Evenimentele Zilei de 28 mai în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 28 mai în Istorie

28 mai este a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 28 mai


(BOR) Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitinei; Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului; Sfânta Muceniță Eliconida

(BRU) Sf. Eutihie, episcop, martir

Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitinei. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 28 mai - foto: doxologia.ro

Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitinei – foto: doxologia.ro

 

(BRC) Sf. Gherman, episcop

 

Astăzi în istorie pentru 28 mai

 

Evenimentele Zilei de 28 mai în Istorie:

– 28 mai 1358 – Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze, Jacqueria;

– 28 mai 1812 – Tratatul de pace de la București (16/28 mai);

– 28 mai 1892 – Memorandumul Transilvaniei;

– 28 mai 1964 – Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei;

– 28 mai 1975 – Tratatul de la Lagos

 

28 mai 586 i.e.n. – O eclipsa de soare, considerata drept un semn divin, intrerupe o batalie dintre mezi si lydieni. Eclipsa fusese prezisa de filosoful grec Thales din Milet

 

28 mai 576 e.n. – A murit episcopul francez Germain din Paris, numit si Germain din Autun (născut în 496), cleric al perioadei merovingiene. A fondat în timpul domniei lui Childebert I mănăstirea Saint Germain des pres, care ii poarta numele.

Germain  din Paris,  episcop  francez  numit  si Germain din Autun -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Germain din Paris – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Germain din Paris, episcop francez numit si Germain din Autun. A fost canonizat de Biserica (Sărbătoarea 28 mai).

 

28 mai 1357 – A decedat regele Afonso al IV-lea al Portugaliei (n. 8februarie 1291) supranumit Viteazul ( in portugheza o Bravo), cel de- al șaptelea rege al acestei tari,din 1325 până la moartea sa în 1357.

Afonso al IV-lea al Portugaliei - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Afonso al IV-lea al Portugaliei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Afonso al IV-lea a acordat o atenți e deosebita marinei portugheze finanțand o flotă comercială din bani publici și a ordonat primele explorări maritime. Insulele Canare (astăzi făcând parte din Spania), au fost descoperite pe timpul domniei sale.

 

28 mai 1358 – Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze – „Jacqueria” – condusă de Guillaume Cale.

Prisoners in an illuminated manuscript by Jean Froissart - foto: en.wikipedia.org

Prisoners in an illuminated manuscript by Jean Froissart – foto: en.wikipedia.org

Jacqueria (1358), este mișcare socială de la numele pe care nobilii îl dădeau în batjocură țăranilor, Jacques cel Simplu, a izbucnit în Franța în condițiilor de muncă și de viață, datorate creșterii impozitelor, a sporirii obligațiilor de muncă, a jafurilor pe care le dedau soldații englezi. Din acest motiv, țăranii s-au răsculat și au construit o tabără întărită, având în frunte pe Guillaume Cale. Ei nu au izbutit însă să se alieze cu mișcările orășenești care izbucniseră în același timp (cea mai importantă fiind revolta locuitorilor Parisului, condusă de Étienne Marcel). În cele din urmă, nobilii l-au prins prin vicleșug pe Guillaume Cale și l-au ucis. Lipsiți de conducător, țăranii au fost înfrânți, circa 20.000 dintre ei fiind omorâți cu sălbăticie.

 

28 mai 1503 – Iacob al IV-lea al Scoției și Margareta Tudor s-au căsătorit în conformitate cu o bulă papală emisă de către Papa Alexandru al VI-lea. A fost semnat un tratat de pace veșnică între Scoția și Anglia; pacea a durat cel puțin zece ani.

James IV (17 March 1473 – 9 September 1513) - foto: en.wikipedia.org

James IV (17 March 1473 – 9 September 1513) – foto: en.wikipedia.org

Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) - in imagine, Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens -  foto: ro.wikipedia.org

Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens – foto: ro.wikipedia.org

Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei şi a Elisabetei de York şi sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoţiei. Fiul ei cu regele Scoţiei a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoţiei. În plus, Margareta prin cea de-a doua sa căsătorie, a fost bunica soţului Mariei Stuart, Lordul Darnley. Prin căsătoria sa cu Iacob se prefigura unirea coroanelor; strănepotul ei va deveni rege al Angliei şi al Scoţiei. Născută la 28 noiembrie 1489, a fost botezată două zile mai târziu de ziua Sfântului Andrei.

 

28 mai 1524 – S-a născut sultanul otoman Selim al II-lea ( d.12 decembrie 1574). A condus Imperiul Otoman din 1566 pana in anul 1574 si a fost cel de-al unsprezecelea sultan al Turciei, fiul lui Suleyman I si al Sultanei Hürrem (care nu era de origine turcă ci provenea din sudul Ucrainei).

 

28 mai 1588 – Flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie. Flota spaniola era compusa din 130 de nave care transportau o armata de 30.000 soldati si 2500 tunuri.

Armada Spaniola si flota engleza in august 1588 - foto: ro.wikipedia.org

Armada Spaniola si flota engleza in august 1588 – foto: ro.wikipedia.org

Invincibila Armada (în spaniolă Armada Invencible) este numele flotei care, în anul 1588, a fost trimisă de Filip al II-lea, regele Spaniei, pentru a transporta și sprijini acțiunea de debarcare a armatei spaniole în Anglia. Bătălia navală care a urmat s-a înscris în contextul mai larg al conflictului dintre Spania și Anglia, determinat de lupta pentru exploatarea bogățiilor Lumii Noi.

 

28 mai 1660 – S-a născut regele George I al Marii Britanii; (d.11/22 iunie 1727).

George I al Marii Britanii - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

George I al Marii Britanii – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost prinț elector al Sfantului Imperiu Romano-German si primul rege al Marii Britanii și al Irlandei din Casa de Hanovra, din data de 1 august 1714, până la moartea sa. Nu cunoștea limba engleza, fiind vorbitor de franceza si germana,și nici legile Angliei si din această cauză se naște o nouă institutie de guvernământ: Consiliul de cabinet, alcătuit dintr-un grup de consilieri particulari și miniștri, un cabinet răspunzător în fața Camerei Comunelor. Sir Robert Walpole a prezidat acest Consiliu timp de douăzeci de ani.

 

28 mai 1738 – S-a născut Joseph Ignace Guillotin, medic si revolutionar francez, caruia i s-a atribuit inventarea dispozitivului pentru decapitarea condamnatilor numit dupa numele sau- ghilotina.

Joseph Ignace Guillotin, medic si revolutionar francez - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Joseph Ignace Guillotin, medic si revolutionar francez – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

De fapt acest dispozituv fusese inventat de Dr. Antoine Loius, secretarul Academiei chirugicale din Surgeans si de un mecanic numit Schmidt si fusese deja folosita in Scotia, Anglia si alte tari europene. J. I. Guillotin a obtinut, ca deputat, in sedinta Adunarii Nationale din 1 decembrie 1789 introducerea pedepsei prin decapitare, pentru a scurta chinurile condamnatilor la moarte, iar masina a fost numita “guillotine= ghilotina”. Ca membru al Adunării Guillotin si-a îndreptat în principal atenţia faţă de reforma medicală, şi a fost la 10 octombrie 1789, în timpul unei dezbateri privind pedeapsa cu moartea si a propus decapitarea condamnatilor la moarte, numai prin intermediul unei mecanism simplu. “mecanism”, definit ca “o maşină care decapitează fara durere”.

La acel moment, decapitarea în Franţa se facea de obicei cu toporul sau sabia , iar moartea nu era intotdeauna imediată. În plus, tăierea capului era rezervata pentru nobilime, în timp ce condamnatii de rand erau de obicei spânzuraţi sau li se aplicau pedepse mult mai sinistre, cum ar fi ruperea pe roata. În ciuda acestei propuneri, Guillotin sa opus pedepsei cu moartea şi a sperat că o metodă mult mai umană şi mai puţin dureroasa de executie ar fi primul pas spre o abolirea totală a pedepsei cu moartea. El dorea de asemenea, executiile sa se faca fara public numeros si nu in prezenta copiilor.

Spre sfârşitul domniei terorii, Guillotin a fost arestat şi închis , dar a fost eliberat din închisoare în 1794, după dupa ce Robespierre a cazut de la putere. Dupa iesirea din inchisoare a abandonat cariera politică pentru a se dedica profesiei de medic. Asocierea numelui sau cu ghilotina a facut ca familia Guillotin sa inainteze guvernului francez o petitie pentru a da un alt nume acestui mecanism sinistru, iar atunci când guvernul a refuzat, aceasta şi schimbat numele .Printr-o coincidenta, un medic din Lyon pe nume Guillotin , a fost executata pe ghilotină, iar aceasta intamplare pare sa fi contribuit la raspandirea zvonului ca Guillotin ar fi fost el insusi omorat de masina care poartă numele. In realitate, Guillotin a murit pe 28 martie 1814 din cauze naturale şi acum este înmormântat în cimitirul Pere- Lachaise din Paris.

 

28 mai 1750 – A murit impăratul Sakuramachi ( n. 8 februarie 1720) , al 115-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune.Domnia lui Sakuramachi a durat din 1735 până în 1747.

 

28 mai 1779: S-a nascut poetul irlandez Thomas Moore; (d. 1852).

Thomas Moore, poet irlandez  - foto - en.wikipedia.org

Thomas Moore, poet irlandez – foto – en.wikipedia.org

 

28 mai 1787 – A murit Lepold Mozart, compozitor, violonist si profesor de muzica,tatal si profesorul lui Wolfgang Amadeus Mozart; ( n. 14 noiembrie,1719).

Lepold Mozart, compozitor, violonist si profesor de muzica,tatal  si profesorul lui  Wolfgang Amadeus Mozart -  foto - en.wikipedia.org

Lepold Mozart – foto – en.wikipedia.org

Lepold Mozart, compozitor, violonist si profesor de muzica,tatal si profesorul lui Wolfgang Amadeus Mozart.

 

28 mai 1805 – A decedat violoncelistul şi compozitorul italian Luigi Boccherini,; (n.19 februarie 1743).

Luigi Boccherini, violoncelist  şi compozitor  italian - foto - en.wikipedia.org

Luigi Boccherini – foto – en.wikipedia.org

Luigi Rodolfo Boccherini (n. 19 februarie 1743, Lucca, Italia – d. 28 mai 1805) a fost un compozitor și violoncelist din Italia, a cărui muzică era caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat, intr-un fel, separat de marile centrele muzicale europene. Boccherini este foarte cunoscut datorită unui menuet din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertul de violoncel în Si bemol major. Această ultimă lucrare a fost cunoscută în diferite versiuni făcute de violoncelistul german Friedrich Grützmacher, dar recent a fost transformată în versiunea originală.

 

28 mai 1812Tratatul de la București (1812) – A fot semnat Tratatul de pace de la București (1812), între Imperiul Rus și Imperiul Otoman (16/28 mai 1812)

Tratatul de la București (1812) - foto preluat de pe pinterest.com

Tratatul de la București (1812) – foto preluat de pe pinterest.com

Pacea de la București din 1812 a fost un tratat de pace semnat pe 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806–1812. Prin acest tratat, Principatul Moldovei a fost redus la o zonă geografică care a inclus cea mai mare parte a Moldovei Occidentale, în timp ce partea orientală, atribuită Imperiului Rus, a devenit o provincie, denumită atunci Basarabia, a Imperiului țarist (succesiv krai în 1812, oblast în 1828 apoi gubernie în 1871).

 

28 mai 1830 – S-a născut Carl Filtsch, pianist și compozitor sas (d. 1845)

Carl Filtsch (* 28 mai 1830, Sebeșul Săsesc, Transilvania - † 11 mai 1845, Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea - foto: ro.wikipedia.org

Carl Filtsch – foto: ro.wikipedia.org

Carl Filtsch (* 28 mai 1830, Sebeșul Săsesc, Transilvania – † 11 mai 1845, Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeșul Săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la “Wiener Musikverein”. Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.

Carl Filtsch (* 28 mai 1830, Sebeșul Săsesc, Transilvania - † 11 mai 1845, Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea - in imagine, Carl Filtsch, 1844 - foto: ro.wikipedia.org

Carl Filtsch, 1844 – foto: ro.wikipedia.org

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Karl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar și Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…

Carl Filtsch (* 28 mai 1830, Sebeșul Săsesc, Transilvania - † 11 mai 1845, Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea - in imagine, Carl Filtsch de Jean-Jacques Pradier, 1843 - foto: ro.wikipedia.org

Carl Filtsch de Jean-Jacques Pradier, 1843 – foto: ro.wikipedia.org

Dar, din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa. Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, și o ultimă ședere pe timpul verii în Transilvania și la Viena, el s-a întors la Veneția. Acolo a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția. Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziții proprii, din care unele care au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. În ciuda influențelor ușor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie și un talent remarcabil.

 

28 mai 1849 – A murit romanciera engleză Anne Brontë, cea mai mică dintre surorile Brontë; (n. 17 ianuarie 1820).

Anne  Brontë, romanciera engleză - foto - en.wikipedia.org

Anne Brontë – foto – en.wikipedia.org

Anne Brontë, a fost o romanciera engleză. Este populara pentru romanele sale Agnes Grey (1847) si Necunoscuta del la Wildfell Hall (1848).

 

28 mai 1864 – A murit Simion Bărnuţiu, jurist, filosof şi estetician, unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei de la 1848 din Transilvania;(n. 28 iulie 1808).

Simion Bărnuțiu (n. 21 iulie 1808, Bocșa, Sălaj - d. 28 mai 1864, Sânmihaiu Almașului) a fost un om politic român, istoric, filozof, și profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania - foto: ro.wikipedia.org

Simion Bărnuțiu – foto: ro.wikipedia.org

imion Bărnuțiu (n. 21 iulie 1808, Bocșa, Sălaj – d. 28 mai 1864, Sânmihaiu Almașului) a fost un om politic român, istoric, filozof, și profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania. A participat la Adunarea Națională de la Blaj din 18/30 aprilie 1848 si la cea din mai 1848. Este cel care a conceput celebrul manifest “Proclamația din 24-25 martie 1848″ , în care enunță principiile si conceptiile sale despre națiunea română și soarta românilor din Transilvania.

 

28 mai 1892 – Memorandul Transilvaniei – Lliderii românilor din Transilvania prezinta petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef.

Semnatarii Memorandului Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, dr. D. O. Barcianu, Gherasim Domide, dr. Teodor Mihali, dr. Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patița Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băsești, dr. Ioan Rațiu, dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comșa, Septimiu Albini - foto: ro.wikipedia.org

Semnatarii Memorandului
Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, dr. D. O. Barcianu, Gherasim Domide, dr. Teodor Mihali, dr. Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patița
Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băsești, dr. Ioan Rațiu, dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comșa, Septimiu Albini – foto: ro.wikipedia.org

Memorandumul Transilvaniei a fost o petiție prezentată în 28 mai 1892 de liderii românilor din Transilvania împăratului Austro-Ungariei Franz Josef prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare.

 

28 mai 1898 – Este adoptată legea pentru organizarea Marinei Militare din România, care se compunea din două divizii: Divizia de Dunăre cu sediul la Galaţi şi Divizia de Mare cu sediul la Constanţa.

 

28 mai 1908 – S-a născut scriitorul englez Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond; (d. 1964).

Ian Fleming, scriitor englez - foto - en.wikipedia.org

Ian Fleming, scriitor englez – foto – en.wikipedia.org

 

28 mai 1913 – S-a nascut George Macovescu, publicist, prozator, diplomat și politician român comunist, fost ministru de externe; (d.2002).

 

28 mai 1917 – Au luat sfarsit la Chișinău, gubernia Basarabia, lucrările Congresului invățătorilor moldoveni din Basarabia, incepute pe 25 data de mai. Au fost luate hotarari importante privitoare la dezvoltarea invatamantului national in limba nationala si raspandirea culturii in randurile poporului.

 

28 mai 1918 – Republica Democrata Armeana își declară independența. A fost primul stat modern armean, constituit la 28 Mai 1918. Republica a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars), din cadrul Imperiului Rus în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene. În primele luni ale existenței sale, din iunie 1918 până în noiembrie 1918, majoritatea teritoriilor armene erau sub controlul armatei otomane, doar 12,000 km2 din jurul capitalei fiind în perioada respectivă sub controlul guvernului de la Erevan.

În urma tratatului de pace dintre turci si Imperiul Britanic din noiembrie 1918, armata otomană s-a retras din majoritatea teritoriilor ocupate. Republica Armeană a avut multe probleme în scurta perioadă a independenței sale, având de înfruntat o avalanșă de refugiați armeni din calea genocidului comis de autoritățile otomane, precum și războaie de amploare redusă cu vecinii săi, Georgia și Azerbaijan, din cauze teritoriale.

La 10 august 1920, în cadrul tratatului de la Sevres era inclusă o clauză, prin care Armenia urma să fie recunoscută drept stat independent și să primească teritorii extinse din estul și nord-estul Turciei de astăzi, până la orașul-port Trabzon. Acest tratat nu a intrat însă în vigoare, datorită contraofensivei Junilor Turci si a lui Mustafa Kemal Attaturk . În septembrie 1920 începe războiul turco-armean, pe care Armenia avea să-l piardă. Porțiunea vestică a Armeniei a intrat în componența Turciei, iar restul teritoriului a fost ocupat de către Armata Roșie, intrând în componența Republicii Sovietice Transcaucaziene (și mai târziu ca RSS Armeana in URSS.

 

28 mai 1918 – Azerbaidjanul si-a proclamat independenta.

 

28 mai 1936 – Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul “Despre numerele calculabile cu aplicații în Entscheidungsproblem“, articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.

Alan Mathison Turing (n. 23 iunie 1912, Londra, Regatul Unit – d. 7 iunie 1954, Wilmslow⁠(d), Cheshire, Regatul Unit) a fost un informatician, matematician, logician, criptanalist, filosof şi maratonist britanic - foto: ro.wikipedia.org

Alan Mathison Turing – foto: ro.wikipedia.org

Alan Mathison Turing (n. 23 iunie 1912, Londra, Regatul Unit – d. 7 iunie 1954, Wilmslow⁠(d), Cheshire, Regatul Unit) a fost un informatician, matematician, logician, criptanalist, filosof şi maratonist britanic. A fost o personalitate deosebit de influentă în dezvoltarea informaticii, aducând o formalizare a conceptelor de „algoritm” şi „computaţie⁠” cu maşina Turing, care poate fi considerată un model de calculator generic. Turing este considerat a fi părintele informaticii şi inteligenţei artificiale teoretice.

 

28 mai 1937 – Podul Golden Gate din San Francisco, o uimitoare realizare tehnologica si artistica, se deschide pentru traficul de vehicule, la cinci ani de la terminarea constructiei, dupa ce cu o zi inainte pe 27 mai, fusese deschis pentru public in ”Ziua pietonilor”.

Podul Golden Gate din San Francisco - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Podul Golden Gate din San Francisco – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

200.000 de persoane au admirat atunci noul pod suspendat lung de 1500 de metri, care se intinde de-a lungul stramtorii Golden Gate, la intrarea in golful San Francisco, unind San Francisco cu Marin County.

 

28 mai 1937 – Neville Chamberlain a devenit premier al Marii Britanii. Guvernarea sa a ramas in istorie prin numeroasele cedari in fata pretentiilor agresive ale lui Hitler.

Neville Chamberlain, premier al Marii Britanii - foto - en.wikipedia.org

Neville Chamberlain, premier al Marii Britanii – foto – en.wikipedia.org

A demisionat in mai 1940, invocand probleme de sanatate, in locul sau venind Winston Churchill. A murit putin timp dupa aceea.

 

28 mai 1937 – Este fondata fabrica de automobile germana Volkswagen.

May 26, 1938: Laying the foundation stone of the first Volkswagen plant by Adolf Hitler. In the front right is Ferdinand Porsche - foto: en.wikipedia.org

May 26, 1938: Laying the foundation stone of the first Volkswagen plant by Adolf Hitler. In the front right is Ferdinand Porsche – foto: en.wikipedia.org

 

28 mai 1940 – Al Doilea Război Mondial – Belgia se predă Germaniei. Regele Léopold al-III-lea, comandantul suprem al armatei belgiene, accepta capitularea Belgiei in fata armatei naziste invadatoare. Va ramane prizonier al Germaniei pe toata durata razboiului.

 

28 mai 1940 – Al Doilea Război Mondial – Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.

 

28 mai 1945 – S-a născut John Fogerty, lider al renumitului grup pop californian Creedence Clearwater Revival.

John Fogerty/Creedence Clearwater Revival - foto - en.wikipedia.org

John Fogerty/Creedence Clearwater Revival – foto – en.wikipedia.org

 

28 mai 1948 – Prin decretul guvernului comunist român Petru Groza, Regele Mihai al României şi membrii familiei regale sunt lipsiţi de cetăţenia română. Hotararea a fost luata pe baza Legii privind dobandirea si pierderea cetateniei romane, care a fost promulgata la 19 ianuarie 1939 precum si a decretului-lege din 9 decembrie 1940 privind retragerea nationalitatii romane acelora care in strainatate au purtari potrivnice indatoririi de fidelitate fata de tara.

Imagine Getty: Regele Mihai si Regina mama pleaca in exil - iunie 1948

Imagine Getty:Regele Mihai si Regina mama pleaca in exil – iunie 1948

Ambele acte normative emise de autoritati erau insa neconstitutionale, dupa ce la 31 august 1944 a reintrat in vigoare Constitutia din 1923. La 30 decembrie 1947 Palatul Regal a fost înconjurat de trupe sovietice şi unităţi române fidele comuniştilor. Sub şantaj şi ameninţarea cu pistolul din partea lui Petru Groza, Regele este nevoit să abdice. Comuniştii proclamă Republica Populară.În ianuarie 1948 Regele părăseşte România cu trenul, alături de mama sa şi de cîţiva apropiaţi. Regele Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa a fost obţinută prin forţă şi în consecinţă este nulă. In toate cele cinci decenii de exil, regele Mihai I nu a cerut vreunei alte tari sau for oficial o alta cetatenie, pastrandu-si calitatea de cetatean roman. Decizia Consiliului de Ministri din mai 1948 a fost revocata prin Hotararea guvernului din 21 februarie 1997, regele Mihai redevenind, “de jure”, cetatean roman.

Imagine Getty: Martie 1948 - Regele Mihai al Romaniei - momentul abdicarii

Imagine Getty: Martie 1948 – Regele Mihai al Romaniei – momentul abdicarii

 

28 mai 1961 – Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat Prizonierii uitați, declanșând o campanie de scrisori care a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

28 mai 1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat Prizonierii uitați, declanșând o campanie de scrisori care a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International - foto: emaze.com

The Observer – foto: emaze.com

 

28 mai 1963 – A murit Ion Agârbiceanu, prozator, membru al Academiei Române: “Popa Man”, “Domnişoara Ana”, “File din cartea naturii”; (n.12 septembrie 1882).

Ion Agârbiceanu, prozator, membru al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Ion Agârbiceanu, prozator, membru al Academiei Române – foto – ro.wikipedia.org

Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, Republica Populară Română) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.

 

28 mai 1964 – A fost creată Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).

Organizația pentru Eliberarea Palestinei, abreviată OEP sau PLO (din engleză: Palestine Liberation Organization) este denumirea pe care o poartă organizația – cadru politică și paramilitară a arabilor palestinieni, formată din mișcarea Fatah (cea mai influentă), Frontul Popular de Eliberare a Palestinei, Frontul Democrat pentru Eliberarea Palestinei și alte facțiuni palestiniene. Întemeiată la 2 iunie 1964 la Ierusalim, în partea de est a orașului, pe atunci parte a Regatului Iordaniei, ea și-a fixat drept obiective, la vremea respectivă, reprezentarea politică a arabilor palestinieni și lupta armată împotriva Israelului până la lichidarea acestuia. Conducătorii organizației au fost Ahmed Al Shukeiri, apoi Yasser Arafat, iar în prezent Mahmud Abbas. În anul 1993 prin Acordurile de la Oslo, Organizația de Eliberare a Palestinei a recunoscut Israelul printr-o scrisoare oficială adresată premierului israelian Itzhak Rabin. Israelul a recunoscut și el, în consecință, OEP ca reprezentant legitim al poporului arab palestinian.

 

28 mai 1968 – S-a nascut la Melbourne in Australia, Kylie Ann Minogue, renumita cantareata pop si actrita australiana. A vandut peste 85 de milioane de albume de muzica usoara.

Este câștigătoarea unui a unui premiu Grammy si a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic.A devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1980 prin rolul jucat în serialul de televiziune australian Neighbours (Vecini), înainte de a deveni artistă pop în anul 1987.
 

28 mai 1968 – A fost rejudecat „Procesul Pătrăşcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toţi membrii „lotului Pătrăşcanu”, iar Lucreţiu Pătrăşcanu a fost declarat erou naţional.

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu – foto preluat de pe historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.
 

28 mai 1970 – 28 mai 1970 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Iuliu Hossu, episcop unit român de Gherla, al cărui nume se leagă de Unirea de la Alba Iulia a Transilvaniei cu Tara Mama, Romania; (n. 30 ianuarie 1885).

Iuliu Hossu, episcop unit român de Gherla - foto - ro.wikipedia.org

Iuliu Hossu, episcop unit român de Gherla – foto – ro.wikipedia.org

A fost episcop al Episcopiei romano-catolice de Cluj-Gherla, cardinal, membru de onoare (din 1945 ) al Academiei Romane. 1 octombrie 1948 a dat un Decret de Excomunicare (ipso facto) a participanților la Adunarea de la cluj a celor 37 de preoți greco-catolici care urmau să hotărască ruperea credincioșilor greco-catolici români de Biserica Romei, la ordinul lu Stalin si a comunistilor din România ( de fapt au semnat doar 36 de preoți dintre cei participanți). La 28 octombrie 1948 a fost arestat din reședința sa episcopală de la Cluj și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele , unde a fost ținut închis, sub pază, în foame și frigîmpreună cu ceilalți episcopi greco-catolici arestați. Atât autoritățile comuniste cât și conducerea BOR si patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei , în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal. Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Manastirea Caldarusani , iar în 1950 la penitenciarul din Sighet. În anul 1955 , a fost dus la Curtea de Arges, iar în anul 1956, la Manastirea Ciorogarla , apoi din nou la Caldarusani , unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții.

 

28 mai 1971 – A fost lansată staţia interplanetară sovietică „Marte-3″ care a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 şi a depus pe suprafaţa ei primul agregat automat care a comunicat date ştiinţifice din mediul marţian.

 

28 mai 1972 – Prinţul Edward, Duce de Windsor, fostul suveran britanic care a abdicat pentru a se căsători cu americana Wallis Warfield Simpson, a murit la Paris, la vârsta de 77 ani.

Prinţul  Edward, Duce de Windsor - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Prinţul Edward, Duce de Windsor – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

28 mai 1975 – Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.

 

28 mai 1976 – A fost semnat Tratatul dintre S.U.A si URSS, privind exploziile nucleare subterane in scopuri pasnice.

 

28 mai 1977 – A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani şi replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialişti români.

Tropaeum Traiani - foto: commons.wikimedia.org

Tropaeum Traiani – foto: commons.wikimedia.org

Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași – Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române
Ansamblul este format din următoarele monumente:

– Cetatea Tropaeum Traiani (cod LMI CT-I-m-A-02567.01)

– Bazilică (cod LMI CT-I-m-A-02567.02)

– Necropolă (cod LMI CT-I-m-A-02567.03)

– Ansamblu de apeducte (cod LMI CT-I-m-B-02567.04)

– Monumentul triumfal Tropaeum Traiani (cod LMI CT-I-m-A-02567.05)

– Altarul roman de la Adamclisi (cod LMI CT-I-m-A-02567.06)

– Tumul roman (cod LMI CT-I-m-A-02567.07)

– Termele cetății Tropaeum Traiani (cod LMI CT-I-m-A-02567.08)

– Locuințe extramurane (cod LMI CT-I-m-A-02567.09)

 

28 mai 1982 – Războiul din Insulele Falkland – forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.

Darwin school-house on fire after being attacked by 2 Para D and Patrol companies using M79s and grenades[1] or struck by Argentine 35mm anti-aircraft guns personally directed by the young officer in charge - foto: en.wikipedia.org

Darwin school-house on fire after being attacked by 2 Para D and Patrol companies using M79s and grenades or struck by Argentine 35mm anti-aircraft guns personally directed by the young officer in charge – foto: en.wikipedia.org

Războiul (din Insulele) Falkland, cunoscut și sub numele de Conflictul (din Insulele) Falkland, sau Criza (din Insulele) Falkland, cu denumirea populară de Războiul Malvinelor (spaniolă Guerra de las Malvinas), sau Războiul din Atlanticul de Sud (Guerra del Atlántico Sur), a fost un conflict militar cu durata de zece săptămâni, între Argentina și Regatul Unit al Marii Britanii, motivul disputei fiind două teritorii britanice de peste mări (British Overseas Territories), respectiv Insulele Falkland și Insulele Georgia de Sud și Sandwich de Sud.

Conflictul militar a început vineri, 2 aprilie 1982, prin invadarea și ocuparea Insulelor Falkland, urmată în ziua următoare, de invadarea și ocuparea Insulelor Georgia de Sud și Sandwich de Sud, pentru a restabili suveranitatea argentiniană asupra acestora. Trei zile mai târziu, guvernul britanic a trimis o forță navală de intervenție pentru a alunga cu forța armelor trupele argentiniene care ocupaseră insulele. Conflictul militar s-a încheiat după 74 de zile, prin capitularea forțelor argentiniene în 14 iunie 1982, și restabilirea controlului britanic asupra insulelor. În urma conflictului, 649 militari argentinieni, 255 militari britanici, și trei localnice din insule și-au pierdut viața.

Conflictul a constituit punctul culminant al conflictului prelungit timp de aproape 150 de ani dintre Argentina și Marea Britanie pe tema suveranității asupra acestor insule din sudul Atlanticului. Argentina a susținut că încă din sec.19 aceste insule au fost teritoriu argentinian, în consecință, guvernul argentinian a dispus ocuparea insulelor ca o restabilire a suveranității asupra unui teritoriu ce aparținea de drept Argentinei.

Guvernul britanic a considerat acțiunea argentiniană ca o invazie a unui teritoriu care aparținea Marii Britanii încă din sec.19. Nici unul din statele beligerante nu a făcut în mod oficial vreo declarație de război, iar ostilitățile s-au limitat numai la teritoriul insulelor, apele teritoriale și spațiul aerian corespunzător. Conflictul militar a avut un puternic impact asupra ambelor țări, constituind subiectul unui număr de cărți, articole, filme și cântece.

Sentimentul național a crescut mult în Argentina, înfrângerea declanșând proteste în toată țara contra juntei militare de guvernământ, precipitând căderea acesteia. În Marea Britanie, Partidul Conservator, aflat la guvernare, susținut de victoria militară asupra argentinienilor, a câștigat din nou alegerile. Efectul cultural și politic a fost mai puternic în Argentina, unde a rămas un etern subiect de discuție și un motiv de frustrare pentru poporul argentinian.

"Războiul Malvinelor' (Hartă descriind recucerirea Insulelor Falkland de către britanici) - foto: ro.wikipedia.org

Războiul Malvinelor (Hartă descriind recucerirea Insulelor Falkland de către britanici) – foto: ro.wikipedia.org

Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost restabilite în 1989, ca urmare a unei reuniuni în Spania, la Madrid, în urma căreia ambele părți au ajuns la un acord. Nici această reuniune nu a condus la schimbări semnificative ale poziției fiecărei țări față de litigiul privind Insulele Falkland. Mai mult, în 1994, problema suveranității asupra acestor insule, a fost adăugată în constituția argentiniană.

 

28 mai 1985 – A decedat Şerban Ţiţeica, fizician român, vicepreşedinte al Academiei Române; (n. 1908).

Şerban Ţiţeica, fizician român, vicepreşedinte al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Şerban Ţiţeica – foto: ro.wikipedia.org

Șerban Țițeica (n. 14/27 martie 1908, București, România – d. 28 mai 1985, București, România) a fost un fizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române (1955) și vicepreședinte al acesteia (1963-1985). Este unanim considerat drept fondatorul școlii române de fizică teoretică. A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, a fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice și în fizica particulelor elementare.

 

28 mai 1987: –Celebrul zbor al unui avion pilotat de tanarul vest-german Mathias Rust de numai 19 ani, aviator-amator din Hamburg, care a ridiculizat tot sistemul militar de aparare al Uniunii Sovietice.

Mathias  Rust,  aviator-amator din Hamburg - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Mathias Rust, aviator-amator din Hamburg – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A decolat de pe un aeroport din Finlanda la bordul unui mic Cessna si s-a indreptat spre Moscova, fara nici o aprobare.

Mathias Rust - foto - en.wikipedia.org

Mathias Rust – foto – en.wikipedia.org

Dupa ce a parcurs mii de km de teritoriu sovietic, fara a fi detectat de radare , a aterizat in Piata Rosie din Moscova, lasandu-i cu gurile cascate pe militieni, kaghebisti in civil ori uniforma, moscoviti, precum si pe numerosii turisti prezenti .

Image of Mathias Rust's Cessna 172 in Red Square, Moscow, Russia - foto - en.wikipedia.org

Image of Mathias Rust’s Cessna 172 in Red Square, Moscow, Russia – foto – en.wikipedia.org

 

28 mai 1992 – A fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

 

28 mai 1993 – Eritrea și Monaco se alătură Națiunilor Unite.

Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 194 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cărții Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York. Harta prezintă membrii Națiunilor Unite (194 de state) - foto: ro.wikipedia.org

Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) Harta prezintă membrii Națiunilor Unite (194 de state) – foto: ro.wikipedia.org

Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 194 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cărții Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York. Harta prezintă membrii Națiunilor Unite (194 de state)

 

28 mai 1995 – Oraşul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populaţiei.

 

28 mai 1997 – România și Bulgaria au semnat Acordul privind notificarea reciproca a accidentelor nucleare.

 

28 mai 1998 – Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.

 

28 mai 1999 – Scandalul dioxinei. Descoperirea unor animale contaminate cu dioxină şi vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

 

28 mai 1999 – La Milano, în Italia,după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taina este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.

Cina cea de taină (în italiană Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano - foto: ro.wikipedia.org

Cina cea de taină – Leonardo da Vinci – foto: ro.wikipedia.org

Cina cea de taină (în italiană Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

 

28 mai 2008 – Prima reuniune a Adunării Constituante din Nepal declară oficial Nepalul republică, punand capat domniei de 240 de ani a dinastiei Shah.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Criză’ în NATO: Europa nu poate face față Rusiei în caz de război

'Criză' în NATO: Europa nu poate face față Rusiei în caz de război Țările membre NATO din Europa se confruntă cu un deficit de personal...

Euro 2024: România s-a calificat în optimile de finală

Euro 2024: România s-a calificat în optimile de finală În fața a peste 25.000 de suporteri români, prezenți la Frankfurt, echipa națională de fotbal...

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Este verdictul dat de Comisia Europeană. Concluzia Comisiei Europene vine...

Legea pentru obținerea cetățeniei române a fost modificată în Parlamentul de la București. Proiectul merge la promulgare

Legea pentru obținerea cetățeniei române a fost modificată în Parlamentul de la București. Proiectul merge la promulgare Camera Deputaților din România a adoptat, decizional, un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.