Evenimentele Zilei de 8 august în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 8 august în Istorie

8 august este a 220-a zi a calendarului gregorian și a 221-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 8 august

(BOR) Sf. Ier. Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, și Miron, episcopul Cretei

Sfântul Emilian, Episcopul cetății Cizic a trăit în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820) care a luptat împotriva sfintelor icoane. De multe ori s-au făcut presiuni asupra Sfântului Emilian pentru a renunța la cinstirea icoanelor, dar acesta nu a cedat. Pentru aceasta a suferit multe chinuri.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Emilian, episcop († secolul al VIII-lea); Sf. Dominic, cuvios († 1221)

(BRC) Sf. Dominic, preot

 

Ziua ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)

Ziua Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN) este marcată anual la 8 august, dată la care, în anul 1967, a fost înfiinţată această organizaţie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională a pisicii 

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, după ce Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii.

Astfel, Ziua internaţională a pisicii a fost marcată anual începând din 2002, scopul ei fiind creşterea gradului de conştientizare a oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua pisicii sălbatice scoţiene

Tot pe 8 august este sărbătorită în mod distinct pisica sălbatică scoţiană, una dintre speciile rămase de pisici sălbatice care cutreierau lumea înainte de a fi domesticite. Ziua pisicii sălbatice scoţiene (#ScottishWildcatDay), creată de ONG-ul Action For Earth, celebrează această specie şi sensibilizează publicul cu privire la pericolele cu care se confruntă populaţiile rămase în sălbăticie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua în care fericirea se întâmplă

Înfiinţată în 1999 sub numele “Admite că eşti fericit” de către Societatea secretă a oamenilor fericiţi din Statele Unite, Ziua în care fericirea se întâmplă (#HappinessHappensDay) are ca scop să răspândească bucuria de a fi fericit şi să convingă oamenii să privească partea mai bună a vieţii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua “Dying to Know”

Ca un soi de revers, tot pe 8 august este şi Ziua în care …ştim că murim (“Dying to Know”). Este vorba de o campanie care îşi propune să schimbe fundamental modul în care oamenii abordează moartea şi planificarea morţii şi a sfârşitului vieţii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua dolarului

Ziua dolarului (#DollarDay) are loc în fiecare an pe 8 august, aceasta fiind data la care Congresul Continental (primul guvern al Statelor Unite ale Americii) a stabilit că unitatea monetară a ţării va fi dolarul. Acest lucru s-a întâmplat în 1786 şi, doar şase ani mai târziu, a fost înfiinţată Monetăria Statelor Unite, în 1792. De atunci, moneda americană este dolarul.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 8 august

 

Evenimentele Zilei de 8 august în Istorie:

– 8 august 1870 – Republica de la Ploiești;

– 8 august 1917 (S.N.) – A început A Treia Bătălie de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917)

 

8 august 754 – Sfârşitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea (inceput 10 februarie). A fost condamnat cultul icoanelor şi s-a hotărât distrugerea acestora (mişcarea iconoclastă).

Sinodul de la Hieria (10 februarie - 8 august 754) - foto preluat de pe ancientscripture.blogspot.com

Sinodul de la Hieria (10 februarie – 8 august 754) – foto preluat de pe ancientscripture.blogspot.com

Constantin al V-lea (718 – 14 septembrie, 775), a fost împărat bizantin între 741 și 775 (cu întrerupere 741 – 743), fiul lui Leon III. Între 10 februarie și 8 august 754, Constantin a ținut un sinod iconoclast la Hieria, pe malul răsăritean al Bosforului lângă Calcedon. Constantin avea nevoie ca programul său iconoclast să fie aprobat de un sinod bisericesc și nu de o adunare imperială, cum procedase imparatul Leon al III-lea, tatal sau. În vederea pregătirii sinodului, împăratul a alcătuit personal 13 lucrări teologice, dar dintre ele ne-au rămas numai două și acestea sub forma unor fragmente.

La sinod au participat 338 de episcopi, un număr record, și s-a hotărât ca el să fie considerat ecumenic. Ultima ședință, la care a fost prezent și împăratul, a avut loc în palatul Vlaherne din Constantinopol. Documentele privind desfășurarea lucrărilor au fost distruse în perioada când s-a restabilit cultul icoanelor, dar s-au păstrat concluziile dogmatice sintetizate într-unhoros(definiție dogmatică), combătute mai târziu la Sinodul al VII-lea Ecumenic din 787. Multe icoane au fost distruse și mulți preoți executați. O răscoală a preoților (766) a fost înfrântă, rezultând cu mulți adoratori ai icoanelor fiind exilați și orbiți.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1079 – S-a născut Împăratul Horikawa al Japoniei ; (d. 1107).A domnit intre anii 1087-1107.A decedat pe 9 august 1107 la varsta de 28 de ani. A fost precedat de impăratul Shirakawa si a fost succedat la tron de impăratul Shirakawa.

 

8 august 1220 – Suedezii au fost învinși de triburile estoniene în Bătălia de Lihula.

 

8 august 1503 – La Holyrood Abbey în Edinburgh, Scoția, regele Iacob al IV-lea al Scoției se căsătorește cu Margareta Tudor, fiica regelui Henric al VII-lea al Angliei.

James IV of Scotland.jpg

James IV (17 March 1473 – 9 September 1513) was the King of Scots from 11 June 1488 to his death

 

Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens.
Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens

Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei și a Elisabetei de York și sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoției. Fiul ei cu regele Scoției a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoției.

În plus, Margareta prin cea de-a doua sa căsătorie, a fost bunica soțului Mariei Stuart, Lordul Darnley. Prin căsătoria sa cu Iacob se prefigura unirea coroanelor; strănepotul ei va deveni rege al Angliei și al Scoției. Născută la 28 noiembrie 1489, a fost botezată două zile mai târziu de ziua Sfântului Andrei.

 

8 august 1570 – Pacea de la Saint Germain. Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa. A fost acordată libertatea cultului protestant.

 

8 august 1648 – Pe tronul Imperiului Otoman, Mehmed al IV-lea, în vârstă de șase ani, îi succede tatălui său, Ibrahim I, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat. La vârsta de 45 de ani, Mehmed al IV-lea va fi și el răsturnat de soldații dezamăgiți de cursul Războiul dintre Liga Sfântă și Imperiul Otoman.

Mehmed al IV-lea (n. 2 ianuarie 1642 – d. 6 ianuarie 1693) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1648 - 1687 - Portrait of Mehmed IV (oil on canvas, 1682) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portrait of Mehmed IV (oil on canvas, 1682) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mehmed al IV-lea (n. 2 ianuarie 1642 – d. 6 ianuarie 1693) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1648 – 1687.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 august 1719 – A murit Christoph Ludwig Agricola, peisagist german.

Christoph Ludwig Agricola.jpg

Christoph Ludwig Agricola – Pictor și grafician german (Regensburg, November 5, 1667 – August 8, 1719). A călătorit mult în Anglia, Olanda, Franța, specializându-se în așa-zisul „peisaj eroic“, sub influența lui Poussin, G. Dughet și C. Lorrain. Lucrările sale sunt caracterizate de viguroase efecte de lumină, de o atmosferă romantică potențată de ruine și elemente de stafaj oriental (Peisaj cu piatră de moară, Dresda, Autoportret, Braunschweig).

 

8 august 1769 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit cometa 1769 Messier.

Charles Messier, descoperitorul Cometei Lexell (n. 26 iunie 1730, Badonviller, Meurthe-et-Moselle, Lorena – d. 12 aprilie 1817, Paris) a fost un astronom francez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charles Messier – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charles Messier (n. 26 iunie 1730, Badonviller, Meurthe-et-Moselle, Lorena – d. 12 aprilie 1817, Paris) a fost un astronom francez. Messier a fost un eminent vânător de comete, el reușind să descopere nu mai puțin de 20 de comete. 13 dintre ele îi poartă numele, Messier fiind recunoscut ca primul descoperitor al lor.

În prezent, Messier este cunoscut mai cu seamă prin Catalogul Messier, un catalog care cuprinde 110 corpuri cerești: galaxii, roiuri stelare și nebuloase. Pentru multe dintre aceste obiecte Messier a fost primul care le-a observat. Un crater de pe lună și asteroidul 7359 Messier îi poartă numele.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

8 august 1796 – Michel-Gabriel Paccard și Jacques Balmat au reusit cea mai veche ascensiune atestată pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf muntos din Munții Alpi si din vesul Europei (4810 m.).

Mont Blanc - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mont Blanc – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco), cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche (“Doamna Albă“) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice. Cel mai înalt vârf din Europa este însă Elbrus din Munții Caucaz (Rusia), cu o înălțime de 5.642 m.

Prima ascensiune atestată a vârfului Mont Blanc, realizată de Jacques Balmat și Michel Paccard, ce a avut loc în 8 august 1786, a fost inițiată de Horace-Bénédict de Saussure și marchează debutul alpinismului contemporan. Prima femeie care a atins vârful a fost Marie Paradis în anul 1808. Theodore Roosevelt, cel ce avea să fie președinte al Statelor Unite, a condus de asemenea o expediție – în timp ce se afla în „luna de miere” – atingând vârful în 1886.

În prezent, vârful este escaladat zilnic, pe durata sezonului de vară, de aproximativ 200 alpiniști amatori și poate fi considerat o ascensiune destul de ușoară pentru cineva bine antrenat și obișnuit cu altitudinea. Această impresie se datorează și faptului că, față de Aiguille du Midi (unde ajunge telecabina), Mont Blanc este doar cu 1000 m mai înalt.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Michel Gabriel Paccard (n. 1757, Chamonix-Mont-Blanc, Franţa – d. 1827, Chamonix-Mont-Blanc, Franţa) a fost un medic şi alpinist din Savoia, cetăţean al Sardiniei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michel Gabriel Paccard – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michel Gabriel Paccard (n. 1757, Chamonix-Mont-Blanc, Franţa – d. 1827, Chamonix-Mont-Blanc, Franţa) a fost un medic şi alpinist din Savoia, cetăţean al Sardiniei. Paccard a efectuat o primă tentativă nereuşită de cucerire a Mont Blancului în 1783 împreună cu Marc Theodore Bourrit. În 1784, a efectuat mai multe tentative împreună cu Pierre Balmat. În cele din urmă, a reuşit, împreună cu Jacques Balmat, prima ascensiune a Mont Blancului la 8 august 1786.

Ascensiunea lui Balmat şi Paccard a fost o mare realizare în istoria veche a alpinismului. C. Douglas Milner scria că „ascensiunea în sine a fost magnifică; o uimitoare dovadă de anduranţă şi de curaj permanent, realizată doar de aceşti doi oameni, fără frânghii şi fără securi de gheaţă, greu împovăraţi de echipamentul ştiinţific şi cu bastoane lungi cu vârfuri de fier. Doar vremea bună şi luna le-au asigurat întoarcerea în viaţă.”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Jacques Balmat (n. 19 ianuarie 1762, Chamonix-Mont-Blanc, Franța – d. septembrie 1834, Sixt-Fer-à-Cheval, Franța) a fost alpinist și călăuză montană în Savoia, născut ca cetățean al Regatului Sardiniei (Jacques Balmat pe Mont Blanc cu un alpenstock şi un topor) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jacques Balmat pe Mont Blanc cu un alpenstock şi un topor – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jacques Balmat (n. 19 ianuarie 1762, Chamonix-Mont-Blanc, Franța – d. septembrie 1834, Sixt-Fer-à-Cheval, Franța) a fost alpinist și călăuză montană în Savoia, născut ca cetățean al Regatului Sardiniei. Născut în valea Chamonix, a fost vânător de capre sălbatice și colecționar de cristale. El a efectuat prima ascensiune a vârfului Mont Blanc împreună cu medicul Michel-Gabriel Paccard la 8 august 1786. Pentru această realizare, regele Victor Amadeus al III-lea al Sardiniei i-a acordat titlul onorific le Mont Blanc.

După ascensiunea reușită, Balmat a primit premiul promis cu 25 de ani în urmă de Horace-Bénédict de Saussure primului om care va urca pe Mont Blanc. La 3 august 1787 a urcat vârful din nou, împreună cu de Saussure și alți 16 oameni.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1824 – S-a născut Ţarina Maria Alexandrovna a Rusiei, soţia Ţarului Alexandru al II-lea (d. 08.06.1880).

Maria AlexandrovnaPortret de Christina RobertsonMuzeul Ermitaj, 1850

Maria de Hessa și de Rin (n. 8 august 1824 – d. 3 iunie 1880) a fost prințesă de Hessa și, sub numele de Maria Alexandrovna, împărăteasă a Rusiei, soția împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei. S-a născut la Darmstadt, capitala Ducatului și a murit la Sankt Petersburg.

 

8 august 1824 – A murit Friedrich August Wolf, savant german, filolog, istoric și critic literar.

Friedrich August Wolf.jpg

Friedrich August Wolf (n. 15 februarie 1759 – d. 8 august 1824) a fost un savant german, filolog, istoric și critic literar. Este cunoscut îndeosebi pentru faptul că a fost primul savant care a examinat critic epopeile lui Homer, punând în discuție unicitatea autorului epopeilor antice Iliada și Odiseea.

 

8 august 1826 – Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăşte ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iaşi, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice.

Pictura interioară a fost realizată de maestrul Gheorghe Tattarescu. Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment național, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta. Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:

Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…

Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; catedralamitropolitanaiasi.mmb.ro; en.wikipedia.org

 

8 august 1827 – A murit George Canning, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1770)

George Canning by Richard Evans - detail.jpg

 

8 august 1828 – A murit Karl Thunberg, botanist suedez (n. 1743)

 

8 august 1847 – A murit Samuel Bogumił Linde, lexicograf polonez

 

8 august 1870 – A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

Republica de la Ploiești - foto preluat de pe historia.ro

Republica de la Ploiești – foto preluat de pe historia.ro

Republica de la Ploieşti este denumirea unei mişcări antimonarhice din data de 8 august 1870 cunoscută în presa cotidiană sub numele de tulburările de la Ploieşti, evenimente pe care I.L. Caragiale le tratează cu ironia lui caracteristică în nuvela Boborul şi în comedia Conu Leonida faţă cu reacţiunea numindu-le intrigi boiereşti.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 august 1875 – S-a născut Constantin Giurescu, istoric și istoriograf român (d. 1918)

Constantin Giurescu (n. 10 august 1875, satul Chiojdu, judeţul Buzău - d. 15/28 octombrie 1918, Bucureşti) a fost un istoric şi conferenţiar de istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, membru titular al Academiei Române - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Giurescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Giurescu (n. 10 august 1875, satul Chiojdu, județul Buzău – d. 15/28 octombrie 1918, București) a fost un istoric și conferențiar de istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere, Universitatea din București, membru titular al Academiei Române.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

8 august 1876 – Thomas Edison a primit patentul pentru inventarea șapirografului, un strămoș al fotocopiatoarelor moderne.

Mimeograph, 1918.png
Ilustraţie din 1918 a unui șapirograf/mimeograf

 

8 august 1879 – S-a nascut conducatorul revolutiei mexicane Emiliano Zapata; (m.10 aprilie 1919).

 

8 august 1879 – A murit Immanuel Hermann Fichte, filosof german (n. 1797)

Immanuel Hermann Fichte 1859.jpg

Immanuel Hermann von Fichte (18 July 1796 – 8 August 1879) was a German philosopher and son of Johann Gottlieb Fichte. In his philosophy, he was a theist and strongly opposed to the Hegelian School.

 

8 august 1885 – A decedat Mihail Gheorghiade Obedenaru, medic, publicist, istoric si diplomat roman; a cercetat izvoare documentare din Occident referitoare la trecutul poporului roman, a facut incursiuni in filologie si folcloristica (n.1839).

 

8 august 1889 – Prin Înaltul Decret Regal nr. 2073, s-a înfiinţat pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Şcoală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

 

8 august 1897 – A murit Jacob Burckhardt, istoric de artă elvețian.

Carl Jacob Christoph Burckhardt im Jahr 1890-spiegelverkehrtes Photo.png

Jacob Christoph Burckhardt (n. 25 mai 1818, Basel – d. 8 august 1897, Basel) a fost unul dintre cei mai importanți istorici elvețieni ai culturii, specializat în istoria culturii europene. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Cultura renașterii în Italia (1860), față de terminologia căreia discursul academic actual se poziționează critic. Burckhardt a fost recent criticat și pentru vederile sale antisemite și referitoare la superioritatea rasei albe față de celelalte.

 

8 august 1897 – A murit Viktor Meyer, chimist german (n. 1848)

 

8 august 1900 – Matematicianul german David Hilbert a prezentat o listă de 23 de probleme matematice nerezolvate Congresului Internațional al Matematicienilor de la Paris. Aceste probleme au avut influență mare asupra dezvoltării matematicii în secolul XX.

 

8 august 1900 – Prima ediţie a “Cupei Davis”.

American player Dwight Davis (center) in 1900 with the trophy he committed to build - foto preluat de pe en.wikipedia.org

American player Dwight Davis (center) in 1900 with the trophy he committed to build – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cel al cărui nume îl poartă trofeul, respectiv Dwight – Filley Davis, a fost tenismen, visul său fiind un meci internaţional, în locul unuia interamerican. “Cupa Davis” (poreclită “Salatiera de argint”), ca trofeu sportiv, a fost înscrisă legal la 21 februarie 1900; este asigurată la Banca West din New York, astăzi valoarea ei afectivă fiind inestimabilă (una din preţioasele tradiţii ale cupei este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare şi din cea învinsă). Ion Ţiriac şi Ilie Năstase se numără printre marii performeri ai “Cupei Davis”, cu peste 100 de meciuri susţinute.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 august 1901 – S-a născut Ernest Orlando Lawrence, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1958)

Head and shoulders of a man wearing rimless glasses, and a dark suit and tie
Lawrence in 1939

Ernest Orlando Lawrence (n. 8 august 1901 – d. 27 august 1958) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1939, cunoscut pentru inventarea, utilizarea și îmbunătățirea ciclotronului, începând cu 1929, și pentru lucrările sale din domeniul separării izotopilor de uraniu în cadrul Proiectului Manhattan. A avut o carieră îndelungată la Universitatea Berkeley California unde a fost profesor de fizică. Elementul chimic numărul 103 este numit “lawrenciu” în cinstea lui.

 

8 august 1902 – S-a născut Paul Adrien Maurice Dirac, fizician și matematician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică și cofondator al fizicii cauntice in 1933 (d. 1984).

Paul Adrien Maurice Dirac (n. 8 august 1902, Bristol, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei[19] – d. 20 octombrie 1984, Tallahassee, SUA) a fost un fizician britanic şi unul din fondatorii domeniilor mecanicii cuantice si a teoriei cuantice a câmpurilor - (Paul Dirac in 1933) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Paul Dirac in 1933 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Paul Adrien Maurice Dirac (n. 8 august 1902 – d. 20 octombrie 1984) a fost un fizician britanic și unul din fondatorii domeniilor mecanicii cuantice si a teoriei cuantice a câmpurilor. A fost Profesor Lucasian de Matematică la Universitatea Cambridge și și-a petrecut ultimii zece ani din viață la Universitatea de Stat Florida.

Printre alte descoperiri, a formulat așa-numita „Ecuație Dirac”, care descrie dinamica fermionilor de spin 1/2 în conformitate cu principiile relativității restrânse și care a condus la anticiparea existenței antimateriei. Dirac a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1933 împreună cu Erwin Schrödinger, „pentru descoperirea de noi forme productive ale teoriei atomice”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1902 – S-a născut Sașa Pană, scriitor român (d. 1981)

Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder, (n. 8 august 1902, București, România – d. 22 august 1981, București, România) a fost un scriitor evreu român, prezent în literatura română de avangardă din prima jumătate a secolului al XX-lea - foto preluat de pe mnlr.ro

Sașa Pană – foto preluat de pe mnlr.ro

Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder (n. 8 august 1902, București, d. 22 august 1981, București), a fost un scriitor evreu român, prezent în literatura română de avangardă din prima jumătate a secolului al XX-lea. “Călătorie cu funicularul”, “Cuvântul talisman”, “Poeme fără de imaginaţie”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; mnlr.rowww.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

8 august 1905 – S-a nascut André Jolivet, compozitor şi dirijor francez, cofondator al grupului “La Jeune France” alături de Yves Baudrier, Daniel Lesur şi Olivier Messiaen, grup numit iniţial “La Spirale”; (d. 20.12.1974). A primit Premiul Nobel pentru Fizică (1933), împreună cu Erwin Schrodinger,„pentru descoperirea de noi forme productive ale teoriei atomice ”; (d.20.10.1984), A fost profesor de matematică la Universitatea Cambridge și și-a petrecut ultimii zece ani din viață la Universitatea de Stat Florida.

Printre alte descoperiri, a formulat așa-numita “Ecuatie Dirax”, care descrie comportamentul fermionilor și care a condus la anticiparea existenței antimateriei. Cea mai importantă lucrare a sa este The Principles of Quantum Mechanics, apărută la Oxford în 1947 , lucrare în care a expus principiile mecanicii cuantice. Printre savanții romani care au analizat operele sale se află Nicolae Teodorescu si Grigore C.Moisil.

 

8 august 1907 – S-a născut inginerul şi inventatorul român Gheorghe Cartianu. A luat parte la lucrările de realizare a primelor studiouri de radiodifuziune din Bucureşti şi a staţiei de emisie din Bod (1933-1934); (d. 26.06.1982).

 

8 august 1908 – S-a născut Chivu Stoica, fost prim-ministru comunist al României în perioada 1955-1961. (d. 16 februarie 1975).

 

8 august 1917 – Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917)

Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august - 9/22 august 1917) - foto preluat de pe www.historia.ro

Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917) – foto preluat de pe www.historia.ro

A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.

Bătălia – purtată în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului și Cașinului din județul Bacău și a avut ca scop strategic – de partea Puterilor Centrale pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești, iar de partea României pe acela de apărare și de menținere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale pe teren – de mică amploare – a inamicului.
cititi mai mult pe: enciclopediaromaniei.ro; www.historia.ro en.wikipedia.org

 

8 august 1919 – A murit Ernst Heinrich Haeckel, biolog german ; (n. 1834, Potsdam).

 

8 august 1919 – S-a născut regizorul si producatorul de film Dino de Laurentis ; (“La Strada”, “Biblia”, “Catifeaua albastră”).

 

8 august 1920 – S-a născut Carol Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României (d. 2006)

 

8 august 1921 – S-a născut Esther Williams, înotătoare americană și actriță.

Esther Jane Williams (n. 8 august 1921; d. 6 iunie 2013) a fost o înotătoare de performanță și actriță de filme a MGM, cel mai cunoscută pentru filmele sale muzicale în care a interpretat elaborate performanțe de înot și sărituri în apă.

 

8 august 1925 – S-a născut Alija Izetbegović, politician bozniac, președinte al Republicii Bosnia-Herțegovina și activist islamic.

Alija Izetbegovic.jpg

Alija Izetbegovici (n. 8 august 1925 — d. 19 octombrie 2003) a fost un politician, jurist și filosof musulman, președinte al Bosniei-Herțegovina între 1990-1992 primul președinte al statului independent Bosnia și Herțegovina între 1992-1996 și membru al Președinției colective a statului Bosnia și Herțegovina între 1996-2000.

Izetbegovici a fost și rămâne o figură controversată, atât în Bosnia, cât și în străinătate pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia și pentru opiniile sale, caracterizate adeseori drept o teoretizare a fundamentalismului politic musulman. S-a născut într-o familie aparținând elitei musulmane din Bosnia, aflate în declin, în orașul Bosanski Șamaț (Bosanski Šamac). În anul 1927, familia s-a mutat la Sarajevo, unde din 1954 Alija Izetbegovici a studiat dreptul.

 

8 august 1926 – S-a născut Herbert H. Ágústsson, compozitor islandez și muzician

 

8 august 1929 – Dirijabilul Graf Zeppelina  început o călătorie în jurul lumii, pe care a efectuat-o în 21 de zile.

Dirijabilul LZ 127 „Graf von Zeppelin” - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dirijabilul LZ 127 „Graf von Zeppelin” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

8 august 1931 – S-a născut Paul Anghel, prozator, eseist și dramaturg român (d. 1995)

 

8 august 1931 – S-a născut Roger Penrose, matematician britanic

Roger Penrose-6Nov2005.jpg
Roger Penrose, 2005

Sir Roger Penrose (n. 8 martie 1931, Colchester, Essex, Anglia) este un matematician și fizician englez, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford. A fost distins cu Ordinul de Merit al Regatului Unit și este membru al Societății Regale. Este renumit pentru contribuțiile sale în domeniul fizicii matematice, relativității generale și cosmologiei. Pe lângă acestea, își dedică timpul și matematicii recreative și filozofiei. Este fiul omului de știință Lionel S. Penrose și al lui Margaret Leathes, frate al matematicianului Oliver Penrose și al șahistului Jonathan Penrose.

 

8 august 1937 – S-a născut actorul american Dustin Hoffman.

Dustin Lee Hoffman (n. 8 august 1937, Los Angeles) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1980 (pentru Kramer contra Kramer (film)) și 1989 (Rain Man). Joacă în roluri de antieroi și personaje vulnerabile. (“Absolventul”,”Kramer vs Kramer”, “Tootsie”, “Rainman”).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

8 august 1939 – S-a născut Viorica Viscopoleanu, atletă româncă, laureată cu aur la Mexico 1968.

Center

Viorica Viscopoleanu (n. 8 august 1939, Bănila pe Siret) este o atletă română, laureată cu aur la Mexico 1968 unde a și stabilit un record mondial la săritura în lungime.[

 

8 august 1940 – Germania nazista a declanşat ofensiva aeriană asupra Angliei.

 

8 august 1940 – Prin ordinul N.K.V.D. al Uniunii Sovietice cu nr. 00961, s-a creat N.K.V.D.-ul R.S.S. Moldoveneşti, la conducerea căruia a fost numit Nikolai Sazîkin. Extinderea atribuţiilor N.K.V.D.-ului (Comisariatul Poporului al Afacerilor Interne) sovietic asupra Basarabiei ocupate de Uniunea Sovietică (28 iunie 1940) s-a făcut imediat după crearea la 2 august 1940 a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (R.S.S.M.), prin unirea („reuniunea”, potrivit legii de „Alcătuire a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Unionale”) Basarabiei cu Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Transnistria) (şi cedarea către R.S.S. Ucraineană a sudului Basarabiei şi nordului Bucovinei).

 

8 august 1941 – În urma intâlnirii Roosevelt – Churchill din Insulele Newfoundland, a fost adoptată „Charta Atlanticului”.

 

8 august 1942 – Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

 

8 august 1945 – URSS a declarat război Japoniei. Armata Roşie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord şi Sahalinul. (…) La 26 iulie 1945, la Potsdam, conducătorii Marii Britanii, SUA şi Chinei au dat o Declaraţie, sau Proclamaţie, prin care somau Japonia să capituleze necondiţionat. Documentul avertiza Japonia că ”forţele aliate erau gata să dea lovitura decisivă”. Faptul că Proclamaţia nu era semnată şi de URSS a nutrit încă speranţa la Tokyo într-o posibilă mediere din partea acesteia. Guvernul japonez nu a răspuns aliaţilor, premierul Suzuki recomandând să se ignore Proclamaţia, se aminteşte în lucrarea ”Japonia. Un secol de istorie (1853-1945)”, autori Constantin Buşe, Zorin Zamfir (Editura Humanitas, Bucureşti, 1990). Guvernul nipon a tergiversat răspunsul cerut de guvernele semnatare, facilitând lansarea celor două bombe atomice şi intrarea URSS în război. (”Mari conferinţe internaţionale. 1939-1945”, autor Leonida Loghin).

Evenimentele s-au precipitat şi cu ele şi prăbuşirea Japoniei. La 6 august 1945 a fost lansată prima bombă atomică asupra oraşului Hiroshima, motivată de către americani prin faptul că guvernul japonez, nerăspunzând ultimatumului din 26 iulie, nu voia să capituleze”. (”Japonia. Un secol de istorie (1853-1945)”, autori Constantin Buşe, Zorin Zamfir).

La 8 august 1945, V.M. Molotov a înmânat lui Sato Naotake declaraţia de război a guvernului sovietic adresată Japoniei. Această hotărâre era argumentată de refuzul Japoniei de a se conforma Proclamaţiei de la Potsdam. ”În acest fel – se spunea în document – cererea guvernului japonez adresată Uniunii Sovietice pentru ca aceasta să medieze în conflictul armat din Extremul Orient îşi pierde orice sens”. Uniunea Sovietică s-a alăturat Proclamaţiei de la Potsdam. Starea de război intervenea din ziua de 9 august 1945. (”Japonia. Un secol de istorie (1853-1945)”, autori Constantin Buşe, Zorin Zamfir).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 1945 – La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea şi pedepsirea criminalilor de război nazişti în cadrul unui Tribunal militar internaţional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul şi–a început lucrările la Nürnberg.

Procesul de la Nuremberg: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel - foto: focus.de

Procesul de la Nuremberg: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel – foto: focus.de

La 8 august 1945 a fost semnat, la Londra, Acordul între marile puteri aliate cu privire la urmărirea şi pedepsirea principalilor criminali de război ai puterilor europene ale Axei, în cadrul unui Tribunal Militar Internaţional. Problema pedepsirii crimelor de război comise de nazişti a preocupat de la început statele membre ale coaliţiei antihitleriste, precum şi opinia publică.

(…) Tribunalul Militar Internaţional şi-a început lucrările la 20 noiembrie 1945, la Nürnberg, în Germania. Au fost trimişi în judecată H. Göring, R. Hess, J. von Ribbentrop, W. Keitel, E. Kaltenbrunner, A. Rosenberg, H. Frank, W. Frick, I. Streicher, K. Dönitz, E. Raeder, Baldur von Schirach, F. Sauckel, A. Jodl, M. Borman, A. Seyss-Inquart, A. Speer, Constantin von Neurath ş.a. Martin Borman nu a fost găsit şi a fost judecat în lipsă.

Lucrările Tribunalului Militar Internaţional au durat până la 1 octombrie 1946, când acesta a pronunţat verdictul. Tribunalul Militar Internaţional i-a condamnat la moarte pe Göring, von Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Franck, Frick, Streicher, Sauckel, Jodl, Seyss-Inquart şi Borman (acesta din urmă, în contumacie). La 15 octombrie 1946, Göring s-a sinucis în închisoare. Toţi ceilalţi au fost executaţi prin spânzurare a doua zi, la 16 octombrie 1946. Amiralul K. Dönitz a fost condamnat la 10 ani închisoare, amiralul Raeder şi Hess la închisoare pe viaţă, Baldur von Schirach la 20 de ani, Speer la 20 de ani şi Constantin von Neurath la 15 ani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 1946 – România a fost invitată oficial, să participe la Conferinţa de Pace de la Paris (29 iulie . 15 octombrie 1946)

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 19 iulie – 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 29 iulie – 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8-13 august 1949 – Prima sesiune a Adunării Consultative a Consiliului Europei

The first meeting of our Committee of Ministers was held exactly 70 years ago - on 8 August 1949, at Strasbourg Town Hall. The session was opened by French Foreign Minister Robert Schuman. The Ministers invited Greece and Turkey to join the organisation, which they did on 9 August 1949 - the very next day! - foto preluat de pe www.facebook.com

The first meeting of our Committee of Ministers was held exactly 70 years ago – on 8 August 1949, at Strasbourg Town Hall. The session was opened by French Foreign Minister Robert Schuman. The Ministers invited Greece and Turkey to join the organisation, which they did on 9 August 1949 – the very next day! – foto preluat de pe www.facebook.com

Cu prilejul primei sesiuni a Adunării Consultative, desfăşurată la 8-13 august 1949, omul politic belgian Paul-Henri Spaak a fost ales preşedinte al acestui organism şi a sprijinit dezvoltarea unei reţele de contacte interguvernamentale în domenii precum drepturi ale omului, guvernare locală, educaţie, cultură, sport, politici de internet.

Totuşi, organizaţia a îndeplinit mai mult un rol consultativ, fără a putea juca un rol suficient de important la nivel european pentru sprijinirea demersurilor de integrare europeană ale statelor europene. Totodată, cu acelaşi prilej, s-a hotărât transmiterea invitaţiilor de aderare la Consiliul Europei pentru Turcia, Islanda şi Grecia, conform www.coe.int.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 1953 – URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen.

 

8 august 1956 – S-a născut Miron Mitrea, politician român social-democrat (n. Sighişoara, Mureş).

 

8 august 1963 – România a semnat Tratatul privind încetarea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie şi URSS.

 

8 august 1963 – A avut loc “Marele Jaf din Tren” – Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în 2009). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

 

8 august 1963 – S-a născut Jon Turteltaub, regizor de film american și producător.

 

8 august 1964 – S-a născut Klaus Ebner, scriitor austriac.

 

8 august 1964 – S-a născut Jan Josef Liefers, actor german, muzician, regizor și producător.

Jan Josef Liefers (n. 8 august 1964, Dresda) este un actor, regizor, producător de film și muzician german.

 

8 august 1964 – S-a născut Dumitru Stângaciu, fotbalist și antrenor român.

 

8 august 1967 – A fost creată Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

Membrii ASEAN - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Membrii ASEAN – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, conform, [The] Association of Southeast Asian Nations, abreviată frecvent ASEAN, este o organizație politică și economică a zece țări din Asia de sud-est, constituită la 8 august 1967 de Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore și Thailanda. Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est a fost creată la Bangkok, în Thailanda, odată cu semnarea Declaraţiei ASEAN (Declaraţia de la Bangkok) de către cele cinci state fondatoare: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore şi Thailanda, potrivit site-ului organizaţiei www.asean.org. ASEAN are în prezent zece membri: Brunei Darussalam (care a aderat la 7 ianuarie 1984), Cambodgia (30 aprilie 1999), Filipine, Indonezia, Laos (23 iulie 1997), Malaezia, Myanmar (23 iulie 1997), Singapore, Thailanda şi Vietnam (28 iulie 1995).

Obiectivele ASEAN vizează: accelerarea creşterii economice şi a progresului social, precum şi dezvoltarea culturii în regiune, prin eforturi comune în spiritul egalităţii şi parteneriatului în vederea consolidării bazelor pentru o comunitate prosperă şi paşnică a naţiunilor din Asia de Sud-Est; promovarea păcii şi stabilităţii în regiune, prin respectarea justiţiei şi a statului de drept în relaţiile dintre ţările din regiune şi aderarea la principiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite; promovarea unei colaborări active şi a asistenţei reciproce pe teme de interes comun în domeniile economic, social, cultural, tehnic, ştiinţific şi administrativ; furnizarea de asistenţă reciprocă sub formă de facilităţi de pregătire şi cercetare în domeniile educaţional, profesional, tehnic, administrativ; îmbunătăţirea colaborării pentru utilizarea mai eficientă a agriculturii, industriei, creşterea schimburilor comerciale ş.a.; menţinerea unei cooperări strânse şi benefice cu organizaţiile internaţionale şi regionale care au scopuri şi obiective asemănătoare.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; asean.org

 

8 august 1969 – Fotograful scoțian Iain Macmillan face fotografia iconică care devine imaginea de copertă a albumului Beatles Abbey Road. Fotografia a fost făcută la ora 11:35 și îi arată pe cei patru muzicieni traversând o trecere de pietoni din fața Abbey Road Studios. Primul este John Lennon, urmat de Ringo Starr, Paul McCartney în picioarele goale și George Harrison. În timpul sesiunii foto, care a durat șase minute, Macmillan a realizat șase fotografii; a cincea dintre ele, cea în care membrii trupei merg la unison, a fost aleasă pentru coperta celui de-al unsprezecelea album de studio.

"Abbey Road" - Studio album by the Beatles (26 septembrie 1969) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Abbey Road” – Studio album by the Beatles (26 septembrie 1969) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Abbey Road este al unsprezecelea album de studio lansat de formaţia engleză de muzică rock The Beatles, şi ultimul pe care aceasta l-a înregistrat. Deşi în 1970 a mai fost lansat albumul Let It Be, acesta fusese înregistrat înainte de Abbey Road. Abbey Road a fost lansat la 26 septembrie 1969 în Regatul Unit, şi la 1 octombrie 1969 în SUA. El a fost produs şi orchestrat de George Martin pentru Apple Records. Geoff Emerick a fost inginer de sunet, Alan Parsons inginer asistent, iar Tony Banks operator.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1973 – Politicianul sud-coreean Kim Dae-Jung, a fost răpit.

Kim Dae-jung (n. 6 ianuarie 1924, d. 18 august 2009) a fost un preşedinte al Coreii de Sud între 1998 şi 2003, şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2000. Este numit „Nelson Mandela al Asiei”, datorită opoziţiei sale faţă de stăpânirea autoritară. Convertit la catolicism, Kim şi-a luat numele de botez de Thomas More - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Kim Dae-jung – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Kim Dae-jung (n. 6 ianuarie 1924, d. 18 august 2009) a fost un preşedinte al Coreii de Sud între 1998 şi 2003, şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2000. Este numit „Nelson Mandela al Asiei”, datorită opoziţiei sale faţă de stăpânirea autoritară. Convertit la catolicism, Kim şi-a luat numele de botez de Thomas More.

La 8 august 1973 Kim participa la o întâlnire cu liderul Partidului Democrat Unionist care a avut loc într-o camera a Grand Hotel Palace din Tokyo si a fost răpit de un grup de agenţi neidentificati cand a iesit din sala, la terminarea intrevederii. Kim Dae-jung : South Korean opposition leader Kim Dae-Jung speaks at a rally in 1969 A fost dus într-o cameră goala unde a fost drogat . Mai târziu, Kim a fost mutat in orasul Osaka şi mai târziu la Seul in Coreea de Sud. Kim Dae- Jung a fost găsit în viaţă, la casa sa din Seul cinci zile după răpire.

Potrivit unor rapoarte, Kim a fost salvat doar atunci când Ambasadorul american Philip Habib a aflat ca serviciul de spionaj sud-coreean -KCIA, a fost implicat şi a intervenit pe langa guvernul sud-coreean pentru eliberarea lui Kim. La 24 octombrie 2007, în urma unei anchete interne a Serviciului National de de Informatii (INS) din Coreea de Sud, s-a admis că precursoarea sa, Agenţia Coreeană Centrală de Informaţii (KCIA), s-a facut vinovata de răpire, declarând că aceasta a avut cel puţin sprijinul tacit al fostului presedinte Park Chung – hee al Partidului Republican Democrat, adversarul sau politic.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1974 – Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, în urma scandalului „Watergate”, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz, locul său fiind luat de Gerald Ford.

Nixon anunță publicarea stenogramelor după înregistrările Watergate la 29 aprilie 1974 - foto: ro.wikipedia.org

Nixon anunță publicarea stenogramelor după înregistrările Watergate la 29 aprilie 1974 – foto: ro.wikipedia.org

În lumina pierderii susținerii politice și a iminenței punerii sub acuzare, Nixon a demisionat din funcția de președinte începând cu 9 august 1974, după ce a ținut o cuvântare adresată națiunii la televiziune în seara dinainte. Discursul de demisie a fost ținut din Biroul Oval și a fost transmis în direct la radio și la televiziune.

Nixon a declarat că demisionează pentru binele țării și a cerut națiunii să-l susțină pe noul președinte, Gerald Ford. Nixon a trecut în revistă realizările președinției sale, în special pe cele din domeniul politicii externe. El și-a apărat realizările din mandat, citând din discurul lui Theodore Roosevelt din 1910 cunoscut ca „Cetățenia într-o republică⁠”:

Preşedintele Nixon părăsind Casa Albă cu puţin timp înainte ca demisia sa să devină efectivă pe 9 august 1974 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Preşedintele Nixon părăsind Casa Albă cu puţin timp înainte ca demisia sa să devină efectivă pe 9 august 1974 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Uneori am reușit și alteori am eșuat, dar întotdeauna m-am inspirat din ceea ce a spus odată Theodore Roosevelt despre omul din arenă, «al cărui chip este mânjit de praf și de sudoare și de sânge, care se străduiește cu hotărâre, care greșește sau nu face destul iarăși și iarăși, pentru că nu există încercare fără greșeală și fără lipsuri, dar care totuși se străduiește pentru a duce lucrul la bun sfârșit, care cunoaște marele entuziasm și devotament, care se dedică unei cauze demne, care cunoaște la sfârșit triumful marilor realizări, sau cel puțin, dacă nu reușește, cel puțin dă greș îndrăznind lucruri mari».”

Discursul de demisie al președintelui Richard Nixon, ținut la 8 august 1974

Discursul lui Nixon a primit răspunsuri favorabile la început din partea comentatorilor din presa audio-vizuală, doar Roger Mudd⁠ de la CBS afirmând că Nixon nu și-a recunoscut nicio vină. A fost numit „o capodoperă” de către Conrad Black⁠, unul din biografii lui. Black a opinat că „ceea ce se dorea a fi o umilință fără precedent pentru orice președinte american, Nixon a transformat într-o recunoaștere rafinată a unei insuficiențe a suportului legislativ. A plecat dedicându-și jumătate din cuvântare realizărilor mandatului său.

 

8 august 1981 – Preşedintele american, Ronald Reagan, a ordonat producerea bombei cu neutroni.

 

8 august 1981 – S-a născut campionul elvetian de tenis, Roger Federer.

Roger Federer (n. 8 august 1981) este jucător elveţian de tenis de câmp, care a deţinut locul 1 în clasamentul ATP timp de 302 săptămâni (record) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Roger Federer – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Roger Federer (n. 8 august 1981) este jucător elvețian de tenis de câmp, care a deținut locul 1 în clasamentul ATP timp de 310 săptămâni (record). În prezent este clasat pe locul 3 ATP. Este deținător al recordului pentru cele mai multe victorii în finalele turneelor de Mare șlem, cu 20 astfel de succese, și în finala Turneului Campionilor, unde a câștigat șase trofee. A fost pentru mai mult de cinci ani lider al clasamentului mondial al tenismenilor profesioniști. Numeroși jucători de tenis și analiști consideră că Federer este cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; rogerfederer.com

 

8 august 1982 – A murit Boris Caragea, sculptor roman, membru corespondent al Academiei Române. (n.11/24.01.1906, Balcic, Cadrilater, astazi in Bulgaria).

Boris Caragea.jpg

Boris Caragea (n. 11/24 ianuarie 1906, Balcic, Bulgaria — d. 8 august 1982, București) a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române din 1955. În tinerețe a fost barcagiu în Balcic. După Primul Război Mondial, între 1924-1925, a luat lecții de desen cu Hrandt Avakian[2] Un an mai târziu, sprijinit de sculptorița Zoe Băicoianu, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori pe Frederic Storck și Oscar Han.

Și-a perfecționat sudiile cu Dimitrie Paciurea, lucrând doi ani în atelierul maestrului, după ce, în 1932 câștigase bursa Paciurea. La un moment dat, din cauza lipsei resurselor materiale, Boris Caragea a vrut să părăsească școala. Oscar Han l-a ajutat să-și ia examenele din doi ani într-unul singur și astfel Caragea a reușit să-și termine studiile.( “Lenin” – P-ta Presei Libere, “Monumentul Victoriei” – Constanţa, “Maternitate” – Eforie, “Enescu” – Detroit, SUA )

 

8 august 1983 – A încetat din viaţă actorul roman Emanoil Petruţ: “Porto-Franco”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Ciprian Porumbescu”, “Fraţii Jderi”; ( n.08.02.1932, Marasesti, Vrancea).

 

8 august 1988 – Secretarul General al ONU Javier Perez de Cuellar a anunţat o încetare a focului între Iran şi Irak.

 

8 august 1990 – Legea 15 privind regiile autonome şi societăţile comerciale – La 8 august 1990, a fost publicată în Monitorul Oficial (M.O.) nr. 98 Legea 15 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, un prim act normativ în vederea reformei şi privatizării. Legea a intrat în vigoare la 8 noiembrie 1990. Până în 1998, regiile autonome şi societăţile comerciale au rămas tot în proprietatea de stat.

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

Cu câteva zile înainte de publicarea în M.O., la 31 iulie 1990, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat, în şedinţe separate, Legea privind reorganizarea unităţilor de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, primul act legislativ în baza căruia a demarat reforma în România după Revoluţia din 1989, notează cronologia “România. Date şi fapte. 1989-2009“, editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în 2010.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 1994 – Prim-ministrul israelian Itzhak Rabin a vizitat Iordania pentru prima dată.

 

8 august 1996 – A apărut primul număr al revistei „Dosarele istoriei”, apărută până în aprilie 2007.

 

8 august 1996 – A murit Nevill Francis Mott, fizician englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1905)

Sir Nevill Francis Mott.jpg

Sir Nevill Francis Mott (n. 30 septembrie 1905, Leeds, Regatul Unit — d. 8 august 1996, Milton Keynes, Regatul Unit) a fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1977, împărțind premiul cu Philip Warren Anderson și John van Vleck.

 

8 august 2000 – În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Naţional din Craiova a prezentat spectacolul “Timon din Atena”, în regia lui Mihai Mănuţiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

 

8 august 2005 – A murit Barbara Bel Geddes, actriță americană. (n. 1922)

Barbara Bel Geddes (n. 31 octombrie 1922, New York City – d. 8 august 2005, Northeast Harbor, Maine) a fost o actriță americană nominalizată pentru premiul Oscar, cel mai bine cunoscută din serialul de televiziune al companiei CBS Dallas, ca doamna Eleanor “Miss Ellie” Ewing.

 

8 august 2007 – Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu.

 

8 august 2008 – A avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la la Beijing.

A XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice se desfășoară la Beijing, China în perioada 8 august – 24 august 2008. Ceremonia de deschidere a început în 8 august la ora 8:08 p.m. (ora locală), adică ora 3:08 p.m. ora României. Cifrele 08:08:2008 08:08 au fost alese intenționat, în cultura chineză numărul 8 fiind asociat cu prosperitatea.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 2009 – A murit Daniel Jarque, fotbalist spaniol. (n. 1983)

DaniJarque.JPG

Daniel Jarque González (n. 1 ianuarie 1983, Barcelona — d. 8 august 2009, Coverciano, Italia) a fost un jucator de fotbal spaniol, care a jucat pentru RCD Espanyol.

 

8 august 2010 – A murit Patricia Neal, actriță americană. (n. 20 ianuarie 1926)

Patricia Neal (n. 20 ianuarie 1926 – d. 8 august 2010) a fost o actriță americană de teatru și film laureată a premiului Oscar.

 

8 august 2013 – A murit Karen Black, actriță americană.

Karen Black (născută Karen Blanche Ziegler; n. 1 iulie 1939, Park Ridge, Illinois) este o cântăreață și actriță americană. Ea a devenit cunoscută prin filmele Easy Rider, Five Easy Pieces, The Great Gatsby, The Day of the Locust, Nashville, Airport 1975 și Family Plot. Karen Black a lucrat ca și chelneriță în New York și a urmat între timp dramaturgia. La început a primit roluri secundare în diferite filme.

Primul ei rol mai important a fost în fimul “Big Boy” (1966) și “Easy Rider” (1969). În 1975 i se acordă premiul Globul de Aur fiind nominalizată pentru premiul Oscar pentru rolul jucat în filmul “The Great Gatsby”. După ce divorțează de L. M. Kit Carson se căsătorește în 1987 cu regizorul Stephen Eckelberry. Din prima căsătorie are un fiu (n. 1975), și a adoptat o fiică (n. 1987). În 2009 lansează un album muzical “Catacombs”.

 

8 august 2014 – Organizația Mondială a Sănătății declară o problemă internațională de îngrijorare pentru sănătatea publică în ceea ce privește Epidemia de Ebola din Africa de Vest. Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest din 2014–2016 a fost o epidemie provocată de virusul Ebola (EBOV), ce aparține familiei Filoviridae, și este în desfășurare în statele din Africa de Vest. Este cea mai mare epidemie din istorie de la descoperirea virusului Ebola în 1976, atât ca număr de persoane infectate, dar ca și număr de decese înregistrate până acum.

Actuala epidemie de Ebola are o rată a mortalității de 70,8 %. Epidemia a debutat în decembrie 2013, în satul Meliandou din Guineea, dar a fost confirmată abia în martie 2014. Între timp epidemia s-a răspândit cu repeziciune dincolo de granițele Guineei, afectând Liberia (sfârșitul lui martie 2014), Sierra Leone (primul caz pe 25 mai 2014) și Nigeria (27 iulie 2014).

În august 2014 se înregistrau un număr de 1.848 de cazuri suspecte de infectare cu virusul Ebola și 1.014 de decese (1.167 de cazuri și 660 de decese fiind deja confirmate de testele de laborator) conform OMS., fiind astfel declarată urgență sanitară publică de îngrijorare mondială.  Numeroase organizații internaționale, precum Comunitatea Economică a Africii de Vest, Centrul pentru Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii și Comisia Europeană au strâns fonduri și au mobilizat personal medical în vederea încercării de a limita răspândirea virusului și în alte state, prin izolarea actualelor focare.

Organizațiile caritabile, precum Medici fără frontiere și Crucea Roșie, sunt prezente și ele și ajută la stoparea acestei epidemii. La data de 25 octombrie 2014, conform celui mai recent comunicat al OMS, coroborând datele furnizate de ministerele sănătății din statele afectate de epidemie, se înregistrau 10.141 de cazuri suspecte și 4.922 de decese (5.488 de cazuri și 2.945 de decese fiind confirmate de laborator).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 2014 – A murit Aurel Cioranu, actor român (n. 1929)

Aurel Cioranu (17 octombrie 1929, București – 7 august 2014, București) a fost un actor român de teatru și film. A absolvit în anul 1954 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

 

8 august 2019 – Egipt: 17 ‘terorişti’ au fost ucişi în operaţiuni de securitate legate de atentatul de luni dimineaţă. Forţele de securitate egiptene au ucis “17 terorişti” în cadrul unei operaţiuni împotriva suspecţilor care ar fi fost implicaţi în atentatul care s-a soldat în noaptea de duminică spre luni cu 20 de morţi, la Cairo, relatează AFP. Într-un comunicat, Ministerul de Interne a precizat că persoanele ucise fac parte din grupul Hasm, considerat de autorităţi apropiat de Fraţii musulmani, o mişcare interzisă şi reprimată sever în Egipt.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 2019 – Rusia: Creştere a radioactivităţii pentru scurt timp, după explozia la un centru pentru testarea rachetelor balistice. Primăria oraşului Severodvinsk a informat cu privire la o ‘creştere pentru scurt timp’ a radioactivităţii după explozia produsă joi la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), în timpul testării unui motor de rachetă pe bază de combustibil lichid, deflagraţia fiind urmată de un incendiu, potrivit AFP, Reuters, RBC şi postului de radio Govorit Moskva.

Într-un comunicat transmis agenţiilor de presă ruse, Ministerul Apărării de la Moscova specificase că un accident a avut loc, joi, în timpul testării unui ‘motor de rachetă cu propulsie lichidă’. Potrivit acestuia, doi ‘specialişti au decedat în urma rănilor’, iar alte şase persoane au fost rănite în explozie.

Săptămâna aceasta, armata rusă s-a confruntat deja cu un incendiu la un depozit de muniţii în regiunea Krasnoiarsk, în Siberia, care a provocat explozii impresionante, fragmente de obuze căzând la o distanţă de mai mulţi kilometri în jur, incidentul soldându-se cu un mort şi cel puţin opt răniţi. O altă explozie s-a produs tot săptămâna aceasta la un depozit de muniţii din Krasnodar, sudul Rusiei, aminteşte AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 2020 – La Ordinea Zilei

 

8 august 2021 – S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo, Japonia. România a adunat patru medalii, una de aur, trei de argint. Republica Moldova a luat o singură medalie, de bronz.

Jocurile Olimpice de vară din 2020, cunoscute oficial sub numele de a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, au fost ediția cu numărul treizeci și doi a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment multi-sportiv care are loc o dată la patru ani. Jocurile Olimpice de vară din 2020 sunt cunoscute, în general, sub numele de Tokyo 2020, deoarece evenimentul s-a desfășurat în Tokyo, Japonia.

Jocurile Olimpice ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar au fost amânate pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Tokyo a fost desemnat oraș gazdă în cadrul celei de-a 125-a Sesiuni a CIO, desfășurată la Buenos Aires, Argentina pe 7 septembrie 2013. Celelalte orașe finaliste au fost Istanbul (Turcia) și Madrid (Spania). Tokyo a mai organizat și ediția din 1964 a Jocurilor de vară și astfel va deveni al cincilea oraș (și primul din Asia) care organizează de mai multe ori JO.

Jocurile au început la 23 iulie 2021 și s-au încheiat la 8 august 2021.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 2022 – A murit Olivia Newton-John, solistă vocală, actriță australiană (n. 1948)

Olivia Newton-John, (n. 26 septembrie 1948, Cambridge, Anglia, Regatul Unit – d. 8 august 2022, Santa Barbara, California, SUA) a fost o cântăreață pop, compozitoare și actriță australiană originară din Anglia, câștigătoare a patru premii Grammy și nominalizată la premiile Globul de Aur. A fost o activistă convinsă atât pe domeniul problemelor ecologice, cât și pe cel al cancerului la sân.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Au rămas fără gaz din cauza datoriilor. Sute de consumatori deconectați

Au rămas fără gaz din cauza datoriilor. Sute de consumatori deconectați Pe parcursul lunii trecute, de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost...

Canada îi aduce acasă din Israel pe copiii diplomaţilor săi

Canada îi aduce acasă din Israel pe copiii diplomaţilor săi Guvernul Canadei a anunţat miercuri că a decis să-i retragă din Israel pe copiii şi...

Mai multe companii străine vin să investească în Moldova

Mai multe companii străine vin să investească în Moldova Pe parcursul lunii iulie, trei companii străine și-au anunțat intenția de a intra pe piața...

Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin

Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut miercuri guvernului mexican să-l aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin, vizat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.