Evenimentele Zilei de 9 iunie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 9 iunie în Istorie

9 iunie este a 160-a zi a calendarului gregorian și ziua a 161-a în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 9 iunie

(BOR) Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei

Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei  (376 - 444) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei (376 – 444) – foto preluat de pe doxologia.ro

Părintele nostru între sfinți Chiril al Alexandriei a fost Patriarh al Alexandriei pe vremea când aceasta era la apogeul influenței și puterii sale în sânul Imperiului Roman. Sfântul Chiril a fost un scriitor prolific, el fiind și protagonistul principal al controverselor hristologice din secolele al IV-lea și al V-lea.

A fost figura centrală a Sinodului de la Efes din 431 care a culminat cu îndepărtarea lui Nestorie din scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului. Sfântul Chiril este unul din Părinții Bisericii și faima sa în lumea ortodoxă i-a adus numele de „Pecete a tuturor Părinților”. Este prăznuit în Biserica Ortodoxă atât în ziua de 9 iunie cât și pe data de 18 ianuarie împreună cu Sf. Atanasie al Alexandriei.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ciril, arhiepiscop († 444)

Cyril of Alexandria.jpg

Chiril din Alexandria (n. ca. 375, Alexandria – d. 27 iunie 444, Alexandria) a fost patriarh al Alexandriei între 412-444, când orașul era la apogeul influenței sale în Imperiul Roman. Este considerat Părinte al Bisericii și Învățător al Bisericii, dar împăratul roman Theodosius II l-a condamnat pentru că se purta ca un faraon îngâmfat iar episcopii Nestorieni în Primul Conciliu de la Ephes l-au declarat eretic, numindu-l un monstru, născut și educat pentru distrugerea bisericii.

 

(BRC) Sf. Efrem, diacon, învățător al Bisericii

Sfântul și Preacuviosul Părintele nostru Efrem Sirul a fost un prolific scriitor de imnuri și teolog din secolul al IV-lea. El este cinstit de creștinii din lumea întreagă, dar în mod deosebit de creștinii siriaci, ca sfânt. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă este la 28 ianuarie - foto: crestinortodox.ro

Efrem Sirul – foto: crestinortodox.ro

Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) (n. c. 306, d. 9 iunie 373) a fost un teolog, autor de imnuri în limba siriană, venerat ca sfânt în întreaga creștinătate, în special de Biserica Catolică unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, este considerat clasic al literaturii siriene.

 

Ziua internaţională a arhivelor

În fiecare an, la data de 9 iunie este marcată Ziua internaţională a arhivelor. Arhivele reprezintă o bogăţie de neegalat, fiind un produs real al activităţii umane, şi, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut. Ele sunt memoria naţiunilor şi societăţilor şi oferă fundamentul identităţilor lor. Arhivele constituie o moştenire culturală şi o sursă principală de informaţii. Moştenirea arhivistică este o mărturie importantă a dezvoltării economice, politice, sociale şi culturale a omenirii, potrivit https://www.ica.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 9 iunie

 

Evenimentele Zilei de 9 iunie în Istorie:

– 9 iunie 1537 – Într-o enciclică, Papa Paul al III- lea a declarat că indienii sunt fiinţe umane și a cerut interzicerea sclaviei;

– 9 iunie 1815 – Semnarea actului final al Congresului de la Viena;

– 9 iunie 1848 – Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. Proclamația de la Islaz;

– 9 iunie 1999 – Igoslavia și N.A.T.O au semnat un tratat de pace, care a pus capăt conflictului armat din Kosovo;

– 9 iunie 2018 – Mitingul organizat de PSD şi ALDE în Piaţa Victoriei din Bucureşti a scos peste 200.000 de oameni, în stradă împotriva „Statului Paralel

 

9 iunie 411 iIChr. – În Atena antica, guvernarea democratica e rasturnata fiind inlocuita cu un regim oligarhic. Lovitura de stat ateniana a fost rezultatul unei revolte care a avut loc în timpul Războiului peloponesiac dintre Atena și Sparta. A fost răsturnat guvernul democratic al Atenei și l-a înlocuit cu Consiliul celor patru sute, o instituție oligarhica formata din cetateni atenieni de vaza.

 

9 iunie 53 – Împăratul roman Nero se casatoreste cu sora sa vitrega Claudia Octavia, nepoata a împăratului Tiberius, verisoara primara pe linie paterna a împăratului Caligula , fiica împăratului Claudius . Pe 9 iunie anul 62, Nero da ordin ca prima sa sotie, Claudia Octavia sa fie executata.

Claudia Octavia  (late AD 39 or early AD 40 – 8 June AD 62) - foto - en.wikipedia.org

Claudia Octavia (late AD 39 or early AD 40 – 8 June AD 62) – foto – en.wikipedia.org

A fost legata şi i-au fost deschise venele, într-un ritual roman tradiţional de sinucidere, dupa care i-a fost taiat capul. Potrivit lui Suetonius, ani mai târziu, Nero ar fi avut coşmaruri legate de mama lui şi de Octavia.

 

9 iunie 68 – Împăratul roman Nero s-a sinucis după ce a fost detronat de Senat.

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie 37 – d. 9 iunie 68), al cincilea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene -  foto - en.wikipedia.org

Nero – foto – en.wikipedia.org

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie 37 – d. 9 iunie 68) a fost al cincilea împărat roman al dinastiei Iulio-Claudiene. Se presupune că a dat foc Romei   in anul 64, facuandu-i raspunzatori de aceasta pe crestini Este cel care a ordonat primele persecutii anticrestine din istoria Romei. A provocat sinuciderea filosofului Seneca, profesorul si mentorul sau.

Era bănuit ca ar fi violat-o pe mama lui. Nero face parte din acei împărați care au fost foarte aspru judecați în literatura antică. Doar în Grecia au existat voci preocupate de o imagine diferită; astfel, pentru Pausanias, Nero era un exemplu pentru justețea afirmației lui Platon, conform căreia marea nedreptate “nu pornește de la oameni obișnuiți, ci dintr-un suflet nobil corupt printr-o educație greșită”.

Executarea creștinilor ("Nero's Torches" is an 1876 painting by the Polish artist Henryk Siemiradzki) - foto: en.wikipedia.org

Executarea creștinilor (“Nero’s Torches” is an 1876 painting by the Polish artist Henryk Siemiradzki) – foto: en.wikipedia.org

Remușcările împăratului Nero după moartea mamei sale - de John William Waterhouse - foto: ro.wikipedia.org

Remușcările împăratului Nero după moartea mamei sale – de John William Waterhouse – foto: ro.wikipedia.org

 

9 iunie 373 – A decedat Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) teolog si autor de imnuri în limba siriaca , venerat ca sfant în întreaga crestinatate, dar mai ales in lumea catolica, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii.

Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) (n. cca.30), teolog si  autor de imnuri în limba siriaca, venerat ca sfant  în întreaga crestinatate, dar mai ales in lumea catolica, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii - Naștereaprox. 306 Mutare la Domnul (†) 373 (sau 379) - foto - ro.orthodoxwiki.org

Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) – foto – ro.orthodoxwiki.org

Efrem Sirul (Ephraim Sirianul) (n. cca.30), teolog si autor de imnuri în limba siriaca, venerat ca sfant în întreaga crestinatate, dar mai ales in lumea catolica, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii – Naștere aprox. 306 Mutare la Domnul (†) 373 (sau 379). Este considerat un clasic al literaturii de limba siriaca, o limba semitica urmasa a limbii arameice, vorbită astazi de aproximativ un milion de persoane în Orientul Mijlociu.

 

9 iunie 597 – A decedat Sfantul Colomba d’Iona ( n.7 decembrie 521) misionar irlandez care a evanghelizat Scotia si nordul Angliei si a fondat o nou ordin monastic pe insula Iona din Arhipelagul Hebridelor in anul 563. A fost inmormantat la Downpatrick in apropiere de Belfast, in Irlanda de Nord, alaturi de Sf.Patrick si Sfanta Brigitte , sfinti patroni ai Irlandei. Sf.Colomba este sarbatorit de catolicii irlandezi la 9 iunie.

 

9 iunie 721 – A avut loc Bătălia de la Toulouse, in care o armata creștina condusă de Ducele Odo de Aquitania a invins o armată musulmana comandata de Al–Samh ibn Malik al-Khawlani, care asedia orașul Toulouse. Aceasta victorie a stopat inaintarea maurilor în Aquitania.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iunie 754 – A decedat califul Abul Abbas ‘al–Saffah

Abu al-‘Abbās ‘Abdu'llāh ibn Muhammad as-Saffāḥ, or Abul `Abbas al-Saffaḥ  (b. 721/722 AD – d. 9 June 754 AD, reigned 749–754 AD) - foto - en.wikipedia.org

Abu al-‘Abbās ‘Abdu’llāh ibn Muhammad as-Saffāḥ, or Abul `Abbas al-Saffaḥ (b. 721/722 AD – d. 9 June 754 AD, reigned 749–754 AD) – foto – en.wikipedia.org

A domnit din 749 pana in 754 d.Hr.) si a fost primul calif al califatului Abbasid, una dintre cele mai intinse și cele mai importante califate (dinastii islamice) din istoria islamică.

 

9 iunie 1361 – A decedat compozitorul, teoreticianul muzical și poetul francez Philippe de Vitry;

Philippe de Vitry (31 October 1291 – 9 June 1361) compozitor, teoretician   muzical și poet francez - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Philippe de Vitry – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Philippe de Vitry (31 October 1291 – 9 June 1361) a fost un compozitor, teoretician muzical și poet francez. A fost un compozitor inovatoar influent, recunoscut ca cel mai mare muzician al timpului sau. Petrarca l-a numit: „ cel mai pătrunzător și mai arzător căutător de adevăr mare filosof al epocii noastre”.

 

9 iunie 1534 – Jacques Cartier este primul european care descopera fluviul Saint Lawrence din America de Nord.

Jacques Cartier (December 31, 1491 – September 1, 1557) explorator francez de origine bretona  - foto - en.wikipedia.org

Jacques Cartier – foto – en.wikipedia.org

Jacques Cartier (December 31, 1491 – September 1, 1557) a fost un explorator francez de origine bretona, care a explorat ceea ce este acum Canada. El a fost primul european care a intocmit harta Golfului Saint Lawrence și a râului Saint Lawrence, pe care a numit-o „Țara Canadas„, după numele dat de indienii iroqezi.

 

9 iunie 1537 – Intr-o enciclica Papa Paul al III- lea declara ca indienii sunt fiinţe umane si cere interzicerea sclaviei.

Papa Paul al III-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549 - foto - ro.wikipedia.org

Papa Paul al III-lea – foto – ro.wikipedia.org

Papa Paul al III-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549. In 1537, Paul al III-lea a condamnat oficial sclavia in Bula papală „Deus Sublimis” . Aceasta denunțare nu a avut nici un efect asupra suveranilor din Apus, din cauza imperativelor economice și pierderea influenței politice a papalității, cauzate printre altele si de secesiunea bisericii anglicane. Interdicția a fost respectată de către Spania un timp, dar nu si de Portugalia.

 

9 iunie 1598 – Tratatul dintre Imparatul Rudolf al II-lea al Sfantului Imperiu Romano-German, rege al Boemiei, rege al Ungariei , principe al Transilvaniei (între 1599-1604), si Mihai Viteazul, incheiat la Manastirea Dealu. Mihai Viteazul recunoaste suzeranitatea imparatului, care se obliga să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei.

 

9 iunie 1640 – S-a născut Leopold I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, bunicul împărătesei Maria Terezia; (d. 1705)

Leopold I (n. 9 iunie 1640, Viena - d. 5 mai 1705, Viena) din Casa de Habsburg a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman între 1658-1705. A fost de asemenea rege al Ungariei, Boemiei, Croației - foto:  ro.wikipedia.org

Leopold I – foto: ro.wikipedia.org

Leopold I (n. 9 iunie 1640, Viena – d. 5 mai 1705, Viena) din Casa de Habsburg a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman între 1658-1705. A fost de asemenea rege al Ungariei, Boemiei, Croației etc. Leopold este cunoscut de asemenea și prin conflictele sale cu Franța, prin Războiul de nouă ani și Războiul Spaniol de Succesiune.

În acesta din urmă, el a sperat să pună în aplicare Tratatul celei de-a doua partiții, care dădea scaunul de domnie al Regatului Spaniei fiului său, Arhiducele Carol. Leopold a condus războiul extrem de bine, monarhia habsburgică obtinând victorii decisive la Schellenberg și Blenheim. Ulterior morții sale, survenită în 1705, tronul a revenit fiului său cel mai mare, Iosif I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iunie 1661 – S-a născut Tarul Feodor III al Rusiei.A fost Țar al Rusiei în perioada 1676 – 1682;

Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei, Țar al tuturor Rusiilor (9 iunie 1661 – 7 mai 1682) Țar al Rusiei în perioada 1676 - 1682 - foto - ro.wikipedia.org

Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei – foto – ro.wikipedia.org

Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei, Țar al tuturor Rusiilor (9 iunie 1661 – 7 mai 1682) Țar al Rusiei în perioada 1676 – 1682. S-a născut la Moscova și a fost fiul cel mare al Țarului Alexei I al Rusiei și a primei sale soții, Maria Miloslavskaia. În 1676, la vârsta de cincisprezece ani, a urcat pe tronul tatalui sau. Înainte de Paștele din 1682, Feodor s-a îmbolnăvit grav și a murit fără să desemneze nici un moștenitor.

 

9 iunie 1672 – S-a născut (30 mai s.v.) Tarul Petru I (cel Mare) al Rusiei;

Petru I (Petru cel Mare) (n. 9 iunie [S.V. 30 mai] 1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie] 1725) a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie) 1682 până la moartea sa - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru I (Petru cel Mare) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru I (Petru cel Mare) (n. 9 iunie [S.V. 30 mai] 1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie] 1725) A condus Rusia din 7 mai (25 aprilie s.v) 1682 până la moartea sa, fiind considerat intemeietorul Rusiei moderne. Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721:

Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.

 

9 iunie 1781 – S-a născut inginerul britanic George Stephenson, care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur;

George Stephenson (9 June 1781 – 12 August 1848) inginer britanic - foto - en.wikipedia.org

George Stephenson – foto – en.wikipedia.org

George Stephenson (9 June 1781 – 12 August 1848) a fost un inginer britanic.

 

9 iunie 1798 – In timpul rascoalei antibritanice din Irlanda rebelii irlandezi sunt invinsi in bataliade la Arklow , iar miscarea de independenta inspirata de revolutiile americana si franceza este inabusita cu cruzime de englezi.

 

9 iunie 1815 – S-a semnat actul final al Congresului de la Viena, prin care se stabilea o nouă ordine europeană în urma războaielor napoleoniene. Franta a fost redusa la granitele din 1792: Austria a obţinut Galitia, Tirolul, Triestul, Dalmatia, Stiria, Lombardia si Venetia; Olanda a primit Belgia.

Delegaţii Congresului de la Viena, (18 septembrie 1814 - 9 iunie 1815) după o pictură a lui Jean-Baptiste Isabey ( 1. Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington   2. Joaquim Lobo Silveira, 7th Count of Oriola   3. António de Saldanha da Gama, Count of Porto Santo   4.   Count Carl Löwenhielm   5. Jean-Louis-Paul-François, 5th Duke of Noailles   6. Klemens Wenzel, Prince von Metternich   7. André Dupin   8. Count Karl Robert Nesselrode   9. Pedro de Sousa Holstein, 1st Count of Palmela 10. Robert Stewart, Viscount Castlereagh 11. Emmerich Joseph, Duke of Dalberg 12. Baron Johann von Wessenberg 13. Prince Andrey Kirillovich Razumovsky 14. Charles Stewart, 1st Baron Stewart 15. Pedro Gómez Labrador, Marquis of Labrador 16. Richard Le Poer Trench, 2nd Earl of Clancarty 17.    Wacken (Recorder) 18. Friedrich von Gentz (Congress Secretary) 19. Baron Wilhelm von Humboldt 20. William Cathcart, 1st Earl Cathcart 21. Prince Karl August von Hardenberg 22. Charles Maurice de Talleyrand-Périgord 23. Count Gustav Ernst von Stackelberg) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Delegaţii Congresului de la Viena, (18 septembrie 1814 – 9 iunie 1815) după o pictură a lui Jean-Baptiste Isabey ( 1. Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington 2. Joaquim Lobo Silveira, 7th Count of Oriola 3. António de Saldanha da Gama, Count of Porto Santo 4. Count Carl Löwenhielm 5. Jean-Louis-Paul-François, 5th Duke of Noailles 6. Klemens Wenzel, Prince von Metternich 7. André Dupin 8. Count Karl Robert Nesselrode 9. Pedro de Sousa Holstein, 1st Count of Palmela 10. Robert Stewart, Viscount Castlereagh 11. Emmerich Joseph, Duke of Dalberg 12. Baron Johann von Wessenberg 13. Prince Andrey Kirillovich Razumovsky 14. Charles Stewart, 1st Baron Stewart 15. Pedro Gómez Labrador, Marquis of Labrador 16. Richard Le Poer Trench, 2nd Earl of Clancarty 17. Wacken (Recorder) 18. Friedrich von Gentz (Congress Secretary) 19. Baron Wilhelm von Humboldt 20. William Cathcart, 1st Earl Cathcart 21. Prince Karl August von Hardenberg 22. Charles Maurice de Talleyrand-Périgord 23. Count Gustav Ernst von Stackelberg) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Congresul de la Viena (18 septembrie 1814 – 9 iunie 1815) a fost o conferință a statelor europene desfășurată la sfârșitul războaielor napoleoniene cu scopul de a reinstaura în Europa ordinea conservatoare existentă înaintea izbucnirii Revoluției Franceze. Scopul Congresului de la Viena a fost restabilirea vechilor regimuri absolutiste, și înlăturarea urmărilor ocupației franceze în Europa. Între preocupările majore ale congresului s-a numărat favorizarea autorităților tradiționale, adică a nobilimii conservatoare și clericale.

Frontispiece of the Acts of the Congress of Vienna - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Frontispiece of the Acts of the Congress of Vienna – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cuvintele cheie ale Congresului au fost „restaurație“ și „legitimism“. Restaurația consta în readucerea pe tron a dinastiilor care fuseseră îndepărtate în urma unor revoluții sau a altor evenimente cu rezonanță, iar legitimismul era o teorie monarhică ce considera drept principiu fundamental al statului dreptul la tron al dinastiilor legitime și puterea absolută a acestora.

Ședințele oficiale au început la 1 noiembrie 1814, fiind purtate între cancelarul Klemens von Metternich al Imperiului Austriac, Robert Stewart, viconte de Castlereagh al Angliei, ministrul de externe al Franței, Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, țarul Alexandru I al Rusiei și baronul prusac Heinrich Friedrich Karl vom Stein, cel care avea să transfome Prusia într-o mare putere europeană.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 iunie 1848 – Inceputul revolutiei pasoptiste in Muntenia. A avut loc Adunarea populara de la Islaz (azi comuna in judetul Teleorman), ocazie cu care Ion Heliade Rădulescu a citit Proclamatia de la Islaz (programul Revolutiei din Tara Romaneasca) si s-a constituit primul Guvern provizoriu (Ion Heliade Radulescu, maiorul Christian Tell, Stefan Golescu, preotul Radu Sapca si capitanul Nicolae Plesoianu)

Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească - foto: ro.wikipedia.org

Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească – foto: ro.wikipedia.org

La 9 inie 1848 avut loc Adunarea populara de la Islaz (azi comuna in judetul Teleorman), ocazie cu care s-a citit “Proclamatia de la Islaz” (programul Revolutiei din Tara Romaneasca) si s-a constituit primul Guvern provizoriu (Ion Heliade Radulescu, maiorul Christian Tell, Stefan Golescu, preotul Radu Sapca si capitanul Nicolae Plesoianu)
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 iunie 1856 – Vasile Alecsandri a publicat, in gazeta ”Steaua Dunarii”, “Hora Unirii” inspirată de vechea ”Hora a Ardealului” (1848), careia i-a refacut si largit valorea simbolica. Poezia, pusa pe o melodie de circulatie in epoca, a devenit în scurt timp imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale româneşti.

 

9 iunie 1870 –  A decedat marele scriitor englez Charles Dickens, a carui opera este reprezentativa pentru curentul realist al literaturii sec. al XIX-lea

Dickens Gurney head.jpg

Charles John Huffam Dickens (n. 7 februarie 1812 – d. 9 iunie 1870) a fost un romancier englez. Este autorul a numeroase lucrari celebre, precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey și fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichități), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre două orașe (ultimele două, romane istorice).

 

9 iunie 1912 – Moare in urma unui atac de cord la Berlin, I. L. CARAGIALE, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman.

Ion Luca Caragiale - Foto03.jpg

Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie S.N. 13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori pe care i-a dat acest popor. A fost inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

 

9 iunie 1930 – Gruparea din Partidul Liberal, condusa de Gheorghe Bratianu, favorabila restaurarii carliste, este exclusa din Partidul National Liberal. Gheorghe Bratianu va forma un partid separat: P.N.L. – Gheorghe Bratianu.

 

9 iunie 1934 – Se reiau relatiile diplomatice oficiale dintre Romania si U.R.S.S, intrerupte de catre Rusia la 31.12.1917. Problema Basarabiei crease o ruptura in relatiile romano-sovietice cand, ca represalii pentru traversarea raului Prut de catre trupele romane si din ordinul lui Lenin, ambasadorul (ministrul plenipotentiar) al Romaniei la Petrograd, Constantin Diamandy, a fost arestat, iar ulterior expulzat din Rusia.

Din acel moment si pana in 1934, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au ramas rupte. Nistrul a devenit frontiera inchisa, iar tranzitul intre cele doua tari blocat. Nu existau legaturi feroviare, postale, telegrafice si telefonice. Ultimul pod peste Nistru, cel de la Tighina-Tiraspol, a fost distrus in 1919.

 

9 iunie 1934 – Personajul de desene animate, Donald ratoiul creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinuşa cea înţeleaptă”.

 

9 iunie 1939 – S-a născut soprana româncă Ileana Cotrubaş.

Ileana Cotrubaș (n. 9 iunie 1939, Galați) este o soprană română, a cărei carieră s-a desfășurat între anii 1960 – 1990. A fost admirată pentru talentul actoricesc și pentru ușurința cu care cânta operă în diverse limbi. Dupa o cariera de succes,Ileana Cotrubaș s-a retras de pe scenă în anul 1990, însă a continuat să predea, ținând cursuri de măiestrie și sfătuind tineri promițători printre care si Angela Gheorghiu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

9 iunie 1942 – Se înființează „Centrul de instructie Sarata”, unde erau trimisi legionarii care se ofereau voluntari pentru front. Maresalul Antonescu daduse ordine exprese ca acestia sa fie trimisi in prima linie a frontului.

 

9 iunie 1944 – A decedat omul de știință român, specialist în geologie și în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române Ludovic Mrazec. A infiintat Insitutul geologic al Romaniei, al carui director fost din 1906 pana in 1928.

Ludovic Mrazek (n. 17 iulie 1867, Craiova; d. 9 iunie 1944, București) om de știință român, specialist în geologie și în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Ludovic Mrazek – foto – ro.wikipedia.org

Ludovic Mrazek (n. 17 iulie 1867, Craiova; d. 9 iunie 1944, București) om de știință român, specialist în geologie și în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române. A fost Presedinte al Academiei Romane 1932-1935. Este personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. El este primul specialist român care a susținut originea organică a petrolului.

 

9 iunie 1946 – Regele Bhumibol Adulyadej (n.5 decembrie 1927), se urca pe tronul Thailandei . Este cunoscut sub numele de Rama al IX -lea .

Bhumibol Adulyadej (Rama al IX-lea) (n. 5 decembrie 1927) actualul rege al Thailandei - foto - tsources.blogspot.com

Rama al IX-lea – foto – tsources.blogspot.com

Bhumibol Adulyadej (Rama al IX-lea) (n. 5 decembrie 1927) actualul rege al Thailandei. Este monarhul cu domnia cea mai lungă din istoria Thailandei si cea mai lunga domnie din lume.

 

9 iunie 1949 – A decedat la Viena soprana româncă originara din Basarabia, Maria Cebotari, una dintre cele mai mari soliste soprane. (n. 1910)

Maria Cebotari (nume alternativ: Cibotari, nume de familie inițial: Cibotaru, n. 10 februarie 1910, Chișinău, Gubernia Basarabia – d. 9 iunie 1949, Viena), a fost o cântăreață de operă română, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania si Austria din acel timp: Kammersängerin.

A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl. În România și Italia a jucat în coproducția Cătușe roșii (sau Odesa în flăcări, 1942 ), cenzurată ulterior de autoritățile comuniste și redescoperită de curând într-o arhivă din Italia.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

9-13 iunie 1958 – O serie de foşti „ilegalişti” între care Constantin Doncea, Pavel Ştefan, Ovidiu Șandru şi Grigore Răceanu ao fost excluşi din partid sub acuzaţia de „atitudine fracţionistă şi antipartinică”.

 

9 iunie 1959 – A fost lansat la apa submarinul american “George Washington”, primul submarin dotat cu rachete balistice.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iunie 1963 – S-a născut popularul actor american de cinema Johnny Depp.

John Christopher "Johnny" Depp II (born June 9, 1963) - foto - en.wikipedia.org

John Christopher “Johnny” Depp II (born June 9, 1963) – foto – en.wikipedia.org

 

9 iunie 1967 – În timpul Razboiului de Sase Zile arabo-israelian, Israelul cucereste de la sirieni Inaltimile Golan.

Inaltimile Golan - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Inaltimile Golan – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

9 iunie 1973 – A decedat Erich von Manstein, comandant german in timpul celui de-al doilea razboi mondial;

Erich von Manstein, pe numele său complet, dar mult mai puțin cunoscut, Fritz Erich von Lewinski (n. 24 noiembrie 1887, Berlin; d. 10 iunie 1973, Irschenhausen, Bavaria) militar profesionist care devenise unul din cei mai prominenți comandanți a forțelor armate germane (Wehrmacht) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial - foto - ro.wikipedia.org

Erich von Manstein – foto – ro.wikipedia.org

Erich von Manstein, pe numele său complet, dar mult mai puțin cunoscut, Fritz Erich von Lewinski (n. 24 noiembrie 1887, Berlin; d. 10 iunie 1973, Irschenhausen, Bavaria) militar profesionist care devenise unul din cei mai prominenți comandanți a forțelor armate germane (Wehrmacht) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial A fost unul din cei mai prominenți comandanți a forțelor armate germane în timpul celui de- al Doilea Razboi Mondial si a obtinut toate gradele militare posibile, până la rangul de maresal în 1942 , cu toate că nu a fost membru al Partidului Nazist.

 

9 iunie 1974 – A murit Miguel Ángel Asturias, scriitor guatemalez, laureat al Premiului Nobel;

Miguel Ángel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) cel mai important scriitor din Guatemala, creația sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Miguel Ángel Asturias – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Miguel Ángel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) este cel mai important scriitor din Guatemala, creația sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967.
Motivația Juriului Nobel
“pentru creația lui literară plină de viață, adânc înrădăcinată în modul de viață și tradițiile indigenilor din America Latină.”

 

9 iunie 1978 – A murit Prințul Nicolae de România, al doilea fiu al regelui Ferdinand I al României (n. 1903)

Principele Nicolae al României (alternativ Nicolae Brana; n. 3 august 1903, Sinaia - d. 9 iunie 1978, Lausanne) a fost cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea şi unchi al regelui Mihai I al României - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principele Nicolae al României – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principele Nicolae al României (alternativ Nicolae Brana; n. 15 august 1903, Sinaia – d. 9 iunie 1978, Lausanne) a fost cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea și unchi al regelui Mihai I al României. Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele regelui minor Mihai I.

Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României (așa-zisa Restaurație a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale. În decursul anilor 1930 s-a căsătorit cu Ioana Doletti, o femeie de statut social necorespunzător, ceea ce a creat un conflict cu Carol al II-lea, care a condus în cele din urmă la exilarea sa din România. A murit la vârsta de 75 de ani, după patru decenii de exil.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iunie 1990 – Prima intrunire a Parlamentului Romaniei rezultat in urma alegerilor de la 20 mai 1990 (primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea razboi mondial) in care electoratul s-a pronuntat asupra presedintelui tarii prin vot direct, si a celor doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul, prin vot proportional.

 

9 iunie 1997 – Regele Mihai şi-a reluat turneul european consacrat sprijinirii integrării României în NATO, din primul val, printr-o vizită de cinci zile în Spania.

 

9 iunie 1998 – Inaugurarea, la Bucuresti a “Monumentului Km 0″, reconstituit si restaurat pe vechiul amplasament din fata bisericii Sfantul Gheorghe Nou.

Monumentul  Km 0 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Monumentul Km 0 – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

9 iunie 1999 – Igoslavia si N.A.T.O semneaza un tratat de pace, care pune capat conflictului armat din Kosovo.

 

9 iunie 2005 – Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală, “Sala 51″ ce va face cunoscută vizitatorilor „Poezia din închisori” compusă de detinuţii politici ai sistemului comunist.

Muzeul Sighet - Sala 51 – "Poezia în închisoare" - foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Muzeul Sighet – Sala 51 – “Poezia în închisoare” – foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Versurile transcrise în această încăpere – o infimă parte a celor gândite, transmise și memorate în închisorile României comuniste – au fost modalități de comunicare și mijloace de expresie și de rezistență intelectuală, psihică și politică, în același timp. Selectarea lor nu a fost – nici atunci de către memoria colectivă, nici azi de către ochiul posterității – una strict estetică, după cum importanța și sensul existenței lor nu se înscrie, în pofida câtorva adevărate capodopere, în limitele istoriei literare.

Născute fără creion și hârtie, transmise din celulă în celulă prin alfabetul Morse bătut în perete, aceste versuri au fost în egală măsură exerciții de gimnastică mentală, de descărcare sufletească, de solidaritate umană, de înălțare spirituală, de asceză prin acceptarea anonimatului.

Unora dintre ele nu li se cunosc autorii nici acum, altele și-au găsit între timp autorii celebri, am preferat însă să le amestecăm fără nume, ca în clipa lipsită de orgolii a nașterii lor, când cei ce le-au memorat și transmis au fost la fel de importanți și de necesari ca și cei ce le-au compus. Sala aduce un omagiu deținuților care au suferit și care prin suferință au devenit poeți, generând această uluitoare plantă capabilă să crească în întuneric: poezia în închisoare.
articol preluat de pe www.memorialsighet.ro

 

9 iunie 2007 – Ciclisti goi-pusca demonstreaza in MONTREAL, CANADA, împotriva abuzului automobilistic. În Montreal, un eveniment neobişnuit a avut loc pe Platoul Mont-Royal. Patruzeci de ciclişti goi au marsaluit pentru a protesta faţă de abuzul de vehicule.

foto - tvanouvelles.ca

foto – tvanouvelles.ca

Comentariile auzite in randul spectatorilor aflati la faţa locului au aratat ca “demonstrantii” nu s-au bucurat de susţinerea celor prezenti. Demonstraţia a fost autorizata de către un procuror, care a simţit că in acest caz nuditatea nu a avut conotatii sexuale.

 

9 iunie 2017 – Aflat într-o vizită oficială de șase zile în Statele Unite, președintele Klaus Johannis s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă. La finalul discuțiilor care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.

 

9 iunie 2018 – Simona Halep a câştigat primul său titlu de Mare Şlem, la Roland Garros.

Simona a câștigat trofeul de la Roland Garros, primul Grand Slam al carierei, devenind al treilea român câştigător de Grand Slam la jucătorii de simplu după Ilie Năstase şi Virginia Ruzici! De 31 de săptămâni este numărul 1 mondial!!!
cititi mai mult pe epochtimes-romania.comwww.agerpres.ro

 

9 iunie 2018 – Câteva sute de persoane participă sâmbătă, în Capitală, la “Marşul Diversităţii“, între care şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell.

Câteva sute de persoane participă sâmbătă, în Capitală, la “Marşul Diversităţii“, între care şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell. “Sunt aici pentru Bucharest Pride. Ambasada Marii Britanii în România este fericită să sprijine Bucharest Pride, e o oportunitate de a sărbători comunitatea LGBT aici în România. Într-o lună, pe 6 iulie, aşteptăm London Pride în Marea Britanie. Este o sărbătoare foarte mare în acest an, sărbătorim 51 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în Marea Britanie şi aşteptăm 26.000 de persoane. Sunt foarte fericit că există şi un Bucharest Pride şi este un mesaj foarte important că diversitatea ne îmbogăţeşte“, a afirmat diplomatul.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

9 iunie 2018 – Bucureşti: Zeci de persoane la ‘Marşul Normalităţii‘, pentru respectarea familiei tradiţionale

Zeci de persoane au participat sâmbătă, în Bucureşti, la “Marşul Normalităţii“, organizat de Partidul Noua Dreaptă, pentru respectarea familiei tradiţionale, contestând astfel căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

9 iunie 2018 – Mitingul organizat de PSD şi ALDE în Piaţa Victoriei din Bucureşti a scos peste 200.000 de oameni, în stradă împotriva “Statului Paralel”
cititi mai mult pe epochtimes-romania.com

Din toate regiunile ţării, membrii şi simpatizanţi PSD s-au strâns în Piaţa Victoriei din Capitală. A fost cel mai mare miting organizat de social-democrati dupa 1990, după cum l-au anunțat reprezentantii partidului. Este o forma de protest față de abuzurile din justiție, susțin oganizatorii.
 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Bolea invită marţi agricultorii la MAIA

Ministrul Bolea invită marţi agricultorii la MAIA Proiectul de modificare a legii licențierii importului de cereale a fost înregistrat în Parlament, anunță Ministerul Agriculturii și...

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE într-o vizită de documentare în Republica Moldova

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE într-o vizită de documentare în Republica Moldova Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain...

Turcia, Bulgaria și România au început operațiunile comune de deminare în Marea Neagră

Turcia, Bulgaria și România au început operațiunile comune de deminare în Marea Neagră Turcia, România și Bulgaria au început luni, 1 iulie, operațiuni comune de...

Ion Tăbârță: Deschiderea negocierilor de aderare la UE facilitează și accesul Chișinăului la finanțările internaționale

Ion Tăbârță: Deschiderea negocierilor de aderare la UE facilitează și accesul Chișinăului la finanțările internaționale Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE facilitează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.