iunie 2003, și a fost plasat pe orbită în jurul lui Marte la 25 decembrie. Avea la bord sonda Beagle-2 cu care s-a intrerupt legătura în timpul coborârii pe solul planetei.

 

2 iunie 2004 – Jennifer Hawkins, o prezentatoare de televiziune australiana, născuta la 22 decembrie 1983, a fost aleasă Miss Univers 2004, în timpul concursului care a avut loc la Quito, capitala Ecuadorului.

Jennifer Hawkins (born 22 December 1983 in Holmesville, New South Wales), prezentatoare  de televiziune australiana, a fost aleasă Miss Univers 2004 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Jennifer Hawkins (born 22 December 1983 in Holmesville, New South Wales), prezentatoare de televiziune australiana, a fost aleasă Miss Univers 2004 – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

2 iunie 2012 – Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak, este condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său în uciderea manifestanților, din timpul revoltelor de masa din anul 2011.

 

2 iunie 2014 – Telangana devine oficial al 29- lea stat al Republicii India.

Telangana - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Telangana – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Telangana este un stat în sudul Indiei. Are o suprafata de 114,840 km2 și al doisprezecelea ca marime în India.
A fost parte a statului princiar Hyderabad condus de Nizam de Hyderabad în timpul stapanirii britanice si a aderarat la Uniunea Indiana in 1948. In 1956, statul Hyderabad a fost dizolvat, fuzionand cu fostul stat Andhra Pradesh, pentru a forma statul indian Andhra.

La 2 iunie 2014, statul Telangana a fost separat de Andhra Pradesh cu orașul Hyderabad drept capitala. Hyderabad va continua să servească drept capitala atat pentru statul Andhra Pradesh cat si pentru Telangana, pentru o perioadă de zece ani. Telangana se învecinează cu statele Maharashtra, Chhattisgarh la nord, Karnataka la vest, și Andhra Pradesh la est sud, est și nord si are o o populație de 35,286,757 (recensământ 2011). Cele mai mari dintre orașele sale sunt Hyderabad, Warangal, Nizamabad și Karimnagar.

 

2 iunie 2019 – FC Liverpool a câștigat finala Ligii Campionilor 2018-2019 după ce a învins echipa Tottenham Hotspur.

Liga Campionilor 2018-19 a fost cea de-a 64-a ediție a turneului european de fotbal organizat de UEFA, și sezonul al 27-lea, de când a fost redenumit din Cupa Campionilor Europeni în Liga Campionilor UEFA. Finala Ligii Campionilor 2019 s-a jucat pe Wanda Metropolitano din Madrid, Spania.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza Zeci de mii de palestinieni au fugit din sudul Fâşiei Gaza după ce un ordin...

Moment de reculegere în Parlament

Moment de reculegere în Parlament Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria celor deportați în perioada sovietică. Deputata PAS Valentina Ghețu, originară din...

Au dat-o la ‘pace’: România a stabilit data alegerilor

România a stabilit data alegerilor Coaliţia de guvernare din România a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând...

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova – România – Ucraina

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova - România - Ucraina Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui mâine, 5 iulie, la Chișinău, cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.