X

Evenimentele Zilei de 28 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 28 septembrie în Istorie

28 septembrie este a 271-a zi a calendarului gregorian și a 272-a zi în anii bisecți. 94 zile rămase până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 28 septembrie

(BOR) † Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul; Sfântul Prooroc Baruh; Sfântul Mucenic Pimen

Preacuviosul părintele nostru Hariton Mărturisitorul- foto: doxologia.ro

Preacuviosul părintele nostru Hariton Mărturisitorul (gr. greacă Χαρίτων: “harul”) n. pe la anii 270 în Iconum, Asia Mică – m. pe la 350 în Lavra Faran, Palestina), a fost un ascet și sihastru sfânt creștin, întemeietorul monahismului lavriot în deșertul Iudeii – partea de sud a Palestinei. Prăznuirea sa este în 28 septembrie în Biserica Ortodoxă (și cea romano-catolică).

 

(BRU) Sf. Hariton Mărturisitorul, cuvios († 350)

(BRC) Sf. Venceslau, martir; Sf. Laurențiu Ruiz și însoțitorii, martiri

 

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie

 

 

Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

La 28 septembrie, în fiecare an, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite marchează Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, urmărind creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, dar şi pentru marcarea morţii chimistului şi microbiolog francez Louis Pasteur, care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei. Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei, pentru marcarea acestei zile, a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de îmbolnăvire cu această boală la nivel mondial.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua limbii cehe

Ziua limbii cehe este sărbătorită în România la 28 septembrie. A fost instituită prin Legea nr. 130 din 8 octombrie 2014, care stipulează că, în fiecare an, la această dată, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba cehă ca limbă maternă. De asemenea, la organizarea acestor evenimente pot contribui şi autorităţile centrale şi locale. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), Merka Adrian Miroslav, care susţinea că “o naţiune există, în primul rând, datorită limbii”, astfel instituirea Zilei limbii cehe ar reprezenta un “eveniment semnificativ” pentru cehii din România.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 28 septembrie

 

Evenimentele Zilei de 28 septembrie în Istorie:

– 28 septembrie 1538 – Bătalia navală de la Prévéza;

– 28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj;

– 28 septembrie 1916 – Prima Bătălie de la Oituz

 

28 septembrie 551 î.Hr. – S-a născut filosoful chinez Confucius; (d. 479 î.Hr.).

 A portrait of Confucius by the Tang dynasty artist Wu Daozi (680–740) – foto: en.wikipedia.org

Confucius (sau Kong Fu Zi, n. 550 î.Hr.; d. 478 î.Hr.) a fost un filozof chinez, născut în regiunea Lu, filozof care a influențat decisiv gândirea asiatică. Opera sa a influențat în mod deosebit filozofia din Asia răsăriteană. Din învățătura sa s-au desprins diferite linii de găndire și școli, fie filozofice, fie religioase, dar și confucianismul, care a devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.), răspăndindu-se în antichitate și în evul mediu în Coreea, Peninsula Indochina, Japonia.

 

28 septembrie 480 î.Hr. – Bătălia de la Salamina – flota grecească condusă de Temistocle, infrange flota persana comandata de împaratul Xerxes I.

“Battle of Salamis” (September, 480 BC) Part of the Greco-Persian Wars – A romantic version painting of the battle by artist Wilhelm von Kaulbach (1868) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Salamina a fost o luptă navală care s-a dat între o alianță a unor polisuri (orașe-state) din Grecia Antică și Imperiul Persan al lui Xerxes I, în septembrie 480 î.Hr. Bătălia a avut loc în strâmtoarea dintre continent și insula Salamina, o insulă din Golful Saronic, în apropierea Atenei. Bătălia a marcat punctul culminant al celei de-a doua invazii persane a Greciei.

Bătălia de la Salamina (28 septembrie 480 î.Hr.) – parte a Războaielor medice; a doua invazie persană – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ascendentul Europei în detrimentul Asiei și moștenirea civilizației grecești sunt doar două dintre pietrele de temelie ale lumii moderne, considerate firești de europenii de azi. Și totuși, a fost o vreme când existența Greciei independente (și chiar a Europei) a trebuit apărată prin luptă împotriva puterii copleșitoare a Imperiului Persan din secolul al V-lea î.Hr.

Victoria de la Marathon din anul 490 î.Hr., urmată la zece ani de bătălia navală decisivă de la Salamina și lupta terestră de la Plateea, nu numai că a asigurat independența Greciei, dar a permis civilizației grecești să ajungă mai târziu, în același secol, la apogeul său plin de strălucire.

Mai mult decât atât, victoria navală de la Salamina i-a dat lui Alexandru cel Mare posibilitatea de a inversa procesul prin care regi persani succesivi invadaseră Grecia, permițându-i să cucerească Persia și să răspândească astfel civilizația greacă în întreaga lume cunoscută la acea vreme.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

28 septembrie 48 î.Hr. – Generalul roman Pompei (Cnaeus sau Pompei cel Mare, n. 26 septembrie 106 î.Hr.), este asasinat din ordinul regelui Ptolemeu al Egiptului.

Gnaeus Pompeius Magnus – foto: ro.wikipedia.org

Gnaeus Pompeius Magnus, sau Cnaeus Pompeius Magnus (29 septembrie 106 î.Hr.-28 septembrie 48 î.Hr.), a fost un general și om de stat roman. Dupa bătălia de la Pharsalos în Tesalia din 9 august 48 î.Hr., in care a fost infrant de Iulius Cesar, Pompei s-a refugiat în Egipt, unde a fost asasinat din ordinul regelui Ptolemeu al XIII-lea Theos Philopator.

 

28 septembrie 235 – Papa Ponțian (în latina Pontianus) a demisionat.

Sfântul Ponţian, papă – foto: en.wikipedia.org

Sfântul Ponţian, papă (în latină Pontianus) a deținut funcția papală în perioada anilor 230 – 235. În anul 235, după moartea împăratului Alexandru Sever, succesorul său, Maximin Tracul , a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor. Papa Ponțian a fost arestat și deportat în minele din Sardinia și, aceeași soartăa avut-o și antipapa Hippolyt.

Pope Pontianus, pope and saint. Date reigned 230 – 235. La 28 septembrie 235, Ponțian a abdicat, fiind astfel primul episcop roman care renunță la pontificat. Data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din sec. al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor. Scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care se reconciliase.

 

28 septembrie 351 – Constantiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d.3 noiembrie 361), al doilea fiu al imparatului Constantin cel Mare si al Faustei, il infrange pe uzurpatorul Flavus Magnus Magnentius in batalia de Mursa.
image Dupa batalia de la Mons Seleuci (353), devine imparat al intregului Imperiu Roman.

Constanțiu al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Constanțiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d. 3 noiembrie 361), împărat roman (337-361), a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare și al Faustei.

 

28 septembrie 326 – Uzurpatorul Procopius (n.326), se proclamă împarat.

Procopius– foto: ro.wikipedia.org

Procopius (n. 326 în Cilicia; d. 27 mai 366) a fost un uzurpator împotriva împăratului Valens. După Ammianus Marcellinus, el era văr de mamă cu Iulian Apostatul. Procopius a luat parte la campania împotriva perșilor din 363. La moartea lui Iulian, Procopius ar fi trebuit să fie desemnat împărat, dar trupele l-au ales pe generalul Iovian.

La moartea lui Iovian și la reîmărțirea imperiului, Procopius s-a declarat împărat pe 28 septembrie 365 și a preluat controlul provincilor Tracia și Bithinia. A fost prins în bătălia de la Thyatira și mai târziu executat din ordinul lui Valens pe 27 mai 366. A nu fi confundat cu istoricul din timpul lui Iustinian I, Procopius din Cezareea.

 

28 septembrie 935 – Sfantul Venceslas I al Boemiei (Václav in ceha), moare asasinat de fratele sau Boleslav cel Crud.

Statuia Sfântului Venceslau din Catedrala Sf. Vitus din Praga. Capul statuii a fost realizat după măsurarea craniului lui Venceslau – foto: ro.wikipedia.org

Venceslau I (c. 907 &ndash 28 septembrie 935), Wenceslas I sau Venceslau cel Bun, a fost ducele (kníže) Boemiei din anul 921 și până la asasinarea sa în anul 935, în urma unui complot pus la cale de fratele său, Boleslau cel Crud. Martiriul său și popularizarea sa de către mai mulți biografi i-au creat rapid o reputație de bunătate și eroism, ce a determinat ridicarea sa la rangul de sfânt și declararea post-mortem ca rege, iar astăzi este considerat patronul spiritual al Cehiei. El este subiectul cântecului „Good King Wenceslas”, colindă cântată de Ziua Sfântului Ștefan.

 

28 septembrie 1066 – Cucerirea normandă a Angliei – Armata lui William Bastardul, care va deveni William Cuceritorul, invadează Anglia, debarcand cu o flotă de 600 de vase pe insula Britania, în zona orașului Pevensey.

Cucerirea normandă a Angliei (1066) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cucerirea normandă a Angliei a început în 1066 prin invazia regatului Angliei de către Wilhelm Cuceritorul (Duce de Normandia) și victoria acestuia în Bătălia de la Hastings, care a avut ca urmare luarea în stăpânire a Angliei de către Normanzi. Cucerirea normandă a fost un punct de cotitură în istoria Angliei din mai multe motive.

Acest eveniment a dus la conectarea și mai strânsă a Angliei cu Europa continentală, prin apariția unei aristocrații normande, ducând astfel la scăderea influenței scandinave. De asemenea, a dus la crearea uneia dintre cele mai puternice monarhii din Europa și la împământenirea unui sistem de guvernământ sofisticat. Cucerirea a schimbat limba și cultura engleză și a creat premisele unui conflict cu Franța care va continua, cu intermitențe, până în secolul al XX-lea. Va marca identitatea națională engleză drept ultima cucerire străină reușită a Angliei.

 

28 septembrie 1197 – A murit Henric al VI-lea (noiembrie 1165), rege al Germaniei in 1190, imparat al Imperiului Romano-German din 1191 si rege al Siciliei prin căsătorie din 1194 până la moartea sa. Devenise cel mai puternic monarh de la Marea Mediterana, primind tribut din partea Imperiului Bizantin. A murit pe neașteptate la Messina, in Sicilia, bolnav de malarie,in timp ce pregătea o cruciadă.

 

28 septembrie 1448 – Christian I este încoronat rege al Danemarcei.

Christian I al Danemarcei – foto: ro.wikipedia.org

Christian I (februarie 1426 – 21 mai 1481) a fost monarh danez, rege al Danemarcei (1448–1481), Norvegiei (1450–1481) și al Suediei (1457–1464), în cadrul Uniunii Kalmar. În Suedia, domnia sa scurtă a fost precedată de regenții Jöns Bengtsson Oxenstierna și Erik Axelsson Tott și succedată de regentul Kettil Karlsson Vasa. În 1459 a moștenit de la mama sa ducatul de Schleswig și comitatul de Holstein.

 

28 septembrie 1538 – Bătalia navală de la Prévéza – În nord-vestul Greciei, flota otomană comandată de Khaire ad Din învinge flota hispano-venețiană a Ligii Sfinte, comandata de amiralul genovez Andrea Doria.

The “Battle of Preveza” (28 September 1538) by Ohannes Umed Behzad, painted in 1866 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Alianta crestina a pierdut 49 de nave distruse sau capturate de otomani, victoria turcilor asigurandu-le supremația navală în Mediterană până la înfrângerea lor din 1571, în marea Bătălie de la Lepanto. Unii istorici sustin ca Bătălia de la Prévéza a fost cea mai mare victorie navala din istoria Turciei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

28 septembrie 1542 – Navigatorul portughez Juan Rodriguez Cabrillo atinge tarmul Californiei, in dreptul localitatii San Diego, in Statele Unite de astazi.

 

28 septembrie 1737 – Ioan Inochentie Micu – Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele “naţiunii române” din Transilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul “naţiune” cu acela de “români” sau de “plebea românească”. Dieta ungară nu a permis citirea documentului.

 

28 septembrie 1803 – S-a născut scriitorul francez Prosper Merimee. Prosper Mérimée este considerat creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: “Colomba”, „Carmen” ( scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume); (m. 23 septembrie 1870).

 

28 septembrie 1823 – Leon XII este ales Papă.

Papa Leon al XII-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Leon al XII-lea născut Annibale della Genga, numele complet fiind: Annibale Francesco Clemente Melchiore Girolamo Nicola della Genga (n. 22 august, 1760, la Genga, aproape de Ancona – †10 februarie, 1829, la Roma) a fost al 252-lea Papă, din anul 1823 până în anul 1829.

 

28 septembrie 1841 – S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles; (m. 24 noiembrie 1929).

Georges Clemenceau – foto: en.wikipedia.org

Georges Clemenceau (n. 28 septembrie 1841 – d. 24 noiembrie 1929), politician francez, prim-ministru al Franței între anii 1906 – 1909 și 1917 – 1920, membru al Academiei Franceze din 1918.

 

28 septembrie 1844 – Oscar I al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Suediei.

Oscar I al Suediei – foto: ro.wikipedia.org

Oscar I, născut Joseph François Oscar Bernadotte (n. 4 iulie 1799, Paris – d. 8 iulie 1859, Stockholm), a fost rege al Suediei și al Norvegiei din 1844 până la moartea sa. După ce în august 1810, tatăl său Jean-Baptiste Bernadotte a fost numit Prinț moștenitor al Suediei, Oscar și mama sa s-au mutat de la Paris la Stockholm în iunie 1811. Tatăl lui Oscar a fost primul monarh din Casa Bernadotte. Mama lui Oscar a fost Désirée Clary, prima logodnică a lui Napoleon. Sora ei, Julie Clary, a fost căsătorită cu fratele lui Napoleon, Joseph Bonaparte. Désirée l-a ales pe Napoleon să-i fie naș lui Oscar.

 

28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena “Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.

Stampă din 1848 reprezentând Adunarea de la Blaj, sub drapeluri ale Casei de Habsburg (negru-galben) și tricoloruri româneșt (Muzeul Unirii Alba Iulia) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La adunare au participat peste 20.000 de tarani romani condusi de Avram Iancu, Axente Sever si Iovin Bran. Recunoscuta ca ”Adunarea Martiala”, intrunirea a hotarat infiintarea de urgenta a unei armate revolutionare romanesti. Simion Barnutiu, August Treboniu Laurian si Alexandru Papiu Ilarian au fost pasoptistii care au dat tonul adunarii. Participantii au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria si au refuzat sa recunoasca guvernul de la Pesta.

De asemenea, au decis sa infiinteze Comitetul National Roman ca organ de conducere a natiunii si au cerut reorganizarea constitutionala a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni. La initiativa lui Avram Iancu, romanii s-au constituit in 15 legiuni comandate de un prefect, care au inceput lupta impotriva maghiarilor chiar din octombrie.

 

28 septembrie 1852 – S-a născut Henri Moissan, chimist francez, laureat Nobel (d. 1907)

Ferdinand Frederick Henri Moissan – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand Frederick Henri Moissan (n. 28 septembrie 1852, Paris; d. 20 februarie 1907, Paris) a fost un chimist francez. A descoperit fluorul la data de 26 iunie 1886. Pentru această descoperire a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1906.

 

28 septembrie 1858 – A fost fotografiată de către englezul William Usherwood, prima cometa.

 

8 septembrie 1861 – S-a născut Aristide Caradja, entomolog și jurist român (d. 1955)

Aristide Caradja – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principele Aristide Caradja (n. 28 septembrie 1861, Dresda — d. 29 mai 1955, București) a fost un entomolog și jurist român, membru de onoare al Academiei Române. A fost membru de onoare al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1864 – Se înfiinţează, la Londra, sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels, „Asociaţia Internaţională a Muncitorilor” (cunoscută sub numele de Internaţionala I).

 

28 septembrie 1865 – S-a născut Amélie de Orléans, soția regelui Carlos I al Portugaliei (d. 1951)

Amélie d’Orléans – foto: ro.wikipedia.org

Amélie d’Orléans (28 septembrie 1865 – 25 octombrie 1951) a fost cel mai mare copil al Prințul Filip, Conte de Paris și a soției lui Prințesa Marie Isabelle d’Orléans și Prințesă de Orléans prin naștere. A fost soția regelui Carlos I al Portugaliei și era cunoscută de poporul ei sub numele de Maria Amélia.

 

28 septembrie 1867 –Toronto devine capitala Ontario.

 

28 septembrie 1868 – S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; a fost adoptat “Statutul organic”, care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.

 

28 septembrie 1871 – S-a născut Pietro Badoglio, maresal si om politic italian, sef al marelui stat major al armatei italiene (1937-1940) si prim-ministru al Italiei (1943-44). A participat la cele doua razboaie mondiale si la razboaiele de cotropire duse de Italia, în deceniul 4, în Africa. Pietro Badoglio, Primul Marchiz de Sabotino (d. 1 noiembrie 1956), a fost membru al Partidului Național Fascist și a comandat armatele italiene în timpul dictaturii lui Benito Mussolini.

A fost înnobilat cu titlul de duce de Addis Abeba . Dupa ce Mussolini a fost înlăturat de la guvernare și arestat, Badoglio a fost numit prim ministru de regele Victor Emmanuel al III-lea. A semnat armistițiul cu Aliații si l a 13 octombrie, la Brindisi, a anunțat declarația de război a Italiei față de Germania Nazistă.

 

28 septembrie 1876 – A decedat Costache Negri, publicist si diplomat roman, participant la Revoluţia de la 1848; (n.martie 1812).

Costache Negri – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Costache Negri (n. 14 mai 1812, Iași, Principatul Moldovei – d. 28 septembrie 1876, Târgu Ocna, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești) scriitor, om politic și patriot român.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1882 – S-a născut istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, considerat părintele arheologiei româneşti; membru al Academiei Române; (m. 26 iunie 1927).

Vasile Pârvan – foto: ro.wikipedia.org

 

Vasile Pârvan (n. 28 septembrie 1882, Perchiu, județul Tecuci, în prezent în județul Bacău – d. 26 iunie 1927, București) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular (din 1913) al Academiei Române. A elaborat un vast plan naţional de cercetări arheologice, întreprinzând săpături sistematice în aşezări din Dobrogea şi Muntenia; a descoperit, în 1913, cetatea Hristia; (d.26.06.1927).

 

28 septembrie 1884 – Se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna.

 

28 septembrie 1891 – A încetat din viaţă poetul si prozatorul american, Herman Melville: “Moby Dick” (n. 1 august 1819); (“Moby Dick sau balena albă”, “Timoleon”).

 

28 septembrie 1895 – A încetat din viaţă chimistul şi biologul Louis Pasteur; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor (antraxul, pesta aviară) ; (n. 27 decembrie 1822).

Louis Pasteur – foto: ro.wikipedia.org

Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette), a fost un om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei.

 

28 septembrie 1899 – A încetat din viaţă pictorul simbolist italian Giovanni Segantini, reprezentant al curentului Art Nouveau; (n.15 ianuarie 1858).

 

28 septembrie 28 septembrie 1914 – (10 octombrie 1914, stil nou) A urcat pe tronul Romaniei regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 octombrie după calendarul vechi), născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen (n.1865 – d. 1927). Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul şi succesorul regelui Carol I, a jurat credinţă României, promiţând că va fi “un bun român”.

A fost unul din fauritorii Romaniei Mari. S-a căsătorit în decembrie 1892 cu Maria (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, avînd şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea. Majestatea Sa Ferdinand al României, a fost protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române. Domnia Majestăţii Sale s-a încheiat la 20 iulie 1927.

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României – foto: ro.wikipedia.org

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern

 

28 septembrie 1916 – Prima Bătălie de la Oituz (28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916) s-a soldat cu victoria armatei române.

Prima bătălie de la Oituz (28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916) – Parte din Participării României la Primul Război Mondial – Reproducere după desenul “Respingerea unui atac austro-ungar” – de I. Bughardt (din 1916) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima bătălie de la Oituz, desfășurată între 28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916, între forțele române („Grupul Oituz” – format din Divizia 15 Infanterie și Divizia 2 Cavalerie, comandat de generalul Eremia Grigorescu) și forțele germano – austro-ungare („Grupul von Schmettow” – format din Divizia 71 Infanterie austro-ungară, Divizia 1 Cavalerie austro-ungară și Divizia 3 Cavalerie germană, comandat de generalul Eberhard von Schmettow). Bătălia a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați și pătrundere în valea Siretului, cu scopul de a tăia în două dispozitivul strategic al forțelor române.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1916 – S-a născut actorul american Peter Finch, deţinător, în 1977, al Premiului Oscar pentru rolul din filmul “Network”; (m. 14 ianuarie 1977).

 

28 septembrie 1918 – Ferdinand I, regele României (1914-1927), a dat o proclamatie catre ostasi în care îi îndemna să ia din nou armele pentru a înfaptui „visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ati luptat cu atâta vitejie”.

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1920 – Se semneaza, la Paris, Tratatul dintre Marea Britanie, Franta, Italia, Japonia si România, prin care se recunoaste suveranitatea României asupra provinciei cuprinse între Prut si Nistru, Basarabia, respectiv unirea Basarabiei cu România.

 

28 septembrie 1924 – Este efectuat primul înconjur al lumii cu avionul. Primul ocol al Pamantului cu avionul a durat 175 de zile, acoperind 44 360 km (27 553 mile), cu opriri in 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute. In 1924, patru avioane de croaziera ale lui Douglas World si opt americani menbrii ai echipajului au plecat de la Seattle, Washington, pentru a incerca primul zbor in jurul lumii.

Douglas World Cruiser Chicago (23-1230) equipped with floats – foto: en.wikipedia.org

175 de zile mai tarziu trei dintre avioane, echipajele lor deveneau primii ce au facut ocolul Pamantului. Fiecare din avioane a fost numit dupa un oras american:

– Seattle, cu echipajul Mr.Frederick Martin (pilot si comandant de zbor) si Sg. Alva Harvey (mecanic de zbor);

– Chicago, cu Lt. Lowell H. Smith (pilot) si Lt.cl.I Leslie Arnold;

– Boston, cu Lt.Gr.I Leigh P. Wade (pilot) si Sg. Henry H. Ogden la bord

– New Orleans, cu Lt. Erik Nelson (pilot) si Lt. Jack Harding in carlinga.

Chicago, 1924 – foto: en,wikipedia.org

In 30 aprilie, Seattle s-a zdrobit intr-o ceata deasa de un masiv muntos de langa Port Moller in peninsula Alaska. Maiorul Martin si Sergentul Harvey au razbatut din salbaticie. Restul echipajelor au continuat, zburand spre Japonia, Asia de Sud Est, India, Estul Mijlociu, Europa, Anglia si Irlanda.

 

28 septembrie 1924 – S-a născut popularul actor italian Marcello Mastroianni: (“La dolce vita”, “Nopţi albe”, Divort în stil italian”, “Casatorie în stil italian”, “Floarea soarelui”); (d.19.12.1996).

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni – foto: pinterest.com

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (n. 28 septembrie 1924, Fontana Liri/Frosinone – d. 19 decembrie 1996, Paris), a fost un actor italian, protagonist multilateral de mare talent în cinematografia din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

 

28 septembrie 1928 – Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină.

Sir Alexander Fleming – foto: en.wikipedia.org

Sir Alexander Fleming (n. 6 august 1881 – d.11 martie 1955) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey. În anul 1929 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford.

În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi – Ernest Boris Chain și Norman George Heatley – și un medic australian – Howard Walter Florey – au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una din marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul ca element bacteriolitic prezent în țesuturi și secreții.

 

28 septembrie 1931 – S-a născut scriitorul și criticul literar român Valeriu Râpeanu. Valeriu Rapeanu este un exeget de seama al operei marelui istoric Nicolae Iorga. A scris si monografia “Al. Vlahuţă” si a îngrijit antologia “Dramaturgia contemporană românească”.

 

28 septembrie 1934 – S-a născut la Paris, actrita franceza Brigitte Bardot (BB), un sex simbol al anilor ’60.

Publicity photo of Brigitte Bardot in A Very Private Affair (1962) – foto: en.wikipedia.org

Brigitte Anne-Marie Bardot (n. 28 septembrie 1934, Paris) este o actriță de cinematograf, fost sex-simbol al anilor ’60. A reușit să-și transforme inițialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumusețea, plăcerea de a trăi și libertatea. A urmat cursuri de balet si modeling, iar aparitia pe coperta revistei Elle a propulsat-o in industria cinematografica.

Primul ei rol a fost in filmul lui Jean Boyer “Le Trou Normand”, care a avut premiera in 1952. A urmat apoi “Et Dieu créa la femme” (1956, “si Dumnezeu a creat femeia”), productie care a asezat-o pe actrita in randul vedetelor de talie mondiala, dar care mai ales i-a scos in evidenta sex-appeal-ul. S-a casatorit cu regizorul Roger Vadim, care a ajutat-o enorm in cariera.

Dupa divortul din 1957, a mai fost casatorita cu actorul Jacques Charrier, playboy-ul german Gunther Sachs si politicianul Bernard d’Ormale. A mai avut, de asemenea, relatii cu solistul Serge Gainsbourg, precum si cu Jimi Hendrix. La acea vreme a fost printre putinele actrite europene careia presa americana i-a acordat extrem de multa atentie.

Alaturi de Marilyn Monroe, BB a fost simbolul sexualitatii in anii ’50-’60. S-a retras din activitate in 1973, dedicandu-se campaniilor de aparare a drepturilor animalelor. In anii ’90, luarile sale de pozitie impotriva homosexualilor, imigrantilor, precum si a celor fara locuri de munca i-au stirbit reputatia, fiind chiar acuzata de incitare la ura impotriva acestor categorii sociale.

 

28 septembrie 1939 – Reich-ului german și Uniunea Sovietică semnează un Tratat de prietenie, privind acordul de frontieră germano-sovietic de neagresiune.

Ofițeri naziști și sovietici strângând mâna după invazie (17 septembrie 1939) – foto: ro.wikipedia.org

Molotov–Ribbentrop pact – political map of central europe in 1939–1940 (a map in English) (Romanian Version) – foto: ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1939 – Al Doilea Razboi Mondial, capitala poloneză Varsovia capitulează.

 

28 septembrie 1953 – A decedat Edwin Powell Hubble, om de stiintă american, fondatorul astronomiei extragalactice; (n.20.11.1889).

 

28 septembrie 1961 – În urma loviturii militare de la Damasc, Siria părăsește Republica Arabă Unită – uniunea dintre Egipt și Siria.

 

28 septembrie 1966 – A murit poetul francez André Breton; (n. 1896).

 

28 septembrie 1968 – S-a născut Naomi Watts, actriță britanico-australiană. Naomi Watts (născută la 28 septembrie 1968) este o actriță britanică nominalizată la premiile Oscar.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.org; www.imdb.com

 

28 septembrie 1970 – A încetat din viaţă scriitorul american John Roderigo (Dos Pasos), reprezentant al “generaţiei pierdute”; a introdus noi procedee literare, similare montajului de film (“Manhattan Transfer”, trilogia “SUA”); (n. 14 ianuarie 1896).

 

28 septembrie 1970 – A decedat Gamal Abdel Nasser, preşedintele statului egiptean în perioada 1956-1970, liderul de necontestat al mişcării panarabe. Datorită calităţilor diplomatice dovedite în perioada crizei Canalului Suez (în 1956), s-a situat între luptătorii din linia întîi ai naţionalismului arab. Nasser nu a putut însă evita înfrîngerea suferită de egipteni în aşa-numitul Război de 6 zile, din anul 1967, purtat împotriva statului Israel ; (n.15.01.1918). Nasser a murit de infarct la Cairo, la o conferință cu liderii arabi despre masacrul din Iordania, unde au foști uciși mii de palestinieni, operațiune numită „Septembrie Negru din Iordania“.

 

28 septembrie 1978 – A încetat din viaţă Papa Ioan Paul I; (n. 17 octombrie 1912).

Ioan Paul I – foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul I (Albino Luciani, 17 octombrie 1912 – 28 septembrie 1978), a fost papă al Bisericii Romano-Catolice și suveran al Orașului Vatican între 26 august 1978 și 28 septembrie 1978. Pontificatul său, a durat numai 33 zile, a reprezentat unul dintre cele mai scurte pontificate din istoria papalității. A murit din cauza unui infarct miocardic.

 

28 septembrie 1989 – Dictatorul filipinez Ferdinand Marcos a murit in exil, dupa trei ani de la alungarea sa din tara, in urma unei revolte populare.

 

28 septembrie 1991 – Sunt aduse de la Marasesti si înhumate în Parcul Libertatii din capitala, osemintele Eroului Necunoscut.

 

Mormântul Eroului Necunoscut – amplasat în faţa Mausoleului din Parcul Carol I – Bucureşti – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

28 septembrie 1991 – A încetat din viaţă Miles Davis, cântăreţ de jazz, compozitor şi conducător de orchestră; (n. 26 mai 1926).

 

28 septembrie 1994 – Feribotul Estonia s-a scufundat în Marea Baltică, înregistrandu-se 912 victime.

 

28 septembrie 1996 – Fostul presedinte prosovietic al Afganistanului, Mohammad Najibullah este torturat si asasinat de talibani

 

28 septembrie 2000 – A decedat Pierre Elliott Trudeau, om politic canadian , fost prim-ministru al Canadei; (n.18.10.1919).

 

28 septembrie 2000 – În Danemarca, un procent de 53,2% din populatia votanta a refuzat aderarea la zona euro.

 

28 septembrie 2003 – A încetat din viaţă regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate; (n. 7 septembrie 1909).

 

28 septembrie 2004 – A murit Geo Dumitrescu, poet, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române (« Nevoia de cercuri »,”Aventuri lirice »,”Libertatea de a trage cu puşca »); (n.18.05.1920).

 

28 septembrie 2006 – A încetat din viaţă scriitorul, criticul literar, publicistul şi poetul român Virgil Ierunca (Virgil Untaru): “Semnul mirării”, “Poeme de exil”, “Româneşte”; (n. 16 august 1920).

 

28 septembrie 2007 – A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul român Savel Stiopul; (n. 15 iunie 1926).

 

28 septembrie 2008 – Compania americană SpaceX a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1.

 

 

Tags: istorieseptembrie
Cultură și Media