Evenimentele Zilei de 24 august în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 24 august în Istorie

24 august este a 236-a zi a calendarului gregorian.

 


Sărbătorile Zilei de 24 august

(BOR) Sf. Sfințiţi Mc. Eutihie; Sf. Tatian; Sf. Cosma Etolul

(BRU) Sf. Eutihie, episcop, martir († secolul al II-lea)

 

(BRC) Sf. Bartolomeu, apostol

Apostolul Bartolomeu ţinând în mână propria sa piele cu autoportretul lui Michelangelo (Capela Sixtină, fresca “Judecata de Apoi”) – foto: ro.wikipedia.org

Apostolul Bartolomeu este considerat unul din cei 12 apostoli ai lui Isus din Nazaret, identificat cu Natanael menționat în primul capitolul al Evangheliei după Ioan. Semnificația numelui „Bartolomeu” este „fiul lui Talmai” sau „Tholmai”. Una din legende afirmă că el ar fi fost mirele de la „Nunta din Cana Galileii” și că ar fi întreprins apoi lungi călătorii de răspândire a noii credințe creștine prin Cilicia, Armenia, Mesopotamia și India. La curtea regelui Polimius din Armenia ar fi săvârșit minuni și tot acolo ar fi fost omorât în mod crud (i s-ar fi tras pielea de pe corpul viu).

Rămășițele sale pământești ar fi ajuns în Arabia, apoi în Mesopotamia, pe insula Lipari (Italia), la Benevento (oraș în Campania, la cca. 50 km nord-est de Napoli) și în sfârșit (în anul 983) la Roma (la intervenția împăratului Otto I), unde se odihnesc și în prezent în bazilica „Sf. Bartolomeu” de pe „Isola Tiberiana”. În anul 1238 un fragment de craniu a fost dus la Frankfurt pe Main (Germania) și depus în relicvariul domului ce-i poartă numele („Sf. Bartolomeu”).

Apostolul Bartolomeu-Natanael (dreapta) împreună cu Apostolul Ioan, pictură de Dosso Dossi – foto: ro.wikipedia.org

 

Ucraina – Ziua națională – Proclamerea independenței (1991)

 

Astăzi în istorie pentru 24 august

 

Evenimentele Zilei de 24 august în Istorie:

– 24 august 1572 – Noaptea Sfântului Bartolomeu

 

24 august 79: Vulcanul Veziuviu erupe, acoperind cu lava orasele Pompei, Herculaneum şi Stabiae, Au murit mii de oameni.

Orasul pompei si Vezuviul - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Orasul pompei si Vezuviul – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Plinius Secundus (numit si “cel Bătrîn”), istoric şi literat roman, unul dintre cei mai reputaţi savanti ai Antichităţii,moare la erupția vulcanului. El era atunci prefectul flotei romane în Misenum. După erupția vulcanului devine interesat de acest fenomen dar moare sufocat de gazele toxice emanate.Nepotul sau, Pliniu cel tanar,senator roman roman și în același timp scriitor, relatează moartea unchiului său. Cea mai cunoscută, și singura păstrată, este opera lui Plinius despre științele naturale „Istoria Naturală”, o enciclopedie alcătuită din 37 de volume, de neprețuită valoare, ce ne transmite cunoștințele naturale, din acea perioadă. Primele zece volume vor fi publicate după moartea sa.

 

24 august 79: Moare Plinius cel Bătrân, scriitor și filosof roman (n. 23)

Plinius sau Pliniu cel Bătrân, (în latină : Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior), s-a născut în anul 23 e.n. la Novum Comum (Como, Italia) și a murit la data de 24 august 79 în Stabies (în latină : Stabiæ). Important și renumit erudit al Imperiului Roman - foto ( gravură imaginară din sec. XIX) - ro.wikipedia.org

Plinius sau Pliniu cel Bătrân – foto (gravură imaginară din sec. XIX) – ro.wikipedia.org

Plinius sau Pliniu cel Bătrân, (în latină : Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior), s-a născut în anul 23 e.n. la Novum Comum (Como, Italia) și a murit la data de 24 august 79 în Stabies (în latină : Stabiæ). Important și renumit erudit al Imperiului Roman – foto ( gravură imaginară din sec. XIX)

 

24 august 410: Barbarii vizigoţi din Balcani, condusi de Alaric încep jefuirea Romei, care dureaza trei zile.

Asedierea Romei de cǎtre vizigoți în anul 410 – foto: ro.wikipedia.org

Vizigoții (tervingii) au fost un popor de origine germanică, stabilit în Aquitania și recunoscut ca federat de către împăratul Honorius, care a contribuit la împingerea spre sudul Spaniei a vandalilor și alanilor. Vizigoții reprezintă ramura apuseană a goților (cealaltă fiind ostrogoții). În urma invaziei hunilor, vizigoții, care se găseau pe teritoriul de astăzi al României, au trecut Dunărea în Imperiul Roman de Răsărit. După ce au jefuit timp de mai multe decenii provinciile balcanice, au ajuns sub conducerea lui Alaric I în nordul Italiei, unde au jefuit, în 410, Roma. Romanii au fost obligați să încheie pace. Atacurile vizigote vor contribui la criza și căderea Imperiului Roman. Acest atac a creat o impresie puternica asupra locuitorilor imperiului, fiind pentru prima data in opt sute de ani, cand Roma a cazut sub stapanirea unor invadatori straini.

Alaric  – foto: ro.wikipedia.org

Alaric (Alarich sau Ulrich, în latină Alaricus) s-a născut în jurul anului în anul 370 în Dobrogea de astăzi, în preajma Deltei Dunării, fie în insula Peuce (un grind din deltă), fie mai probabil în castrul de la Platei Pegiae, vizigoții fiind atunci foederati ai romanilor (castrul se găsește pe teritorul actualei comune Dunavățu de Jos).

 

24 august 1215: Papa Inocentiu al III-lea decalara invalida Magna Charta Libertatum (în traducere: Marea Cartă a Libertăților), un document emis în Anglia în timpul domniei regelui Ioan fara de Tara, care urmărea îngrădirea puterii regelui, în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de bază a parlamentarismului englez.

Cotton MS. Augustus II. 106, one of only four surviving exemplifications of the 1215 text - foto:

Cotton MS. Augustus II. 106, one of only four surviving exemplifications of the 1215 text – foto:

 

24 august 1349: Şase mii de evrei sunt ucişi în Mainz, după ce au fost acuzat de raspandirea ciumei bubonice in randul crestinilor.

 

24 august 1358: S-a nascut Ioan I al Castiliei (d. 1390)

Ioan I (24 august 1358 - 9 octombrie 1390) regele Castiliei din 1379 până în 1390 - foto - ro.wikipedia.org

Ioan I  – foto – ro.wikipedia.org

Ioan I (24 august 1358 – 9 octombrie 1390) a fost regele Castiliei din 1379 până în 1390. A fost singurul fiul al lui Henric al II-lea al Castiliei și a soției sale, Juana Manuel de Castilia. A fost ultimul monarh spaniol care a primit încoronarea formală.

 

24 august 1456: Se finalizeaza tipărirea Bibliei lui Gutenberg.

 foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

24 august 1561: S-a nascut Bartholomaeus Pitiscus, matematician german ; (d.1613).

Lucrarea de trigonometrie a lui Bartholomaeus Pitiscus, ediția din 1612 -  foto - ro.wikipedia.org

Lucrarea de trigonometrie a lui Bartholomaeus Pitiscus, ediția din 1612 – foto – ro.wikipedia.org

Bartholomaeus (sau Barthélemy, Bartholomeo) Pitiscus (n. 24 august 1561 – d. 2 iulie 1613) a fost un matematician, astronom și teolog german. Cele mai importante contribuții ale sale se înscriu în domeniul trigonometriei, termen pe care chiar el l-a introdus (cu sensul de măsurarea unghiurilor) și aceasta într-o lucrare apărută în 1595. A fost autorul celor mai bune tabele trigonometrice din acea epocă, sub titlul: Thesaurus mathematicus (Frankfurt, 1561 – 1613). Exactitatea unei asemenea lucrări era foarte necesară, în contextul dezvoltării astronomiei, navigației, calculului geografic.

 

24 august 1561 – Wilhelm Taciturnul se căsătorește cu ducesa Ana de Saxonia.

Wilhelm de Orania, portret de Adriaen Thomas Key (ca. 1570–1584) – foto: ro.wikipedia.org

Wilhem de Orania (neerlandeză Willem van Oranje) sau Wilhem Taciturnul[4] (neerlandeză Willem de Zwijger; n. 24 aprilie 1533—d. 10 iulie 1584) s-a născut la Dillenburg făcând parte din Casa de Nassau, ca și conte de Nassau.

 

24 august 1572 – Noaptea Sfântului Bartolomeu  masacrarea hughenoților la Paris. Declanșarea celui de-al patrulea război civil în Franța (1572-1573).

Noaptea Sfântului Bartolomeu de François Dubois - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Noaptea Sfântului Bartolomeu de François Dubois – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Noaptea Sfântului Bartolomeu a fost un masacru comis asupra protestanților din Franța. Masacrul a fost declanșat de puterea de stat în noaptea dintre 23 și 24 august 1572, zi în care în calendarul romano-catolic este comemorat Sf. Bartolomeu. Masacrul a durat câteva zile la Paris, de unde s-a extins în 20 de alte orașe, în care a durat câteva săptămâni. Au fost atacați și masacrați aproape 30.000 de hughenoți, fiind considerat de unii ”cel mai mare masacru religios al secolului”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

24 august 1745: A murit Oleksa Dovbus, eroul legendar al poporului ucrainean, conducator al opristilor care a actionat în vestul Ucrainei (1738-1745);

Oleksa Dovbush (Ukrainian: Олекса Довбуш) (born 1700, Pechenizhyn Kolomyia— died 24 August 1745) was a famous Ukrainian outlaw, leader of opryshky,[1] who became a folk hero, often compared to Robin Hood - foto - en.wikipedia.org

Oleksa Dovbush – foto – en.wikipedia.org

Ceata lui Dovbus a întretinut relatii strânse cu haiducii din Moldova, Muntenia si Ungaria.

 

24 august 1752: A început, în Ţara Românească, domnia lui Matei Ghica, fiul lui Grigore al II-lea Ghica ( până în iunie 1753); în timpul domniei lui în Moldova (1753-1756) s-a redactat “Cronica Ghiculeştilor”.

Matei Ghica, domn al Țării Românești: 11 septembrie (firmanul de numire) 1752 - 22 iunie 1753 și al Moldovei: 22 iunie 1753 - 8 februarie 1756 - foto - ro.wikipedia.org

Matei Ghica – foto – ro.wikipedia.org

Matei Ghica, domn al Țării Românești: 11 septembrie (firmanul de numire) 1752 – 22 iunie 1753 și al Moldovei: 22 iunie 1753 – 8 februarie 1756.

24 august 1772: S-a nascut Regele William I al Olandei (d. 1843)

Willem I Frederic (n. 24 august 1772 - d. 12 decembrie 1843) principe de Orania, primul rege al Țărilor de Jos și primul Mare Duce de Luxemburg - foto - ro.wikipedia.org

Willem I Frederic – foto – ro.wikipedia.org

Willem I Frederic (n. 24 august 1772 – d. 12 decembrie 1843) principe de Orania, primul rege al Țărilor de Jos și primul Mare Duce de Luxemburg.

 

24 august 1787: A izbucnit un nou război ruso-austro-turc. Teritoriul României devine teatrul operaţiunilor militare. Austriecii ocupă mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana.

 

24 august 1789: Revolutionarii francezi proclama libertatea presei.

 

24 august 1814: Armata britanica cucereste Washington D.C., capitala S.U.A., si da foc cladirii Casei Albe si altor cladiri din oras.

foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

24 august 1820: A murit scriitorul Ion Budai-Deleanu, reprezentant al Scolii Ardelene (“Ţiganiada”, “Trei viteji”, “Scrieri lingvistice”) ; (n.06.01. 1760).

Ioan Budai-Deleanu (n. 6 ianuarie 1760 sau 1763, Cigmău, comitatul Hunedoara - d. 24 august 1820, Liov) scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist, corifeu al Școlii Ardelene - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Ioan Budai-Deleanu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Ioan Budai-Deleanu (n. 6 ianuarie 1760 sau 1763, Cigmău, comitatul Hunedoara – d. 24 august 1820, Liov) scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist, corifeu al Școlii Ardelene.

 

24 august 1832: A murit Sadi Carnot, fizician francez (n. 1796)

Nicolas Léonard Sadi Carnot în uniforma École Polytechnique – foto: ro.wikipedia.org

Nicolas Léonard Sadi Carnot (n. 1 iunie 1796; d. 24 august 1832) a fost un fizician și inginer militar francez care, în lucrarea lui din 1824, Reflecții asupra puterii motrice a focului (Réflexions sur la puissance motrice du feu), a dat prima descriere de succes a motoarelor termice, descriere cunoscută azi sub numele de ciclul Carnot, punând astfel bazele pentru a doua lege a termodinamicii. Sadi Carnot, de la numele poetului persan Saadi din Shiraz, foarte admirat de tatăl său, a fost fiul mai mare al inginerului și matematicianului Lazare Carnot, cunoscut ca „Marele Carnot”, atunci în vârstă de 43 de ani și aflat la culmea carierei sale.

 

24 august 1857 – Panica din 1857. Incepe una dintre cele mai grave crize economice din istoria Statelor Unite.

 

24 august 1865 – S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României din anul 1914 – pana in anul 1927.  (d. 1927)

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa - foto - ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen – foto – ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

24 august 1868: A murit Costache Negruzzi, prozator, poet şi dramaturg, membru fondator al Societatii Academice Române , strălucit reprezentant al curentului naţional-popular de la “Dacia Literară”; (n. 1808).

Constantin (Costache) Negruzzi (n. 1808, satul Hermeziu, județul Iași – d. 24 august 1868) om politic și scriitor român din perioada pașoptistă -  foto - ro.wikipedia.org

Constantin (Costache) Negruzzi – foto – ro.wikipedia.org

Constantin (Costache) Negruzzi (n. 1808, satul Hermeziu, județul Iași – d. 24 august 1868) om politic și scriitor român din perioada pașoptistă.

 

24 august 1884: A decedat Carol Davila, medic român de origine franceză, ctitor al invatamantului medical romanesc; (n. 1828).

Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d'Avila) (n. 1828, Parma, Italia - d. 24 august 1884, București) medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța - foto - ro.wikipedia.org

Carol Davila – foto – ro.wikipedia.org

Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, București) medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța.

 

24 august 1884: S-a născut omul politic Mircea Cancicov, membru al Academiei Române. A fost ministru de finanţe al României în mai multe guverne între anii 1936-1939; (m. 1959).

Mircea Cancicov (n. 24 august 1884, Bacău - d. 25 decembrie 1959, Penitenciarul Râmnicu Sărat) membru marcant al Partidului Național Liberal și deputat liberal în Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române, un strălucit avocat și de mai multe ori ministru de finanțe al României în mai multe guverne între anii 1936-1939, precum și un economist reputat, care a reușit să ridice economia țării în 1938, an care este considerat și azi un etalon de dezvoltare - foto - ro.wikipedia.org

Mircea Cancicov – foto – ro.wikipedia.org

Mircea Cancicov (n. 24 august 1884, Bacău – d. 25 decembrie 1959, Penitenciarul Râmnicu Sărat) membru marcant al Partidului Național Liberal și deputat liberal în Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române, un strălucit avocat și de mai multe ori ministru de finanțe al României în mai multe guverne între anii 1936-1939, precum și un economist reputat, care a reușit să ridice economia țării în 1938, an care este considerat și azi un etalon de dezvoltare.

 

24 august 1885: S-a nascut Ion S. Gheorghiu, inginer energetician, creatorul şcolii româneşti de maşini electrice, membru titular al Academiei Romane (n. Bacau;este unul dintre cei care au realizat hidrocentrala Dobreşti contribuind şi la aducerea gazului metan din Câmpia Transilvaniei la Bucureşti ; d.06.11.1968, Bucuresti).

 

24 august 1899: S-a nascut Jorge Luis Borges, considerat cel mai important scriitor latino-american contemporan (“Moartea şi busola”) (d.14.06.1986).

Jorge Luis Borges (n. 24 august 1899 la Buenos Aires - d. 14 iunie 1986 la Geneva, Elveția; de fapt Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian - foto - ro.wikipedia.org

Jorge Luis Borges – foto – ro.wikipedia.org

Jorge Luis Borges (n. 24 august 1899 la Buenos Aires – d. 14 iunie 1986 la Geneva, Elveția; de fapt Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului (și anume: dublul, realitatea paralela a visului, cărțile misterioase și vrăjite, salturile în timp). Adjectivul “borgezian” definește concepția despre viață ca poveste (“fiction”), ca minciună, ca operă contrafăcută, dată drept adevarată (ca în faimoasele sale recenzii de cărți imaginare). A fost influențat de autori precum Dante Alighieri, Miguel de Cervantes, Franz Kafka, H.G.Wells, Rudyard Kipling, Arthur Schopenhauer sau G. K. Chesterton.

 

24 august 1902: S-a nascut Martin Bercovici, inginer electromecanic, membru titular al Academiei Romane, a condus proiectul de electrificare a Capitalei pana in anul 1940, cand toti locuitorii Bucurestiului au avut posibilitatea sa utilizeze energia electrica (n. Barlad; d. 19.01.1971).

 

24 august 1912: Alaska devine teritoriu al Statelor Unite.

 

24 august 1917: A încetat din viaţă la Chisnau, poetul Alexei Mateevici,unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuți în Basarabia.

Alexie (sau Alexei) Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari - d. 24 august 1917, Chișinău) este unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuți în Basarabia, actualmente Republica Moldova -  foto - cersipamantromanesc.com

Alexie (sau Alexei) Mateevici – foto – cersipamantromanesc.com

Alexie (sau Alexei) Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari – d. 24 august 1917, Chișinău) este unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuți în Basarabia, actualmente Republica Moldova. Printre cele mai indragite creatii ale sale se numara ”Cântec de leagăn” şi “Limba noastră”, considerată cea mai frumoasă odă închinată limbii române; (n. 27 martie 1888, Cainari, Basarabia).

 

24 august 1918: A fost constituit, la Paris, Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti, avându-l ca preşedinte pe Take Ionescu. Consiliul va fi recunoscut de guvernul francez, SUA, englez şi italian (24.08 – 6.09.1918). Este publicat ziarul “La Roumanie”.

 

24 august 1929: Are loc Masacrul de la Hebron, când 67 de evrei (inclusiv 23 de studenți) au fost uciși la Hebron, atunci parte din Mandatul britanic pentru Palestina, de către arabi incitați la violență prin zvonuri că evreii au pus stăpânire pe Moscheile de pe Muntele Templului.

Satul evreiesc Har Tuv în flăcări în urma ataculul din august 1929 – foto: ro.wikipedia.org

La auzul zvonurilor că evreii au pus stăpânire pe Moscheile de pe Muntele Templului, bande s-au organizat la Nablus și la Hebron, au izbucniti ciocniri violente și la Jaffa și Haifa. Tulburările au luat o amploare deosebită la Hebron, unde la 24 august1929 unde arabi musulmani au masacrat cu cruzime 67 evrei și le-au jefuit casele. Au fost cazuri unde copii au fost sfârtecați sub ochii părinților, părinții tăiați, arși de vii sau mamele violate sub privirile copiilor. Masacrul a luat loc în prezența a doi polițiști călare englezi, care nu au mișcat pâna ce nu s-au simțit amenințati ei înșiși de asaltatori, și atunci unul din ei a tras în aer și gloata s-a risipit. Acest măcel a pus capăt existenței comunității evreiești din Hebron care sălășluia acolo de sute de ani. Un număr de familii arabe locale și-au apărat vecinii evrei și i-au ajutat să fugă din oraș. Și în așezarea evreiască vecină Migdal Eder evreii au fugit, după ce au fost avertizat de prieteni musulmani. Familia Ezra care locuia la Hebron a fost salvată, fiind ascunsă de prieteni arabi.

Sinagogă profanată în cursul pogromului din Hebron, 24 august 1929 – foto: ro.wikipedia.org

 

24 august 1929: S-a nascut Yasser Arafat, om politic, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri arabi, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene şi lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Yasser Arafat (pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, zis și Abu Amar (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris) lider palestinian - foto - ro.wikipedia.org

Yasser Arafat – foto – ro.wikipedia.org

Yasser Arafat (pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, zis și Abu Amar (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris) lider palestinian. Yasser Arafat a reuşit să obţină autonomia teritoriilor din Gaza şi Ierihon faţă de Israel, astfel încât, la 12.02.1996, depunea jurământul în calitate de întâiul preşedinte al « noului stat » – Autoritatea Naţională Palestiniană (n.Cairo; d.11.11.2004).

 

24 august 1938: A încetat din viaţă Nicolae Costin Maximilian, muzicolog şi profesor de muzică, fondatorul revistei “Muzica” din Bucureşti (1916) (n. 11 august 1888).

 

24 august 1944: Al Doilea Război Mondial: trupele aliate înep eliberarea Parisului.

 

24 august 1944: Este confirmată starea de beligeranţă cu Germania, printr-o declaraţie oficială de război a Guvernului român, difuzată prin radio şi publicată în presa din 25 august.

 

24 august 1944: Bucureştiul este bombardat de aviaţia nazista. Atacul s-a soldat cu distrugerea Teatrului Naţional, avarierea Palatului Regal şi cu zeci de victime.

 

24 august 1947: S-a nascut cunoscutul scriitor brazilian Paulo Coelho.

Paulo Coelho (n. 24 august 1947, Rio de Janeiro) scriitor brazilian - foto - ro.wikipedia.org

Paulo Coelho – foto – ro.wikipedia.org

Paulo Coelho (n. 24 august 1947, Rio de Janeiro) scriitor brazilian.

 

24 august 1948: S-a nascut Jean Michel Jarre, compozitor francez de muzică electronică.

Jean-Michel André Jarre (n. 24 august 1948) este un compozitor și instrumentist (claviaturi, teremin ș.a.) francez, considerat unul dintre pionierii muzicii electronice - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Jean-Michel André Jarre – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Jean-Michel André Jarre (n. 24 august 1948) este un compozitor și instrumentist (claviaturi, teremin ș.a.) francez, considerat unul dintre pionierii muzicii electronice.

 

24 august 1949: Intra in vigoare tratatul de alianta prin care este creat NATO.

 

24 august 1951: A fost semnat la Moscova, primul acord româno-sovietic pe termen lung, un acord inrobitor pentru Romania.

 

24 august 1954: Guvernul SUA a scos în afara legii Partidul Comunist ca organizaţie, dar calitatea de membru al partidului nu era, în sine, considerată a fi o culpă.

 

24 august 1960: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură vreodată pe Pământ: -88,3 °C (la Stația Vostok)

 

24 august 1968: Franța aprinde prima sa bombă cu hidrogen.

 

24 august 1968 – A avut loc întâlnire între Nicolae Ceaușescu și Tito la Vârșeț. (Ceaușescu nu primește sprijinul așteptat din partea lui Tito)

 

24 august 1979: A murit Hanna Reitsch, pilot german, prima femeie căpitan de zbor din lume; (n.29.03.1912).

Hanna Reitsch (29 Martie 1912 – 24 August 1979) pilot german, prima femeie căpitan de zbor din lume - foto - ww2gravestone.com

Hanna Reitsch – foto – ww2gravestone.com

Hanna Reitsch (29 Martie 1912 – 24 August 1979) pilot german, prima femeie căpitan de zbor din lume.

 

24 august 1981: Asasinul american Mark David Chapman este condamnat la închisoare pe viaţă, pentru uciderea compozitorului si interpretului John Lennon, fost membru al celebrei trupe pop britanice The Beatles.

 

24 august 1989: În Polonia, Tadeusz Mazowiecki devine primul prim-ministri non-comunist, după Al Doilea Război Mondial.

Tadeusz Mazowiecki în 1989 – foto: ro.wikipedia.org

Tadeusz Mazowiecki (n. 18 aprilie 1927, Płock – d. 28 octombrie 2013, Varșovia) a fost un scriitor, ziarist, filantrop și om politic de orientare creștin-democrată din Polonia, fost lider al mișcării Solidaritatea și primul premier necomunist din Europa Centrală și de Est de după al Doilea Război Mondial.

 

24 august 1991: Mihail Gorbaciov a renunţat la funcţia de lider al PCUS şi a cerut autodizolvarea acestui partid.

Mihail Sergheevici Gorbaciov – foto: ro.wikipedia.org

Mihail Sergheevici Gorbaciov (născut pe 2 martie 1931) a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990

 

24 august 1991: Ucraina își declară independența față de Uniunea Sovietică.

 

24 august 1999: Echipajul de pe staţia spaţială “Mir”, alcătuit din doi cosmonauţi ruşi, Viktor Afanasiev şi Serghei Avdeev,şi astronautul francez Jean-Pierre Haignere, şi-a încheiat misiunea la această dată; după ce a fost exploatată timp de 13 ani, staţia a fost dezafectată în martie 2001.

 

24 august 2000: S-a deschis Biroul ataşatului juridic al FBI la Bucureşti, la Centrul Cultural American. La deschidere a participat ambasadorul SUA la Bucureşti, James Rosapepe, împreună cu ministrul român de Interne, Constantin Dudu Ionescu şi directorul asistent al Biroului Federal de Investigaţii al SUA, David Alba.

 

24 august 2004: Optzeci şi nouă de pasageri mor la Aeroportul International Domodedovo, lângă Moscova dupa ce doua avioane sunt aruncate in aer de atentatoare sinucigaşe de sex feminin, din Republica Cecenia.

 

24 august 2006: A murit intr-un tragic accident auto regizorul Cristian Nemescu (n. 31 martie 1979). Ultimul său film, “California Dreamin’ (nesfârşit)”, a primit premiul “Un certain regard”, la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes (2007).

 

24 august 2006: Uniunea Astronomică Internațională a votat redefinirea termenului de planetă, retrogradând Pluto la statutul de „planetă pitică” și lăsând sistemul solar cu numai opt planete.

Planetele și planetele pitice din sistemul solar. Dimensiunile sunt la scară. Distanțele de la Soare nu sunt la scară – foto: ro.wikipedia.org

 

24 august 2008: Are loc Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, China. România a obţinut un total de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint, 3 de bronz).

Logo-ul oficial al Jocurilor Olimpice de Vară din Beijing 2008 – foto: ro.wikipedia.org

A XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice se desfășoară la Beijing, China în perioada 8 august – 24 august 2008. Ceremonia de deschidere a început în 8 august la ora 8:08 p.m. (ora locală), adică ora 3:08 p.m. ora României. Cifrele 08:08:2008 08:08 au fost alese intenționat, în cultura chineză numărul 8 fiind asociat cu prosperitatea.

 

24 august 2012: În urma unui proces marcat de provocări, extremistul Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo și Utoeya, soldate cu 77 de morți în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.

Andres Behring Breivik – foto: en.wikipedia.org

Andres Behring Breivik (n. 13 februarie 1979) este un extremist de dreapta norvegian, cunoscut pentru planificarea și executarea atacurilor din Oslo și Utøya de pe data de 22 iulie 2011. La 22 iulie 2011 Breivik a detonat o mașină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. La o distanță de câteva ore, a debarcat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, și, pretizând a fi polițist, a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane. Cea mai tânără dintre victime a fost Sharidyn Svebakk-Bøhn, care tocmai împlinise 14 ani. Întrucât vinovăția sa a fost evidentă, procesul lui Breivik a fost dominat de dezbaterea privind sănătatea sa mintală. După multiple analize psihologice, s-a constatat că Breivik este responsabil pentru faptele sale, și a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cât vor costa cele trei zile de concert organizate cu ocazia Zilei Independenței

Cât vor costa cele trei zile de concert organizate cu ocazia Zilei Independenței 10 milioane de lei. Atât vor costa cele trei zile de concert...

Cazul omorului cetățeanului turc: În spatele asasinării sunt implicate mai multe persoane (surse)

Cazul omorului cetățeanului turc: În spatele asasinării sunt implicate mai multe persoane (surse) Principalul suspect în uciderea cetățeanului turc, la Chișinău, a fugit din Republica...

Angajații din R. Moldova, la mijlocul unui clasament european privind timpul petrecut la muncă

Angajații din R. Moldova, la mijlocul unui clasament european privind timpul petrecut la muncă Angajaţii din Republica Moldova lucrează, în medie, 40 de ore pe...

Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30%

Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30% Uniunea Europeană se îndreaptă spre o recoltă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.