Evenimentele Zilei de 9 august în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 9 august în Istorie

9 august este a 221-a zi a calendarului gregorian și a 222-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 9 august

(BOR) Sf. Apostol Matia; Sf. 10 Mc. care au pătimit pentru icoana lui Hristos

Apostolul Matia (n. secolul I e.n., Provincia Iudeea, Imperiul Roman – d. 80 e.n., Ierusalim, Israel) a fost cel pe care cei unsprezece apostoli ai lui Isus Cristos l-au ales în locul lui Iuda Iscariot, după sinuciderea acestuia din urmă. Episodul este evocat în Fapte - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Apostolul Matia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Apostol Matia (n. secolul I d.Hr., Provincia Iudeea, Roma Antică – d. 80 d.Hr., Ierusalim, Israel) a fost unul din Cei Șaptezeci înainte de a-l înlocui pe Iuda Iscarioteanul între Cei Doisprezece.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Matia, apostol († secolul I)

(BRC) Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioară, martiră, patroană a Europei

 

Ziua internaţională a popoarelor indigene (ONU)

La 9 august este celebrată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională a popoarelor indigene. Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt circa 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state, potrivit www.un.org. Aceste mari grupuri distincte constituie mai puţin de 5% din populaţia mondială, vorbesc peste 7.000 de limbi ale planetei şi reprezintă circa 5.000 de culturi diferite.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro; www.un.org

 

Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor

La 9 august celebrăm Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor, pentru a marca importanţa conservării speciilor, pentru promovarea educaţiei şi a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversităţii.

Cea mai veche grădină zoologică a exista acum 3000 de ani, la Hierakonpolis, Egipt. Se spune că faraonii au fost primii deţinători de menajerii cu animale sălbatice, iar scopul lor era de a-şi arăta, şi în acest fel, măreţia şi puterea.

Hatshepsut, prima mare regină a Egiptului avea şi ea, în 1500 î.Hr. o menajerie cu animale aduse din expediţiile din Punt (Somalia de astăzi).

În 1929, în pădurea Dumbrava din Sibiu, a fost deschisă prima grădină zoologică din România. Muzeul de Ştiinţe Naturale Constanţa a fost înfiinţat, în 1958, odată cu stabilirea primului departament – Aquarium, lângă Casino.

În iunie 1972 la Delfinariu au început demonstraţiile cu delfini. Lista rezervaţiilor naturale din România cuprinde ariile protejate de interes naţional (rezervaţii naturale de tip ştiinţific, rezervaţii naturale declarate monumente ale naturii, rezervaţii naturale de tip geologic, floristic, faunistic, avifaunistic, peisagistic sau mixt şi zone umede).
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; stiri.tvr.ro

 

Ziua iubitorilor de carte

Ziua iubitorilor de carte (#BookLoversDay) sărbătorită la nivel internaţional la 9 august celebrează tot ceea ce are legătură cu cărţile şi încurajează cititorii să găsească o carte bună şi un loc potrivit pentru lectură.

În afară de biblioteci există şi unele iniţiative inedite în acest sens. De exemplu, potrivit site-ului UE, în autobuzele din Ljubljana, Slovenia, nu există doar locuri rezervate pentru persoanele în vârstă şi femeile însărcinate, ci şi spaţii speciale pentru cititul cărţilor!
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua pepenelui galben

După ce în urmă cu câteva zile am sărbătorit ziua pepenelui verde, ziua de astăzi este dedicată şi pepenelui galben.

Această zi a fost instituită în 1994 de primul preşedinte al Turkmenistanului Saparmurat Niazov, care a preferat să fie cunoscut sub numele de Turkmenbaşi, sau liderul poporului turkmen.

Acesta este şi numele vedetei acestei sărbători, un pepene foarte apreciat pentru aroma, gustul şi dimensiunile sale masive.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Singapore, independența față de Malaezia (1965)

 

Astăzi în istorie pentru 9 august

 

Evenimentele Zilei de 9 august în Istorie:

– 7 iunie 48 i.Hr. – Bătălia de la Pharsalos;

– 9 august 378 – Bătălia de la Adrianopol;

– 9 august 1945 – Bomba atomică de la Nagasaki

 

7 iunie 48 i.Hr. – Bătălia de la Pharsalos –  Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

Moartea lui Pompei - foto: ro.wikipedia.org

Moartea lui Pompei – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Pharsalus a fost o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar încheiată cu victoria lui Iulius Cezar (care conducea forțele pro-populare) împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman. A avut loc pe 9 august 48 î.Hr. la Pharsalus, în centrul Greciei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

9 august 117 – A murit împăratul roman Traian.

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), Împărat Roman între 98-117, a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Traian – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n.18 septembrie 53), a domnit între anii 98 -117 ), fiind al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia.

În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Traian a lansat in anul 101 o expediție în regatul Dacia , aflat la nord de Dunare și l-a forțat pe regele Decebal să capituleze.

Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.

Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture.

Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă.

Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 august 378 – Bătălia de la Adrianopol – O mare armată romană condusă de împăratul Valens (n.328 ), a fost înfrântă de vizigoţi. Împăratul Valens a murit în luptă, împreună cu peste jumătate dintre soldatii săi. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă.

Bătălia de la Adrianopol (9 august 378) Parte din Gothic War - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Adrianopol (9 august 378) Parte din Gothic War – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Adrianopol a fost o bǎtǎlie dintre goți (cea mai mare parte triburi vizigote și ostrogote), conduși de Fritigern și romani, conduși de împăratul Valens.

Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor.

Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 681 – A fost fondat pe malul sudic al Dunării, Hanatul Bulgar, după ce au fost infrante armatele bizantine ale împăratului Constantin al IV-lea. Imperiul bizantin recunoaşte statul bulgar, cu capitala la Aboba-Pliska.

 

9 august 1173 – La Pisa a început construcția Catedralei si a clopotniței care avea să devină turnul înclinat din Pisa.

Turnul înclinat din Pisa (în italiană Torre pendente di Pisa) este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia.

Turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, datorită proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est.

Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată.

După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat. Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990.

În decembrie 2001 turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1329 – La Quilon (europenizat Kollam, in statul Kerala din India), a fost infiintata de papa Ioan al XXII-lea prima dioceza romano-catolica, unul din marile centre de misionariat a dominicanilor si franciscanilor.

 

9 august 1483 – A fost deschisa Capela Sixtina de la Vatican la Roma, dupa celebrarea unei Messe divine.

East side of the Sistine Chapel, from the altar end with The Last Judgement - foto preluat de pe en.wikipedia.org

East side of the Sistine Chapel, from the altar end with The Last Judgement – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina, iar în latină Sacellum Sixtinum / Aedicula Sixtina) este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei.

A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele. Capela se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă și datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.

Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând – conform tradiției biblice – dimensiunilor Templului lui Solomon.

Înălțimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură.

Capela are două părți: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, și alta mai mică pentru credincioși. În timpul solemnităților mai importante, pereții laterali sunt acoperiți cu tapiserii executate după modele de Rafael.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1537 – S-a născut matematicianul, astronomul si umanistul italian Francesco Barozzi ; (d.23 noiermbrie 1604).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Francesco Barozzi (in Latin, Franciscus Barocius) (9 August 1537 – 23 November 1604) was an Italian mathematician, astronomer and humanist - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Francesco Barozzi – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

9 august 1601 – Mihai Viteazul, primul domn al celor trei ţări române (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii, din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta, fostul sau aliat.

Uciderea lui Mihai Viteazul pe Câmpia Turzii din Turda (gravură editată la Leiden - Olanda în anul 1703) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Uciderea lui Mihai Viteazul pe Câmpia Turzii din Turda (gravură editată la Leiden – Olanda în anul 1703) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

(…) Se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului român, și la 9/19 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta. Uciderea lui Mihai este astfel relatată de Dionisie Fotino:

Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 august 1776 – S-a născut Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (d. 9 iulie 1856) a fost fizician si chimist italian, fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene „dei XL” (a celor 40).

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (n. 9 august 1776, Torino; d. 9 iulie 1856, Torino) fizician și chimist italian - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Amedeo Avogadro – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (n. 9 august 1776, Torino; d. 9 iulie 1856, Torino) fizician și chimist italian. A fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene “dei XL” (a celor 40).

Și-a orientat cercetările spre problemele cele mai imporante din fizică și chimie.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 august 1792 – Francisc al II-lea a fost încoronat rege al Boemiei.

Francisc al II-lea (SIR) Francisc I al Austriei (în germană Franz Joseph Karl von Habsburg-Lothringen) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 12 februarie 1768, Florența - d. 2 martie 1835, Viena) a fost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II). Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold al II-lea (1747-1792) și al soției acestuia, Maria Luiza de Spania - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francisc al II-lea (SIR) Francisc I al Austriei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francisc I al Austriei (în germană Franz Joseph Karl von Habsburg-Lothringen) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 12 februarie 1768, Florența – d. 2 martie 1835, Viena) a fost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II).

Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold al II-lea (1747-1792) și al soției acestuia, Maria Luiza de Spania.

Francisc I și-a continuat rolul de opozant marcant al Franței în timpul razboaielor napoleoniene și a mai suferit cateva înfrângeri dupǎ Austerlitz. Căsatoria ficei sale Maria Luiza de Austria cu Napoleon din rațiuni de stat pe 10 martie 1810 este cu certitudine cea mai severǎ înfrângere.

Dupǎ abdicarea lui Napoleon ca urmare a războiului celei de-a sasea coaliții, Austria a participat drept statul proeminent al “Sfintei Aliațe” la Congresul de la Viena, care a fost marcat vizibil de Kemens Wenzel, cancelarul lui Francisc, prinț de Metternich. Epilogul acesteia este trasarea unei noi harți a Europei si restaurarea domeniilor stravechi ale lui Francisc (cu excepția Sfântului Imperiu de natiune germana, care fusese dizolvat).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 august 1803 – Inventatorul american Robert Fulton a testat o barcă cu aburi experimental, pe fluviul Sena, la Paris. Barca, cu o lungime de 20,1 m, lățime de 2,4 m și o viteză între 4,8 și 6,4 km/h, s-a scufundat. Napoleon Bonaparte nu crede că motorul cu aburi are un viitor.

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer şi inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acţionate de forţa aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson - Gravură postumă înfăţişându-l pe Robert Fulton (1873) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gravură postumă înfăţişându-l pe Robert Fulton (1873) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson.

În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile.

El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 august 1810 – Împăratul francez Napoleon a anexat Westfalia ca parte a Primului Imperiu Francez.

Localizarea Imperiului francez
Imperiul Francez în 1811: Franța în albastru închis, statele sale satelit în albastru deschis

Primul Imperiu Francez, cunoscut și cu denumirile mai obișnuite de Imperiul Francez ori Imperiul Napoleonian, acoperă perioada în care Franța a dominat cea mai mare parte a Europei continentale, sub conducerea lui Napoleon I.

Din punct de vedere constituțional, Primul Imperiu Francez se referă atât la perioada dintre 1804 și 1814/1815, de la sfârșitul Consulatului Francez până la restaurarea .

Imperiul a luat ființă în momentul în care Napoleon s-a proclamat împărat al Franței la 18 mai 1804, fiind încoronat pe 2 decembrie în același an în catedrala Notre Dame din Paris.

Existența imperiului a fost amenințată de a treia coaliție, dar bătălia decisivă încheiată cu victoria franceză de la Austerlitz i-a asigurat supraviețuirea.

La Grande Armée, mașinăria militară a imperiului, a luptat împotriva Prusiei în 1806 distrugându-i armata înainte de a intra în Polonia, pentru ca mai apoi să învingă Imperiul Rus în bătălia de la Friedland din 1807.

După Friedland, tratatul de la Tilsit din iulie 1807 a încheiat doi ani de vărsări de sânge pe continentul european. Implicarea francezilor în războiul din Peninsula iberică a dus la un conflict sângeros de șase ani care a slăbit foarte mult Primul Imperiu.

În 1809, Franța și Imperiul Austriac s-au luptat în războiul celei de-a cincea coaliții. Franța a ieșit din nou triumfătoare și a impus austriecilor semnarea tratatului de la Schönbrunn, dar tensiunile diplomatice cu Rusia au dus la catastrofica invazie din Rusia din 1812.

Războiul celei de-a șasea coaliții a adus expulzarea forțelor franceze din Germania în 1813 și la abdicarea lui Napoleon la data de 6 aprilie 1814. Napoleon s-a reîntors din insula Elba în 1815, dar înfrângerea suferită de forțele franceze în bătălia de la Waterloo a cauzat prăbușirea finală a Primului Imperiu Francez.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 august 1830 – Louis Philippe a devenit regele francezilor în urma abdicării regelui Carol al X-lea.

Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris - d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans - Portrait by Franz Xaver Winterhalter, 1841 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ludovic-Filip de Orléans – Portrait by Franz Xaver Winterhalter, 1841 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris – d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans.

În 1830, Revoluția din Iulie l-a răsturnat pe Carol al X-lea, care a abdicat în favoarea nepotului său de 10 ani, Henri, Duce de Bordeaux și, l-a numit pe Louis-Filip Lieutenant général du royaume, care avea sarcina să anunțe Camerei Deputaților dorința sa ca nepotul său să-i succeadă.

Ludovic-Filip nu a făcut acest lucru, cu scopul de a-și crește șansele sale de succesiune. Ca o consecință, Camera l-a proclamat pe Louis-Philippe, care timp de unsprezece zile a fost regent pentru vărul său mai mic, noul rege al Franței.

King Louis-Philippe I taking the oath to keep the Charter of 1830 on 9 August 1830 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

King Louis-Philippe I taking the oath to keep the Charter of 1830 on 9 August 1830 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Carol al X-lea și familia lui, inclusiv nepotul său au plecat în exil în Marea Britanie. Tânărul ex-rege, Ducele de Bordeaux, care în exil, a luat titlul de conte de Chambord, mai târziu a devenit pretendent la tronul Franței și a fost susținut de legitimiști.

Printr-o ordonanță pe care a semnat-o la 13 august 1830, noul rege a definit maniera în care copiii săi și sora sa iubită vor continua să poarte numele “d’Orléans” și stema Orléans declarând că fiul său cel mare, ca Prinț Regal (nu Delfin), va purta titlul de Duce de Orléans, că fiii mai mici vor continua să dețină titlurile anterioare iar sora și fiicele sale vor avea titlul de Prințesă de Orléans, nu a Franței.

În 1832, fiica sa, Prințesa Louise-Marie, s-a căsătorit cu primul rege al Belgiei, Leopold I al Belgiei. În iulie 1835, Louis-Philippe a supraviețuit unei tentative de asasinat a lui Giuseppe Mario Fieschi în Paris. În 1842, fiul și moștenitorul său, Ferdinand Philippe, Duce de Orléans, a murit într-un accident.

Ludovic-Filip a domnit într-un mod modest, evitând fastul și cheltuielile generoase ale predecesorilor săi. În ciuda acestui aspect exterior de simplitate, sprijinul său a venit din partea burgheziei bogate.

La început, el a fost iubit și numit “Regele Cetățean” și “monarhul burghez”, dar popularitatea lui a suferit, guvernul său a fost perceput ca fiind din ce în ce mai conservator și monarhic în ciuda deciziei sale de a aduce în Franța rămășițele lui Napoleon.

Sub conducerea sa, condițiile claselor muncitoare s-au deteriorat iar diferența de venituri a crescut considerabil. Criza economică din 1847 a condus la Revoluția din 1848 și abdicarea lui Ludovic-Filip.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1842 – S-a semnat Tratatul Webster–Ashburton, care stabilește granița dintre Statele Unite și Canada la est de Munții Stâncoși.

 

9 august 1847 – S-a născut Maria Vittoria dal Pozzo, soția regelui Amadeo al Spaniei (d. 1876)

Maria Vittoria dal Pozzo (Maria Vittoria Carlotta Enrichetta Giovanna; 9 august 1847 – 8 noiembrie 1876) a fost o nobilă italiană, prinţesă della Cisterna. Căsătorită cu Ducele de Aosta, fiu al lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei, ea a fost ultima regină a Spaniei din 1870 până la abdicarea soţului ei în 1873. Este ascendenta Prinţului Aimone, Duce de Apulia, actualul pretendent al tronului Italiei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maria Vittoria dal Pozzo – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maria Vittoria dal Pozzo (Maria Vittoria Carlotta Enrichetta Giovanna; 9 august 1847 – 8 noiembrie 1876) a fost o nobilă italiană, prințesă della Cisterna. Căsătorită cu Ducele de Aosta, fiu al lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei, ea a fost ultima regină a Spaniei din 1870 până la abdicarea soțului ei în 1873. Este ascendenta Prințului Aimone, Duce de Apulia, actualul pretendent al tronului Italiei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 august 1871 – S-a născut dramaturgul Leonid Andreev, autor al operelor “Viaţa omului” şi “Cel care primeşte palme”; (d. 12 septembrie 1919).

Leonid Nikolaievici Andreev (n. 9 august 1871 – d. 12 septembrie 1919) a fost un dramaturg, nuvelist și fotograf rus, lider al mișcării expresioniste în literatura rusă, unul dintre cei mai de succes scriitori ruși dintre anii 1902 - 1914 - foto: ro.wikipedia.org

Leonid Nikolaievici Andreev (1871 – 1919) – foto: ro.wikipedia.org

Leonid Nikolaievici Andreev (n. 9 august 1871 – d. 12 septembrie 1919) a fost un dramaturg, nuvelist și fotograf rus, lider al mișcării expresioniste în literatura rusă, unul dintre cei mai de succes scriitori ruși dintre anii 1902 – 1914.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 august 1896 – Pionierul aviației Otto Lilienthal se prăbușește în timpul unui zbor la Stölln am Gollenberg din Havelland și moare a doua zi din cauza rănilor sale.

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviaţiei germane - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto Lilienthal – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviației germane. Conform cunoștințelor actuale, el a fost primul om care a reprodus cu succes zborul cu un aparat de zbor iar astfel a ajutat la introducerea principiului de zbor mai greu decât aerul.

Experimentele sale au dus la descrierile fizicii (portanța) al aripilor aparatelor de zbor, la planor, dezvoltat mai departe de frații Wright valabile până în prezent. Producția aparatelor de zbor în fabrica lui Lilienthal, a fost prima producție în serie de avioane.

Încercare de zbor a lui Lilienthal în Derwitz, 1891 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Încercare de zbor a lui Lilienthal în Derwitz, 1891 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

(…) La 9 august 1896 Otto Lilienthal se prăbușește de la o înălțime de aproximativ 15 m, din cauza unei depresiuni atmosferice, la Gollenberg.

În urma accidentului, el a suferit o fractură a vertebrei cervicale a treia. Fiind transportat la Berlin, încă pe drum el a intrat în comă și în urma rănilor grave, în următoarea zi în data de 10 august 1896 el a decedat. Studii recente presupun o hemoragie cerebrală ca cauza decesului
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1896 – S-a născut filosoful şi psihologul Jean Piaget; (d. 16 septembrie 1980).

Jean Piaget in Ann Arbor.png
Jean Piaget. Piaget at the University of Michigan, c. 1968

Jean Piaget (n. 9 august 1896 – d. 16 septembrie 1980) a fost un psiholog, biolog, logician și filozof elvețian, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul epistemologiei și psihologiei dezvoltării.

Într-o perioadă de șase decenii, Jean Piaget a desfășurat un program de cercetări naturaliste, care a afectat profund înțelegerea noastră asupra dezvoltării copilului.

Piaget și-a denumit lucrarea teoretică generală de bază “epistemologie genetică” pentru că a fost în primul rând interesat de cum se dezvoltă cunoașterea în organismul uman.

Conceptul de structură congnoscibilă stă la baza teoriei sale. Structurile cognoscibile sunt modele fizice sau mentale de acțiuni care subliniază acte specifice de inteligență și corespund unor stadii ale dezvoltării copilului. Conform teoriei lui Piaget, există patru stadii de dezvoltare: senzi-motor, preoperații, operații concrete, și operații formale.

În stadiul senzi-motor (0-2 ani), inteligența ia forma acțiunilor motoare. În perioada de preoperații (3-7 ani), inteligența este intuitivă.

În timpul stadiului de operații concrete (8-11 ani), structura cogniscibilă este logică, dar depinde de referințe concrete. În stadiul final de operații formale (12-15 ani), gândirea implică noțiuni abstracte.

În timp ce stadiile cunoașterii indentificate de Piaget sunt asociate cu diferențele caracteristice vârstei, ele variază de la individ la individ. Ba mai mult, fiecare stadiu are mai multe forme structurale distincte.

Piaget a fost un scriitor prolific și a publicat cărți ca Biologia și cunoașterea, Concepția copilului asupra lumii, Limbajul și gândirea copilului, Epistemologie genetică. Opera lui Piaget constituie o sursă de inspirație în domenii ca psihologie, sociologie, educație, epistemologie, economie și drept.

El a fost răsplătit cu numeroase premii în toată lumea.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 august 1902 – Eduard al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați la Westminster Abbey ca rege și regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Regina Alexandra și regele Eduard al VII-lea, 1903 - foto preluat de pe www.wikiwand.com

Regina Alexandra și regele Eduard al VII-lea, 1903 – foto preluat de pe www.wikiwand.com

După moartea reginei Victoria la 22 ianuarie 1901, Eduard a devenit rege al Regatului Unit și Împărat al Indiei. A ales să domnească sub numele de Eduard al VII-lea în loc de Albert Eduard – numele ales de mama sa pentru el A donat casa părinților, Casa Osborne din Isle of Wight statului și a continuat să locuiască la Sandringham.

Își permitea să fie mărinimos; finanțele sale erau bine manageriate de Sir Dighton Probyn. Eduard VII și Alexandra au fost încoronați la Westminster Abbey la 9 august 1902 de arhiepiscopul de Canterbury Frederick Temple în vârstă de 80 de ani.

Inițial, încoronarea lui Eduard a fost programată pentru 26 iunie, însă cu două zile mai devreme de această dată Eduard a fost diagnosticat cu apendicită.

Operația a fost făcută de Sir Frederick Treves într-o vreme în care rata mortalității pentru apendicită era mare.

La două săptămâni după operație s-a anunțat că regele este în afară de orice pericol.

Treves a fost răsplătit cu titlul de baronet iar operația de apendicită a intrat în obișnuința medicală.

Eduard a renovat palatele regale, a reintrodus ceremoniile tradiționale și a creat noi decorații, cum ar fi “Ordinul de Merit” pentru recunoașterea contribuțiilor la dezvoltarea artelor și științelor.

Ca rege, principalele interese ale lui Eduard au fost: domeniul afacerilor externe și chestiunile militare și navale.

Vorbind fluent limbile franceză și germană el a făcut o serie de vizite în străinătate iar vacanța anuală o făcea la Biarritz și Marienbad.

Una dintre cele mai importante vizite în străinătate a fost vizita oficială din Franța în primvara anului 1903 ca oaspete al președintelui Émile Loubet.

Eduard, în principal prin mama sa și prin socrul său, s-a înrudit cu aproape toți monarhii europeni și era numit “unchiul Europei”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

9 august 1910 – Nava polară Fram părăsește capitala norvegiană Kristiania în direcția Golfului Balenelor, Roald Amundsen își începe expediția la Polul Sud, care este încă ținută secretă pentru public.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872, Borge, Norvegia – d. 18 iunie 1928, Marea Barents, Rusia) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reuşit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare în Arctica - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Roald Amundsen – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872, Borge, Norvegia – d. 18 iunie 1928, Marea Barents, Rusia) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911).

De asemenea, a fost primul navigator care a reuşit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare în Arctica.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; frammuseum.no

 

9 august 1914 – S-a născut compozitoruul roman Alexandru Mandy; (d. 2005).

Alexandru Mandy, numele la naștere Armand Abram Penchas (n. 9 august 1914, Craiova - d. 10 octombrie 2005, Jimbolia) compozitor român evreu din România - foto - topromanesc.ro

Alexandru Mandy – foto – topromanesc.ro

Alexandru Mandy, numele la naștere Armand Abram Penchas (n. 9 august 1914, Craiova – d. 10 octombrie 2005, Jimbolia) compozitor român evreu din România.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

9 august 1916 – S-a născut politicianul comunist roman Manea Manescu ; (d. 2009).

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. Manea Mănescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1961 - 1989 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. A fost Ministrul de finanțe al României (1955-1957), membru al CC al PCR (1960-1979, 1982-1989) și al Comitetului Politic Executiv (1969-1979, 1984-1989).

Între 1967 și 1972 era președinte al Consiliului Economic, iar ulterior va deveni viceprim-ministru (din 1972) și prim-ministru (1974-1979). În august 1944 a devenit membru al PCR.

În mai 1961 a fost decorat cu medalia “A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România“. A fost șef al Secției Știință și Cultură al PCR. Manea Mănescu a fost ales ca membru titular a Academiei Române.

În 22 decembrie 1989, alături de Emil Bobu, i-a însoțit pe soții Ceaușescu în elicopterul cu care au zburat din clădirea Comitetului Central PCR în care pătrunseseră revoluționarii.

Deși inițial a fost condamnat la detenție pe viață pentru că, în calitate de membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, a aprobat reprimarea revoluției, ulterior pedeapsa s-a redus la 10 ani de detenție. Conform unui articol din statutul Academiei Române care prevede că sunt excluși toți acei membri care au suferit condamnări penale, a fost exclus din Academia Română.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1919 – A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo.

Ruggiero Leoncavallo
Leonkavallo Postcard-1910.jpg

Ruggiero Leoncavallo (n. 8 martie 1857, Napoli – d. 9 august 1919, Montecatini Terme) compozitor, pianist și dirijor italian a fost, alături de Pietro Mascagni, un inițiator al verismului îndreptat împotriva romantismului din muzica italiană. Excelent versificator, și-a scris singur libretele. Vestit prin opera sa “Pagliacci”, el a compus şi muzică pentru balet (“Viaţa unei marionete”), muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă, de cameră etc; (n. 23 aprilie 1857).

“Vesti la giubba”

“No! Pagliaccio non son!”

Both from Pagliacci, performed by Enrico Caruso

 

9 august 1921 – S-a născut Lola Bobescu, violonistă și profesoară română, stabilită în Belgia (d. 1920)

Lola Bobescu (Lola Violeta Ana-Maria Bobescu) (n. 9 august 1921, Craiova, România – d. 4 septembrie 2003, Spa, Belgia) a fost o violonistă și profesoară de vioară originară din România. Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, Lola Bobescu s-a situat printre violoniștii români cu cea mai solidă carieră artistică. Stabilită în Belgia, a fondat și a condus formațiile Solistes de Bruxelles- actuala L’Orchestre de Wallonie din Liège și Cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles (1990).

Paralel cu activitatea solistică, Lola Bobescu a desfășurat o fructuoasă activitate pedagogică, fiind profesoară de vioară la Conservatorul din Liège (1962-1974) și la Conservatorul regal din Bruxelles. A făcut parte din juriul concursurilor internaționale de vioară “Reine Elisabeth de Belgique” (1971 și 1993).

Lola Bobesu a colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, precum Filarmonicile din Berlin și Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup și Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Accademia Santa Cecilia din Roma ș.a. A concertat și în recitaluri de muzică de cameră, fiind adesea acompaniată de pianistul Jacques Genty.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

9 august 1938 – A încetat din viaţă Leo Frobenius, etnolog german (n. 1873)

Leo Frobenius (29 iunie 1873 la Berlin - 9 august 1938, Biganzolo, Lacul Maggiore, Italia) a fost un etnolog și arheolog german, unul dintre cei mai importanți etnografi germani. Este cunoscut în spațiul românesc mai ales pentru influența operei sale asupra gândirii lui Lucian Blaga - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leo Frobenius – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leo Viktor Frobenius (29 iunie 1873 la Berlin – 9 august 1938, Biganzolo, Lacul Maggiore, Italia) a fost un arheolog, explorator si unul dintre cei mai importanți etnografi germani. A condus expediţii în Africa (1904-1935) şi a explorat numeroase centre de artă preistorică în Norvegia, Austria, Spania şi Africa. Este cunoscut în spațiul românesc mai ales pentru influența operei sale asupra gândirii lui Lucian Blaga.

 

9 august 1939 – S-a născut Romano Prodi, politician italian.

Romano Prodi (n. 9 august 1939, Scandiano, Italia) este un politician social-democrat italian - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Romano Prodi – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Romano Prodi (n. 9 august 1939, Scandiano, Italia) este un politician social-democrat italian. A exercitat funcția de președinte al Consiliului de Miniștri italian de la 18 mai 1996 la 9 octombrie 1998, succedându-l pe Lamberto Dini și fiind înlocuit de Massimo D’Alema. După septembrie 1999 a devenit președinte al Comisiei Europene. Mandatul trebuia să se încheie la 1 noiembrie 2004, însă din cauza unor probleme la constituirea Comisiei Barroso termenul a fost extins până la 22 noiembrie 2004. Din 2007 până în 2008 a fost președintele Partidului Democrat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 august 1941 – Întâlnirea Roosevelt – Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată Carta Atlanticului.

Carta Atlanticului (în engleză Atlantic Charter) a fost un document semnat de președintele SUA, F. D. Roosevelt, și de premeirul britanic, W. Churchill, la 14 august 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declarația stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și proclama dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite de acest drept și a contribuit la consolidarea coaliției antihitleriste.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 august 1942 – Liderul indian Mahatma Gandhi a fost arestat în Bombay de forțele britanice.

Studio photograph of Mohandas K. Gandhi, London, 1931 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Studio photograph of Mohandas K. Gandhi, London, 1931 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar – †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore. La începutul celui de-al doilea război mondial, Gandhi cheamă populația să nu susțină Marea Britanie, dacă aceasta nu garantează independența Indiei. Guvernul englez reacționează cu arestarea lui, împreună cu alți 60.000 de oponenți, și nu este eliberat decât după doi ani de detenție.

Gandhi in 1942, the year he launched the Quit India Movement - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gandhi in 1942, the year he launched the Quit India Movement – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Părăsiți India, această declarație din 1942 sfârșește prin a cristaliza rezistența în jurul lui: considerat un fel de sfânt și un conducător politic, Gandhi obține retragerea britanică și independența Indiei la 15 august 1947. Gandhi asistă cu durere la diviziunea subcontinentului indian în două state, India și Pakistan, care consfințește separarea între hinduiști și musulmani și care culminează la sfârșitul anului 1947 cu un război civil, ce a costat viața a peste un milion de oameni și a pus pe drumuri șase milioane de refugiați. Atitudinea moderată a lui Gandhi în problema scindării țării a provocat ura unui fanatic hindus, care-l asasinează la 30 ianuarie 1948, în timpul unei ceremonii religioase. Incinerarea sa publică a provocat manifestări extraordinare de doliu popular.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 august 1945 – Orașul japonez Nagasaki ea fost devastat atunci când bomba atomică, Fat Man, a fost aruncată din bombardierul forțelor aeriene americane, Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

Norul ciupercă provocat de explozia aruncării celei de-a doua bombe atomice, [The] Fat Man, deasupra orașului Nagasaki s-a ridicat la 18 km (sau 11 mi = 60,000 ft) în atmosferă deasupra hipocentrului. 39.000 de persoane au fost ucise - foto: ro.wikipedia.org

Norul ciupercă provocat de explozia aruncării celei de-a doua bombe atomice, [The] Fat Man, deasupra orașului Nagasaki s-a ridicat la 18 km (sau 11 mi = 60,000 ft) în atmosferă deasupra hipocentrului. 39.000 de persoane au fost ucise – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fat Man (traducere literală din engleză: „Grasul” sau „Grăsunul”) este numele de cod precum și porecla bombei atomice ce a fost detonată deasupra orașului Nagasaki, Japonia, de către Statele Unite ale Americii la 9 august 1945, la ora 11:02 locală. Era a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra orașului Hiroșima, la 6 august. Aceste 2 bombe au dus la capitularea necondiționată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste în cel de al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Fat Man cântărea 4.600 kg, avea o lungime de 3,2 metri și un diametru de 1,5 metri, precum și o putere de explozie de 21 de kilotone TNT (aproximativ 42 milioane de batoane de dinamită). Cu toate că bomba a avut o deviație de aproximativ 2 km, a fost distrus mai mult de jumătate din oraș. Populația orașului Nagasaki a scăzut astfel într-o sutime de secundă de la 422.000 la 383.000 de locuitori: 39.000 de oameni au fost omorâți pe loc, iar peste 25.000 au fost răniți.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 august 1948 – S-a născut Antonie Iorgovan ( la Gorcea, Jud. Caras-Severin), jurist şi om politic român, supranumit si “parintele Constitutiei Romaniei”; (d.04.10. 2007).

Antonie Iorgovan (n. 9 august 1948, satul Gornea, comuna Sichevița, județul Caraș-Severin - d. 4 octombrie 2007, Viena) jurist român, profesor universitar și senator independent în legislatura 1990-1992, iar mai apoi pe listele PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De asemenea, între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. A fost supranumit „Părintele Cons­tituției” deoarece, fiind singurul senator independent, a îndeplinit funcția de Președinte a Adunării Constituante - foto: gandul.info

Antonie Iorgovan – foto: gandul.info

Antonie Iorgovan (n. 9 august 1948, satul Gornea, comuna Sichevița, județul Caraș-Severin – d. 4 octombrie 2007, Viena) jurist român, profesor universitar și senator independent în legislatura 1990-1992, iar mai apoi pe listele PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De asemenea, între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. A fost supranumit „Părintele Cons­tituției” deoarece, fiind singurul senator independent, a îndeplinit funcția de Președinte a Adunării Constituante.

 

9 august 1962 – A încetat din viaţă scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946: “Jocul cu mărgelele de sticlă”, “Lupul de stepă”, “Narcis şi Gură de aur” (n. 2 iulie1877).

Hermann Hesse (n. 2 iulie 1877, Calw, Germania – d. 9 august 1962, Montagnola, Elveția) scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946 - foto - ro.wikipedia.org

Hermann Hesse – foto – ro.wikipedia.org

Hermann Hesse (n. 2 iulie 1877, Calw, Germania – d. 9 august 1962, Montagnola, Elveția) scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946.

 

9 august 1963 – S-a născut renumita cântăreață americană Whitney Houston; (d. 2012).

Whitney Houston (n. 9 august 1963, Newark, New Jersey, d. 11 februarie 2012, Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare de muzică americancă. În 2009, Guinness World Records a menționat-o ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. Lista sa de premii include două Premii Emmy, șase Premii Grammy, 30 Billboard Music Award și 22 de American Music Award, având în total 415 premii primite de-a lungul carierei până în anul 2010. Houston a fost de asemenea una dintre cele mai bine vândute artiste din lume, vânzând peste 170 de milioane de albume, single-uri și videoclipuri.

Pe 11 februarie 2012, a murit din cauze necunoscute la Beverly Hilton Hotel în Beverly Hills, California. Rapoartele toxicologice ulterioare au arătat că ea s-a înecat accidental în cadă din cauza efectelor consumului cronic de cocaină și a boli de inimă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.orgwww.whitneyhouston.com

 

9 august 1965 – Parlamentul Malaeziei votează secesiunea Singaporeului de această țară. Astfel, Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.

 

9 august 1968 – S-a născut Gillian Anderson, actrita, protagonista serialului „Dosarele X”.

Gillian Leigh Anderson (n. 9 august 1968 în Chicago) este o actriță americană - foto - ro.wikipedia.org

Gillian Anderson – foto – ro.wikipedia.org

Gillian Leigh Anderson (n. 9 august 1968 în Chicago) este o actriță americană.

 

9 august 1969 – A murit medicul Constantin I. Parhon, întemeietorul şcolii româneşti de endocrinologie , membru al Academiei Romane (1948-1969); (n. 28.10.1874).

Constantin Ion Parhon (n. 15 octombrie 1874, Câmpulung Muscel - d. 9 august 1969, București) a fost un demnitar comunist, medic endocrinolog și neuropsihiatru român, care a îndeplinit funcția de președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române (șeful statului) în perioada 13 aprilie 1948 - 2 iunie 1952. Parhon a mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidențial format din cinci membri (printre care și Mihail Sadoveanu, Ștefan Voitec, Gheorghe Stere și Ion Niculi) între 30 decembrie 1947 și 13 aprilie 1948 - foto: ro.wikipedia.org

Constantin I. Parhon – foto: ro.wikipedia.org

Constantin Ion Parhon (n. 15 octombrie 1874, Câmpulung, România – d. 9 august 1969, București, RS România) a fost un demnitar comunist, medic endocrinolog și neuropsihiatru român, care a îndeplinit funcția de președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române (șeful statului) în perioada 13 aprilie 1948 – 2 iunie 1952. Parhon a mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidențial format din cinci membri (printre care și Mihail Sadoveanu, Ștefan Voitec, Gheorghe Stere și Ion Niculi) între 30 decembrie 1947 și 13 aprilie 1948.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

9 august 1969 – A încetat din viaţă fizicianul britanic Cecil Frank Powell, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică; (n. 5 decembrie 1903).

Cecil Frank Powell (n. 5 decembrie 1903 – d. 9 august 1969) fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare - foto: en.wikipedia.org

Cecil Frank Powell – foto: en.wikipedia.org

Cecil Frank Powell (n. 5 decembrie 1903 – d. 9 august 1969) fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare.

 

9 august 1969 – Actrita americana Sharon Tate, in varsta de 26 de ani, sotia regizorului Roman Polanski a fost gasita ucisa bestial in locuinta sa din Los Angeles. Era însărcinată in luna a 8-a.

Sharon Tate (n. 24 ianuarie 1943 în Dallas, Texas; d. 9 august 1969 în Bel Air, Los Angeles, California) a fost o actriță americană, care a fost nominalizată pentru premiul cinematografic Golden Globe (Publicity photo of Tate in Valley of the Dolls, 1967) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sharon Tate (Publicity photo of Tate in Valley of the Dolls, 1967) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sharon Tate (n. 24 ianuarie 1943 în Dallas, Texas; d. 9 august 1969 în Bel Air, Los Angeles, California) a fost o actriță americană, care a fost nominalizată pentru premiul cinematografic Golden Globe. Sharon era considerată în acel timp ca una dintre cele mai frumoase femei din lume, ea fiind simbolul frumuseții anilor 1960 (Swinging Sixties). Moartea ei brutală, a intrat sub numele de „Crimele Tate-LaBianca” în istoria criminalisticii americane.

Autorii odioasei crime au fost membrii unei bande de hippies condusa de Charles Manson. În ianuarie 1971, Charles Manson si trei din adeptii lui – Susan Atkins, 22 de ani, Patricia Krenwinkel, 23 de ani şi Leslie Van Houten, 21 de ani – au fost condamnaţi, după cel mai lung proces pentru judecarea unei crime din istoria Statelor Unite.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 august 1974 – În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford a devenit președinte.

Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, (n. 14 iulie 1913 — d. 26 decembrie 2006), cel de-al patruzecilea vicepreședinte (1973 - 1974) și cel de-al treizeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1974 - 1977) - foto: ro.wikipedia.org

Gerald Ford – foto: ro.wikipedia.org

Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, (n. 14 iulie 1913 — d. 26 decembrie 2006), cel de-al patruzecilea vicepreședinte (1973 – 1974) și cel de-al treizeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1974 – 1977)

 

9 august 1975 – A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi pedagogul rus Dimitri Şostakovici, unul dintre marii creatori ai muzicii secolului al XX-lea (n. 25 septembrie 1906).

Dmitri Dimitrievici Șostacovici (n. 25 septembrie 1906 – d. 9 august 1975) compozitor, pianist și profesor rus, considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea - foto - ro.wikipedia.org

Dmitri Șostacovici – foto – ro.wikipedia.org

Dmitri Dimitrievici Șostacovici (n. 25 septembrie 1906 – d. 9 august 1975) compozitor, pianist și profesor rus, considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea.

 

9 august 1976 – A început vizita de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în RSS Gruzină (9 – 11 august 1976).

 

9 august 1990 – Anexarea Kuweitului de catre Irak este declarata nula si neavenita de catre consiliul de Securitate al ONU, care solicită retragerea imediată a armatei irakiene din aceasta țară.

 

9 august 1991 – Procurorul italian Antonino Scopelliti este ucis de ‘Ndrangheta în numele mafiei siciliene, în timp ce pregătește cazul guvernului în apelul final al procesului contra mafiei siciliene.

 

9 august 1991 – A murit Cella Delavrancea, stralucita pianistă, critic muzical şi profesor, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, una din prietenele intime ale reginei Maria a României; (n. 15 decembrie 1887).

Cella Delavrancea (n. 15 decembrie 1887 - d. 9 august 1991) pianistă, scriitoare și profesoară română de pian, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui "Bebs" Delavrancea, membră a cenaclului lui Eugen Lovinescu - foto - vforvintage.ro

Cella Delavrancea – foto – vforvintage.ro

Cella Delavrancea (n. 15 decembrie 1887 – d. 9 august 1991) pianistă, scriitoare și profesoară română de pian, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui “Bebs” Delavrancea, membră a cenaclului lui Eugen Lovinescu.

 

9 august 1993 – Albert al II-lea al Belgiei jură credință pe Constituția belgiană, devenind regele acestei tari.

Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (n. 6 iunie 1934), a domnit ca rege al belgienilor, după moartea fratelui său mai mare, din 1993 până la abdicarea sa în 2013 - foto - ro.wikipedia.org

Albert al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (n. 6 iunie 1934), a domnit ca rege al belgienilor, după moartea fratelui său mai mare, din 1993 până la abdicarea sa în 2013.

 

9 august 1999 – Presedintele Rusiei, Boris Eltin il numeste pe seful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Putin in functia de prim ministru.

Putin in 1999 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Putin in 1999 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Maternitatea Spitalului Nr. 6 V.F. Sneghiriov, Rusia) este un om politic rus, fost membru PCUS. În prezent ocupă pentru a patra oară funcția de președinte al Federației Ruse. A devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.

Putin taking the presidential oath beside Boris Yeltsin, May 2000 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Putin taking the presidential oath beside Boris Yeltsin, May 2000 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției). În 18 martie 2018 Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.

În august 1999 Vladimir Putin a fost numit de către Boris Elțin în funcția de prim-ministru. Imaginea lui Putin ca o persoană care impune aplicarea legilor și ordinii și abordarea sa intransigentă față de cel de-al Doilea Război Cecen împotriva Republicii Cecene Icikeria, au întărit repede popularitatea lui Putin și l-au permis să-și depășească toți rivalii. După demisia lui Boris Elțin, din decembrie 1999 a ocupat funcția de Președinte interimar al Federației Ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski îi loveşte pe ruşi unde-i doare cel mai tare: Moscova a adus războiul în Ucraina şi ”trebuie să simtă ce a făcut”

Moscova a adus războiul în Ucraina şi ''trebuie să simtă ce a făcut'' Preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Rusia a adus războiul în...

Atenție! Există riscul aprinderii poligoanelor de deșeuri

Atenție! Există riscul aprinderii poligoanelor de deșeuri Pompierii avertizează asupra riscului crescut de aprindere a poligoanelor de deșeuri și îndeamnă populația la prudență maximă...

Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătăţit la fiecare deceniu (studiu)

Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătăţit la fiecare deceniu Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur, riscul de deces reducându-se...

Războiul din Ucraina pune presiune pe armatele din Europa de Est

Războiul din Ucraina pune presiune pe armatele din Europa de Est Forţele armate din fostele ţări comuniste din Europa de Est, acum membre ale NATO,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.