Evenimentele Zilei de 29 iunie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 29 iunie în Istorie

29 iunie este a 180-a zi a calendarului gregorian și a 181-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 29 iunie

(BOR) (†) Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru (†67) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Petru (†67) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Petru este căpetenia („verhovnicul”) celor doisprezece apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Sfântul, măritul și mult lăudatul Apostol Pavel, deși nu a fost unul din cei Doisprezece Apostoli, este numit „Apostolul Neamurilor” (Romani 11:13, Galateni 2:8, 1 Timotei 2:7), el fiind convertit pe drumul Damascului de Însuși Iisus Hristos.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) SfințiiPetru și Pavel, apostoli († 64, respectiv † 67)

Simon Petru, cunoscut ca Sfântul Petru, în folclor Sânpetru, (n. ?- d. cca. 67) a fost un pescar din Betsaida (localitate pe malul nordic al lacului Genesareth, astăzi El Aradsch, Siria), unul din primii discipoli al lui Isus din Nazaret. Simon Petru este considerat în mod tradițional ca unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului Andrei.

 

(BRC) (†) Sfinții Petru și Pavel, apostoli

Sfântul Apostol Pavel (†64/67) - foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul Apostol Pavel (†64/67) – foto preluat de pe basilica.ro

Apostolul Pavel (n. cca. 5 AD, Tars, Cilicia — d. cca. 67, Roma) este, probabil, cel mai influent misionar creștin timpuriu. Este cunoscut de asemenea ca “Pavel apostolul“, “Sfântul Pavel” și “Saul din Tars“. Scrierile atribuite lui de către biserică (epistolele pauline) formează o parte considerabilă a Noului Testament. Influența asupra gândirii creștine din epistolele atribuite lui a fost semnificativă, în parte datorită faptului că a fost considerat un apostol proeminent al creștinismului în răspândirea Evangheliei prin comunitățile creștine timpurii din Imperiul Roman.

 

(calendar anglican, evanghelic) Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

 

Ziua internaţională a tropicelor (ONU)

În anul 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/70/267 prin care se hotăra că ziua de 29 iunie a fiecărui an este desemnată ca Ziua internaţională a tropicelor, potrivit site-ului www.un.org.

Alegerea acestei zile e legată de faptul că la 29 iunie 2014, laureata premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, a lansat Raportul Tropicelor – rezultatul unei colaborări între 12 instituţii de cercetare, ce oferă o perspectivă unică asupra acestei regiuni din ce în ce mai importante.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a Dunării

Aniversată în fiecare an la 29 iunie, Ziua internaţională a Dunării este sărbătorită, în 2020, pentru prima dată în condiţii speciale, potrivit www.danubeday.org.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având în schimb o dorinţă comună şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.

Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România

În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România. Este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului, potrivit site-ului http://anp.gov.ro/.

În baza protocolului încheiat în anul 1993 între Ministerul Justiţiei şi Patriarhia Română, s-a decis acordarea asistenţei religioase în penitenciarele din România, elaborându-se statutul preotului de penitenciar, iar unităţile fiind încadrate cu preoţi.

Ziua de 29 iunie, la care se sărbătoresc Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a devenit şi Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Seychelles – Ziua Independenței

Amplasarea Seychelles

Seychelles sau Seișele, oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni și țări vecine sunt: Zanzibar la vest, Maurițius și Réunion la sud, Comore și Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populație dintre toate statele Africii.

 

Astazi in istorie pentru 29 iunie

 

Evenimentele Zilei de 29 iunie în Istorie:

– 29 iunie 1444 – Bătălia de la Torvioll;

29 iunie 1866 – Constituția României din 1866;

29 iunie 1940 – Incidentul armat de la Herța;

29 iunie 1940 – Incidentul armat de la Probotești;

29 iunie 1941 – Pogromul de la Iași (27 – 29 iunie);

29 iunie 1941 – Al Doilea Război Mondial – S-a sfârşit acţiunea trupelor sovietice de măcelărire a prizonierilor polonezi în celulele lor sau prin marşuri ale morţi.

 

29 iunie 120 – O diplomă militară descoperită la Porolissum (azi, satul Moigrad din judeţul Sălaj), menţionează pentru prima dată un guvernator al Daciei Superior, Cn. Minucius Faustinus Sex. Iulius Severus.

Gate Porolissum.jpg
Poarta Praetoria a vechiului oraş roman Porolissum (la 8 km de Zalău).

Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj. Complexul arheologic are numeroase situri.

 

29 iunie 1136 – S-a nascut Petronilla I a Aragonului, regină a Aragonului (d. 1173)

Petronila.gif

Petronilla (29 iunie 1136 – 15 octombrie 1173) a fost regina Aragonului de la abdicarea tatălui ei în 1137 până la abdicarea sa în 1164. A fost fiica și succesoarea lui Ramiro al II-lea al Aragonului și a soției sale, Agnes de Aquitania. Ea a fost ultimul conducător al Dinastiei Jimenez din Aragon, iar prin căsătorie a adus tronul Casei de Barcelona.

 

29 iunie 1400 – A început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (până la 1 ianuarie 1432).

AlexandruCelBun-Neamt.JPG
Alexandru cel Bun, frescă de la Mănăstirea Neamț

Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Muşatinul, vine la domnia Ţării Moldovei susţinut militar de Mircea cel Bătrîn (domn al Munteniei), care îşi dorea un aliat în scaunul de la Suceava. Predecesorul său, la domnia Moldovei, Iuga, este luat ostatic în Muntenia de Mircea cel Bătrîn, unde probabil şi va muri ulterior fără a reveni în Moldova. A fost un domn paşnic, de unde şi numele de “cel Bun“, un bun gospodar, continuînd politica de extindere dusă şi de Roman I Voievod.

Ţara Moldovei s-a întins încetul cu încetul de la nucleul unde se formase, regiunea din nord-vest cu capitala la Suceava, cu marele oraş Baia din ce în ce mai mult. Moldova lui Alexandru cel Bun se întindea pînă la Marea Neagră, icluzînd şi Cetatea Albă la Nistru, mare cetăţuie, veche de pe vremea bizantinilor, deţinută apoi de negustorii genovezi.

În momentul cînd Moldova devine stăpînă pe această regiune, Cetatea Albă este încă în mîna genovezilor care acceptă însă suzeranitatea voievodului moldovean. Mai tîrziu, în vremea lui Ştefan cel Mare, deasupra unei întrări pe cetate, se va afla stema Moldovei, capul de zimbru sau, mai corect, de bour, stemă ce se mai vede şi astăzi.

Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă şi ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerţul, confirmînd negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat pentru prima oară şi oraşul Iaşi. Alexandru cel Bun cu soţia şi clerul întîmpină moaştele sfinte ale Sfîntului mucenic Ioan cel Nou venite la Suceava.

Alexandru cel Bun și alaiul domnesc la întâmpinarea moaștelor Sf. Ioan cel Nou (1402) - frescă de la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou Suceava" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Bun și alaiul domnesc la întâmpinarea moaștelor Sf. Ioan cel Nou (1402) – frescă de la Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou Suceava” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pînă la Alexandru cel Bun Voievod, numirea lui Iosif ca Mitropolit în Moldova nu era primită de Patriarhul de la Constantinopol, care vroia să impună un mitropolit grec, fapt ce a creat o mare schismă între biserica moldovenească şi Patriarhia ecumenică (Patriarhia Constantinopolului). Meritul lui Alexandru cel Bun a fost obţinerea acordul Patriarhului de recunoaştere a lui Iosif ca mitropolit canonic asupra întregii Moldove în anul 1401.

Delegatul în această privinţă a domnitorului a fost Grigore Ţamblac, originar din Tîrnova în Bulgaria, care a revenit de la Constantinopol cu un hrisov care recunoştea pe Iosif Mitropolit al Moldovei. În 1402 (după alţi istorici în 1415) Alexandru cel Bun a adus de la Cetatea Albă la Suceava moaştele Sfîntului mucenic Ioan cel Nou. În afară de consolidarea Mitropoliei Moldovei, Alexandru cel Bun a întemeiat două mănăstiri: Moldoviţa şi Bistriţa, în cea din urmă fiind ulterior înmormîntat.

Fresco of Alexander the Good and his consort Lady Ana, Suceviţa Monastery, Romania (16th century).jpg
Alexandru cel Bun şi soţia sa, doamna Ana, frescă la Mănăstirea Suceviţa

In calitate de vasal al lui Vladislav Jagello, i-a acordat acestuia sprijin militar în două bătălii purtate împotriva Cavalerilor Teutoni: la Grünwald, în 1410, și la Marienburg, în 1422, ambele fiind câștigate de către polonezi. De asemenea, în timpul său, în 1420, au loc primele confruntări dintre Moldova și Imperiul Otoman. Turcii au asediat Chilia și Cetatea Albă, dar Alexandru a reușit să le apere.Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432 în urma unei boli contractate în timpul luptelor dintre Polonia si Ungaria. În urma lui au ramas mai multi fii, care s-au luptat ani de zile intre ei pentru a ocupa tronul tarii.

 

29 iunie 1444 – Bătălia de la Torvioll (parte a Războaielor Otomane din Europa) – Printul albanez Gjergj Kastrioti Skanderbeg infrange o armata invadatoare otomana la Torvioll. În bătălie au fost ucisi potrivit unor izvoare istorice 22.000 de turci si alti 2000 au fost capturati. Albanezii au avut 4.000 de morţi şi răniţi. Dupa batalia de la Torvioll a urmat un razboi care a durat un sfert de secol între Albania lui Skanderbeg şi Imperiul Otoman.

Bătălia de la Torvioll (29 iunie 1444) - Parte din Războaielor Otomane din Europa (O gravură în lemn a confruntării dintre forţele lui Skanderbeg şi turcii otomani) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Torvioll (29 iunie 1444)
Parte din Războaielor Otomane din Europa (O gravură în lemn a confruntării dintre forţele lui Skanderbeg şi turcii otomani) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Torvioll, cunoscută și sub denumirea de Bătălia de la Dibra de Jos, a avut loc la 29 iunie 1444 pe Câmpia Torvioll, aflată pe teritoriul actual al Albaniei. Skanderbeg a fost un căpitan otoman de origine albaneză care a decis să se întoarcă în țara sa natală și să preia conducerea unei noi revolte albaneze.

El împreună cu alți 300 de albanezi care au luptat în Bătălia de la Niš au dezertat din armata otomană și s-au îndreptat spre Kruja, care a căzut rapid în mâinile lor datorită unei subversiuni. A format apoi Liga de la Lezha, o confederație de nobili albanezi uniți pentru a lupta împotriva Imperiului Otoman. Sultanul Murad al II-lea, înțelegând că aceștia reprezentau un pericol real, l-a trimis pe cel mai experimentat căpitan al său, Ali Pașa, să înăbușe revolta în fruntea unei forțe armate de 25.000 de ostași.

Skanderbeg se aștepta la o reacție din partea sultanului și a venit în întâmpinarea armatei lui Ali Pașa în fruntea la 15.000 de ostași. Cei doi s-au întâlnit pe câmpia Torvioll, unde și-au ridicat taberele nu departe unul de celălalt. În următoarea zi, la 29 iunie, Ali Pașa a ieșit din tabără și a observat că Skanderbeg și-a poziționat forțele la poalele unui deal.

Anticipând o victorie ușoară, Ali a ordonat forțelor sale să coboare dealul, să atace și să înfrângă armata lui Skanderbeg. În realitate, aceasta a fost o capcană întinsă de albanezi. Odată ce armatele s-au încleștat în luptă și au ajuns în poziția necesară, Skanderbeg a ordonat forțelor sale ascunse în pădurile din spatele armatei turcești să lovească spatele acesteia.

Rezultatul a fost devastator pentru otomani, armata cărora a fost zdrobită complet, iar comandantul lor la un pas de a-și pierde viața. Victoria a ridicat moralul monarhilor creștini din Europa și a fost recunoscută drept o mare victorie împotriva Imperiului Otoman musulman. De partea cealaltă, Murad a apreciat influența negativa pe care revolta lui Skanderbeg urma să o aibă asupra stăpânirilor sale și a continuat să ia măsuri împotriva lui, ceea ce a pus bazele la 25 ani de război.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 iunie 1482 – S-a născut Maria de Aragon, regină a Portugaliei (d. 1517)

Maria de aragon.jpg

Maria de Aragon (sau Maria a Spaniei) (n. 29 iunie 1482 – d. 7 martie 1517) a fost o prințesă spaniolă, a doua soție a regelui portughez Manuel I din anul 1500 până la moartea ei.

 

29 iunie 1520 – A murit Moctezuma al II-lea, ultimul imparat aztec ( n.1466). A condus Imperiul Aztec din anul 1502 pana la moartea sa. La 8 noiembrie 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortés si mica sa armata, au intrat in capitala Imperiului Aztec, Tenochtitlan si au fost gazduiti de imparatul Montezuma in palatul său timp de mai multe luni. Moctezuma a continuat să guverneze imperiul său şi a efectuat chiar cuceriri de noi teritorii ,in timpul cand spaniolii se aflau in capitala Tenochtitlan.

La un moment dat imparatul aztec a devenit prizonier al spaniolilor în propria sa casă. In ce imprejurari s-a petrecut acest lucru nu reiese cu claritate din sursele existente. Se pare ca nobilii azteci au devenit tot mai nemulţumiţi de armata spaniolă care isi prelungea sederea in Tenochtitlan. Moctezuma i-ar fi spus lui Cortez că ar fi mai bine sa plece si la scurt timp după aceea, acesta a fost luat ostatic de spanioli , fapt care a provocat revolta populatiei.

În lucrarea sa Historia , Bernal Diaz del Castillo spune că la 1 iulie 1520, spaniolii l-au fortat pe Moctezuma să apară la balconul palatului său, si sa apeleze la conaţionalii săi care inconjurasera palatul, să se retragă. Complicitatea imparatului i-a revoltat si mai mult pe azteci, care l-au atacat cu pietre şi săgeţi. El a murit la scurt timp după aceea. Conchistadorul spaniol Hernan Cortes , confruntat cu revolta a aztecilor a ordonat retragerea, dar va asedia şi după 75 de zile va distruge Tenochtitlan şi odata cu acesta, Imperiul Aztec.

 

29 iunie 1521 – Primul document cunoscut, scris in limba romana -Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Braşovului. La Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris, compact şi unitar, din câte sunt cunoscute până astăzi în limba română – Scrisoarea lui Neacsu ot Dlăgopole” (Câmpulung Muscel), către Johannes Scrisoarea reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

Neacşu's letter.jpg
Scrisoarea lui Neacşu este cel mai vechi document descoperit, scris în limba română

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521), a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

 

29 iunie 1613 – Teatrul londonez „Globe” arde în timpul unei reprezentaţii cu piesa lui Shakespeare, Henry al VIII-lea.

Shakespeares Globe Theatre - foto: cristianaziraldo.altervista.org

Shakespeares Globe Theatre – foto: cristianaziraldo.altervista.org

 

29 iunie 1659 – O oaste de cazaci ucraineni condusa de Ivan Vîhovski , a învins în bătălia de la Konotop o armată rusă condusă de prințul Trubețkoi.

 

29 iunie 1713 – Petru I al Rusiei vizitează Moldova și face cunoștință cu domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir

 

29 iunie 1716 – S-a născut Joseph Stepling, savant germano-ceh

Joseph Stepling (29 iunie 1716, Regensburg - 11 iulie 1778, Praga) a fost un astronom, fizician și matematician ceh de origine germană - foto: getsemany.cz

Joseph Stepling (29 iunie 1716, Regensburg – 11 iulie 1778, Praga) a fost un astronom, fizician și matematician ceh de origine germană – foto: getsemany.cz

 

29 iunie 1793 – S-a născut Josef Ressel, silvicultor și inventator al elicei austriac

Josef Ressel.jpg

Josef Ludwig Franz Ressel (în cehă Josef Ludvík František Ressel, n. 29 iunie 1793, Chrudim, Boemia – d. 9 octombrie 1857, Ljubljana, pe atunci Laibach) a fost un inventator și silvicultor austro-sloven din Boemia. Ressel a inventat elicea de vapor, aducând un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, Robert Fulton și David Bushnell la perfecționarea navelor cu aburi. Schița elicei de vapor realizate de el se asemăna cu Șurubul lui Arhimede.

 

29 iunie 1798 – S-a născut poetul italian Giacomo Leopardi, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului XIX. (m. 14 iunie 1837).

Leopardi, Giacomo (1798-1837) - ritr. A Ferrazzi, Recanati, casa Leopardi.jpg

Giacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi, Conte (n. 29 iunie 1798, Recanati – d. 14 iunie 1837, Napoli) este considerat, alături de Dante, cel mai mare poet italian, precum şi unul dintre cei mai mari gânditori ai acestei ţări.

 

29 iunie 1798 – S-a născut Willibald Alexis, scriitor german (d. 1871)

Willibald Alexis 1872.jpg

Willibald Alexis; gravură de A. Neumann, 1872

Georg Wilhelm Heinrich Häring, cunoscut sub pseudonimul Willibald Alexis (n. 29 iunie 1798, Breslau – d. 16 decembrie 1871, Arnstadt), a fost prozator german, inițiatorul romanului istoric de mari proporții în cadrul literaturii germane. (“Die Hosen des Herrn von Bredow” – „Pantalonii cavalerului von Bredow”, 1846).

 

29 iunie 1819 – S-a născut Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și revoluționar român (d. 1852)

Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819, Bucureşti – d. 29 noiembrie 1852, Palermo) a fost un istoric, scriitor şi revoluţionar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluţia din 1848. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul naţional pe voievodul Mihai Viteazul - (Nicolae Bălcescu, pictura de Gheorghe Tattarescu , 1851) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Bălcescu, pictura de Gheorghe Tattarescu , 1851 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819, București – d. 29 noiembrie 1852, Palermo) a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. A înființat împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia revolutionara secretă ” Frăţia”. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

29 iunie 1837 – S-a născut Petre P. Carp, politician român (d. 1919)

Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași - d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) a fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator - foto: ro.wikipedia.org

Petre P. Carp  – foto: ro.wikipedia.org

Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași – d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) a fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator.

 

29 iunie 1858 – S-a născut inginerul George Goethals, unul dintre constructorii Canalului Panama; (m. 21 ianuarie 1928).

 

29 iunie 1861 – A murit poeta britanica Elizabeth Barrett Browning ; (n. 1806). A scris versuri de o deosebită sensibilitate dedicate soțului ei, marele poet Robert Browning.

 

29 iunie 1866 – Constituția României din 1866 – Parlamentul României adoptă prima constituție a țării.

Intrarea lui Carol în București (10 mai 1866) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Intrarea lui Carol în București (10 mai 1866) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

A fost prima Constituție din sud-estul Europei si una dintre cele mai avansate a acelor timpuri. După abdicarea la 11 februarie 1866 a lui Alexandru Ioan Cuza, atât liberalii, cât și conservatorii înclinau, majoritatea, pentru aducerea unui prinț dintr-o dinastie străină pe tronul României, fapt ce ar fi garantat siguranța stabilității politice și sociale. Astfel, s-a perfectat aducerea în țară a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care era văr din partea mamei cu Napoleon al III-lea și înrudit și cu regele Prusiei.

Carol a acceptat propunerea la 25 aprilie 1866, obține acordul tatălui său, al regelui Prusiei și al cancelarului Bismarck pentru plecarea către România. Prințul a călătorit până la Turnu Severin folosind un pașaport fals, din cauza conflictului dintre Austria și Prusia. El a fost însoțit pe parcursul călătoriei sale de Ion C. Brătianu.

La 10 mai 1866, Carol I a intrat în București, fiind proclamat domn de către Adunarea Legislativa, în clădirea Mitropoliei. Cu o lună înaintea venirii lui Carol I, fusese aleasă Adunarea Legislativă, care s-a transformat după venirea acestuia în Adunare Constituantă. Această Adunare Constituantă avea rolul de a discuta și a vota proiectul unei Constituții. Noua lege fundamentală a fost promulgată de domn la 1 iulie 1866.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

29 iunie 1873 – S-a născut Petre Antonescu, arhitect român (d. 1965)

Petre Antonescu (n. 29 iunie 1873, Râmnicu Sărat – d. 22 aprilie 1965, Bucureşti) a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice şi academician român, care s-a impus printre personalităţile de frunte ale şcolii de arhitectură românească, marcând activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al 20-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Române - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petre Antonescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petre Antonescu (n. 29 iunie 1873, Râmnicu Sărat – d. 22 aprilie 1965, București) a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român, care s-a impus printre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, marcând activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al 20-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Române. Printre lucrările sale cele mai reprezentative se numără clădirea Primariei Municipiului București, fosta clădire a Palatului administrativ din Craiova și cea a Bancii de Investitii din București.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

29 iunie 1880 – Franţa anexează Tahiti, obligandu-l pe regele Pomare al V-lea să-i cedeze suveranitatea asupra țării sale. Guvernul francez i-a acordat o pensie şi l-a decorat cu distinctiiile de Ofiţer al Ordinului Legiunii de Onoare şi Meritul Agricol. A murit de alcoolism in Palatul Regal din capitala tarii Pape’ete. El a murit alcoolic, la Palatul Regal, din Pape’ete.

 

29 iunie 1886 – S-a născut Robert Schuman, om politic francez. (m. 4 septembrie 1963).

Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman.jpg

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman (* 29 iunie 1886 Luxemburg – † 4 septembrie 1963, Scy-Chazelles, Moselle, Franța) a fost un om de stat francez. A propus, în 1950, un plan (“Planul Schuman”), care a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieţei Comune. Este considerat drept unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene. În mai multe rânduri ministru, inclusiv ministru al Afacerilor Externe, apoi, în două rânduri, președinte al Consiliului de Miniștri al Franței, Robert Schuman a exercitat și funcția de președinte al Parlamentului European, între 1958 și 1960.

 

29 iunie 1891 – S-a născut Petre Andrei, savant, sociolog, filosof, profesor universitar şi politician român; (29 iun. 1891-1940).

Petre Andrei (1891-1940)

Petre Andrei (n. 29 iunie 1891, Brăila – d. 4 octombrie 1940, Iași) a fost un savant, sociolog, filosof, profesor și om politic, membru post-mortem (1991) al Academiei Române. Voluntar în Primul Război Mondial, a fost profesor la Catedra de Sociologie a Universității din Iași, deputat din partea Partidului Național-Țărănesc, subsecretar de stat și apoi ministru în mai multe guverne din România interbelică.

 

29 iunie 1893 – S-a nascut poetul român Demostene Botez; (d. 1973).

Demostene Botez1.jpg

Demostene Botez (n. 29 iulie, 1893, satul Hulub, comuna Dângeni, judeţul Botoşani – d. 17 martie 1973, Iaşi) a fost un scriitor şi publicist român, academician (membru corespondent din 1963) şi avocat (licenţiat în drept al Facultăţii din Iaşi).

 

29 iunie 1900 – S–a născut Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter , aviator francez ;(d. 31 iul. 1944). Este autorul romanelor de succes (Micul Prinţ”, “Pământul oamenilor”, “Pilot de război”). S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii„Le Petit Prince“(„Micul Prinţ“, 1943), una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi.

 

29 iunie 1911 – S-a nascut Prinţul Bernhard al Olandei; (d. 2004).

 

29 iunie 1921 – A avut loc, la Bucureşti, premiera filmului “Ecaterina Teodoroiu”, prima încercare de evocare a războiului din 1916-1918, cu Marietta Rareş în rolul principal.

 

29 iunie 1940 – Incidentul armat de la Herța. Incidentul armat de la Herța din 29 iunie 1940 a reprezentat un incident militar desfășurat în orașul Herța de pe teritoriul Județului interbelic Dorohoi, între două tancuri sovietice care depășiseră linia de demarcație impusă Regatului României prin ultimatumul din 26 iunie 1940 și o militarii români ai unei baterii a Regimenului 16 artilerie.

Ca urmare a acestui incident care a avut loc în contextul evacuării și cedării oficiale a Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a ținutului Herța către statul sovietic, au existat mai multe victime din rândul artileriștilor români, printre care s-au aflat căpitanul comandant al bateriei de artilerie – Ioan Boroș și soldatul evreu Iancu Solomon. Înmormântarea militarilor români uciși de ruși la Herța s-a constituit ulterior într-un episod important al evenimentelor antisemite de la Dorohoi, din 1 iulie 1940.

 

29 iunie 1940 – Incidentul armat de la Probotești. Incidentul armat de la Probotești din 29 iunie 1940 a fost un incident militar petrecut pe teritoriul Județului interbelic Dorohoi în localitatea Probotești din Ținutul Herța, pe drumul dintre Herța și Dorohoi. În incident au fost implicate o coloană de tancuri sovietice și trupe din Regimentul 16 Artilerie „Bacău”, aflate sub comanda colonelului Botă.

 

29 iunie 1940 – A murit artistul plastic elvetian Paul Klee ; (n. 1879).

 

29 iunie 1941 – Pogromul de la Iași din 27 – 29 iunie 1941.

Pogromul de la Iași - (27 - 29 iunie 1941) - Evrei arestați de jandarmi români, Iași, 27 iunie 1941 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pogromul de la Iași – (27 – 29 iunie 1941) – Evrei arestați de jandarmi români, Iași, 27 iunie 1941 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pogromul de la Iași (27 – 29 iunie 1941) a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro



29 iunie 1941 – Al Doilea Război Mondial – Se sfârşeşte acţiunea trupelor sovietice de măcelărire a prizonierilor polonezi în celulele lor sau prin marşuri ale morţii, acţiune iniţiată în ajunul invaziei naziste în URSS, la 22 iunie. Aproximativ 12.000 persoane (majoritatea polonezi, ucrainieni şi evrei) au fost ucişi.

 

29 iunie 1948 – S-a înfiinţat Comisia de Stat a Planificării. Trecerea la o economie centralizată şi necesitatea organizării principalelor sectoare economice, în conformitate cu obiectivele economice stabilite de regimul comunist, au determinat înfiinţarea, potrivit Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 119 din 1 iulie 1948, a Comisiei de Stat a Planificării. Instituţia a funcţionat ca structură de sine stătătoare în subordinea Consiliului de Miniştri, având ca scop planificarea întregii economii româneşti.

Potrivit actului de înfiinţare, Comisia de Stat a Planificării avea următoarele atribuţii: prezenta guvernului date şi informaţii asupra economiei, indica disproporţiile existente între diferite ramuri industriale în ceea ce priveşte producţia, distribuţia şi consumul, propunea soluţii pentru înlăturarea acestora, întocmea planul naţional al economiei, coordona sectoarele economice în cadrul planului economiei naţionale, cerceta planurile complementare prezentate de ministere şi instituţii, coordonându-le cu planul general, urmărea şi controla executarea planului economiei naţionale, coordona activitatea statistică şi cea de planificare economică a ministerelor şi instituţiilor de stat.
cititi mai mult pe arhivelenationale.ro

 

29 iunie 1949 – In Africa de Sud se instaureaza regimul de Apartheid bazat pe o politică de segregare rasiala, odata cu venirea la putere a Partidul Naţional Afrikaner al populatiri albe.Acest regim a fost desfiintat la 30 iunie 1991.

 

29 iunie 1956 – S-a oficiat căsătoria dintre Marilyn Monroe şi dramaturgul Arthur Miller. Această căsătorie a durat până în ianuarie 1961.

 

29 iunie 1969 – A murit la varsta de 49 de ani in urma unui atac de cord politicianul secesionist congolez Moise Tshombe A fost presedinte al statului secesionist Katanga si al Republicii Congo ( fosta Congo belgian) . Destituit din funcţie în 1965, el a trăit sub arest la domiciliu în Algeria. Autorităţile algeriene au respins cererea de extrădare inaintata către preşedintele congolez Mobutu, care intenţiona să-l trimita in judecata pe Tshombe pentru inalta trădare.

 

29 iunie 1969 – Jimi Hendrix a susţinut ultimul său concert în festivalul de la Denver in statul american Colorado.

 

29 iunie 1978 – S-a nascut renumita cântareață americană de muzica pop-rock,Nicole Scherzinger.

 

29 iunie 1986 – Argentina câştigă Campionatul Mondial de Fotbal. Finala a avut loc pe Estadio Azteca în Mexico City. Meciul s-a jucat între Argentina și Germania de Vest. Argentina a câștigat în timpul normal de joc cu 3-2.

 

29 iunie 1990 – A murit scriitorul american Irving Wallace ; (n. 1916).

 

29 iunie 1995 – A murit actrita americana de film Lana Turner, una dintre cele mai populare actrite de cinema din anii ’49; (n. 1920). A fost nominalizata pentru premiul Oscar pentru cea mai buna actrita din filmul “Peyton Place”, în 1957.

 

29 iunie 1995 – Navele spaţiale Atlantis (SUA) şi Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat pana la acea data în jurul Pământului.

 

29 iunie 1999 – Liderul rasculatilor kurzi, Abdullan Oclan, a fost condamnat la moarte pentru trădare şi tentativă de divizare a Turciei. Sentinta i-a fost comutata la inchisoare pe viata.

 

29 iunie 2000 – A murit actorul si regizorul italian de film Vittorio Gassman; (n. 1 septembrie 1922).

 

29 iunie 2003 – A murit actrita americana Katharine Hepburn; (n. 1907). Marea actrita a fost laureată a patru premii Oscar (n. 12 mai 1907). Este considerată drept una dintre marile figuri în istoria filmului. Institutul American de Film a clasat-o pe locul I într-un top al celor mai mari actori de film ai secolului al XX-lea.

 

29 iunie 2006 – Femeile din Kuweit voteaza pentru prima data.

 

29 iunie 2009 – Escrocul Bernard Madoff a fost condamnat la 150 ani de închisoare de o instanţa din New York, pedeapsa maximă solicitată de către procuratură. Finantatorul american a pledat vinovat în martie la 11 capete de acuzare, inclusiv de fraudă, spălare de bani, sperjur şi furt. Fostul sef al NASDAQ este autorul celei mai mari înşelătorii financiare din istoria Statelor Unite, care s-a ridicat la 65 miliarde dolari. Se presupune că prin evitarea unui proces cu juri a dorit să protejeze presupusi complici implicaţi în escrocherie.

 

29 iunie 2019 – Congres PSD/ Dăncilă – preşedinte PSD; Teodorovici – preşedinte executiv, Fifor – secretar general (surse) Premierul Viorica Dăncilă a câştigat, la Congresul extraordinar, bătălia pentru funcţia de preşedinte al PSD, potrivit unor surse social-democrate. Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv, iar Mihai Fifor – secretar general, precizează aceleaşi surse.

 

29 iunie 2019 – Minsk2019 Jocurile Europene 2019: Echipa feminină de tenis de masă a României, a fost învinsă în finală de Germania.

Jocurile Europene 2019 - Echipa feminină de tenis de masă a României (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara şi Daniela Dodean), învinsă în finală de Germania - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Bernadette Szocs, Elizabeta Samara şi Daniela Dodean – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Echipa feminină a României a fost învinsă de Germania cu 3-0, sâmbătă, în finala turneului de tenis de masă din cadrul Jocurilor Europene de la Minsk. Bernadette Szocs, Elizabeta Samara şi Daniela Dodean au obţinut medaliile de argint, în timp ce echipa Germaniei a reuşit calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aceasta este a doua medalie adusă României de tenis de masă la Minsk, după argintul cucerit de cuplul Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs la dublu mixt.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

29 iunie 2019 – Nuclear: SUA şi Rusia ”încep consultările” cu privire la prelungirea Tratatului START. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul “au dispus ca miniştrii lor de externe ţări să înceapă consultările” asupra unei prelungiri a tratatului nuclear START, informează AFP. “Dar nu se poate spune încă dacă aceasta va duce la prelungire” a acestui important tratat privind controlul armelor strategice nucleare, a afirmat Vladimir Putin în marja G20 de la Osaka.

Acest tratat bilateral de reducere a armelor strategice, denumit “New START“, care a fost semnat în 2010, menţine arsenalele nucleare rus şi american cu mult sub nivelul celor din Războiul rece. El ajunge la scadenţă în 2021, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două mari puteri nucleare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

29 iunie 2019 – Trump i-a transmis lui Erdogan: Achiziţionarea rachetelor ruseşti ”este o problemă” Preşedintele american Donald Trump a apreciat sâmbătă, în prezenţa omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, că achiziţionarea de către Ankara a sistemelor de rachete ruseşti S-400 este “o problemă”, informează AFP. “Este o problemă, incontestabil”, a declarat el la începutul întâlnirii sale cu Erdogan în marja summitului G20 de la Osaka, în Japonia. “Turcia este o ţară prietenă“, a spus el. “Am făcut lucruri mari împreună, suntem un partener comercial foarte important“, a adăugat preşedintele SUA.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

29 iunie 2019 – La G20, Trump şi Xi declară un armistiţiu în escaladarea diferendului comercial dintre SUA şi China.

Donald Trump, şi Xi Jinping (G20, 29 iunie 2019) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Donald Trump, şi Xi Jinping (G20, 29 iunie 2019) – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Preşedinţii SUA şi Chinei, Donald Trump, şi, respectiv, Xi Jinping, au convenit sâmbătă să relanseze negocierile comerciale, în marja summitului G20, în contextul confruntării economice între cele două ţări, notează France Presse. “Am avut o foarte bună întâlnire cu preşeditele Xi, aş zice chiar excelentă“, a declarat Trump, evocând un comunicat ce ar urma să fie emis atât de SUA, cât şi de China. P

otrivit agenţiei oficiale chineze Xinhua, negocierile, care fuseseră întrerupte brutal în luna mai, vor fi reluate, iar Washingtonul şi-a ridicat ameninţarea de a impune noi taxe la importuri, care ar fi afectat bunuri chineze în valoare de peste 500 miliarde de dolari, achiziţionate în fiecare an de SUA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

29 iunie 2020 – Filmul La Gomera a fost marele câștigător al galei Premiilor Gopo 2020.

La Gomera este un film românesc din 2019 regizat de Corneliu Porumboiu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Vlad Ivanov și Catrinel Menghia. A avut premiera la Festivalul de film de la Cannes, în 2019.  A fost selecția României pentru Premiile Oscar din 2020, dar nu a fost nominalizat. A fost desemnat cel mai bun film de lung metraj la Premiile Gopo 2020, unde a avut 13 nominalizări și a câștigat nouă trofee.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vinovat de „spălarea” milioanelor și scos basma curată

Vinovat de „spălarea” milioanelor și scos basma curată Încă un magistrat a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”, dar liberat de pedeapsă penală, anunță procurorii...

Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite

Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite În această săptămână, echipele mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite locuitorilor din...

O nouă cursă aeriană de pe AIC

O nouă cursă aeriană de pe AIC O nouă cursă aeriană de pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Citește și: Amenzi pentru moldovenii care refuză să...

Fostul primar din Negureni a făcut avere vânzând terenuri soţiei şi nepoţilor lui

Fostul primar din Negureni a făcut avere vânzând terenuri soţiei şi nepoţilor lui Fostul primar din Negureni, Grigore Munteanu, va rămâne fără circa 900.000 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.