Evenimentele Zilei de 3 iulie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 3 iulie în Istorie

3 iulie este a 184-a zi a calendarului gregorian și a 185-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 3 iulie

(BOR) Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, Patriarhul Constantinopolului

(BRU) Sf. Iacint, martir († secolul al II-lea); Sf. Anatoliu, arhiepiscop († 458)

(BRC) Sf. Toma, apostol

 

Astăzi în istorie pentru 3 iulie

 

Evenimentele Zilei de 3 iulie în Istorie:

– 3 iulie 324 – Bătalia de la Adrianopol;

– 3 iulie 1863 – Dieta de la Sibiu din 1863;

– 3 iulie 1866 – Bătălia de la Königgrätz

 

3 iulie 324 – Bătalia de la Adrianopol – Constantin I il infrange pe Licinius, care fuge din Bizanț.

Relațiile dintre cei doi împărați au început să se tensioneze, astfel, în 316, se declanșează un prim război civil. Constantin obține o victorie în Bătălia de la Cibalae (Pannonia). Înțelegerea care s-a încheiat între cei doi prevedea ca Licinius să-i cedeze lui Constantin toate provinciile sale est-europene cu excepția Traciei, păstrându-și însă poziția de augustus. Pe 1 martie 317, la Serdica (astazi, Sofia), Constantin a anunțat numirea a trei caesari: fiul său Crispus în vârstă de 12 ani, fiul său Constantin, de 6 luni și fiul lui Licinius, Licinianus, care avea 1 an și 8 luni.

După 320, Licinius sprijinit de cercuri păgâne din Orient, inițiază o politică anticreștină, în timp ce Constantin se apropie tot mai mult de pozițiile bisericii creștine. În noul război civil care izbucnește în 324, Licinius este înfrânt în două mari bătălii, la Adrianopol (3 iulie) și Chrysopolis în Asia Mică (26 septembrie), este capturat și executat anul următor la Tesalonic.

The Danubian Provinces of Rome. Adrianople (Hadrianoplis) and the Hebrus River are shown in the Province of Thrace - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Danubian Provinces of Rome. Adrianople (Hadrianoplis) and the Hebrus River are shown in the Province of Thrace – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În Bătalia de la Adrianopol, Constantin a urmarit armata lui Licinius si a purtat bătălia finală a războiului, la Chrysopolis, pe malul asiatic al Bosforului, castigand o victorie zdrobitoare. Iniţial, cedând rugamintilor surorii sale, Constantin a cruţat viata lui Licinius, dar câteva luni mai târziu a ordonat executarea acestuia. Bătălia de la Adrianopol a fost una dintre cele mai mari confruntări armate ale secolului al patrulea d.I.Hr.

 

3 iulie 458 – A decedat Patriarhul Anatolius al Constantinopolelui.

Anatolie al Constantinopolului a fost patriarh al Constantinopolului între anii 449 și 458. Deși făcea parte din tradiţia școlii catehetice din Alexandria, Anatolie a condamnat erezia lui Eutihie și Dioscor. Este prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 3 iulie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

3 iulie 683 – A murit Papa Leon al II-lea (n. 611?).

 

LeoII.jpg

Papa Leon al II-lea (n. 611 ? – d. 28 iunie sau 3 iulie 683) a fost papă al Romei din 17 august 682 până la moartea sa. În traducere, numele său înseamnă „leu”. Era grec originar din Sicilia. Așa de puțină lume mai știa pe atunci greacă la Roma încât un vorbitor de latină și greacă era considerat un personaj cu un nivel educativ deosebit de ridicat.

Ca papă, era succesorul lui Agaton. Și sub pontificatul lui Leon se simțeau încă urmările celui de al VI-lea conciliu ecumenic (cel de la Constantinopol din 680), când fostul papă Honoriu I a primit anatema bisericii pentru vederile sale “simpatizante cu eretici” în cadrul disputelor legate de monoteletism.

Leon era clar în favoarea acestei măsuri, chiar a încercat să creeze un fundament științific pentru condamnarea lui Honoriu prin diverse scrieri. Pentru el, Honoriu era cineva care “profana proditione immaculatem fidem subvertere conatus est” (“…încerca să distrugă credința pură printr-o trădare ordinară”).

Din punctul de vedere al infailibilității papale, cuvintele lui au dus de asemenea la o dispută. Îndeosebi textul grecesc trimis Împăratului conține o formulă diferită, mai blândă. Scriind “subverti permisit” în loc de “subvertere conatus est”, reproșul la adresa lui Honoriu este redus de la o răspândire activă a ereziei la tolerarea acesteia, ceea ce probabil reflecta mai bine atitudinea lui Leon față convingerile predecesorului său (vezi: Conciliengeschichte, vol III, p. 294 a lui Hefel). Dependența scaunului Ravennei de Roma a fost stabilită printr-un edict imperial tot în timpul pontificatului lui Leon al II-lea. Și papa Leon al II-lea a fost sanctificat.

 

3 iulie 987 – Hugo Capet a fost încoronat. A fondat, succedand dinastiile Merovingiana si Carolingiana, a treia dinastie de regi ai Frantei, care va conduce aceasta tara până in 1792 , cand este inlaturata de Revoluția franceza.

Hugo Capet (franceză Hugues Capet; c. 941 – 24 octombrie 996) a fost primul rege al francilor din Casa de Capet de la alegerea sa în 987 până la moartea sa, în 996 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hugo Capet – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hugo Capet (franceză Hugues Capet; c. 941 – 24 octombrie 996) a fost primul rege al francilor din Casa de Capet de la alegerea sa în 987 până la moartea sa, în 996. El l-a succedat pe ultimul rege carolingian, Ludovic al V-lea.

În anul 987 regele Carolingian Ludovic al V-lea a murit în urma unui accident de vânătoare. În lipsa unor urmași carolingieni direcți, marii nobili francezi l-au ales ca rege pe cel mai puternic dintre ei, Hugo Capet (fr. Hugues), urmaș al lui Robert Capet, cel care cu un secol în urmă asigurase regența în regatul Franței. Hugo Capet a rămas în istorie datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de opt secole pe tronul Franței.

Pentru a-și întări puterea în fața nobililor, Hugo Capet l-a asociat fiul Robert al II-lea la domnie, iar acesta – la rândul său – a făcut la fel, astfel încât dinastia s-a transmis prin linie masculină directă.

Hugo Capet a rămas în istorie și datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848 (dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 iulie 993 – Prima atestare documentară a orașului german Potsdam. A fost, probabil intemeiat după secolul al 7-lea ca o așezare a tribului Hevelli in jurul unei fortificatii , fiind menționat pentru prima dată sub denumirea de „Poztupimi” („sub stejari”), într-un document din anul 993 d.I.Hr., semnat de regele Otto al III-lea , in care se facea referire la o străveche fortăreaţă slavă şi la aşezările adiacente. În 1317, a fost menționat ca o asezare mica si a primit statutul de oraș în 1345. În 1573, era încă un oraș mic, cu doar 2.000 de locuitori. Mai apoi, în 1664, regele Frederick Wilhelm decide ca Postam să devină a doua sa reşedinţă.

 

3 iulie 1035 – William Cuceritorul devine Duce de Normandia.

William Cuceritorul, detaliu de pe Tapiseria din Bayeux
William Cuceritorul, detaliu de pe Tapiseria din Bayeux

William Cuceritorul sau William I al Angliei sau William de Normandia (c. 1028 – 9 septembrie 1087) a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087. Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea. După o luptă lungă pentru a-și stabiliza puterea, în anul 1060 poziția sa în Normandia era sigură iar el s-a lansat în cucerirea normandă a Angliei în 1066. Restul vieții sale a fost marcat de lupte pentru a-și consolida puterea asupra Angliei și a pământurilor sale continentale și de dificultățile cu fiul său cel mare.

 

3 iulie 1423 – S-a născut Regele Ludovic al XI-lea al Franței (d. 1483)

Ludovic al XI-lea al Franței (franceză Louis XI, supranumit „le Prudent” (cel Prudent); n. 3 iulie 1423 - d. 30 august 1483) a fost rege al Franței, al șaselea din familia Valois din Dinastia Capețienilor - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic al XI-lea al Franței – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic al XI-lea al Franței (franceză Louis XI, supranumit „le Prudent” (cel Prudent); n. 3 iulie 1423 – d. 30 august 1483) a fost rege al Franței, al șaselea din familia Valois din Dinastia Capețienilor. A continuat strădaniile tatălui sau, aducând țării unitate și stabilitate după devastările Războiului de 100 de ani. A domnit între anii 1461 – 1483 cu o autoritate și cu o abilitate dusă uneori până la un cinism extrem, fiind poreclit și „cel Șiret” (Le Rusé) și „Păianjenul universal” (l’Universelle araigne).

Ludovic al XI-lea a semnat în 1482 tratatul de la Arras cu Maximilian I de Habsburg, prin care i-au fost cedate ducatul Burgundiei și Picardia. A fost cel dintâi rege care a luat pe față apărarea păturilor sociale inferioare în fața marilor feudali și chiar împotriva Inchiziției, și de aceea țăranii valdezi din Valpute, în Dauphiné, l-au cinstit dând văii lor numele de Vallouise. Ludovic al XI-lea a suprimat puterile excesive ale baronilor francezi așa cum erau reprezentate de Casa de Armagnac. A întărit monarhia, a semnat pacea cu Anglia, a deschis calea dezvoltării economice după un veac de războaie și ocupație.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 iulie 1442 – S-a născut Împăratul Go-Tsuchimikado al Japoniei (d. 1500)

 

3 iulie 1518 – S-a născut Li Shizhen, medic, mineralog si naturalist chinez (d. 1593)

Li Shizhen.jpg

Li Shizhen a fost un om de știință, farmacolog și acupuncturist din timpul dinastiei Ming. Contribuția sa majoră la medicina clinica a fost lucrarea sa de 27 de ani, care se găsește în cartea sa științifică intitulata Compendiu de Materia Medica (Bencao Gangmu). El este, de asemenea, considerat a fi cel mai mare naturalist științific din China, și a dezvoltat mai multe metode inovatoare pentru clasificarea corectă a plantelor si medicamentelor in vederea utilizarii in tratarea bolilor.

Cartea Bencao Gangmu are detalii despre mai mult de 1800 de medicamente (utilizate de medicina chineză), inclusiv 1.100 ilustrații și 11.000 prescrieri medicale. Ea a descris, de asemenea, tipul, forma, aroma, natura și aplicarea în tratamentul unor boli a 1094 plante. Compendiul sau Materia Medica a fost tradus în mai multe limbi și rămâne ca o lucrare de referinta pentru medicina naturista. Tratatul său a inclus si diverse subiecte conexe, legate de botanica, zoologie, mineralogie, metalurgie etc. Cartea a fost retipărita frecvent fiind folosita si in zilele noastre.

 

3 iulie 1608 – Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (in Canada de astazi). A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.

Samuel de Champlain (n. 1567, Brouage, Franța - d.25 decembrie 1635, Québec, Canada) a fost un geograf, explorator și cartograf francez, întemeietorul orașului Québec și primul Guvernator General al Canadei, între 1613 și 1627, de facto, respectiv între 1627 și 1635, numit de regele Ludovic al XIII-lea al Franței -Detail from "Deffaite des Yroquois au Lac de Champlain," Champlain's Voyages (1613). This self-portrait is the only surviving contemporary likeness of the explorer - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Detail from “Deffaite des Yroquois au Lac de Champlain,” Champlain’s Voyages (1613). This self-portrait is the only surviving contemporary likeness of the explorer – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Samuel de Champlain (n. 1567, Brouage, Franța – d.25 decembrie 1635, Québec, Canada) a fost un geograf, explorator și cartograf francez, întemeietorul orașului Québec și primul Guvernator General al Canadei, între 1613 și 1627, de facto, respectiv între 1627 și 1635, numit de regele Ludovic al XIII-lea al Franței.

Engraving based on a drawing by Champlain of his 1609 voyage. It depicts a battle between Iroquois and Algonquian tribes near Lake Champlain - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Engraving based on a drawing by Champlain of his 1609 voyage. It depicts a battle between Iroquois and Algonquian tribes near Lake Champlain – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Născut la Brouage în 1567, Samuel de Champlain ajunge în Noua-Franță, pentru prima dată, în 1603. Va întreprinde 21 de expediții între Franța și Noua-Franță. Fondează Acadie și orașul Québec în 1608. Samuel de Champlain vizitează coasta de nord-est a Americii de nord și Marile Lacuri Huron și Ontario. În 1634, pregatește întemeierea Montreal-ului, care va avea loc în 1642. Champlain a participat la popularea unei noi colonii, pentru aceasta determinând să vină familii, artizani, soldați, preoți. Astfel prezența franceză se instalează în Québec. Moare la Québec la 25 decembrie 1635.

 

3 iulie 1642 – A murit Maria de Medici, regină a Franţei, a doua soţie a lui Henric al IV-lea; (n. 26.04.1575).

Maria de Medici (n. 26 aprilie 1575 – d. 3 iulie 1642) a fost regină a Franței sub numele de Marie de Médicis, a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Franței. După asasinarea soțului său în 1610, a fost regentă pentru fiul său, Ludovic al XIII-lea - in imagine, Maria de Medici, portret de Peter Paul Rubens - foto: ro.wikipedia.org

Maria de Medici, portret de Peter Paul Rubens – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maria de Medici (Marie de Medicis), viitoarea regină a Franţei s-a născut la 26 aprilie 1575 la Florenţa, Italia, în famila lui Francesco I de Medici, Mare Duce de Toscana şi a Ioanei, arhiducesă de Austria. Maria a fost unul din cei 7 copii, însă doar ea şi sora ei Eleonora de Medici au supravieţuit copilăriei. În octombrie 1600 s-a căsătorit cu regele Henric IV al Franţei devenind cea de a doua soţie a acestuia după Margareta de Valois. Peste un an de la căsătorie se naşte primul fecior, viitorul rege al Franţei, Ludovic al XIII-lea. Maria era foarte geloasă pe Henric şi avea dese altercaţii cu metresele soţului.

La 1610, înainte de campania militară din Germania a regelui Henric IV-lea al Franţei, Maria de Medici îl convinge să o încoroneze regină a Franţei la biserica Saint-Denis la Paris. În ziua imediat următoare regele Henric IV e ucis, iar faptul că Maria a participat la un potenţial complot nu a fost dezminţit nici pînă azi. Din 1610 pînă în 1617 a preluat regenţa asupra feciorului Ludovic, care după 1617 devine rege al Franţei, ucigînd pe consilierul mamei sale Concino Concini şi exilînd-o pe Maria la castelul “Blois“.

În 1619 regele Ludovic XIII-lea se împacă cu mama, care din 1621 revine la Paris. Pentru a-şi consolida influenţa la curtea regală, Maria de Medici, acordă lui Richelieu un loc de ministru. Acesta din urmă ulterior va facilita înlăturarea de la putere a Mariei de Medici, care în 1631 e nevoită să fugă la Bruxelles. Ulterior Maria e nevoită să plece şi de acolo la intervenţia aceluiaşi Richelieu în 1639 şi să se stabilească în Anglia, apoi în Germania în casa pictorului Peter Paul Rubens. La 3 iulie 1642, Maria de Medici se stinge din viaţă în Germania, într-o singurătate şi sărăcie cumplită. Parisul datorează Mariei de Medici frumosul “Palat de Luxemburg“, bulevardul “Cours la Reine“, apeductele calitative şi lucrările pictorului Rubens ce se află şi astăzi la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

 

3 iulie 1683 – S-a nascut poetul si dramaturgul englez Edward Young; (d.05.04.1765).

Edward Young Poet.jpeg

 

3 iulie 1767 – Englezul Robert Pitcairn descopera Insula Pitcairn, in timpul unei expediţii comandate de Philip Carteret.

Insulele Pitcairn - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Insulele Pitcairn – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Insulele Pitcairn sunt in prezent un Teritoriu britanic de peste mări, format din patru insule aflate în sudul Oceanului Pacific (Pitcairn, Henderson, Ducie si Oeno). Doar insula Pitcairn este locuită. Locuitorii sunt descendenții rebelilor englezi de pe vasul Bounty și ai tahitienilor care i-au însoțit. Cu o populație de sub 50 locuitori, Pitcairn este jurisdicția cea mai puțin populată de pe Pământ. În 1790, rebelii de pe HMAV Bounty s-au stabilit pe insulă și au incendiat vasul.

Acesta este încă vizibil în golful Bounty fiind descoperit în 1957 de o expediție National Geographic. Cu toate că locuitorii au reușit să supraviețuiască ocupându-se de agricultură și pescuit, perioada inițială a fost marcată de tensiuni serioase între aceștia. Alcoolismul, criminalitatea și bolile au cauzat moartea majoritatii locuitorilor și a bărbaților tahitieni. Când insula a fost descoperită mai era locuită doar de fostul matelot englez John Adams, nouă femei și câțiva copii. Toți locuitorii sunt membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

 

3 iulie 1767 – În Norvegia este fondat si apare in prima editie cel mai vechi ziar inca publicat, L’Adresseavisen. L’Adresseavisen este un cotidian regional independent si conservator, publicat in orasul Trondheim, cu un tiraj zilnic de 85000 de exemplare.

 

3 iulie 1771 – A avut loc inaugurarea festivă a uzinelor siderurgice “Reșița”.

 

3 iulie 1819 – Se deschide Banca de Economii din New York City, prima banca de economii din Statele Unite.

 

3 iulie 1850 – Apare la Iasi publicatia bisaptamanala “Zimbrul”, tribuna unionista, care va fuziona cu mai apoi cu “Steaua Dunarii”, publicatie a lui Kogalniceanu. Publicația s-a numit astfel între 3 iulie 1850 și 21 februarie 1852 și între 17 ianuarie 1855 și 10 septembrie 1856. Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858, a apărut sub titlul Zimbrul și Vulturul.

 

3 iulie 1854 – S-a născut compozitorul, muzicologul si pedagogul ceh Leoš Janácec, considerat a fi fost unul dintre cei mai importanti dirijori cehi – (“Sonata Kreutzer”); (d. 1928).

 

3 iulie 1863 – A luat sfârșit Bătălia de la Gettysburg, moment de cotitură în Războiul Civil American.

Bătălia de la Gettysburg (1 - 3 iulie 1863) de Currier și Ives - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gettysburg (1 – 3 iulie 1863) de Currier și Ives – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia a avut loc în intervalul 1-3 iulie 1863 intre trupele Statelor Unite ale Americii conduse de generalul George Gordon Meade si cele ale Statelor Confederate secesioniste americane, conduse de generalul Robert Lee. Bătălia de la Gettysburg, din Pennsylvania, a fost cea mai mare bătălie din Războiul Civil American , precum și cea mai mare bătălie purtata vreodată în America de Nord.

Pierderile la Gettysburg au totalizat 23,049 militari pentru Uniune (3155 morți, răniți 14529, 5365 dispăruți) iar cele confederate au fost de 28063 militari (3903 18,735 morți, răniți, dispăruți și 5425), mai mult de o treime din armata lui Lee. Aceste pierderi în mare parte de neînlocuit a armatei Sudului, combinate cu predarea Confederației la Vicksburg, Mississippi, pe 4 iulie, a marcat ceea ce este în general considerată ca un punct de cotitură în Războiul Civil deși conflictul va continua pentru încă doi ani și mai multe lupte importante.

 

3 iulie 1863 – Dieta Transilvaniei si-a deschis lucrarile la Sibiu si si-a desfasurat lucrarile între anii 1863-1864.

Sibiu, Hotel "Împaratul Romanilor", Sala Redute (1863) - foto: patrimoniu.sibiu.ro

Sibiu, Hotel “Împaratul Romanilor”, Sala Redute (1863) – foto: patrimoniu.sibiu.ro

A fost prima adunare a organului conducător al Transilvaniei după Revolutia de la 1848 şi prima în care românii au avut majoritatea reprezentanţilor. Compoziţia Dietei de la 1863 nu s-a mai făcut după legile maghiare din 1791 şi 1848, ci după un regulament provizoriu, liberal, care prevedea alegerea a 125 de deputaţi şi numirea de către împărat a 40 de persoane („regalişti”). Dreptul de vot era acordat tuturor cetăţenilor care plătiseră, la nivelul anului 1861, un impozit de minim 8 florini, inclusiv capitaţia.

Era practic o reducere la jumătate a censului de vot, ceea ce însemna o creştere substanţială a numărului de alegători. Dacă în 1848 existau 11.000 de reprezentanţi ai comunelor aleşi pe bază de cens şi 74.000 de nobili, acum existau 78.000 de alegători, toţi desemnaţi pe bază de cens. Astfel, centrul de greutate al electoratului se muta dinspre nobilimea maghiară, ostilă politicii liberale vieneze, către marea masă a ţărănimii, unde românii erau majoritari iar reprezentanţii acestora erau favorabili politicii vieneze. Deşi reprezentarea nu era perfect proporţională cu numărul şi ponderea fiecărei naţiuni, exista totuşi o îmbunătăţire substanţială a reprezentării românilor. Astfel, au fost aleşi:

– românii: 48 deputaţi pentru 1.300.913 locuitori (un deputat la 28.280 persoane)
– maghiarii: 44 deputaţi pentru 568.172 locuitori (un deputat la 12.913 persoane)
– saşii: 33 deputaţi pentru 204.031 locuitori (un deputat la 6.370 persoane).

Dieta a votat Legea privind “egala indreptatire a natiunii romane” cu celelalte natiuni transilvane si Legea privind intrebuintarea limbii romane, alaturi de maghiara si germana in viata publica; (3/15 iulie 1863 – 17/29 oct. 1864).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 iulie 1866 – A avut loc Bătălia de la Königgrätz, care a dus la slăbirea Imperiului Austriac.

Bătălia de la Königgrätz (3 iulie 1866) - Parte din Războiul Austro-Prusac - Prințul Karl Friedrich conduce cu succes regimentele prusace - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Königgrätz (3 iulie 1866) – Parte din Războiul Austro-Prusac – Prințul Karl Friedrich conduce cu succes regimentele prusace – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Königgrätz (numită și Bătălia de la Sadova) s-a desfășurat la 3 iulie 1866 între forțele armate Prusiei și cele ale Imperiului Austriac, în cadrul războiului pruso-austriac (cunoscut și ca Războiul germano-german și Războiul fratricid, în germană Bruderkrieg). Bătălia a avut loc la Königgrätz, pe teritoriul de astăzi al Cehiei. Înfrângerea Austriei a dus la slăbirea imperiului și a determinat casa de Habsburg să opteze dualismul austro-ungar, care a fost realizat un an mai târziu, în 1867. Feldmareșalul Alfred von Heinkstein, șeful statului major al Armatei de nord a Austriei, a fost destituit cu o zi înaintea bătăliei.

 

3 iulie 1883 – S-a nascut Franz Kafka, prozator evreu ceh de limbă germană (d. 3.06.1924).

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga, Austro-Ungaria Kierling, Austria) a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga (A portrait of the Bohemian writer Franz Kafka shot in Atelier Lotte Jacobi) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

A portrait of the Bohemian writer Franz Kafka shot in Atelier Lotte Jacobi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga – d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera multiple interpretări, operele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, tragicomică asupra realității, caracteristică expresionismului și suprarealismului.

Narațiunea evoluează de multe ori labirintic și fragmentar, iar temele abordate sunt alienarea, brutalitatea fizică și psihologică, conflictul oedipal dintre tată și fiu, complexitatea absurdă a birocrației și imposibilitatea omului de a înțelege sensul propriei existențe. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele: Procesul, Castelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile Verdictul, Colonia penitenciară, Un artist al foamei, Un medic de țară și Marele zid chinezesc.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.org

 

3 iulie 1886 – Karl Benz dezvăluie oficial “Benz Patent Motorwagen“, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

Benz Patent-Motorwagen - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Benz Patent-Motorwagen – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Benzul Benz-Motorwagen, construit în 1885, este uneori considerat primul automobil de producție din lume, adică un vehicul proiectat pentru a fi propulsat de un motor cu combustie internă. Costul inițial al vehiculului în 1885 a fost de 600 de mărci germane imperiale, aproximativ 150 de dolari americani (echivalentul a 4.086 dolari în 2017). Vehiculului i sa acordat brevetul german nr. 37435, pentru care Karl Benz a aplicat la data de 29 ianuarie 1886. În urma procedurilor oficiale, data cererii a devenit data brevetului pentru invenție după acordarea brevetului, care a avut loc în luna noiembrie a acelui an.

Soția lui Benz, Bertha, a finanțat procesul de dezvoltare. Conform legii moderne, ea ar fi primit, prin urmare, drepturile de brevet, dar femeile căsătorite nu aveau voie să solicite brevete la momentul respectiv.

Benz a dezvăluit publicului său invenția la 3 iulie 1886, pe Ringstrasse din Mannheim.

Aproximativ 25 de autoturisme de brevet au fost construite între 1886 și 1893.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

3 iulie 1890 – Idaho a fost admis ca al 43-lea stat al SUA .

 

3 iulie 1893 – S-a nascut Luca Caragiale, scriitor și traducător român, al doilea fiu (după Mateiu Caragiale) al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale din căsătoria acestuia cu Alexadrina Burelly. (d. 7 iunie 1921)

Luca Caragiale.png
Luca Caragiale în Berlin(1911)

Luca Caragiale, cunoscut în literatura Română ca Luchi sau Luca Ion Caragiale, (n. 3 iulie 1893 – d. 7 iunie 1921) a fost un scriitor și traducător român, care a aparținut deopotrivă atât simbolismului, parnasianismului, cât și literaturii moderniste. A fost cel de al doilea fiu (după Mateiu Caragiale) al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale din căsătoria acestuia cu Alexadrina Burelly.

 

3 iulie 1898 – În timpul razboiului hispano-american, flota spaniolă, condusă de Pascual Cervera y Topete, este distrusa de către marina S.U.A, în Santiago de Cuba.

 

3 iulie 1898 – Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

Joshua Slocum - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Joshua Slocum – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

3 iulie 1900 – A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838-1927), constructor german de dirijabile, primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

 

3 iulie 1904 – A încetat din viaţă Theodor Herzl, reprezentant marcant al cauzei sioniste, militant pentru fondarea Statului Israel; (n. 2 mai 1860, la Pesta). Theodor Herzl , a fost un ziarist și dramaturg evreu care a devenit un luptător pentru dreptul la autodeterminare al poporului evreu care a lansat noțiunea de sionism politic și a fondat Organizatia Sionista. E supranumit vizionarul statului Israel, deoarece a crezut cu tărie că se poate crea din nou un stat pentru poporul evreu și a pregătit condiții concrete pentru realizarea acestei viziuni.

 

3 iulie 1906 – S-a născut Horia Sima, conducător al Mişcării Legionare din Romania; (d. 25.05.1993).

Horia Sima (n. 3 iulie 1906, Făgăraş - d. 25 mai 1993, Madrid) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Horia Sima – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Horia Sima (n. 3 iulie 1906, Făgăraș – d. 25 mai 1993, MadridA) a fost profesor de liceu de limba română, politician fascist român, președintele partidului de orientare fascistă Garda de Fier, comandantul Mișcării Legionare, organizație paramilitară teroristă creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS, ministru în guvernul Ion Gigurtu (4 zile), vicepreședinte al consiliului de miniștri în guvernul național-legionar prezidat de Ion Antonescu.

În zilele 21-23 ianuarie 1941, Horia Sima a declanșat și a condus Rebeliunea legionară împotriva generalului Ion Antonescu și a armatei române, pentru care a fost condamnat în contumacie la moarte (14 nov. 1941). În același timp cu rebeliunea, în fruntea legionarior, Sima a inițiat și condus cel mai mare și cel mai violent pogrom împotriva evreilor din istoria Munteniei, Pogromul de la București.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 iulie 1928 – John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori

John Logie Baird.jpg

John Logie Baird (n. 14 august 1888 la Helensburgh – d. 14 iunie 1946 la Bexhill-on-Sea) a fost un inginer scoțian, cunoscut pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică. De asemenea, a realizat primul tub electronic pentru televiziunea color. A realizat prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii. În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul “100 Greatest Britons“, iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.

John Logie Baird and mechanical television.jpg
Baird demonstrating his mechanical television system in New York, 1931

 

3 iulie 1932 – S-a nascut actrita romanca de teatru si film Coca Andronescu (n.Patarlagele, jud.Buzau; (d. 05.08.1998) . A făcut parte din trupa Teatrului National din Bucuresti. In anii ’70 a facut un rol memorabil într-un miniserial TV de mare succes la public și la critică, în care interpreta în duet cu Octavian Cotescu memorabilul cuplu de personaje Tanta si Costel din Lehliu Gara.

 

3 iulie 1935 – A murit André-Gustave Citroën, industrias si inginer francez, cunoscut constructor de masini; (n.05.02.1878).

 

3 iulie 1939 – Se stabilesc relatii diplomatice intre Romania si China.

 

3 iulie 1940 – Flota franceză a Atlanticului cu baza la Mers El Kebir din nordul Africii, este atacata de flota britanică din Gibraltar . Atacul de la Mers-el-Kebir , a avut loc lângă coasta franceză a Algeriei cand fortele navale britanice au atacat flota franceza, ucigand 1297 de militari francezi, scufundand un vas de război şi avariind alte cinci nave.

Marea Britanie a atacat Franţa dupa ce aceasta tara a semnat un armistiţiu cu Germania , pentru ca se temea ca flota franceză va fi preluata de marina Germaniei invingatoare si de aceea ,cu toate ca amiralul francez François Darlan l-a asigurat pe primul ministru englez Winston Churchill , ca nu va ceda flota franceza germanilor, britanicii au acţionat considerand ca promisiunile amiralului francez nu constituie o garantie insuficienta. Atacul britanic rămâne controversat si a creat multe tensiuni intre Marea Britanie şi Franţa, dar, de asemenea, a demonstrat intregii lumi şi in special Statelor Unite ale Americii, angajamentul Marii Britanii de a continua războiul cu Germania.

 

3 iulie 1941 – Stalin își anunță hotararea de a purta un razboi total împotriva invadatorilor german ai URSS.

 

3 iulie 1944 – In timpul celui de-al doilea Război Mondial orasul Minsk este eliberat de nazisti de către trupele sovietice în cadrul operaţiunii Bagration.

Operaţiunea Bagration

Operațiunea Bagration a fost numele de cod dat de sovietici Ofensivei Bieloruse în timpul celui de-al doilea război mondial, care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane. Operațiunea s-a desfășurat între 22 iunie – 19 august 1944. Această ofensivă a dus la distrugerea aproape completă a Grupului de Armate Centru și a trei dintre armatele componente: Armata a 4-a, Armata a 3-a Panzer și Armata a 9-a. Armatele sovietice implicate direct în Operațiune Bagratilon au fost Frontul I Baltic, Frontul I Belarus, Frontul al II-lea Belarus și Frontul al III-lea Belarus. Operațiunea s-a încheiat cu una dintre cele mai grave înfrângeri ale armatei germane (Wehrmacht Heer) din tot războiul. Numele de cod al acestei operațiuni a fost dat în cinstea prințului georgian Piotr Bagration, general al armatei țariste mort în Bătălia de la Borodino.

 

3 iulie 1957 – În urma încercării nereuşite de a-l compromite şi exclude din partid pe Dej, la Plenara CC al PCR, Iosif Chişinevschi şi Miron Constantinescu, căzuţi în dizgraţie, sunt demişi din funcţiile deţinute.

 

3 iulie 1957 – S-a născut cantareata, compozitoarea si actrita americana Laura Ann Branigan (d. 26 august 2004) , cunoscută în special pentru hitul din 1982 certificat cu platină, „Gloria”,pentru single-urile de Top 10 „Self Control”si „Solitaire” și alte hituri clasate în US Top 40. Era renumită pentru vocea sa alto puternică și aspră întinsă pe patru octave.

 

3 iulie 1962 – S-a născut popularul actor de cinema Tom Cruise.

 

3 iulie 1971 – A murit la 27 de ani Jim Morrison, solistul trupei The Doors. Cauza mortii este si acum un mister, dar cea mai raspandita teorie este cea a supradozei de heroina; (n.8.12.1943).

 

3 iulie 1971 – S-a născut Julian Assange, ziarist australian, editor și activist pe internet.

Julian Paul Assange (n. 3 iulie 1971, Townsville, Queensland, Australia) este un ziarist australian, editor și activist pe internet. Este cunoscut drept purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, site ce prezintă scurgeri de informații. A trăit în mai multe țări și declară că este în continuă mișcare. A avut câteva apariții publice în care a vorbit despre libertatea presei, cenzură și jurnalismul de investigație. A contribuit cu partea de “cercetare” la cartea denumită “Underground: tales of hacking, madness & obsession on the electronic frontier", publicată în 1997 de editura Reed Books Australia - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Julian Assange – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Julian Paul Assange (n. 3 iulie 1971, Townsville, Queensland, Australia) este un ziarist australian, editor și activist pe internet. Este cunoscut drept purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, site ce prezintă scurgeri de informații. A trăit în mai multe țări și declară că este în continuă mișcare. A avut câteva apariții publice în care a vorbit despre libertatea presei, cenzură și jurnalismul de investigație. A contribuit cu partea de “cercetare” la cartea denumită “Underground: tales of hacking, madness & obsession on the electronic frontier“, publicată în 1997 de editura Reed Books Australia.

Assange a fondat site-ul Wikileaks în 2006 și face parte din consiliul consultativ al acestuia. A făcut publice materiale în legătură cu ucideri extrajudiciare din Kenya, descărcarea deșeurilor toxice din Africa, proceduri ale Golfului Guantanamo și despre bănci ca Kaupthing și Julius Baer. În 2010 a început să publice detalii despre implicarea Statelor Unite în războaiele din Afghanistan și Irak. Pe 28 noiembrie 2010, Wikileaks și patru parteneri media ai săi au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Albă ca nechibzuit și periculos.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3-18 iulie 1975 – Au avut loc grave inundaţii în România, ce au dus la instituirea stării de necesitate.

La începutul lunii iulie 1975, zile la rând a plouat fără întrerupere în majoritatea judeţelor ţării noastre, cele mai afectate zone fiind centrul şi sudul României, dar şi cele din est, unde apele râurilor au ieşit din matcă şi au produs inundaţii catastrofale. Dunărea a reprezentat un pericol pentru toate judeţele riverane timp de două săptămâni.

Inundaţiile s-au produs chiar în perioada în care majoritatea unităţilor agricole din ţară aveau în atenţie recoltarea cerealelor păioase, în special a grâului. Pentru a nu se pierde recolta, s-a recurs la combine pe şenile, chiar la recoltarea manuală, cu secera, şi uscarea ulterioară a boabelor de grâu – cu precădere în judeţele din Bărăgan şi în alte zone de câmpie ale ţării.

Ziarul “Romania liberă” din 4 iulie 1975 scria că în judeţul Sibiu se sapă şanţuri şi rigole pentru scurgerea apelor, s-au instalat motopompe “care lucrează ziua şi noaptea”, iar în câmpia Banatului se iau măsuri de primă urgenţă pentru salvarea recoltei, pentru “evacuarea apei de pe semănături şi culturile prăşitoare”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

3 iulie 1979 – Preşedintele american Jimmy Carter, a semnat prima directiva privind ajutorul secret acordat adversarilor regimului pro-sovietic din Kabul.

 

3 iulie 1987 – Fostul sef al Gestapoului din Lyon (Franta), Klaus Barbie, este condamnat la inchisoare pe viata de un tribunal francez. Barbie a fost cunoscut sub numele de “Macelarul din Lyon”. El fusese deja condamnat la moarte pentru crime de război de două ori , dar ambele sentinte expirasera,in rastimpul in care Barbie a trait timp de decenii sub un nume fals în Bolivia.

 

3 iulie 1988 – Zborul 655 al Iran Air – Un avion de tip Airbus A300 aparținând companiei naționale Iran Air, care asigura legătura între Bandar-Abbas (Iran) și Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât imediat după decolare de două rachete trase de la bordul fregatei americane USS Vincennes, aceasta patrulând în strâmtoarea Ormuz. În total au fost ucise 290 de persoane. Echipajul de la bordul USS Vincennes a afirmat că a confundat Airbusul cu un avion iranian de vânătoare care avea intenții ostile. Teheranul a obținut din partea Statelor Unite o despăgubire în valoare de 101,8 milioane de dolari.

A missile departs the forward launcher of Vincennes during a 1987 exercise. The forward launcher was also used in the downing of Iran Air 655 - foto: en.wikipedia.org

A missile departs the forward launcher of Vincennes during a 1987 exercise. The forward launcher was also used in the downing of Iran Air 655 – foto: en.wikipedia.org

La 3 iulie 1988, un Airbus A300, aparţinând companiei Iran Air, a decolat din Bandar Abbas cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite). Aeronava era încă în faza de decolare, când o navă americană de război, USS Vincennes, a doborât-o cu o rachetă, deasupra Golfului Persic. Americanii au susţinut că au confundat Airbusul A300 cu un avion de război F-14! Mai mult, ei au spus că li s-a părut că avionul era în coborâre pentru a bombarda nava, pe când zborul 655 era în urcare!

Seria explicaţiilor ridicole a continuat, atunci când reprezentanţii SUA au dezvăluit că au încercat să ia legătura cu Airbusul A300 pe o frecvenţă militară. Asta în condiţiile în care, fiind o aeronavă comercială, zborul Iran Air 655 n-avea acces la frecvenţele militare. SUA nu şi-au cerut niciodată scuze pentru doborârea avionului, iar echipajul navei USS Vincennes a primit medalii şi distincţii pentru curaj şi servicii extraordinare, la revenirea în State! Dintre cei 290 de pasageri aflaţi la bord, 66 erau copii. În 1996, SUA le-au plătit familiilor victimelor sume cuprinse între 150.000 şi 300.000 de dolari, drept despăgubire.
articol preluat de pe adevarul.ro cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

3 iulie 1988 – Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele europa si Asia peste Bosfor.

İstanbul.jpg
Fatih Sultan Mehmet Bridge

 

3 iulie 1990 – A avut loc Adunarea generala a Academiei Romane. Au fost reprimiti 72 de membri corespondenti (literati, istorici, oameni de stiinta) carora li s-a retras aceasta calitate sau care au fost privati de ea, pe nedrept de regimul comunist, intre 1948-1989. Au fost aleşi postmortem membri ai Academiei: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Mircea Florian, Constantin Noica, Nichita Stanescu, Marin Preda, Ion Moraru.

 

3 iulie 1992 – Hunedoara a fost primul județ al României primit ca membru în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei.

 

3 iulie 2001 – A început procesul fostului presedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, la Tribunalul Penal International de la Haga.

 

3 iulie 2003 – Miss Republica Dominicana, Amélia Vega, in varsta de 18 ani, este aleasa Miss Univers, in cea de-a 52-a editie a acestui concurs.

 

3 iulie 2013 – Lovitura de stat in Egipt. Presedintele egiptean Mohamed Morsi este inlaturat de la putere de militari .Presedintele Curtii Constitutionale Supreme a Egiptului, Adly Mansour este declarat presedinte interimar al tarii, pana la organizarea de alegeri prezidentiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc...

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați de inspectorii de...

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole Crescătorii de albine, centrele de colectare și procesatorii din Ucraina au fost informați de...

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani Aproximativ 2000 de persoane, dintre care 523 copii din satul Olișcani, raionul Șoldănești se bucură de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.