X

Evenimentele Zilei de 5 octombrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 5 octombrie în Istorie

5 octombrie este a 278-a zi a calendarului gregorian și a 279-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 5 octombrie

(BOR) Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu; Sfintele Muceniţe Haritina şi Mamelta

Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misailde la Mănăstirea Turnu – foto: basilica.ro

Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misailde la Mănăstirea Turnu s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei. Prăznuirea lor de catre Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 5 octombrie.

 

(BRU) Sf. Haritina, martir († 304)

Sfânta Muceniță Haritina – foto: doxologia.ro

 

(BRC) Ss. Placid și însoțitorii, martiri; Sf. Alois Scrosoppi, preot

 

Portugalia: Prima Republică Portugheză (1910)

 

Ziua profesorului (UNESCO) (din 1994) În mai multe țări, Ziua profesorului este destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice. În unele dintre ele ziua este sărbătorită la sfârșitul săptămânii, în timp ce în altele este celebrată într-o zi lucrătoare. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.

 

Astăzi în istorie pentru 5 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 5 octombrie în Istorie:

– 5 octombrie 1918 – Declaraţia de independenţă a Transilvaniei

 

5 octombrie 578 – A decedat imparatul bizantin Iustin al II-lea ; (n. c. 520).

Monedă de aur cu chipul lui Flavius Iustinus Iunior – foto: ro.wikipedia.org

Flavius Iustinus Iunior Augustus, poreclit Divinul, a fost imparat al Bizantului între anii 565 si 578.Era nepotul imparatului Iustinian I și soțul Sofiei, nepoata imparatesei Teodora. Moștenind de la Iustinian I un imperiu întins, a purtat războaie de-a lungul întinselor frontiere ale imperiului.

Cel mai important eveniment din timpul domniei sale a fost invazia lombarzilor din anul 568 , in urma careia Imperiul a pierdut două treimi din Italia. După pierderea Italiei, a luptat fără succes împotriva avarilor. În 572 a pornit războiul cu Persia, în urma căruia a pierdut Siria. Ultimii sai patru ani de domnie au fost marcați de o demență progresivă, conducerea efectivă a imperiului revenind soției sale Sofia și fiului său adoptiv, Tiberiu, succesorul desemnat.

 

5 octombrie 610 – Heraclius a fost încoronat la Constantinopol imparat al Imperiului Bizantin, după ce l-a detronat pe predecesorul său Focas.

Heraclius şi fii săi Constantin III și Heraklonas – foto: ro.wikipedia.org

Heraclius I (latină: Flavius Heraclius Augustus) (n. 575; d. 11 februarie 641), împărat al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) între 5 octombrie 610 și 11 februarie 641. El a fost întemeietorul dinastiei Heracliene. Heraclius a reorganizat conducerea imperiului, după decăderea suferită sub predecesorii săi la tron, și a reușit să redobândească de la perși teritoriile pierdute anterior.

A încercat să încurajeze reunificarea dintre creștinii ortodocși și monofiziți, prin promovarea unei dogme de compromis, numită monotelism. Deasemenea, a schimbat limba oficială a imperiului din latină în greacă. Numeroși istorici consideră schimbarea din timpul domniei lui Heraclius ca punctul de ruptură cu trecutul roman al Bizanțului și obișnuiesc să numească imperiul ca “Bizantin”, în loc de “Roman de Răsărit”, după această dată.

Focas Tiranul – foto: ro.wikipedia.org

Flavius Focas Augustus, cunoscut sub numele de Focas Tiranul, a fost împărat bizantin între 602 și 610. A ajuns la tron în urma răscoalei împotriva lui Mauriciu și a fost detronat de Heraclius. Focas era originar din Tracia. Era ofițer de rang inferior în armata bizantină pe la 600. A servit în delegații diplomatice la avari. În 602, profitând de un moment de instabilitate, a pornit o răscoală împotriva lui Mauriciu, în Balcani, apoi în tot imperiul. Răscoala s-a terminat cu executarea lui Mauriciu și a familiei sale și încoronarea lui Focas în Biserica Sf. Ioan Botezătorul.

 

5 octombrie 869 – S-a intrunit al IV-lea Conciliu Ecumenic de la Constantinopol.

 

5 octombrie 1056 – A murit imparatul Sfantului Imperiu Romano-German, Henric al III-lea; (n.1017) . A fost unul dintre cei mai puternici impărați a Sfântului Imperiu Roman, autoritatea sa în Germania, Italia și Burgundia nefiind contestată.

 

5 octombrie 1143 – Regele Alfonso al VII-lea al Leónului recunoaște Portugalia ca regat.

Alfonso al VII-lea (1 martie 1105 – 21 august 1157), născut cu numele de Alfonso Raimúndez și poreclit Împăratul, a devenit regele Galiciei în 1111 și regele Leonului și al Castiliei în 1126. Alfonso a folosit pentru prima dată titlul de Împărat peste toată Spania, alături de mama sa, Urraca, odată ce ea l-a investit în conducerea directă a orașului Toledo, în 1116. El a fost fiul lui Urraca a Leonului și Raymond de Burgundia, primul membru al Casei de Burgundia care guverna Peninsula Iberică.

 

5 octombrie 1285 – A murit la numai 40 de ani, regele Filip al III-lea al Franței; (n. 1245). A fost fiul lui Ludovic al IX -lea şi al Margueritei de Provence, născut 30 aprilie 1245 si rege al Frantei de la data de 25 august 1270.

 

5 octombrie 1338 – S-a născut Alexios al III-lea , împăratul Trapezuntului; (d. 1390).

 

5 octombrie 1450 – Louis IX, Duce de Bavaria ordona expulzarea evreilor din Bavaria de Jos.

 

5 octombrie 1455 – Petru Aron, domn al Moldovei, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile

Petru Aron – foto: ro.wikipedia.org

Domnul Moldovei, Petru al III-lea Aron, a fost fiul natural al lui Alexandru cel Bun, mama sa nefiind cunoscută. Prima domnie: octombrie 1451 – februarie 1452 ; a doua domnie: august 1454 – februarie 1455; atreia domnie: mai 1455 – aprilie 1457. În 1456, Petru Aron se învoieste să plătească turcilor un tribut de 2000 de galbeni, pentru a înlătura pericolul ce îl ameninţa din această parte.

A fost răsturnat de la putere de Ştefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, care l-a învins în două lupte în aprilie 1457. Petru Aron s-a refugiat în Polonia, apoi în secuime, de unde provoacă ostilităţile dintre Ştefan cel Mare şi Matei Corvin. După lupta de la Baia din 1467, când Ştefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin, Petru Aron este prins de Ştefan cel Mare şi executat (probabil în 1469).

 

5 octombrie 1550 – A fost fondat orasul Concepción din Chile.

 

5 octombrie 1565 – A murit matematicianul italian Lodovico Ferrari; (n.1522).

 

5 octombrie 1665 – A fost fondată Universitatea din Kiel, actuala Germanie.

 

5 octombrie 1712 – S-a născut pictorul italian Francesco Guardi; (d. 1793).

Francesco Guardi în 1764 – foto: ro.wikipedia.org

Francesco Guardi (n. 5 octombrie 1712, d. 1 ianuarie 1793), pictor venețian și membru al Școlii Venețiene.

 

5 octombrie 1713 – S-a născut Denis Diderot, filosof materialist francez, unul din autorii “Enciclopediei”

Portretul lui Diderot de Louis-Michel van Loo, 1767 – foto: ro.wikipedia.org

Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. 31 iulie 1784, Paris), filosof și scriitor francez. A fost unul dintre cei mai mari reprezentanti ai Iluminismului. A urmat studiile in scolile iezuitilor, dupa care s-a inscris la Colegiul “Louis le Grand” din Paris. A dus o viata boema, iar in 1743 s-a casatorit cu o lenjereasa.

Opera vietii sale o reprezinta Enciclopediile franceze, la care a inceput sa lucreze dinainte de 1751 la cererea librarului Le Breton si pe care a reusit sa le finalizeze in 1772. In ciuda volumului de munca urias, Diderot a gasit timp sa isi scrie lucrarile filosofice, Pensées philosophiques (Cugetări filozofice, (1746) și Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi 1749), in care sustine adoptarea unei “religii naturale”.

Dupa publicarea lucrarii “Scrisoarea despre orbi, pentru folosinta celor care vad”, in 1749, filosoful francez a fost inchis pentru cateva luni, scepticismul acestuia deranjand autoritatile vremii. Totodata, a facut critica de arta, a scris povestiri si romane.Scopul lui Diderot a fost acela de impunere a unei filosofii pozitive, fiind preocupat pe parcursul intregii sale vieti pe definirea naturii umane.

 

5 octombrie 1793 – În Franta este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărțite și ele în decade.Religia crestinareştinismul este interzis

 

5 octombrie 1795 – Insurecție regalistă la Paris – Generalii Napoleon Bonaparte și Joachim Murat, deschid focul asupra insurgenților. Napoleon devine general de divizie.

 

5 octombrie 1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu; (n. 7 feb. 1777).

Constantin Golescu – foto: adevarul.ro

Constantin Golescu (cunoscut sub numele de Dinicu Golescu, n. 7 februarie 1777 – d. 5 octombrie 1830), boier și cărturar român, fiu al marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu. Vlăstar al uneia dintre vechile familii boiereşti din Ţara Românească, a studiat la Academia grecească din Bucureşti. A fost ispravnic, vel agă, hatman, iar, din 1821, mare logofăt al Ţării de Jos.

A iniţiat impreuna cu alţi romani patrioti la Braşov în anul 1822, o Societate lite rară care depăşea sfera preocuparilor culturale. A fost printre întemeietorii Societăţii Literare din 1827, la Bucureşti, a contribuit activ la apariţia primului ziar în limba română, “Curierul românesc” şi a subvenţionat apariţia primei gazete în limba română editată în străinătate, Familia Lipschii (1827). A înfiinţat în 1826, pe moşia sa din Goleşti, o şcoală în care tinerii puteau învăţa gratuit, indiferent de categoria socială din care făceau parte.

 

5 octombrie 1857 – S-a născut Maica Smara – pseudonim pentru Smaranda Gheorghiu, scriitoare, publicistă si militanta a miscarii feministe din România, prima românca reprezentanta a României la congrese internationale; (5/18) (d. 28.01.1944). A fost o nepoată a lui Grigore Alexandrescu si este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle. Din versurile sale pentru copii, unele au intrat chiar în tradiția orală, precum “Vine vine primăvara / Se așterne-n toată țara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”…) La sfârșitul secolului al XIX-lea, Smaranda Gheorghiu a condus un cenaclu frecventat și de Mihai Eminescu și a fost prietenă cu iubita acestuia, Veronica Micle.

 

5 octombrie 1862 – S-a înfiintat, la Arad, ”Asociatia nationala pentru cultura si conservarea poporului român”.

 

5 octombrie 1864 – Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon care lasa in urma 60 000 de morți.

 

5 octombrie 1864 – S-a născut Louis Lumiere, pionier al filmului francez; (d. 1948).

Louis Jean Lumière – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Louis Jean Lumière (5 October 1864, Besançon, France – 6 June 1948, Bandol). Auguste și Louis Lumière au fost copiii industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi au devenit fotografi profesionisti. Louis Lumière s-a născut la 5.10.1864 și a murit la 6.06.1948 , iar fratele sau, August Lumière s-a născut la 19 octombrie 1862 si a murit la 10 aprilie 1954. Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiectie cinematografica. Impreuna cu fratele sau, Auguste, a brevetat la 13.02.1895, „Cinematograful Lumière”.

 

5 octombrie 1880 – A murit Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană (n. 1819).

Jacques Offenbach – foto: ro.wikipedia.org

Jacques Offenbach (nume la naștere: Jacob Eberst, n. 20 iunie 1819, Köln – d. 5 octombrie 1880, Paris), compozitor și violoncelist evreu originar din Germania, naturalizat francez.

 

5 octombrie 1895 – Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe șosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.

 

5 octombrie 1897 – Apare la Bucureşti revista enciclopedia populară ”Albina Romaneasca” (1897-1916; 1922-1928; 1933-1937) şi (din 1945 pînă în 22 decembrie 1989), revista Aşezămintelor culturale din România.

 

5 octombrie 1902 – S-a născut Zaharia Stancu, poet, prozator şi ziarist român. Cartea sa “Desculţ” este cel mai tradus roman românesc din toate timpurile, fiind tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele existând o traducere şi în limba japoneză. (d. 1974).

 

5 octombrie 1905 – Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până acum cel mai lung zbor cu un avion alimentat.

Wilbur Wright – foto: ro.wikipedia.org

Wilbur Wright (n. 16 aprilie 1867, Melville, Indiana – d. 30 mai 1912, Dayton, Ohio, SUA)

Wright Flyer III – foto: ro.wikipedia.org

 

5 octombrie 1908 – Austro-Ungaria a anexat Bosnia–Herţegovina.

 

5 octombrie 1910 – Portugalia a devenit republică, in urma unei revolte populare care a dus la rasturnarea monarhiei. Datorită abdicării regelui Manuel al II-lea, monarhia este abolită în Portugalia și este proclamată Prima Republica Portugheză; Teófilo Braga este primul președinte al guvernului provizoriu al țării.

Teófilo Braga – foto: ro.wikipedia.org

Joaquim Teófilo Fernandes Braga (n. 24 februarie 1843 – d. 28 ianuarie 1924) a fost un scriitor, critic literar, istoric literar și om politic portughez. A fost conducător al Generației de la 1870 (împreună cu Antero de Quental) și întemeietor al folcloristicii, istoriei și criticii literare portugheze. În perioada 1910 – 1911, a fost președinte al Guvernului Provizoriu al Portugaliei.

 

5 octombrie 1915 – Bulgaria intră primul război mondial de partea Puterilor Centrale (Germania si Austro-Ungaria).

 

5 octombrie 1918 – (5/18 octombrie) Declaraţia de independenţă a Transilvaniei, adoptată de Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania în şedinţa din 29 septembrie de la Oradea, este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de dr. Alexandru Vaida-Voievod.

Regiunile istorice ale Romaniei Mari dupa 1918 – foto: romaniamagicland.com

Depunerea declaratiei a urmat mai multor actiuni ale fruntasilor politici ai romanilor, prin care s-a incercat dobandirea independentei. La sfarsitul lunii septembrie, Comitetul executiv al Partidului National Roman a adoptat o declaratie care proclama “independenta natiunii romane”. În aceasta declaratie romanii ardeleni isi afirmau dreptul inalienabil la o viata nationala independenta.

Cu o zi inainte ca Alexandru Vaida, unul dintre conducatorii Partidului National Roman din Transilvania si apoi al Partidului National-Taranesc Roman, sa dea citirii actul, imparatul Carol I a lansat manifestul “Catre poparele mele credincioase”, in incercarea de a salva monarhia de la dezintegrare, propunand ca solutie, federalizarea Austro-Ungariei, dar solutia sa nu a fost luata in seama. Ulterior acestui eveniment, s-a format Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad care a devenit organul central al luptei romanilor pentru unire.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

5 octombrie 1930 – A început prima Conferinţă balcanică cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei. Conferinţa a fost desfăşurată la Atena şi a durat pînă pe 13 octombrie. Delegaţii au convenit pentru încheierea unui pact balcanic.

 

5 octombrie 1936 – S-a născut Václav Havel, scriitor, dizident anticomunist și om politic ceh, fost presedinte al Cehoslovaciei.(Romanele “Petrecerea din gradina”, “Audienta” si “Vernisaj”).

Václav Havel – foto: ro.wikipedia.org

Václav Havel (n. 5 octombrie 1936, Praga, Cehoslovacia – d. 18 decembrie 2011, Hradecek, Republica Cehă) scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei (1990-1992) și primul președinte al Republicii Cehe (1993-2003)
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 octombrie 1942 – S-a născut Angela Buciu, cântăreață de muzică populară și deputat in Parlamentul României.

 

5 octombrie 1947 – Se constituie Kominformul (Centrul de Informaţii al Comunismului Internaţional), unealta stalinista de subordonare a partidelor comuniste din lume. Denumirea Cominformului provine de la contragerea denumirii în rusa Информационное бюро коммунистических и рабочих партий, (în romana Biroul de Informații ale Partidelor Comuniste și Muncitorești). Crearea Cominformului de către Stalin apare ca răspuns la Planul Marshall american, refuzat de „democrațiile populare” din Europa Centrală (sub presiunea sovietică).

În cursul acestei reuniuni a fost pronunțată Doctrina Jdanov Scopul Cominformului era de a controla strâns evoluția ideologică și politică a statelor și partidelor comuniste participante (A se vedea, mai jos, lista acestor partide).Sediul Cominformului a fost stabilit la Belgrad , capitala Iugoslaviei. Singurele întruniri ale Cominformului au avut loc în septembrie 1947 (Polonia), în iunie 1948 (România) și noiembrie 1949 (Ungaria).

În data de 28 iunie 1948, Partidul Comuniștilor din Iugoslavia este exclus din Cominform.organizatia este dizolvata in 1956, ca efect al destalinizării lansate de Nikita Hrusciov, după cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și după „raportul secret” privitor la „cultul personalității” și la crimele lui Stalin.

 

5 octombrie 1956 – Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat la 7 ani de închisoare corectionala, sub acuzatia de a fi redactat si multiplicat manifeste anticomuniste, pe scriitorul Nicolae Balota, arestat la 3 ianuarie, in acelasi an.

 

5 octombrie 1957 – În urma unei lovituri de stat, Portugalia s-a proclamat republică.

 

5 octombrie 1962 – Membrii trupei de muzica pop The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, “Love Me Do”.

The Beatles in 1963 – foto: ro.wikipedia.org

The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca țintă generațiile de tineri rezultate de după al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc.

Fără dubiu, “The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.În timp ce inițial au devenit faimoși pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu au realizat o combinație de laude atât din partea criticilor cât și din partea ascultătorilor inegalată în secolul XX.

În cele din urmă, ei și-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au pășit granița spre cinematografie, și în particular, în cazul lui John Lennon este vorba de activism politic. În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960.

 

5 octombrie 1962 – A fost lansat “James Bond Dr. No”, primul film din seria James Bond. Din distribuţie făceau parte Sean Connery şi “Bond-Girl” Ursula Andress.

 

5 octombrie 1969 – BBC One emite primul episod din Monty Python’s Flying Circus a trupei de comedie Monty Python.

Monty Python. Sus: Graham Chapman, Eric Idle şi Terry Gilliam; jos: Terry Jones, John Cleese şi Michael Palin – foto: ro.wikipedia.org

Monty Python, sau The Pythons, este numele colectiv al creatorilor „Monty Python’s Flying Circus”, un show de comedie gen „sketch” difuzat de televiziunea britanică BBC pentru prima oară pe 5 octombrie 1969. Un total de 45 de episoade au fost realizate de-a lungul a patru sezoane. Fenomenul Python s-a dezvoltat de la emisiunea originală la ceva mult mai important ca arie și impact, incluzând turnee, cinci filme, numeroase albume, mai multe cărți și un musical, care i-au convertit pe membri inițiali în staruri de sine stătătoare.

Seria de televiziune, difuzată de BBC între 1969 și 1974, a fost concepută, scrisă și interpretată de către Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones și Michael Palin. Structurat mai mult sau mai puțin ca un „sketch show”, dar cu o abordare inovatoare bazată pe tehnica fluxului conștiinței (ajutată de animațiile lui Terry Gilliam), a forțat limitele a ceea ce era pe atunci considerat acceptabil, atât din punct de vedere al stilului, cât și al conținutului.

 

5 octombrie 1972 – La Paris este fondat Frontul Național Francez de extrema dreapta și Jean-Marie Le Pen este ales președintele acestei formatiuni nationaliste.

 

5 octombrie 1975 – S-a născut Kate Winslet, actriţă britanică, devenita celebra pentru rolul sau din filmul ”Titanic”.

 

5 octombrie 1983 – Liderul sindicatului polonez necomunist „Solidaritatea”, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

5 octombrie 1984 – Marc Garneau devine primul cosmonaut canadian, la bordul navei spatiale americane Challenger.

 

5 octombrie 1986 – Existenta armelor nucleare tinute in secret de israelieni, este dezvăluita ziarului britanic Sunday Times de Mordechai Vanunu, un cercetator de la centrul atomic Dimona din Israel. Povestea apare pe prima pagină a ziarului sub titlul: “Secretele din arsenalul nuclear al Israelului”.

 

5 octombrie 1988 – În Brazilia este promulgată Constituția Federală.

 

5 octombrie 1992 – Lennart Meri devine președinte al Estoniei independente.

Lennart Georg Meri – foto: kadriorg.ee

Lennart Georg Meri (29 martie 1929 – 14 martie 2006) a fost un scriitor, regizor și politician eston care a deținut funcția de președinte al Estoniei între 1992 și 2001. Meri a fost unul dintre conducătorii mișcării estoniene de independență față de URSS.

 

5 octombrie 1994 – Adepti ai sectei apocaliptice a Templului Solar se sinucid in masa. Politia elvetiana a descoperit 48 de cadavre au fost descoperite de poliţia elvetiana, douăzeci şi trei dintre cadavre au fost găsite într-o cameră ascunsă la subsolul unei ferme, în satul de Cheiry, la cca 60 de km. nord-est de Geneva. Alte 25 de cadavre , inclusiv unii copii, au fost gasite în trei cabane arse în Granges-sur-Salvan, la 47 km est de la Geneva, în apropiere de graniţa cu Italia. Multe dintre cadavre au fost găsite cu răni prin împuşcare şi pungi de plastic pe cap. Cei mai multi au fost îmbrăcati în robe de ceremonie. Secta Templului Solar, a fost fondata in 1984 de Dr. Luc Jouret şi Joseph di Mambro.

 

5 octombrie 2000 – Demonstrațiile de la Belgrad, capitala Serbiei, au dus la căderea lui Slobodan Miloșevici si a regimului sau autoritar. Susţinători ai opoziţiei din toată Serbia au luat cu asalt clădirea Parlamentului iugoslav din Belgrad proclamandu-l pe Vojislav Kostunica presedinte al Iugoslaviei.

Vojislav Koštunica at the EPP Congress Rome 2006 – foto: en.wikipedia.org

Vojislav Koštunica (n. 24 martie 1944, Belgrad) este fostul prim-ministru al Serbiei și președintele Partidului Democrat din Serbia (DDS). De asemenea, a fost ultimul președinte al Republicii Federale Iugoslavia, succesor al lui Slobodan Milošević. Datorită problemelor cu care se confruntă guvernul, datorate în special autoproclamării Kosovo ca stat independent, la 17 februarie 2008, Koštunica este nevoit să anunțe demisia guvernului său (8 martie 2008).

 

5 octombrie 2001 – În Romania a fost înfiinţată Jandarmeria Montană. Primul pluton de jandarmi montani, format din 30 de profesionişti în căţărare, lupte şi acţiuni de salvare, a început să patruleze traseele Buşteni, Azuga şi Sinaia.

 

5 octombrie 2011 – A decedat Steve Jobs, cofondator impreuna cu Steve Wozniak, al companiei Apple Inc ; (n.24 februarie 1955).

Steve Jobs in 2007 – foto: en.wikipedia.org

Steven Paul Jobs (n. 24 februarie 1955 – d. 5 octombrie 2011), cofondatorul și CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney. A fost directorul general al firmei Apple Computer, precum și al firmei Pixar , cel mai mare acționar al companiei Disney și membru în consiliul de directori ai Disney. Jobs a fost considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor cât și în industria divertismentului.

Steve Jobs a pierdut la varsta de 56 de ani lupta cu o boală necruţătoare. Suferea de o formă rară de cancer pancreatic. Jobs a suferit în ultimii ani mai multe intervenții chirurgicale, în 2004 a avut o operație pentru a înlătura cancerul pancreatic, iar la începutul lui 2009 a suferit un transplant de ficat. Jobs a fondat Apple în 1976, cu prietenul său din copilărie, Steve Wozniak, creînd ceea ce se consideră a fi fost primul computer personal din lume, Apple II.

Inițial, Steve Jobs și Steven Wozniak au lansat o firmă care producea electronice, si avea sediul într-un garaj din Palo Alto, în sudul Californiei. Apple este cunoscută mai ales pentru computerele Macintosh, dar și pentru o serie de produse de ultimă generație lansate pe piață. Steve Jobs a fost creierul din spatele unor creaţii incredibile ale celor de la Apple, ca: iPhone, iPad, iPod, iMac sau iTunes.

Odată cu venirea lui Jobs la conducerea companiei, Apple a cunoscut o creștere rapidă a veniturilor și profiturilor. La moartea sa, site-ul Apple a scris : „Apple a pierdut un vizionar şi un geniu creativ, iar lumea a pierdut un om senzaţional”. Pentru anul fiscal 2010, Apple a generat un venit net de 14 miliarde de dolari, cu vânzări de peste 65 miliarde dolari.

 

5 octombrie 2011 – Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice; este prima dată când Wikipedia folosește autocenzura.

 

5 octombrie 2020 – Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost decernat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, „pentru descoperirea virusului hepatitei C”.

Tags: istorieOctombrie
Cultură și Media