Evenimentele Zilei de 26 septembrie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 26 septembrie în Istorie

26 septembrie este a 269-a zi a calendarului gregorian și a 270-a zi în anii bisecți. 96 zile rămase până la sfârșitul anului.

 


Sărbătorile Zilei de 26 septembrie

(BOR) ✝) Mutarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan; ✝ Sfântul Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon; Sfânta Muceniţă Hira

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost Domn al Țării Românești între anii 1512 - 1521. În timpul domniei sale, viața spirituală și duhovnicească ortodoxă a cunoscut o perioadă de strălucită înflorire. Ctitor, printre altele, al sfintei Mănăstiri Curtea de Argeș, a rămas în istorie ca „Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii”. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 8 iulie 2008. Prăznuirea lui se face pe data de 26 septembrie - in imagine, Neagoe Basarab. Frescă de la Mănăstirea Curtea de Argeș - foto: ro.wikipedia.org

Neagoe Basarab. Frescă de la Mănăstirea Curtea de Argeș – foto: ro.wikipedia.org

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost Domn al Țării Românești între anii 1512 – 1521. În timpul domniei sale, viața spirituală și duhovnicească ortodoxă a cunoscut o perioadă de strălucită înflorire. Ctitor, printre altele, al sfintei Mănăstiri Curtea de Argeș, a rămas în istorie ca „Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii”. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 8 iulie 2008. Prăznuirea lui se face pe data de 26 septembrie.

 

(BRU) (†) Săvârșirea din viață a sf. Ioan, apostol, evanghelist († secolul I – secolul al II-lea)

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan este cunoscut și ca Ioan Teologul. A fost unul din cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa. Prăznuirea sa principală este în 8 mai, apoi împreună cu cei Doisprezece Apostoli în 30 iunie, iar adormirea sa în 26 septembrie.

 

(BRC) Ss. Cosma și Damian, martiri

 

Ziua mondială maritimă – (sărbătorită anual, în ultima zi de joi a lunii septembrie)

Ziua mondială maritimă este marcată, anual, în ultima zi de joi a lunii septembrie, în 2019, la 26 septembrie. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime.

Tema Zilei mondiale maritime în 2019 este ”Empowering Women in the Maritime Community”, potrivit http://www.imo.org, care oferă şansa de a atrage atenţia asupra importanţei egalităţii de gen, în conformitate cu Obiectivele dezvoltării durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite precum şi de a evidenţia contribuţia importantă – dar încă mult neutilizată – a femeilor în sectorul maritim.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Europeană a Limbilor

La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2001, în data de 26 septembrie, potrivit http://edl.ecml.at/. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Națională a Contracepției

Analiză de situație, Ziua Monfială a Contracepției 26 septembrie 2015

 

Astăzi în istorie pentru 26 septembrie

 

26 septembrie 46 î.Hr. – Iulius Cezar dedica un templu zeitatii Venus Genetrix, in urma unui jurământ făcut in timpul Bataliei de la Pharsalus.

Ruins of the Forum of Caesar - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ruins of the Forum of Caesar – foto preluat de pe en.wikipedia.org

El a decis să dedice templul lui Venus Genetrix, considerata a fi mama lui Aeneas, legendarul strămos al ginţii Julia, careia Cezar i-a aparţinut. Bătălia de la Pharsalus, in centrul Greciei, a decis in timpul Războiului civil roman, victoria lui Iulius Cezar (care conducea forțele pro-populare), împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman. A avut loc pe 9 august 48 î.Hr.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 septembrie 70 – Asediul Ierusalimului – Generalul Titus cucerește Ierusalimul.

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus - foto: ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus – foto: ro.wikipedia.org

În luna august a anului 70 d.Hr. legionarii romani și-au înălțat drapelele în zona sacră a evreilor și au adus jertfe în fața lor. Deși jumătate de Ierusalim se află în mâinile dușmanului, deși – asemenea unor semne prevestitoare de rău -din Templul arzând se ridică sumbre coloane de fum, zeloții nu se predau. Ioan din Ghisala scapă, cu o ceată mai mare, din zona Templului în Orașul de Sus de pe colina vestică. Alții se refugiază în palatul lui Irod, cel cu turnuri puternice. Încă o dată Titus trebuie să introducă în luptă geniștii, artileria, mașinăriile-berbece, toată strălucita sa tehnică de asediu. În septembrie sunt trecute și aceste ziduri, cucerite ultimele bastioane; rezistența este înfrântă definitiv. Pierderile umane ale iudeilor sunt inimaginabil de mari. În timpul asediului s-au aflat în cetate, conform datelor lui Tacit, 600 000 de oameni. Josephus notează ca număr al prizonierilor, fără a socoti și crucificații și spintecații, 97.000 și adaugă că pe o singură poartă iudeii au scos într-un interval de trei luni 115.800 de cadavre.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1087 – La Westminster Abbey, William al II-lea este încoronat rege al Angliei, și va domni până în anul 1100.

William al II-lea "Rufus" (c. 1056 – 2 august 1100) rege al Angliei în perioada 1087 - 1100, al treilea fiu al Regelui William I al Angliei (William Cuceritorul), exercitându-și puterea asupra Ducelui Normandiei și având destulă influență în Regatul Scoției -  foto - ro.wikipedia.org

William al II-lea “Rufus” – foto – ro.wikipedia.org

William al II-lea “Rufus” (c. 1056 – 2 august 1100) rege al Angliei în perioada 1087 – 1100, al treilea fiu al Regelui William I al Angliei (William Cuceritorul), exercitându-și puterea asupra Ducelui Normandiei și având destulă influență în Regatul Scoției.

 

26 septembrie 1371 Bătălia de pe Marița – parte a Războaielor sârbo-otomane.

Domain of King Vukašin Mrnjavčević and Despot Jovan Uglješa before the Battle of Maritsa (in 1371) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Domain of King Vukašin Mrnjavčević and Despot Jovan Uglješa before the Battle of Maritsa (in 1371) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de pe Mariţa sau Bătălia de la Cernomen a fost o confruntare între armatele Ţaratului Sârb şi cele ale Imperiului Otoman pe 26 septembrie 1371. Bătălia a avut loc pe râul Mariţa, în apropriere de Cernomen, în Grecia de astăzi. Armata sârbă a fost condusă de regele Vucaşin Mrniavcevici şi fratele acestuia, despotul Uglieşa Mrniavcevici, iar cea otomană de Lala Şahin Paşa şi Gazi Evrenos.

Avansul Imperiului Otoman după Bătălia de pe Mariţa (26 septembrie 1371) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Avansul Imperiului Otoman după Bătălia de pe Mariţa (26 septembrie 1371) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Armata sârbă număra între 20,000 – 70,000 de oameni. Despotul Uglieşa a dorit organizare unui atac surpriză asupra otomanilor la Adrianopol (Edirne), capitala sultanului, în timp ce Murad se găsea în Anatolia. Armata otomană era mult mai mică. Savantul bizantin Chalcondyles şi alte surse ne oferă numărul de 800 de oameni, dar din cauza tactici superioare, prin efectuarea unui raid de noapte în tabăra sârbă, Şahin Paşa a fost în măsură pentru a învinge armata sârbă şi să-l ucidă pe regele Vukaşin şi despotul Uglieşa. Mii de sârbi au fost ucişi sau s-au înecat în râul Mariţa atunci când au încercat să fugă.

Macedonia şi părţi din Grecia au intrat sub conducerea otomană după această bătălie. Bătălia a fost o parte a campaniei otomane pentru cucerirea Balcanilor. Bătălia a precedat bătălia de la Kosovo Polje din 1389 şi a fost una dintre multe bătălii sârbo-otomane.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 septembrie 1387 – Domnul Moldovei, Petru I Musat, recunoaște suzeranitatea poloneză, in ziua de Înălţarea Sfintei Cruci printr-un act omagial făcut la Liov, regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Iagello.

Petru al II-lea (Fiul Margaretei [Mușata]), numit și Petru Mușat de unii istorici, a fost domnul Moldovei între 1375 și decembrie 1391.Petru al II-lea a fost fiul lui Costea, fiu al lui Bogdan I, și al Margaretei (Mușata) - foto: ro.wikipedia.org

Petru al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Petru al II-lea (Fiul Margaretei [Mușata]), numit și Petru Mușat de unii istorici, a fost domnul Moldovei între 1375 și decembrie 1391. Petru al II-lea a fost fiul lui Costea, fiu al lui Bogdan I, și al Margaretei (Mușata).
Pătru-vodă pre urmă-i purceasă pre viță,
Carele-i zic Mușatin în bună priință. (Mitropolitul Dosoftei)

 

26 septembrie 1497 – Incepe asediul cetăţii Suceava, capitala Ţarii Moldovei, de către poloni. Asediul a durat „trei săptămîni zi şi noapte„, însă fără nici un rezultat.

Cetatea de Scaun a Sucevei – vedere panoramică (2016) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cetatea de Scaun a Sucevei – vedere panoramică (2016) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită și sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei.

Este preferată folosirea termenului de Cetatea de Scaun a Sucevei și nu a celui de Cetatea Sucevei, deoarece în Suceava au existat două cetăți: Cetatea de Scaun și Cetatea de Apus (Cetatea Șcheia), ambele fiind construite de voievodul Petru I Mușat (cca.1375 – cca.1391).

Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.

Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.

În vara anului 1476, Cetatea Sucevei a fost asediată de oștile turcești, conduse de sultanul Mahomed al II-lea, fiind avariată. După cum ne informează cronicarul polonez Jan Dlugosz, oștenii aflați în cetate, conduși de hatmanul Șendrea, s-au apărat eroic, iar oștile otomane au fost nevoite să se retragă. Acest asediu a demonstrat vulnerabilitatea zidurilor de incintă și a turnurilor pătrate în fața tirurilor de artilerie cu ghiulele de fier.

Cetatea a fost asediată din nou în anul 1485 de armatele otomane, apoi în perioada 26 septembrie – 19 octombrie 1497 de oștile poloneze conduse de regele Ioan Albert. Nici unul dintre atacuri nu a reușit să ducă la predarea cetății.

În perioada domniei lui Ștefan cel Mare, Cetatea Sucevei era apărată de o garnizoană puternică, condusă de pârcălabi (dregători domnești). La începutul domniei lui Ștefan, sunt menționați pârcălabii Iliaș și Ponici. Începând din a doua jumătate a secolului al XV-lea, pârcălabii au purtat denumirea de portari ai Sucevei. În timpul asediului din 1476, portar al Sucevei era Șendrea, cumnatul lui Ștefan cel Mare, urmat în funcție de Luca Arbore.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1580 – Corsarul englez Francis Drake termina o calatorie in jurul lumii care a durat trei ani.

Francis Drake (n. cca. 1540, d. 27 ianuarie 1596) a fost un corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez din era elisabetană. El a fost al doilea comandant al flotei engleze ce a luptat împotriva flotei spaniole în 1588. A fost primul englez care a efectuat circumnavigația Pământului din 1577 până în 1580, iar la întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei. A murit de dizenterie, după ce a atacat fără succes San Juan, Puerto Rico în 1596. Faptele lui sunt semi-legendare și au făcut din el un erou pentru englezi, dar pentru spanioli el era asemenea unui diavol. Drake a fost cunoscut ca și El Draque (Dragonul), care era traducerea literară a numelui său, datorită acțiunilor sale. Regele Filip al II-lea a oferit o recompensă de 20 000 de ducați (cam 10 mil. de dolari după standardele din 2007) pentru capul lui. În timp ce în Anglia era plâns, în Spania era sărbătoare și bucurie. - foto:  en.wikipedia.org

Francis Drake – foto: en.wikipedia.org

Francis Drake (n. cca. 1540, d. 27 ianuarie 1596) a fost un corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez din era elisabetană. El a fost al doilea comandant al flotei engleze ce a luptat împotriva flotei spaniole în 1588. A fost primul englez care a efectuat circumnavigația Pământului din 1577 până în 1580, iar la întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei. Corsar, navigator, neguţător de sclavi şi om politic din era elisabetană, Drake a comandat flota engleza care a luptat împotriva flotei spaniole în 1588.

A murit de dizenterie, după ce a atacat fără succes San Juan, Puerto Rico în 1596. Faptele lui sunt semi-legendare și au făcut din el un erou pentru englezi, dar pentru spanioli el era asemenea unui diavol. Drake a fost cunoscut ca și El Draque (Dragonul), care era traducerea literară a numelui său, datorită acțiunilor sale. Regele Filip al II-lea a oferit o recompensă de 20 000 de ducați (cam 10 mil. de dolari după standardele din 2007) pentru capul lui. În timp ce în Anglia era plâns, în Spania era sărbătoare și bucurie.

 

26 septembrie 1617 – Este semnat Tratatul de alianţă de la Soroca între Radu Mihnea şi Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei.

 

26 septembrie 1687 – Partenonul din Atena a fost partial distrus in cursul luptelor din fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri.

Parthenon illustration, published in 1688, depicting the structure in its entirety, by Vincenzo Coronelli - foto: en.wikipedia.org

Parthenon illustration, published in 1688, depicting the structure in its entirety, by Vincenzo Coronelli – foto: en.wikipedia.org

Partenonul a fost construit in secolul V i. Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos. A fost ridicat din initiativa lui Pericle, conducator al Atenei, ca semn de multumire pentru patroana cetatii. Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu distrus de persi. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitectii Ictinios si Callicrates, coordonati de Fidias. Constructia a inceput in 447 i. Hr. si s-a finalizat in 438 i. Hr., insa decoratiile si sculpturile au fost gata abia cinci ani mai tarziu. Monumentul, realizat in stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care insa a fost furata ai distrusa cel mai probabil in timpul cruciadei din 1204. Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodopera a arhitecturii grecesti si se numara printre cele mai faimoase constructii din lume. In 1687, armata otomana a transformat templul in magazie de explozibil. In timpul unui atac al venetienilor, Partenonul a fost partial distrus, structura de rezistenta a monumentului fiind avariata, iar sculpturile deteriorate in cea mai mare parte.

Parthenon, Athens Greece. Photo taken in 1978 – foto: ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1791 – S-a născut pictorul şi graficianul francez Théodore Géricault, exponent al romantismului in pictura ; (m. 26 ianuarie 1824). Este autorul celebrei picturi „Pluta meduzei”.

 

26 septembrie 1815 – A fost semnat, la Paris, actul de constituire a “Sfintei Alianţe”, de către Alexandru I, ţarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), şi Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

Alexandru I Pavlovici Romanov (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), a fost ţarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum şi Mare Duce al Finlandei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru I Pavlovici Romanov (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), a fost ţarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum şi Mare Duce al Finlandei – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Sfânta Alianță a fost o coaliție a Imperiului Rus, Prusiei și Imperiului Austriac creată la inițiativa țarului Alexandru I și semnată pe 26 septembrie 1815 de cele trei mari puteri.

Francisc I al Austriei (în germană Franz Joseph Karl von Habsburg-Lothringen) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 12 februarie 1768, Florența - d. 2 martie 1835, Viena) a fost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II). Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold al II-lea (1747-1792) și al soției acestuia, Maria Luiza de Spania - foto: ro.wikipedia.org

Francisc I al Austriei (în germană Franz Joseph Karl von Habsburg-Lothringen) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 12 februarie 1768, Florența – d. 2 martie 1835, Viena) a fost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II). Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold al II-lea (1747-1792) și al soției acestuia, Maria Luiza de Spania – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

În mod formal, Sfânta Alianța ar fi trebuit să asigure implicarea valorilor și dragostei creștine și a păcii în viața politică europeană, dar, în practică, Klemens Wenzel von Metternich a transformat-o într-un bastion al conservatorismului împotriva revoluțiilor. Cei trei împărați ale țărilor implicate au folosit acest tratat pentru a împiedica răspândirea ideilor revoluționare, în special ale celor ale Revoluției franceze. Alianța era îndreptată împotriva democrației și secularismului. Cu excepția Regatului Unit, Imperiului Otoman și a Sfântului Scaun, toate națiunile europene s-au alăturat Sfintei Alianțe.

Se poate spune că Sfânta Alianță a fost, cel puțin din punctul de vedere al celor de azi, prima organizație internațională pentru apărarea securității și păcii din Europa, deși era legată de modele politice retrograde. Sfânta Alianță este asociată, de obicei, cu Cvadrupla Alianță și cu Cvintupla Alianță, (care au inclus, pe lângă Rusia, Austria și Prusia, și Regatul Unit și, din 1818, Franța), organizații care au urmărit susținerea aranjamentelor de pace stabilite la Congresul de la Viena. Sfânta Alianță a încercat să se amestece și în politica Americii Latine, dar acțiunile sale au fost stopate de opoziția Regatului Unit și de poziția politică a președintelui american James Monroe.

Frederic Wilhelm al III-lea (3 august 1770 – 7 iunie 1840) rege al Prusiei din 1797 până în 1840 - foto - ro.wikipedia.org

Frederic Wilhelm al III-lea (3 august 1770 – 7 iunie 1840) rege al Prusiei din 1797 până în 1840 – foto – ro.wikipedia.org

Se consideră, de obicei, că Sfânta Alianță a încetat să existe odată cu decesul împăratului Alexandru I (1825).

 

26 septembrie 1830 – Prin decret imperial, ţarul Rusiei acordă privilegii evreilor care doresc să se strămute în oraşele din Basarabia ţaristă.

 

26 septembrie 1870 – S-a nascut regele Christian al X-lea al Danemarcei; (d. 1947).

 

26 septembrie 1874 – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn), intre tragatori din Transilvania, (la data aceea teritoriu austro- ungar) si Romania.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

La inceputul secolului al XIX-lea (1831), se constituise la Arad, Asociatia Cetateneasca de Tir, prima structura organizatorica dedicata sportului cu arme de pe teritoriul actual al Romaniei, infiintata de militari si aristocrati pasionati de partidele de tir de agrement sau vanatoare. Pe 5 mai 1862, in Principatele Romane ia ființă prima societate de tir la nivel național, denumită : „Societatea Română de arme și dare la semn” având sediul la București, care la numai un an de la înființarea ei, avea un număr de 120 de membri și 5 membri de onoare. In 1865 prin Decretul Domnesc Nr. 1147 dat de Alex Ioan Cuza, au fost aprobate astatutele “Societatii de dare la semn” in Principatele Unite.

În urma acestui decret, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza donează societății din terenul Mânăstirii Radu – Vodă, teren trecut în patrimoniul statului, o suprafață de 47.514 mp, pentru a-l folosi drept poligon de tir cu condiția ca acest teren să nu fie înstrăinat. Terenul donat s-a adăugat la cel pe care societatea îl avea deja în folosință și care era poziționat în zona Clubului Progresul, unde până în anul 1900 se efectuau doar trageri cu arme de glonț – carabină și pistol – urmând ca mai apoi să se organizeze și trageri cu arme de vânătoare. Pe data de 1 aprilie 1900, printr-un alt Decret Regal, Societatea de Dare la Semn este recunoscută ca persoană juridică. Prima participare a unor trăgători români la un concurs internațional a fost în anul 1919 la Le Mans – Franța, unde românii au cucerit locul doi. La acest concurs au participat trăgători de elită din toate țările aliate în primul război mondial. În anul 1924, România participă la Jocurile Olimpice de la Paris cu un lot de trăgători, unde Constantin Tomescu ocupă locul 18.

 

26 septembrie 1887 – A aparut primul disc plat de gramofon.

 

26 septembrie 1888 – S-a născut poetul şi dramaturgul american Thomas Stearns Eliot; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1949 (“Crimă în Catedrală”); (m. 4 ianuarie 1965).

 

26 septembrie 1889 – S-a născut Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanti filosofi al secolului al XX-lea. A avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane (“Fiinţă şi timp”, “Introducere în metafizică”); (m. 26 mai 1976).

 

26 septembrie 1897 – S-a nascut Papa Paul al VI-lea (pe numele de mirean Giovanni Battista Montini). A condus Biserica Catolica de la 21 iunie 1963 pana la moartea sa la 6 august 1978.

 

26 septembrie 1898 – S-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic; (m. 11 iulie 1937).

 

26 septembrie 1899 – A fost dezvelită statuia fostului primar al oraşului. Monumentul ridicat în memoria lui Emilian Pake-Protopopescu, a fost realizat în marmură albă de Carrara de către sculptorul Ion Georgescu. Era amplasat lângă Biserica Greacă din Bucureşti, în actualul Parc Izvorul Rece, pe locul unde la 6 decembrie 2007 a fost inaugurat monumentul „Nicolae Bălcescu”, turnat în bronz de sculptorul Mircea Corneliu Spătaru. Emilian Pake-Protopopescu (n. 1845; d. 1893), este considerat unul din cei mai buni primari pe care i-a avut Bucureştiul , fiind cel care a modernizat oraşul: a pavat străzi, a introdus iluminatul electric, a deschis noi linii de tramvai, a reorganizat lucrul primăriei ş.a. Pake Protopopescu a deschis noul bulevard, care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, care se numea atunci Orizontului. În Piaţa Pache, lângă fântână, a fost ridicată în cinstea sa monumentul,demolatin 1948 de catre autoritatile comuniste. După 1989, bulevardul a reprimit numele fostului primar.

 

26 septembrie 1902 – A murit Levi Strauss, creatorul celebrilor pantaloni “blue jeans”; (n. 26 februarie 1829).

Levi Strauss - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Levi Strauss – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Emigrant evreu-german, din Bavaria, a venit in Statele Unite in 1850, iar in 1853 a infiintat impreuna cu cei doi frati ai sai o fabrica specializata la inceput in confectionarea de pantaloni rezistenti pentru mineri apoi si pentru vacari.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 septembrie 1907 – S-a nascut poetul, eseistul si dramaturgul roman Dan Botta ; (d.13 ianuarie 1958). A fost fratele actorului şi poetului Emil Botta. Tatăl, medic, provine dintr-o veche familie nobiliara ardeleana, care numara printre stramosi, foşti voievozi ai cetăţii şi ţinutului Chioarului din Maramureş. Mama era corsicana, din familia Franceschi. A urmat studii universitare clasice (limba latină şi limba greacă) la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind apoi licenţiat si în Educaţie Fizică şi Sport. Publică în diverse reviste: Rampa, Gândirea, Vremea, La Nation Roumaine, etc. Participă la conferinţele grupului Criterion şi este cooptat în comitetul de redacţie al revistei, apoi va face parte, sub conducerea sociologului Dimitrie Gusti, din comitetul de direcţie al Enciclopediei României, proiectul debutând în 1938.

A debutat în 1931 cu volumul de poezii „Eulalii” si a mai publicat, în timpul vieţii, două volume de eseuri. Postum i-au apărut patru volume de Scrieri. Pe lângă opera originală, este şi autor al unor traduceri din literatura universală: poeziile lui Edgar Allan Poe şi romanul Oile Domnului (A Lã e a Neve), al scriitorului portughez Ferreira de Castro. In 1956, Dan Botta a dat o excepţională traducere a „Baladelor villoneşti”, ediţie prefaţată de Tudor Arghezi. A fost colaborator al revistei legionare Sfarmă-Piatră si a fondat în 1941 revista „Dacia” împreună cu Octavian Tăslăuanu şi Emil Giurgiuca.

 

26 septembrie 1914 – S-a născut medicul şi dramaturgul Ştefan Berceanu, specializat în hematologie şi imunopatologie; membru post-mortem al Academiei Române (ianuarie 1991); (m. 9 noiembrie 1990).

 

26-29 septembrie 1916 – Bătălia de la Sibiu – parte din Participarea României la Primul Război Mondial (27 august 1916 – 7 mai 1918, 9-11 noiembrie 1918) Bătălia de la Sibiu s-a desfășurat între 26-29 septembrie 1916, în ea fiind angajate forțele Corpului 1 Armată român și forțele Armatei 9 germane. Bătălia s-a încheiat cu victoria trupelor Puterilor Centrale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1918 – Începe Batalia de la Meuse, una dintre marile batalii ale Primului Razboi Mondial care se va termina în noiembrie cu victoria decisivă a Aliatilor impotriva armatelor germane.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Meuse-Argonne Offensive (September 26 – November 11, 1918) - Gun crew from Regimental Headquarters Company, 23rd Infantry, firing 37mm gun during an advance against German entrenched positions - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Meuse-Argonne Offensive (September 26 – November 11, 1918) – Gun crew from Regimental Headquarters Company, 23rd Infantry, firing 37mm gun during an advance against German entrenched positions – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

26 septembrie 1929 – In Statele Unite, este folosit pentru prima data in cadrul unui zbor pilotul automat, sistem inventat in 1914 de Elmer Sperry.

 

26 septembrie 1937 – A încetat din viaţă cântăreaţa americana de blues Bessie Smith; (n. 15 aprilie 1894). Supranumită “Queen of Blues”, a fost cea mai populara cantareata de blues din anii 1920 și 1930, fiind adesea considerata una dintre cele mai mari cântărețe ale epocii sale care, împreună cu Louis Armstrong, a exercitat o influență majoră asupra altor interpreti de jazz.

 

26 septembrie 1944 – Al doilea război mondial – Operațiunea anglo-americana Market-Garden de invadare a Olandei ocupate de nazisti a eșuat. Trupele britanice și poloneze s-au retras din Arnhem.

 

26 septembrie 1945 – A murit la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Viktor János Bartók; născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania, Bartok a introdus în muzica sa teme şi intonaţii ale muzicii populare româneşti; este membru post-mortem al Academiei Române; (n. 25 martie 1881).

 

26 septembrie 1948 – S-a nascut in Australia, actrita si cantareata Olivia Newton-John.

 

26 septembrie 1954 – Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.

Toya Maru at an unknown date - foto: en.wikipedia.org

Toya Maru at an unknown date – foto: en.wikipedia.org

The end of the Tōya Maru – foto: en.wikipedia.org

 

26 septembrie 1957 – A avut loc pe Broadway premiera musicalulului de succes “West Side Story”, al compozitorului Leonard Bernstein.

 

26 septembrie 1960 – Fidel Castro anunță sprijinul Cubei pentru U.R.S.S.

 

26 septembrie 1960 – În Chicago, Illinois, Richard Nixon şi John F. Kennedy candidati la presedentia Statelor Unite, au luat parte la prima dezbatere prezidenţială televizată din lume.

26 septembrie 1960: Prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy – foto: ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1961 – Bob Dylan își face debutul.

Bob Dylan, născut ca Robert Allen Zimmerman la 24 mai 1941 la Duluth, Minnesota, SUA,provine dintr-o familie de evrei emigrați din Rusia. Este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams - in imagine, Civil Rights March on Washington, D.C.; close-up view of vocalist Bob Dylan, August 28, 1963 - foto: ro.wikipedia.org

Civil Rights March on Washington, D.C.; close-up view of vocalist Bob Dylan, August 28, 1963 – foto: ro.wikipedia.org

Bob Dylan, născut ca Robert Allen Zimmerman la 24 mai 1941 la Duluth, Minnesota, SUA,provine dintr-o familie de evrei emigrați din Rusia. Este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.

 

26 septembrie 1969 – Trupa The Beatles îşi lansează in Anglia albumul “Abbey Road”.

The cover of Abbey Road has no printed words. It is a photo of the Beatles, in side view, crossing the street in single file – foto: ro.wikipedia.org

Abbey Road este al unsprezecelea album de studio lansat de formația engleză de muzică rock The Beatles, și ultimul pe care aceasta l-a înregistrat. Deși, înainte de despărțirea formației în 1970, a mai fost lansat albumul Let It Be, lucrul la Abbey Road a început în aprilie 1969. Abbey Road a fost lansat la 26 septembrie 1969 în Regatul Unit, și la 1 octombrie 1969 în SUA. El a fost produs și orchestrat de George Martin pentru Apple Records. Geoff Emerick a fost inginer de sunet, Alan Parsons inginer asistent, iar Tony Banks operator. Abbey Road este considerat a fi unul dintre cele mai închegate albume ale grupului The Beatles, deși formația nu mai funcționa unitar la acea vreme. Rolling Stone l-a clasat al 14-lea pe lista celor mai bune 500 de albume din toate timpurile. În 2009, un sondaj printre cititorii revistei a arătat că în opinia lor Abbey Road este cel mai bun album al formației Beatles.

 

26 septembrie 1973 – A murit actrita italiana Anna Magnani; (n.07.03.1908).

 

26 septembrie 1979 – A încetat din viaţă, la New York, contesa Alexandra Tolstoi, fiica şi secretara scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi; a scris “Tolstoi – viaţa tatălui meu”, “Tragedia lui Tolstoi” (n. 1 iulie 1884).

 

26 septembrie 1983 – Ofiţerul sovietic Stanislav Petrov salvează omenirea de un război nuclear, identificand corect o eroare de calculator care indica o lovitura nucleara americana.

Stanislav Evgrafovici Petrov ( n. 7 septembrie 1939, Vladivostok, URSS – d. 19 mai 2017, Friazino, Rusia) a fost un locotenent-colonel retras al Apărării Antiaeriane Sovietice - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Stanislav Petrov  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Stanislav Evgrafovici Petrov ( n. 7 septembrie 1939, Vladivostok, URSS – d. 19 mai 2017, Friazino, Rusia) a fost un locotenent-colonel retras al Apărării Antiaeriane Sovietice. La data de 26 Septembrie 1983, el era ofițerul responsabil al centrului de monitorizare nucleară de la Oko, sistemul centrului raportând că o rachetă nucleară a fost lansată din Statele Unite Ale Americii. Petrov a considerat avertizarea ca fiind una falsă, astfel, decizia sa prevenind un contraatac de proporții gigantice și o distrugere reciprocă din partea Statelor Unite ale Americii și al aliaților din NATO. Investigații ulterioare au confirmat că avertizarea satelitului a fost cauzată de o defecțiune.

Stocurile de focoase nucleare din Statele Unite și Uniunea Sovietică / Rusia în perioada 1945-2006. Aceste numere reprezintă stocurile totale, inclusiv focoasele care nu sunt utilizate în mod activ (inclusiv cele care sunt rezerve sau cele programate pentru desființare). Numărul de focoase active / operaționale ar putea fi mult mai mic în prezent, circa 5700 - 5800 în Statele Unite - foto: ro.wikipedia.org

Stocurile de focoase nucleare din Statele Unite și Uniunea Sovietică / Rusia în perioada 1945-2006. Aceste numere reprezintă stocurile totale, inclusiv focoasele care nu sunt utilizate în mod activ (inclusiv cele care sunt rezerve sau cele programate pentru desființare). Numărul de focoase active / operaționale ar putea fi mult mai mic în prezent, circa 5700 – 5800 în Statele Unite – foto: ro.wikipedia.org

Rolul lui Petrov în prevenirea războiului nuclear este discutabilă, mai ales după ce reprezentanții Rusiei au declarat că pentru un contraatac să fie lansat, sunt necesare detecții din mai multe surse. Oarecum incidentul a expus o eroare gravă în sistemul inițial de detectare sovietică. Petrov nu a fost nici premiat nici sancționat pentru acțiunea sa. Dacă Petrov ar fi raportat rachetele Americane, superiorii săi ar putea fi lansat un contraatac împotriva Statelor Unite, provocând un răspuns nuclear din partea S.U.A. . Ulterior, s-a dovedit că Petrov avea dreptate, nici o rachetă nu a fost lansată și detectarea calculatorului a survenit în urma unei erori. După o perioadă s-a demonstrat că alarma falsă a fost creată de un aranjament rar al luminii soarelui cu norii de înaltă atitudine și sateliții sovietici. Acest fenomen a fost numit Orbita Molniya.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 1984 – Marea Britanie este de acord sa retrocedeze Republicii Populare Chineze, colonia Hong Kong . Marea Britanie şi China au finalizat un acord, care a încheiat mai mult de 150 de ani de prezenta britanica în Hong Kong.

 

26 septembrie 1989 – Ultimele trupe vietnameze părăsesc Cambodgia.

 

26 septembrie 1990 – A încetat din viaţă scriitorul italian Alberto Moravia, pseudonim al lui Alberto Pincherle (“Ciociara”, “Mascarada”); (n. 28 noiembrie 1907).

 

26 septembrie 1991 – “A patra mineriadă”: Minerii revin în Piaţa Victoriei. Au loc negocieri cu uşile închise, între reprezentanţii minerilor (Miron Cosma şi Eugen Tamaş) şi cei ai conducerii ţării. Se obţine demisia Guvernului Roman, anunţată la orele 12,30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziune. Au loc scene de violență și de vandalism.

Miron Cozma în mijlocul minerilor - foto: reporterntv.ro

Miron Cozma în mijlocul minerilor – foto: reporterntv.ro

În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și cer primului ministru, Petre Roman, să vină la Petroșani pentru a le asculta problemele. Liderul sindical, Miron Cozma, i-a amenințat pe reprezentanții Guvernului că dacă nu se rezolvă aceste nemulțumiri cît mai repede posibil, ei vin în număr mare la București. Primele acțiuni violente au fost făcute la Petroșani unde au intrat în primărie și l-au agresat pe subprefectul Ionel Botoroaga și pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinaș. În gara Petrosani solicită trenuri pentru deplasarea la Bucuresti şi fiind refuzaţi, devastează gara, ocupă acceleratul 244 şi deturneaza alte două garnituri de tren. În Petroşani şi Vulcan au loc violenţe, devastări şi incendii. A doua zi, trenurile cu mineri sunt oprite în Gara Craiova, se anunţase că Petre Roman ar fi dispus să vină aici pentru tratative. Minerii refuză oferta şi îl agresează pe prefectul Ilie Ştefan şi pe generalul maior Ilie Marin şi devastează gara. După toate acestea trenurile pleaca spre Bucureşti unde ajung în dimineaţa zilei de 25 septembrie 1991.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 septembrie 1998 – Miniştrii Apărării din opt state sud-est europene, printre care şi România, au semnat la Skopje, Acordul de constituire a Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei.

 

26 septembrie 1999 – Președintele egiptean Hosni Mubarak, este confirmat de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de președinte al Egiptului. In 2011, a demisionat în urma unor proteste de masa.

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak (n. 4 mai 1928) a fost cel de-al IV-lea președinte al Egiptului, din 14 octombrie 1981 după ce președintele Anwar Sadat fusese asasinat la data de 6 octombrie, 1981. A demisionat in ziua de 11 februarie 2011, în urma unor îndelungi proteste.Acesta a stat 30 ani în fruntea guvernului egiptean și a fost șef al partidului PND - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak (n. 4 mai 1928) a fost cel de-al IV-lea președinte al Egiptului, din 14 octombrie 1981 după ce președintele Anwar Sadat fusese asasinat la data de 6 octombrie, 1981. A demisionat in ziua de 11 februarie 2011, în urma unor îndelungi proteste. Acesta a stat 30 ani în fruntea guvernului egiptean și a fost șef al partidului PND.

Massive protests centered on Cairo's Tahrir Square led to Mubarak's resignation in February 2011 - foto: en.wikipedia.org

Massive protests centered on Cairo’s Tahrir Square led to Mubarak’s resignation in February 2011 – foto: en.wikipedia.org

 

26 septembrie 2000 – Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei române Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragându-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus, sportiva fiind depistată pozitiv la un control antidoping.

 

26 septembrie 2002 – Feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei. Au fost 1863 de victime și 64 supraviețuitori.

MV Le Joola at Ziguinchor in 1991 – foto: en.wikipedia.org

 

26 septembrie 2002 – Timişoara a devenit primul oraş din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă pe perioada nopţii, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminanţă, fără a afecta însă siguranţa circulaţiei, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.

Timișoara, Victory Square at night - foto: en.wikipedia.org

Timișoara, Victory Square at night – foto: en.wikipedia.org

 

26 septembrie 2003 – A încetat din viaţă cântăreţul englez Robert Allan Palmer; (n.19 ianuarie 1949).

 

26 septembrie 2005 – Soldatul american Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupației din Irak. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.

foto: ro.wikipedia.org

 

26 septembrie 2007 – A încetat din viaţă violonista americană Dorothy Schwartz; (n. 1913).

 

26 septembrie 2008 – A murit marele actor si regizor american Paul Newman; (n. 1925).

Paul Leonard Newman (n. 26 ianuarie 1925, Cleveland, Ohio - d. 26 septembrie 2008, Westport, Connecticut, SUA) a fost un actor, regizor și producător american. În afara carierei artistice s-a făcut remarcat și ca antreprenor, filantrop și pilot de curse - in imagine, Paul Newman in 1954 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Paul Newman in 1954 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Paul Leonard Newman (n. 26 ianuarie 1925, Cleveland, Ohio – d. 26 septembrie 2008, Westport, Connecticut, SUA) a fost un actor, regizor și producător american. În afara carierei artistice s-a făcut remarcat și ca antreprenor, filantrop și pilot de curse.

 

26 septembrie 2016 – A murit Ioan Gyuri Pascu, muzician și actor român (n. 1961)

Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita, România – d. 26 septembrie 2016, București, România) a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987 - in imagine, Ioan Gyuri Pascu alături de Nightlosers în iunie 2008 - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Gyuri Pascu alături de Nightlosers în iunie 2008 – foto: ro.wikipedia.org

Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita, România – d. 26 septembrie 2016,[1] București, România) a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A fondat mai multe formații de succes în anii ’90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, și este un critic al radioului comercial românesc.

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

 

26 septembrie 2019 – A murit, la vârsta de 86 de ani, fostul preşedinte francez Jacques Chirac (n. 1932)

 

Jacques René Chirac (n. 29 noiembrie 1932, Paris, Franța – d. 26 septembrie 2019, Paris, Franța) a fost un politician francez. A fost ales președinte al Republicii Franceze în 1995 și 2007, totodată co-principe al Andorrei - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jacques Chirac – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jacques René Chirac (n. 29 noiembrie 1932, Paris, Franța – d. 26 septembrie 2019, Paris, Franța) a fost un politician francez. A fost ales președinte al Republicii Franceze în 1995 și 2007, totodată co-principe al Andorrei.

Jacques Chirac a fost colaborator al președinților francezi Georges Pompidou în anii 1960 și Valéry Giscard d’Estaing în anii 1970. A fost primar al Parisului din 1977 până în 1995 și prim-ministru în 1974 – 1976 și 1986 – 1988. A candidat pentru postul de președinte fără succes în 1981 și 1988, și a fost ales în 1995 și 2002.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parisul a îndepărtat inelele olimpice de pe Turnul Eiffel

Parisul a îndepărtat inelele olimpice de pe Turnul Eiffel Inelele olimpice instalate pe Turnul Eiffel în luna iunie, pentru a sărbători Jocurile Olimpice, au fost...

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell să mai fie administrator al unei organizaţii caritabile timp de cinci ani

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell să mai fie administrator al unei organizaţii caritabile timp de cinci ani Marea Britanie i-a interzis supermodelului Naomi...

Creierul masculin se ‘micșorează’ ziua și se ‘resetează’ noaptea – studiu

Creierul masculin se 'micșorează' ziua și se 'resetează' noaptea - studiu Un studiu dezvăluie un fenomen surprinzător legat de creierul masculin: acesta își micșorează volumul...

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a declarat joi că a fost „emoţionat până la lacrimi”...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.