Evenimentele Zilei de 31 mai în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 31 mai în Istorie

31 mai este a 151-a zi a calendarului gregorian și ziua a 152-a în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 31 mai

(BOR) Sf. Mc. Ermie, Eusebiu și Haralambie

Sfântul Mucenic Ermie. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 29 mai - Icoană sec. XX, Grecia - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Ermie – Icoană sec. XX, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Ermie a trăit în vremea împăratului Antonim Piul (138-161) care a pornit o puternică persecuție asupra creștinilor. Soldații său mergeau din oraș în oraș obligând lumea să aducă jertfă zeilor, iar cei care nu se supuneau erau chinuiți și uciși.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ermiu, martir († secolul al II-lea)

(BRC) (†) Vizita Sfintei Fecioare Maria la vara ei Elisabeta

 

Ziua mondială fără tutun (ONU)

Ziua mondială fără tutun - foto preluat de pe www.who.int

Ziua mondială fără tutun – foto preluat de pe www.who.int

Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai. Se intenționează să se încurajeze o perioadă de abstinență de 24 de ore de la toate formele de consum de tutun din întreaga lume. Ziua este menită, de asemenea, să atragă atenția asupra prevalenței răspândite a consumului de tutun și asupra efectelor negative asupra sănătății, care în prezent duc la peste 7 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, dintre care 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la afecțiuni secundare, fumul altor fumători.

În ultimii peste douăzeci de ani, ziua a fost întâmpinată cu entuziasm și rezistență în întreaga lume de la guverne, organizații de sănătate publică, fumători, cultivatori și industria tutunului. Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
cititi mai mult pe: www.ms.rowww.who.inten.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

România – Ziua Geniştilor Militari

Prima unitate de geniu din Armata României a fost înfiinţată la 31 mai 1859, data la care domnitorul A.I. Cuza punea rezoluţia “Se încuviinţează” pe raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei, prin care se cerea aprobarea constituirii şi întreţinerii unui batalion de geniu, necesar pentru “înaintarea lucrărilor publice“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Rezervistului Militar

Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.

 

Astăzi in istorie pentru 31 mai

 

Evenimentele Zilei de 31 mai în Istorie:

– 31 mai 1223 – Bătălia de la Râul Kalka;

– 31 mai 1970 – Un cutremur produs în nordul Chile si Peru a provocat o alunecare de teren în urma căreia orașul Yungay din Peru a fost îngropat

 

31 mai 1279 î.Hr. – Ramses al II- lea (cel Mare) din dinastia a 19-a, a urcat pe tronul Egiptului.

Ramses al II-lea (cunoscut ca Ramses cel Mare) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat. Este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului antic - in imagine, Statuia lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel - foto: ro.wikipedia.org

Statuia lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel – foto: ro.wikipedia.org

Ramses al II-lea (cunoscut ca Ramses cel Mare) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat. Este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului antic.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 mai 455 – A murit Petronius Maximus, împărat roman

Solidus Petronius Maximus-RIC 2201.jpg

Flavius Anicius Petronius Maximus (c. 396; d. 22 aprilie 455) a fost aristocrat roman și, pentru scurt timp, împărat roman al Imperiului Roman de Apus, mai exact în perioada 17 martie 455 – 31 mai 455. În timpul lui Petronius, vandalii, conduși de Genseric, ocupă și jefuiesc Roma. Petronius Maximus a murit ucis de o mulțime furioasă, iar trupul său a fost mutilat și aruncat în Tibru.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

31 mai 1162 – A murit regele Geza al II-lea al Ungariei;

Geza al II-lea, (1130 – 31 May 1162) rege al Ungariei si Croatiei - foto - en.wikipedia.org

Geza al II-lea – foto – en.wikipedia.org

Geza al II-lea, (1130 – 31 May 1162) rege al Ungariei si Croatiei. A fost unul dintre cei mai puternici monarhi ai Ungariei. El a încurajat colonisti din Lorena, Luxemburg si Renania sa se stabileasca in Transilvania. Regele Géza a fost căsătorit cu Eufrosina de Kiev (c. 1130 -. c 1193), fiica Marelui Cneaz Mstislav de Kiev.

 

31 mai 1223 – Armatele mongole ale lui Genghis Han aflate sub comanda lui hanului Subutai, au învins armatele Rusiei Kievene, aliate cu cele ale cumanilor, in Bătălia de la râul Kalka, (în prezent in regiunea Donetsk din Ucraina). Importanța expediției a fost imensă. Expediția mongola a fost cel mai lung raid de cavalerie din istorie , cucerind 9000 de km, în trei ani). În 1237, Subutai împreună cu Batu han au condus un alt atac, in fruntea a 120.000 de oameni, cucerind Rusia Kieveana.

Bătălia de la Râul Kalka (31 mai 1223) Parte din invaziile mongole - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Râul Kalka (31 mai 1223) Parte din invaziile mongole – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Râul Kalka a avut loc la 31 mai 1223, între Imperiul Mongol (în frunte cu Jebe şi Subutai) şi principatele Rusia Kieveană şi Galiţia-Volînia aliate cu cumanii şi cu brodnicii. Principatele slave răsăritene erau conduse de Mstislav cel Viteaz şi de Mstislav al III-lea al Kievului. Bătălia s-a dat pe malurile râului Kalka (din regiunea Doneţk din Ucraina de astăzi) şi s-a sfârşit cu victoria mongolilor.

În urma invaziei mongole a Asiei Centrale şi a prăbuşirii Imperiului Horezmian, o forţă mongolă condusă de generalii Jebe şi Subutai a înaintat în Irakul Persan. Jebe a cerut din partea liderului mongol, Genghis Han, permisiunea de a continua cuceririle timp de câţiva ani înainte de a reveni la armata principală prin Caucaz. În timp ce aşteptau răspunsul lui Genghis Han, cei doi au pornit într-un raid în care au atacat Georgia şi l-au ucis pe rege.

Genghis Han le-a dat celor doi permisiunea de a continua expediţia şi, după ce au trecut prin Caucaz, au învins o coaliţie de triburi caucaziene înainte de a-i învinge pe cumani. Hanul cumanilor a fugit la curtea ginerelui său, prinţul Mstislav cel Viteaz al Galiţiei, pe care l-a convins să-l ajute în lupta contra mongolilor. Mstislav cel Viteaz a format o alianţă cu principii slavi, inclusiv cu Mstislav al III-lea al Kievului.

Armata slavă combinată a învins la început ariergarda mongolă. Slavii i-au urmărit pe mongoli timp de mai multe zile, dar s-au împrăştiat pe o distanţă prea mare. Mongolii s-au oprit şi s-au aşezat în formaţie de luptă pe malurile râului Kalka. Mstislav cel Viteaz şi aliaţii lui cumani, i-au atacat pe mongoli fără să aştepte restul armatei slave şi a fost învins.

În confuzia care a urmat, mai mulţi principi slavi au fost învinşi şi Mstislav al Kievului a fost obligat să se retragă într-o tabără fortificată. După ce a rezistat trei zile, el s-a predat în schimbul unei promisiuni de siguranţă pentru el şi oamenii lui. Odată ce s-au predat, însă, mongolii i-au măcelărit şi l-au executat pe Mstislav al Kievului. Mstislav cel Viteaz a scăpat, iar mongolii au revenit în Asia, unde i s-au alăturat lui Genghis Han.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

31 mai 1246 – A murit Isabella de Angoulême, regină consort a Angliei (n. c. 1188)

 

31 mai 1408 – A murit sogunul japonez Ashikaga Yoshimitsu;

Ashikaga Yoshimitsu (足利 義満?, September 25, 1358 – May 31, 1408) - foto - en.wikipedia.org

Ashikaga Yoshimitsu (September 25, 1358 – May 31, 1408) – foto – en.wikipedia.org

 

31 mai 1495 – A mutit Cecily Neville, mama regilor Eduard al IV-lea și Richard al III-lea (n. 1415)

 

31 mai 1578 – Regele Henric al III – lea al Frantei pune piatra de temelie a Podului Nou (Pont Neuf ), cel mai vechi pod din Paris.

Painting of the Pont Neuf project as approved by King Henry III in 1577. The bridge was ultimately completed in 1607 with a less ornate design - foto - en.wikipedia.org

Painting of the Pont Neuf project as approved by King Henry III in 1577. The bridge was ultimately completed in 1607 with a less ornate design – foto – en.wikipedia.org

 

31 mai 1594 – A murit Tintoretto, pictor italian (n. 1518).

Jacopo Comin zis Tintoretto (n. 29 septembrie 1518, Veneția, d. 31 mai 1594 ibidem) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renașterii - (Detaliu din autoportret) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tintoretto (Detaliu din autoportret) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jacopo Comin zis Tintoretto (n. 29 septembrie 1518, Veneția, d. 31 mai 1594 ibidem) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renașterii. În tinerețe a fost numit Jacopo Robusti, pentru că tatăl său, Giovanni Battista Robusti apărase cu multă îndârjire (in modo robusto) porțile orașului Padova împotriva armatelor imperiale.

Adevăratul său nume de familie, Comin, familie originară din Brescia, a fost de curând descoperit de Miguel Falomir, curator al muzeului Prado din Madrid și făcut cunoscut publicului cu ocazia retrospectivei Tintoretto din 29 ianuarie2007. Porecla care l-a făcut celebru, Tintoretto, o datorează tatălui său care se ocupa cu vopsitul de mătăsuri aduse din Orientul Îndepărtat (“boiangiu” = tintore). Încă din acea perioadă viitorul pictor a început să studieze culorile, menținându-și această preocupare și mai târziu de-a lungul activității sale artistice. E posibil ca artistul să fi moștenit de la tatăl său extraordinarul simț al culorilor, stilul dinamic și ferm.

Pentru energia sa fenomenală demonstrată în execuția picturilor a fost supranumit și “Il Furioso”, iar folosirea dramatică a perspectivei și a jocului luminii cu umbra a făcut din el un precursor al stilului baroc. Tintoretto și-a dedicat artei toată energia și tot entuziasmul, lăsând posterității o operă de o forță dramatică unică.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

31 mai 1666 – S-a încheiat prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci.

Gheorghe Duca (cca. 1620 – 31 martie 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 - mai 1666; noiembrie 1668 - 10 august 1672; noiembrie 1678 - 25 decembrie 1683 şi al Ţării Româneşti: noiembrie/decembrie 1674 - 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei - (frescă la Mănăstirea Cetăţuia) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca – (frescă la Mănăstirea Cetăţuia) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca (cca. 1620 – 31 martie 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 – mai 1666; noiembrie 1668 – 10 august 1672; noiembrie 1678 – 25 decembrie 1683 şi al Ţării Româneşti: noiembrie/decembrie 1674 – 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 mai 1740 – A murit Frederic Wilhelm I al Prusiei (n. 1688)

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei și „Friedrich Wilhelm II prinț de Brandenburg” (n. 14 august 1688 în Berlin - d. 31 mai 1740 în Potsdam) provine din dinastia Hohenzollern, cunoscut în istorie ca „regele soldat” (portret de von Samuel Theodor Gericke, 1713) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei (portret de von Samuel Theodor Gericke, 1713) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei și „Friedrich Wilhelm II prinț de Brandenburg” (n. 14 august 1688 în Berlin – d. 31 mai 1740 în Potsdam) provine din dinastia Hohenzollern, cunoscut în istorie ca „regele soldat”. Friedrich Wilhelm este fiul lui Frederic I rege al Prusiei și al soției sale Sophie Charlotte de Hanovra, care până la moartea soțului ei (Friedrich I) a preluat conducerea statului prusac între anii 1700-1740.

Noul rege Friedrich Wilhelm s-a concentrat mai mult pe consolidarea militară și financiară a Prusiei. Astfel în timpul domniei sale Prusia devine o putere militară, fiind cunoscut că în garda regimentului său au fost acceptați soldați numai de la o anumită înălțime (1,88 m), în acest scop pentru corpul de grenadieri recrutează soldați din toată Europa. Incă și azi poartă juriștii din Prusia robele introduse de Friedrich Wilhelm.

A dus o politică economică cumpătată, neirosind banii pe un lux extravagant la curtea regală prusacă, obligând pe cei bogați să clădească case în Berlin. In timpul lui va funcționa Tabakskollegium (colegiu militar), fiind condus de Prințul Leopold de Anhalt-Dessau care se va ocupa și de educația militară a fiului regelui. La moartea lui, urmașul său, Frederic cel Mare, preia tronul, când Prusia avea o situație financiară stabilă și o armată bine organizată.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

31 mai 1795 – Revoluția franceză – Tribunalul Revoluționar a fost suprimat.

 

31 mai 1809 – A decedat Joseph Haydn, compozitor austriac (n. 1732)

(Franz) Joseph Haydn (n. 31 martie 1732, Rohrau / Austria - d. 31 mai 1809, Viena) a fost un compozitor austriac. Alături de Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven face parte din rândul marilor personalităţi muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenţi maeştri ai tradiţiei muzicale din Europa apuseană. A fost fratele compozitorului Michael Haydn - (Pictură de Thomas Hardy, 17910) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Joseph Haydn (Pictură de Thomas Hardy, 17910) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

(Franz) Joseph Haydn (n. 31 martie 1732, Rohrau / Austria – d. 31 mai 1809, Viena) a fost un compozitor austriac. Alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană,  cel mai bine cunoscut pentru muzica sa simfonică, supramumit “Parintele simfoniei”. A fost fratele compozitorului Michael Haydn.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

31 mai 1817 – A avut loc premiera creatiei lirice „Scara de matase” de Gioacchino Rossini la Teatrul „Scala” din Milano.

 

31 mai 1819 – S-a nascut Walt Whitman, poet american (d. 1892)

Walter Whitman (n. 31 mai 1819 - d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist şi umanist american. Considerat „cel mai mare poet american” de către mulţi pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urban (Walt Whitman, 1887) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Walt Whitman, 1887 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Walter Whitman (n. 31 mai 1819 – d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist și umanist american. Mama sa Loisia Van Velsor, care avea origini olandeze, nu stia sa citeasca prea bine si nici nu punea mare pret pe scoala, considerand mai importanta deprinderea unei meserii. De altfel, scriitorul s-a nascut intr-o familie numeroasa, el mai avand 8 frati, dintre care patru sufereau de diferite dizabilitati.

La varsta de 12 ani, si-a descoperit talentul la literatura cand a inceput sa lucreze in biblioteca scolii ca legator. La varsta de 17 ani, a inceput sa predea lectii intr-o scoala marginasa, iar cinci ani mai tarziu s-a angajat la un ziar din New York. A inceput sa scrie, perfectionandu-si tot ami mult stilul. Este autorul a peste 400 de poeme.A incetat din viata in anul 1892. pe 26 martie.

Considerat „cel mai mare poet american” de către mulți pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urbana si a fost unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi scriitori ai epocii sale. El a fost unul dintre reprezentanții tranziției de la transcendentalism la realism, opera sa arătându-se influențată de ambele curente.

Opera sa a fost tradusă în mai mult de douăzeci și cinci de limbi străine. Walt Whitman este unul din cei mai influenți și controversați poeți din canonul american. Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („șoc puternic”) și drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (cea mai îndrăzneață și discutabilă contribuție adusă până acum literaturii americane). Așa cum scrie Walt Whitman în „Leaves of Grass (By Blue Ontario’s Shore)”, „Rimele și versificatorii pier… America își va justifica existența, dați-i timp…
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

31 mai 1832 – A incetat din viata Évariste Galois, matematician francez. (n. 1811)

Évariste Galois (n. 25 octombrie 1811, Bourg-la-Reine, Franța – d. 31 mai 1832, Paris, Franța) a fost un matematician francez, care, deși a trăit numai 20 de ani, a adus contribuții notabile în domeniul algebrei - (Portret al lui Évariste Galois în vârstă de aproximativ 15 ani) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portret al lui Évariste Galois în vârstă de aproximativ 15 ani – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Évariste Galois (n. 25 octombrie 1811, Bourg-la-Reine, Franța – d. 31 mai 1832, Paris) a fost un matematician francez, care, deși a trăit numai 20 de ani, a adus contribuții notabile în domeniul algebrei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

31 mai 1857 – S-a născut Papa Pius al XI-lea. (d. 1939)

Papa Pius XI, născut Achille Ratti, (n. 31 mai 1857, Desio, Italia – d. 10 februarie 1939, Vatican) - foto: ro.wikipedia.org

Papa Pius XI, – foto: ro.wikipedia.org

Papa Pius XI, născut Achille Ratti, (n. 31 mai 1857, Desio, Italia – d. 10 februarie 1939, Vatican)

 

31 mai 1859 – S-a infiintat in Moldova, primul batalion de geniu, din iniţiativa inginerului Panait Donici, fost ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Moldovei, şi cu încuviințarea data pe raportul Consiliului de Miniștri nr.1902, de către domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Un an mai tarziu, in Tara Romaneasca s-a constituit cel de-al doilea batalion, care impreuna cu cel din Moldova au constituit intaiul regiment de geniu al Principatelor Unite romanesti.

 

31 mai 1859 – Orologiul Parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben, a fost pornit pentru prima oară.

Big Ben (în traducere, Marele Ben) este porecla marelui clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra. Acest nume a fost utilizat atât în cazul clopotului, cât şi al ceasului şi chiar al turnului cu ceas - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Big Ben – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Big Ben (în traducere, Marele Ben) este porecla marelui clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra. Acest nume a fost utilizat atât în cazul clopotului, cât și al ceasului și chiar al turnului cu ceas. Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe, și al treilea turn cu ceas ca înălțime din lume. Ceasul a fost pus în funcțiune în ziua de 31 mai 1859. Cea mai apropiată stație de metrou este Westminster de pe liniile Circle, District și Jubilee.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

31 mai 1874 – La Bucuresti, a fost incheiata Conventia dintre Romania si Austro-Ungaria privind construirea liniei ferate Ploiesti-Predeal-Timis-Brasov.

 

31 mai 1877 – Guvernul României decide mobilizarea generală a armatei pentru Războiul de Independenţă impotriva Imperiului Otoman.

 

31 mai 1882 – Au început lucrarile celui de-al doilea Conciliu Provincial (30 mai – 6 iunie) al Bisericii Romane Unite cu Roma, convocat de Mitropolitul Ioan Vancea de Buteasa.

 

31 mai 1883 – S-a nascut Onisifor Ghibu, profesor şi politician român, unul dintre participanţii importanţi la Marea Unire din 1918.

Onisifor Ghibu Onisifor Ghibu (n. 31 mai 1883, Săliște, comitatul Sibiu - d. 31 octombrie 1972, Cluj) profesor român de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918 - foto - onisifor-ghibu.ro

Onisifor Ghibu – foto – onisifor-ghibu.ro

Onisifor Ghibu s-a născut la la 31 mai 1883 în Sălişte, judeţul Sibiu, unde face şi şcoala primară. Liceul îl începe la Sibiu (primele 6 clase) apoi îl termină la Braşov. Studiile universitare le face la Institutul teologic andreian Sibiu, apoi şi le desăvârşeşte la Universitatea din Bucureşti, la Budapesta, Strasbourg şi Jena, în acest din urmă oraş universitar trecîndu-şi şi doctoratul în filosofie, pedagogie şi în istorie universală (1909).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 mai 1887 – S-a născut Saint John Perse, poet eseist, şi diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960.

Saint-John Perse 1960.jpg

Saint-John Perse (pseudonimul literar al lui Alexis Léger, n. 31 mai 1887, Pointe-à-Pitre, Guadelupa — d. 20 septembrie 1975, Giens) a fost un poet și diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960.
Motivaţia Juriului Nobel:
„… pentru zborul avântat şi imaginaţia vie a poeziei sale, care reflectă în mod vizionar condiţiile vremii noastre.

 

31 mai 1891 – A inceput constructia marelui drum siberian, calea ferata ce strabate toata Siberia pana la Vladivostok.

Calea ferată transsiberiană - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Calea ferată transsiberiană – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

La 19/31 mai 1891, la Vladivostok, avea loc ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a ceea ce urma să fie cea mai lungă cale ferată din lume, cunoscută sub nume de Magistrala Transsiberiană, în prezenţa ţareviciului Nikolai Aleksandrovici (1868-1918; ultimul ţar, sub numele Nicolae al II-lea, 1894-1917).

Calea ferată transsiberiană este o rețea de cale ferată care leagă Moscova și partea europeană a Rusiei cu Orientul Îndepărtat Rus, Mongolia, China și Marea Japoniei. Proiectul și finanțarea construcției transsiberianului au fost aprobate de țarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Fiul său, țarul Alexandru al III-lea al Rusiei a supravegheat construcția, numindu-l pe Serghei Witte director al Căilor ferate, în 1889. Bugetul imperial de stat alocat giganticei lucrari a fost de 1 miliard 455 milioane ruble, între 1891 și 1913, un record depășit numai de cheltuielile militare din primul război mondial.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

31 mai 1902 – Se sfarseste al doilea razboi al burilor (colonisti protestanti olandezi), impotriva armatelor Imperiului Britanic in urma caruia se incheie Tratatul de la Vereeniging, care consemneaza conditiile capitularii si anexarea teritoriului de către Imperiul Britanic.

Al Doilea Război al Burilor, a fost un conflict desfășurat între 11 octombrie 1899 și 31 mai 1902 între Imperiul Britanic și burii neerlandofoni din cele două republici independente: Republica Sud-Africană (Republica Transvaal) și Statul Liber Orange. El s-a sfârșit prin anexarea regiunii de către Imperiul Britanic și formarea Uniunii Africii de Sud ca parte din Commonwealth.

Împreună cu Primul Război al Burilor (decembrie 1880 – martie 1881), perioada este cunoscută sub numele de „Războaiele Burilor”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Boers at Spion Kop, 1900 - Project Gutenberg eText 16462.jpg
Comandouri bure la Spion Kop

In 1910 se va constitui Uniunea Africii de Sud, dupa unificarea a patru colonii britanice : Cape Colony, Natal Colony, Transvaal Colony si Orange River Colony. În 1915, în timpul Primului Război Mondial, colonia Africa germană de Sud–Vest, a fost invadata de forțele britanice. După război teritoriul a fost preluat de Uniunea Africii de Sud (parte a Imperiului Britanic), fiind administrat în cadrul unui mandat Ligii Națiunilor. Acesta a devenit independent sub numele de Namibia în 1990.

 

31 mai 1910 – A murit Elizabeth Blackwell, medic american de origine engleză (n. 1821)

Elizabeth Blackwell.jpg

Elizabeth Blackwell (n. 3 februarie 1821 – d. 31 mai 1910) a fost medic american de origine engleză. A fost prima femeie-medic din SUA, activistă pentru drepturile femeii, susținătoare a mișcării aboliționiste și una din fondatoarele spitalului New York Infirmary for Women and Children.

 

31 mai 1911 – A avut loc lansarea vasului RMS Titanic.

RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

 

31 mai 1911 – Preşedintele Mexicului, Porfirio Díaz, fuge din tara in timpul revolutiei mexicane.

Porfirio Díaz (15 September 1830 – 2 July 1915), fost preşedinte al Mexicului - foto - en.wikipedia.org

Porfirio Díaz (15 September 1830 – 2 July 1915), fost preşedinte al Mexicului – foto – en.wikipedia.org

 

31 mai 1913 – S-a născut compozitorul, dirijorul şi pianistul Constantin Silvestri; (m. 1969, la Londra). Constantin Silvestri (n. 31 mai 1913, București – d. 23 februarie 1969, Londra) a fost un dirijor, compozitor și pianist român, stabilit în Anglia din 1957 și naturalizat ca cetățean britanic din 1967.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

31 mai 1915 – S-a născut medicul Voinea Marinescu; contribuţii în chirurgia experimentală a plămânilor, a aparatului circulator, a transplanturilor de ţesuturi şi organe, în chirurgia cardio-vasculară; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1973).

 

31 mai 1916 – Flotele germană și cea engleză se înfruntă în bătălia Iutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul primului război mondial, ramasa indecisa.

 

31 mai 1919 – Au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Polonia. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la nivel de reprezentanţă provizorie, la 9 februarie 1919. La 31 mai 1938, misiunile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă, iar la 28 octombrie 1940, relaţiile diplomatice dintre cele doua state au fost suspendate, ca urmare a ocuparii acestei ţari de catre armatele Germaniei naziste si ale URSS, fiind reluate în 1945.

 

31 mai 1919 – La Conferinţa de pace de la Paris, I. I. C. Brătianu a pledat pentru principiul egalităţii suverane a statelor şi al neintervenţiei în chestiunile de ordin intern, afirmând că România nu poate subscrie la prevederi care i-ar putea leza suveranitatea.

„Cei patru mari” în timpul Conferinţei de Pace de la Paris (de la stânga la dreapta, David Lloyd George, Vittorio Orlando, Georges Clemenceau şi Woodrow Wilson) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

„Cei patru mari” în timpul Conferinţei de Pace de la Paris (de la stânga la dreapta, David Lloyd George, Vittorio Orlando, Georges Clemenceau şi Woodrow Wilson) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919, având drept obiectiv dezbaterea noii configurații politico-teritoriale și rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Au participat 27 de state, printre care și România. Conferința avea ca scop elaborarea și semnarea tratatelor de pace între statele învingătoare (cu excepția Rusiei, atunci în plin război civil) și cele învinse în Primul Război Mondial. Președintele Conferinței a fost proclamat delegatul Franței, țară gazdă : Georges Clemenceau.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 mai 1922 – S-a născut sportivul Mihai Botez, primul campion naţional absolut la gimnastică (1948), părintele judo-ului din România şi primul antrenor român de arte marţiale; campion mondial la judo veterani, la 86 de ani (2008); avea două centuri negre, 8 Dan în judo şi 8 Dan în jiu-jitsu; (m. 2011).

 

31 mai 1923 – S-a născut Rainier al III-lea (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi), Prinţ de Monaco; (d. 2005).

Prince Rainier III.jpg

Prince Rainier III at the White House

Rainier al III-lea, (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi; n. 31 mai 1923 – d. 6 aprilie 2005) a fost Prințul ereditar al Principatului Monaco timp de aproape 56 de ani. A fost unicul fiu al Prințesei Charlotte Louise Juliette.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

31 mai 1924 – O companie de jandarmi, in frunte cu prefectul liberal Constantin Manciu, a intrat intr-o tabara studenteasca de munca voluntara de la Iasi, organizata si condusa de Corneliu Zelea Codreanu, unde face mai multe arestari in randurile studentilor. Multi dintre tineri au fost molestati chiar de catre Manciu.

 

31 mai 1924 – Uniunea Sovietică semnează un acord cu guvernul de la Beijing, referindu-se la Mongolia, ca „parte integrantă a Republicii Populare Chineze„, a cărei „suveranitate” asupra acestui teritoriu promite să respecte.

 

31 mai 1929 – S-a născut compozitorul, criticul muzical, editorul, pedagogul şi folcloristul Aladár Zoltán; (m. 1978).

 

31 mai 1929 – A fost lansat primul film de desene animate vorbit, cu celebrul personaj Mickey Mouse, „The Karnival Kid”.

 

31 mai 1930 – S-a născut Clint Eastwood, actor și regizor american.

Clinton Eastwood jr. (n. 31 mai 1930, San Francisco, California) este un actor, regizor și scenarist de film, producător, compozitor și politician american, câștigător a cinci premii Oscar ca regizor, actor și producător. Ca erou laconic de westernuri și filme de acțiune, se numără din anii ’60 printre cele mai de succes staruri ale lumii. Mai târziu devine un regizor și producător de film renumit și obține în anii 1993 și 2005 Oscarul pentru cea mai bună regie. În plus, a fost distins ca producător al acestor filme cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.clinteastwood.net

 

31 mai 1931 – S-a născut (la Braşov) Kaspar Teutsch, pictor, gravor, designer de tapiţerie şi textile si ilustrator de carte; trăieşte la München, Germania.

 

31 mai 1931 – S-a născut Robert Schrieffer, fizician american, laureat Nobel.

John Robert Schrieffer (n. 31 mai 1931) este un fizician american, laureat, împreună cu John Bardeen și Leon Neil Cooper, în 1972, al Premiului Nobel pentru Fizică pentru dezvoltarea teoriei BCS, prima teorie microscopică de succes a superconductivității - foto preluat de pe en.wikipedia.org

John Robert Schrieffer in 1972 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

John Robert Schrieffer (n. 31 mai 1931) este un fizician american, laureat, împreună cu John Bardeen și Leon Neil Cooper, în 1972, al Premiului Nobel pentru Fizică pentru dezvoltarea teoriei BCS, prima teorie microscopică de succes a superconductivității.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

31 mai 1938 – S-a născut Adriana Iliescu, istoric şi critic literar, prozatoare şi poetă.

Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) a fost până la 29 decembrie 2006 cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Adriana Iliescu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) a fost până la 29 decembrie 2006 cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile. Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România. Fetița nu este, totuși, copilul său biologic, ținând cont că ovulul (și sperma de asemenea) provine de la un donator anonim, iar Adriana Iliescu a fost mai degrabă o mamă purtătoare. Ea a lucrat înainte de pensionare ca profesor universitar de literatură română și scriitor de povești pentru copii. Eliza Maria a primit și prenumele Bogdana, nume care era destinat surorii sale gemene, care nu a supraviețuit sarcinii.

 

31 mai 1938 – A murit prozatorul şi poetul Max Blecher; (n. 1909).

 

31 mai 1954 – S-a născut Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist si compozitor român.

Nicu Alifantis (n. 31 mai 1954, Brăila) este un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și muzică de teatru, actor și poet.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roalifantis.ro

 

31 mai 1954 – A murit fizicianul Dragomir Hurmuzescu; (n. 13 martie 1865)

Dragomir M. Hurmuzescu (n. 13 martie 1865, Bucureşti – d. 31 mai 1954, Bucureşti) a fost un fizician şi inventator român, profesor la Universitatea din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul învăţământului electrotehnic din România şi colaborator al soţilor Marie şi Pierre Curie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dragomir Hurmuzescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dragomir M. Hurmuzescu (n. 13 martie 1865, București – d. 31 mai 1954, București), fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iași și la Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, a fost fondatorul învățământului electrotehnic din România; colaborator al soților Marie și Pierre Curie.

A fost unul dintre ctitorii radiofoniei româneşti: în 1927, sub conducerea sa, a început să funcţioneze Societatea Română de Radiodifuziune (Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România), care, la 1.XI.1928, difuza în eter prima emisiune cu anunţul: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti”, urmat de discursul preşedintelui Societăţii, Dragomir Hurmuzescu; era momentul ce inaugura, practic, postul naţional de radio din România; membru corespondent al Academiei Române din 1916;.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

31 mai 1957 – Scriitorul american Arthur Miller ea fost gasit vinovat de sfidarea Congresului, dupa ce a refuzat să dezvăluie nume de scriitori presupus a fi comunisti.

Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005), scriitor american - foto - en.wikipedia.org

Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005), scriitor american – foto – en.wikipedia.org

Găsit vinovat de sfidarea Congresului Miller a fost condamnat la o amendă 500 dolari sau treizeci de zile în închisoare, a fost inscris pe lista neagră, și i s-a anulat pasaportul american. La 8 mai 1958, condamnarea sa a fost anulată de către Curtea de Apel a SUA. Arthur Miller a avut legături strânse cu Partidul Comunist american. A fost un dramaturg și eseist american de origine evreiască, laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie precum și soțul lui Marilyn Monroe.

 

31 mai 1961 – Uniunea Sud-Africana s-a proclamat republica, sub numele de Republica Africa de Sud.

Africa de Sud - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Africa de Sud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Africa de Sud este o țară așezată la extremitatea sudică a continentului Africa, care are 2798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. La nord se învecinează cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est cu Mozambic și Swaziland, în timp ce Lesotho este o țară independentă complet înconjurată de Africa de Sud. Africa de Sud este stat multietnic.

 

31 mai 1961 – Parasutistul roman Gheorghe Iancu, a obtinut pe aerodromul Strejnic din Ploiesti,“recordul mondial definitiv” acordat de Federatia Aeronautica Internationala, sarind de doua ori de la inaltimea de 1.000 m., cu deschidere intarziata a parasutei, si aterizand de fiecare data la zero metri de punctul fix.

Gheorghe Iancu, parasutist roman - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Iancu, parasutist roman – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

31 mai 1962 – S-a dizolvat Federatia Indiilor de Vest. A avut o durata de existenta scurta ca uniune a statelor din Caraibe de la 3 ianuarie 1958, la 31 mai 1962. A reunit mai multe colonii ale Regatului Unit din Caraibe. Intenţia constituirii acestei federatii a fost aceea de a crea o unitate politică, care sa devina independenta fata de Marea Britanie ca stat unitar , similar cu Confederaţia canadiana , Federaţia australiana , sau Federaţia din Africa Centrală , dar înainte ca aceasta sa se poate intampla, Federaţia sa prăbuşit din cauza conflictele politice interne.

 

31 mai 1962 – Criminalul nazist Adolf Eichmann a fost spânzurat în Israel.

Otto Adolf Eichmann (n. 19 martie 1906, Solingen, Imperiul German – d. 31 mai 1962, închisoarea din Ramla, Israel) - foto - en.wikipedia.org

Adolf Eichmann – foto – en.wikipedia.org

Otto Adolf Eichmann (n. 19 martie 1906, Solingen, Imperiul German – d. 1 iunie 1962, închisoarea din Ramla, Israel) a fost un nazist german, cu gradul de Obersturmbannführer-SS. A organizat și condus Soluția finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945. În Procesele de la Nürnberg a fost condamnat la moarte în contumacie ca mare criminal de război. Prins de Mosadul israelian a fost rejudecat la un tribunal din Ierusalim, condamnat la moarte prin spânzurare și executat la închisoarea din Ramla.

Eichmann s-a născut la data de 19 martie 1906 ca primul dintre cinci copii, patru băieți și o fată. Mama sa a murit în 1916. S-a înscris în partidului nazist cu numărul 889895 și la 1 aprilie 1932 s-a înrolat în SS cu nr.45326, unde a ajuns la gradul de Obersturmbannführer-SS (echivalent cu gradul de locotenent-colonel – în germană : Oberstleutnant) din Wehrmacht, armata germană).

După terminarea celui de al Doilea Război Mondial, în 1950, Eichmann a fost ajutat să fugă în Argentina, devenită țară de refugiu al criminalilor naziști, cu un pașaport fals pe numele de Ricardo Klement, emis de șeful delegației italiene a Crucii Roșii din Geneva, dr. Leo Biaggi de Blasis, pașaport care poartă viza consulară argentineană Termenul „Soluția finală a problemei evreiești în Europa” (în germană : Die Endlösung der Judenfrage), care se referă la planul nazist de executare a genocidului sistematic împotriva evreilor europeni în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost folosit pentru prima oară de Eichmann.

Toată industria genocidului Germaniei naziste era condusă și coordonată de Eichmann: …Eichmann decidea cine va fi urcat imediat în trenurile spre Auschwitz și Treblinka și cine va fi deportat ulterior, iar oamenii săi asigurau și coordonau transporturile. Diagramele care reflectau starea curentă a genocidului erau afișiate în biroul său din strada Kurfürstenstraße în Berlin. În 1960, Eichmann a fost capturat de un comando al Mosadului (cu participarea medicului anestezist de origine română dr. Iona Elian) și adus în Israel.

A fost judecat la Ierusalim pentru crime de război și crime împotriva umanității. Acuzarea publică a fost condusă de primul-procuror al Israelului, Gideon Hausner. După ce a fost găsit vinovat, Eichmann a fost condamnat la moarte și executat la data de 31 mai 1962. Cenușa sa a fost împrăștiată în apele internaționale ale Mării Mediterane. A fost singurul caz de executare a unui condamnat la moarte în Israel.

 

31 mai 1962 – S-a născut Răsvan Popescu, prozator, jurnalist şi scenarist; preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA)

Răsvan Popescu (n. 31 mai 1962, București) este un jurnalist, scenarist de film și scriitor român. Între anii 1999-2000 a fost purtătorul de cuvânt al președintelui României, Emil Constantinescu. Acesta l-a desemnat în anul 2000 ca membru în CNA. După decesul lui Ralu Filip a fost ales președinte interimar al CNA, iar în 12 septembrie 2007 a fost confirmat în funcția de președinte al CNA, de Parlamentul României.

 

31 mai 1966 – Al cincilea calugar budist, Nguyen Thi, si-a da foc in semn de protest impotriva regimului din Vietnamul de Sud.

 

31 mai 1967 – A avut loc prima traversare a Atlanticului de Nord cu elicopterul fara escala.

 

31 mai 1969 – Pentru prima data in istoria sportului romanesc, intre 31 mai si 8 iunie, Romania a fost gazda Campionatelor europene de box.

 

31 mai 1969 – A murit geologul Gheorghe Macovei (n. 1880).

Gheorghe Macovei.jpg

Gheorghe Macovei (n. 25 septembrie 1880, Tansa, Iași – d. 31 mai 1969, București) a fost un geolog român, membru titular (1939) al Academiei Române. A efectuat studii asupra formațiilor cretacice, zăcămintelor de petrol din România, geologiei Dobrogei de sud și a Carpaților Orientali. Om de știință emerit.

 

31 mai 1970 – Un cutremur produs in nordul Chile si Peru, a provocat o alunecare de teren in urma careia Orașul Yungay din Peru a fost ingropat. S-a soldat cu 66.794 de morţi şi pagube materiale în valoare de 250 de milioane de dolari.

Yungay Viejo - location of landslide 1970.jpg

 

31 mai 1973 – Senatul Statelor Unite a oprit bombardarea Cambodgiei, neluand in consideratie motivele expuse de dr. Henry Kissinger.

 

31 mai 1976 – A avut loc festivitatea dezvelirii, la Cluj-Napoca, in fata Teatrului National, a statuii lui Mihai Eminescu, opera a sculptorului Ovidiu Maitec.

 

31 mai 1977 – A fost finalizat sistemul de oleoducte petroliere Trans-Alaska.

 

31 mai 1984 – A murit compozitorul şi dirijorul Filaret Barbu; (n. 1903).

Filaret Barbu.jpg

Filaret Barbu în ultimii ani ai vieții.

Filaret Barbu (n. 16 aprilie 1903, Lugoj — d. 31 mai 1984, Timișoara) a fost un compozitor român de operetă.

 

31 mai 1988 – La propunerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a dorit in acest fel sa atraga atentia asupra pericolul pe care il reprezinta tutunul pentru societate. OMS a adoptat o rezolutie in acest sens in 1987 prin care s-a stabilit ca „ziua fara fumat” sa fie marcata in data de 7 aprilie, un an mai tarziu, printr-un alt act, s-a decis ca Ziua mondiala fara fumat sa fie stabiliita anual pe data de 31 mai.

31 mai - Ziua fara fumat - foto - bzi.ro

31 mai – Ziua fara fumat – foto – bzi.ro

Scopul declararii acestei zile a fost acela de a atentiona opinia publice asupra efectelor negative pe care le implica fumatul. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza cinci milioane de decese, din cauza acestui viciu. O zi internationala fara fumat se mai marcheaza in a treia zi de joi a lunii noiembrie, la initiativa si sub auspiciile “Uniunii internationale contra cancerului”. In 1976, Divizia California a “American Cancer Society” a reusit sa convinga un milion de fumatori sa renunte pentru o zi la acest obicei, iar un an mai tarziu, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrata in SUA la nivel national ca zi fara tutun.
cititi mai mult pe www.ms.ro

 

31 mai 1990 – A decedat poetul, eseistul şi traducătorul Vasile Nicolescu ; (n. 1929).

 

31 mai 2006 – A murit Raymond Davis, Jr., fizician american, laureat Nobel (n. 1914)

Raymond Davis, Jr 2001.jpg

Raymond Davis, Jr. (n. 14 octombrie 1914, Washington, DC, SUA — 31 mai 2006, Blue Point, New York, SUA) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2002 împreună cu Masatoshi Koshiba pentru contribuțiile de pionierat în astrofizică, în special pentru detecția neutrinilor cosmici. Koshiba și Davis au împărțit jumătate din premiul Nobel, cealaltă jumătate fiind acordată lui Riccardo Giacconi.

 

31 mai 2009 – A încetat din viață britanica Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului Titanic din 15 aprilie 1912;

Millvina Dean (n. 2 februarie 1912—d. 31 mai 2009) a fost ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic”, scufundat pe 15 aprilie 1912. Millvina Dean s-a aflat la bordul vasului „Titanic” la vârsta de 9 săptămâni. Părinții săi erau emigranți englezi și călătoreau spre Kansas, Statele Unite ale Americii. Millvina Dean nu s-a măritat și nu a avut copii.

 

31 mai 2019 – Papa Francisc si-a început vizita apostolică în România (31 mai–2 iunie), Bucureştiul constituind prima etapă a vizitei de trei zile a Suveranului Pontif în ţara noastră.

Desfăşurată sub genericul “Să mergem împreună!“, la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România a inclus, în prima zi, întâlniri cu autorităţile politice şi societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi Sfânta Liturghie din Catedrala “Sfântul Iosif”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza Zeci de mii de palestinieni au fugit din sudul Fâşiei Gaza după ce un ordin...

Moment de reculegere în Parlament

Moment de reculegere în Parlament Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria celor deportați în perioada sovietică. Deputata PAS Valentina Ghețu, originară din...

Au dat-o la ‘pace’: România a stabilit data alegerilor

România a stabilit data alegerilor Coaliţia de guvernare din România a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând...

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova – România – Ucraina

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova - România - Ucraina Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui mâine, 5 iulie, la Chișinău, cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.