X

Evenimentele Zilei de 9 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 9 septembrie în Istorie

9 septembrie este a 252-a zi a calendarului gregorian și a 253-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 9 septembrie

(BOR) Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; ✝ Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău; ✝ Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al III-lea

Ioachim și Ana – foto: doxologia.ro

Sfinții și drepții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului, bunicii lui Iisus Hristos. Prăznuirea lor are loc în 9 septembrie, a doua zi după Nașterea Maicii Domnului, iar adormirea Sfintei Ana se prăznuiește în 25 iulie

 

(BRU) (†) Ss. Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioare Maria; sf. Severian, martir († 323)

Sfântul Mucenic Severian din Sevastia Armeniei (9 septembrie) Mozaic din veacul al XI-lea aflat in Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, Turcia – foto: drevo-info.ru

Acesta era un bărbat slăvit din Sevastia Armeniei în vreme împăratului Liciniu. În vremea muceniciei celor 40 de mucenici din Sevastia, el îi cercetă în temniță întărindu-i și slujindu-le. După moartea mucenicească a slăviților 40 de mucenici, fu și sfântul Severian vădit a fi creștin, din care pricină dregătorul Lisie, ce ținea locul lui Agricola în dregătoria Sevastiei, trimise după dânsul. Însă sfântul Severian, mai înainte de a fi prins de ostași, veni singur dinaintea dregătorului mustrându-l pe acesta. Acesta porunci ca sfântul Severian să fie spânzurat pe lemn și să i se strujească trupul cu unghii de fier, iar apoi să fie bătut cu vine de bou.
cititi continuarea pe: sfintisiicoane.wordpress.com



(BRC) Sf. Petru Claver, preot

Sf. Petru Claver – foto: sfinticatolici.ro

Sf. Petru Claver (n.: în 1581, Verdu, Catalonia, Spania – d.: la 8 septembrie 1654, Cartegina, Columbia)), preot, Sfânt catolic, sărbătorit la 9 septembrie. Petru Claver s-a nascut la Verduno, o localitate din Catalania. A studiat la mai multe colegii ale Societatii lui Isus din Europa si America de Sud. Astfel, Petru a luat contact cu situatia grea in care sclavii de negri se aflau. Simti mahnire si rusine fata de modul in care oamenii din spania se purtau cu acestia, dar si pentru ca inima lor era plina doar de dorinta bunurilor materiale si trupesti. Dupa ce a fost sfintit preot, ceru sa fie trimis in Portul Cartagina. Renunta la a-si revedea casa parinteasca si de la a-si revedea rudele si ajunge in port in 1610.
cititi mai mult pe: calendarulcatolic.ro

 

Ziua internaţională a frumuseţii

Ziua mondială a frumuseţii este celebrată în fiecare an, la 9 septembrie, la iniţiativa Comitetului Internaţional de Estetică şi Cosmetologie (CIDESCO), cu scopul de a stabili şi menţine cele mai înalte standarde de terapie pentru frumuseţe şi spa din întreaga lume, potrivit site-ului cidesco.comZiua internaţională a frumuseţii este marcată de CIDESCO începând cu anul 1995. Cu ocazia celebrării anuale a Zilei frumuseţii, CIDESCO încurajează alăturarea campaniei International Beauty Day, prin distribuirea pe social media a definiţiilor frumuseţii şi a evenimentelor de profil, prin utilizarea hashtag-ului, #InternationalBeautyDay.

Comitetul Internaţional de Estetică şi Cosmetologie (CIDESCO) a fost creat la Bruxelles, în 1946 cu scopul de a promova schimbul de experienţă şi informaţii noi privind terapiile pentru frumuseţe şi spa din întreaga lume. CIDESCO este şi o şcoală de frumuseţe şi spa, oferind centre de pregătire, ale căror cursuri şi diplome sunt recunoscute la nivel internaţional, scrie cidesco.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coreea de Nord – Ziua națională

Amplasarea Coreei de Nord (verde) în Asia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Populară Democrată Coreeană sărbătoreşte Ziua naţională la 9 septembrie, dată care marchează ziua fondării Republicii (1948). Coreea de Nord, oficial denumită Republica Populară Democrată Coreeană, este o țară din Asia de Est, situată în partea de nord a peninsulei Coreea. Ea este vecină cu China (1.416 km de frontieră comună) și Rusia la nord (19 km de frontieră), iar în sud cu Coreea de Sud (238 km de frontieră). Această ultimă frontieră este constituită în zona demilitarizată, care este în realitate foarte puternic militarizată, fiind supravegheată de peste un milion de soldați. Japonia, vecinul maritim al Coreei, nu are frontieră terestră cu ea, dar sunt despărțite de Marea Japoniei. Partidul Muncii din Coreea este la putere din 1948. Kim Jong-un este conducătorul suprem al țării.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Tadjikistan – Ziua națională 

Localizarea Tadjikistanului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Tadjikistan sărbătoreşte la 9 septembrie Ziua naţională. În 1991, această zi a fost declarată Ziua Independenţei Republicii. Tadjikistan, Tagikistan, sau oficial Republica Tadjikistan este o ţară muntoasă, fără ieşire la mare, din Asia Centrală. Se învecinează cu Afganistan la sud, cu Uzbekistan la vest, cu Kârgâzstan la nord, şi cu Republica Populară Chineză la est. Tadjikistanul, de asemenea, este situat lângă Pakistan, dar este separat de acesta prin coridorul Wakhan. Capitala ţării este Duşanbe.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Astăzi în istorie pentru 9 septembrie

https://www.youtube.com/watch?v=f3WG6UtnWuc

 

Evenimentele Zilei de 9 septembrie în Istorie:

– 9 septembrie 1743 – Rescriptul împărătesei Maria Terezia prin care s-a dat dreptul copiilor de iobagi români din Transilvania de a frecventa școala;

– 9 septembrie 1940 – Asasinatele hortyste din comuna Treznea, judetul Salaj

 

9 – 11 septembrie Anul 9 d. Hr. – Bătălia din Pădurea Teutoburgică – Parte a Războaielor germanice. O alianță de triburi germanice condusă de Arminius a atacat forțele romane conduse de Publius Quinctilius Varus în Bătălia de la Teutoburger Wald, învingând trei legiuni în următoarele zile. Istoricul roman Tacitus il numește „Eliberatorul Germaniei”. Arminius a devenit în timp un erou și un simbol în mitologia germană, fiind redenumit modern Hermann. Noile cercetări arată că numele lui germanic adevărat nu este cunoscut, Arminius fiind nume latin.

Bătălia din Pădurea Teutoburgică (9 – 11 septembrie Anul 9 d. Hr.) – Parte a Războaielor germanice – (Germanic warriors storm the field, Varusschlacht, 1909) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Teutoburger Wald (regiunea muntoasă „Pădurea Teutoburgică”), sau „bătălia lui Varus”, a fost denumită de istoricii romani clades Variana – învingerea lui Varus – și Varusschlacht de către germani. Bătălia a avut loc între triburile germanice și romani în septembrie anul 9 e.n., probabil (locul exact este disputat) în regiunea lanțului muntos Teutoburger Wald. Rezultatul ei a fost înfrângerea zdrobitoare a trei legiuni romane împreună cu trupele anexe, care erau sub conducerea senatorului roman Publius Quinctilius Varus.

Alianța triburilor germane a fost condusă de Arminius (sau Hermann), un prinț al tribului germanic Cherusc. În timpul conflictului militar a fost nimicită o optime din efectivul total al legiunilor romane. Ea a fost o bătălie decisivă, în urma căreia Imperiul Roman a renunțat definitiv la politica de expansiune pe teritoriile triburilor germanice (“Germania”) de la est de Rin și nord de Dunăre, granița Imperiului roman rămânând la Rin și Dunăre. Descoperiri noi arheologice au dus la idea că o parte din lupte s-ar fi dus lângă localitatea actuală Bramsche din districtul Osnabrück. În amintirea acestei bătălii a fost ridicat Monumentul lui Hermann.

Unele bătălii hotărâtoare, cum au fost cele de la Hastings sau Waterloo, au avut consecințe imediate și ireversibile. Contemporanii le-au recunoscut caracterul decisiv. Altele au fost considerate decisive de către comentatori mai târziu, deși, la vremea respectivă, efectele lor, deși puternice, nu au fost considerate și ireversibile. Acesta este si cazul infrângerii celor trei legiuni romane conduse de Quintilius Varus la Teutoburger Wald în anul 9 d.Hr.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

9 septembrie 214 – S-a născut împăratul roman Aurelian (Lucius Domitius Aurelianus Augustus).

Lucius Domitius Aurelianus – foto: ro.wikipedia.org

Lucius Domitius Aurelianus (n. 9 septembrie 214, Moesia, Panonia – d. 275, Çorlu, în apropiere de Byzantion), cunoscut drept Aurelian, împărat roman (270–275). A domnit din anul 270 pana la moartea sa in anul 275 si a înregistrat succese remarcabile, străduindu-se să apere imperiul de frecventele invazii barbare. Aurelian a dispus retragerea armatei și a administrației romane din Dacia în anul 271, în vederea consolidării frontierei balcanice pe linia Dunării de Jos. În 274 a lichidat secesiunea Regatului galic, restaurand astfel unitatea statului roman. În drum spre Orient, în vederea începerii unei campanii împotriva Imperiului Sasanid, Aurelian este asasinat de secretarul său, la Byzantion, ca urmare a unui obscur complot de palat.

 

9 septembrie 337 – Constantin al II-lea, Constantius al II-lea si Constans ii succed tatalui lor Constantin I cel Mare la conducerea Imperiului Roman, care se imparte astfel in trei.

Constantin al II-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin al II-lea (Flavius Claudius Constantinus; n. februarie 317 – d. 340) a fost împărat roman între 337-340. Era fiul lui Constantin cel Mare şi al Faustei, născut la Arelate (Arles) în Gallia. Desemnat în 337 Caesar, participă în 332 la luptele de la Dunărea de Jos împotriva goţilor şi, în 337, la moartea tatălui său, este ridicat împreună cu cei doi fraţi ai săi, Constant şi Constanţiu II, la rangul de Augustus, încredinţindu-i-se guvernarea provinciilor occidentale: Gallia, Hispania şi Britannia. După încercarea nereuşită de a institui o tutelă asupra fratelui său mai tânăr, Constant, Constantin pătrunde cu o armată în Italia, dar este ucis, în apropiere de Aquileia, în 340.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 septembrie 384 – S-a născut Honorius (Flavius Honorius Augustus; 9 septembrie 384 – 15 august 423), imparatul Imperiului Roman de Apus intre anii 395 – 423.

Flavius Honorius (384 – 423) împărat roman între 395 – 423 – foto: ro.wikipedia.org

Flavius Honorius (384 -423), a fost împărat roman între anii 395 -423. A fost fiul lui Theodosiu I si fratele lui Arcadius si al Gallei Placida fiind asociat la domnie din 394. In timpul domniei, imperiul a fost zguduit de invaziile masive ale barbarilor,în special goți, (care au ocupat in anul 409 Roma) și de secesionismul provinciilor care doreau separarea. Cel mai important ministru al său a fost Flavius Stilicho, care conducea in fapt statul.

 

9 septembrie 1087 – După muartea Regele William I al Angliei, William al II-lea devine rege al Angliei.

William Cuceritorul, detaliu de pe Tapiseria din Bayeux – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

William Cuceritorul sau William I al Angliei sau William de Normandia (în franceză Guillaume le Conquérant și Guillaume II de Normandie, iar în engleză William the Conqueror; c. 1028 – 9 septembrie 1087) a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087. Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea. După o luptă lungă pentru a-și stabiliza puterea, în anul 1060 poziția sa în Normandia era sigură iar el s-a lansat în cucerirea normandă a Angliei în 1066. Restul vieții sale a fost marcat de lupte pentru a-și consolida puterea asupra Angliei și a pământurilor sale continentale și de dificultățile cu fiul său cel mare.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

William II drawn by Matthew Paris – foto preluat de pe en.wikipedia.org

William al II-lea “Rufus” (c. 1056 – 2 august 1100), a fost rege al Angliei în perioada 1087 – 1100, al treilea fiu al Regelui William I al Angliei (William Cuceritorul), exercitându-şi puterea asupra Ducelui Normandiei şi având destulă influenţă în Regatul Scoţiei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1493 – Are loc Bătălia de la Krbavska bitka, in sudul Croatiei, intre o armata croata vasală Regatului Ungariei si fortele Imperiului Otoman.

Bătălia de la Krbavska bitka (9 Septembrie 1493) – Illustration of the battle of Krbava field from the 16th century – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În timpul bataliei a pierit floarea nobilimii croate (printre care si banul croat Mirko Derencin si Janos Both de Bajna) si au fost masacrati 7000 de osteni. In urma bataliei, turcii au anexat la Imperiul Otoman o mare parte din Croatia.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1516 – A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch. (n.cca 1453)

Hieronymus Bosch – Presupus autoportret – Bibliothèque municipale, Arras – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hieronymus Bosch (sau Jeroen Bosch sau Hieronymus van Aken (n. cca. 1453, ‘s-Hertogenbosch – 9 septembrie 1516) a fost un pictor neerlandez renascentist, a cărui operă fantastică şi grotescă ilustrează în principal păcatul şi decăderea umană. Acest artist născut în secolul al XV-lea, considerat eretic, alchimist şi chiar alienat mintal, este reprezentantul exponenţial al sfârşitului de Ev Mediu, care a turnat în formă artistică temerile şi credinţele epocii sale. Tripticul “Ispitele Sfântului Anton” 1505-06, Tripticul “Judecata de Apoi” 1500-1510, Tripticul “Grădina desfătărilor umane”, 1503-04; “Purtarea crucii”, 1515-1516

Hieronymus Bosch: Tripticul Grădina desfătărilor umane, 1503-04 – Museo del Prado, Madrid – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Grădina desfătărilor umane” (numită şi “Împărăţia milenară”, 1503-1504) este considerată, adesea, drept cea mai importantă operă a lui Bosch, constituie ilustrarea excesului plăcerilor senzuale, interpretată şi ca argument în favoarea teoriei apartenenţei pictorului la unele secte eretice. Ipoteza este puţin credibilă, ţinând seama şi de faptul că Tripticul a aparţinut regelui Filip al II-lea al Spaniei, rege catolic, profund religios, care nu ar fi tolerat în palatul său picturi ce ar fi fost suspectate de erezie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1543 – Maria Stuart, in vârstă de nouă luni, este încoronată oficial “Regină a Scoției” în orașul Stirling.

Maria Stuart – Portrait by François Clouet, c. 1558–1560 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei. Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie.

Tatăl ei, Iacob al V-lea (engleză James) era nepot a lui Henric al VIII-lea, ceea ce a încurajat-o pe catolica Maria să emită pretenții la tronul Angliei. Mary fusese educată în Franța și se căsătorise cu moștenitorul tronului Franței în 1558. După moartea acestuia, în 1560, Maria s-a întors în Scoția, unde nu a fost agreată de popor. S-a căsătorit cu Henric Stuart, Lord Darnley. Darnley, însă, a fost ucis, probabil de bărbatul cu care Maria s-a remăritat după un timp, James Hepburn Bothwell. În 1568 a abdicat în favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, și s-a refugiat în Anglia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1569 – A murit pictorul flamand Pieter Bruegel cel Batran (n.1525).

Pieter Bruegel cel Bătrân – foto (Pictorul şi clienta (gravură, 1565)
probabil autoportret) : ro.wikipedia.org

Pieter Bruegel cel Bătrân (n. ca. 1525, Kempen – d. 18 septembrie 1569, Bruxelles), numit și Bruegel al Țăranilor, este cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Este considerat cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea care, datorita originalității și unicității operei sale, ocupă un loc excepțional în istoria picturii.

 

9 septembrie 1585 – S-a născut Armand Jean du Plessis , cardinal Richelieu, om politic francez, reprezentant de seama al absolutismului in Franta.

Armand-Jean I. du Plessis de Richelieu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Armand-Jean I. du Plessis de Richelieu, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu, (n. 9 septembrie 1585 în palatul Richelieu, departamentul Indre-et-Loire; d. 4 decembrie 1642 în Paris) cleric, nobil și om politic francez. In timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, in perioada cat a fost prim-ministru (1624-1642), a condus efectiv Franta.
Pentru a repara prestigiul Frantei in Europa si a impiedica intarirea puterii Habsburgilor, Richelieu a incurajat participarea statului (din 1635), alaturi de principii protestanti germani si de Suedia, impotriva Imperiului German si a Spaniei la Razboiul de 30 de ani. In acelasi an a contribuit la intemeierea Academiei Franceze.

 

9 septembrie 1737 – S-a născut medicul, fizicianul și filosoful italian Luigi Galvani ; (d. 4 decembrie 1798).

Luigi Galvani – foto: ro.wikipedia.org

Luigi Galvani (n. 9 septembrie 1737, Bologna, Italia — d. 4 decembrie 1798, Bologna) medic italian, unchiul lui Giovanni Aldini. A studiat la început teologia ulterior medicina, devenind profesor de medicină la catedra de anatomie din Bologna. Succesul operei sale „De renibus atque urethris volatilium” l-a determinat să se ocupe cu studiul fiziologiei păsărilor și a instrumentelor pentru auz. Galvani a observat fenomenul de contracție a mușchilor scheletici de la piciorul de broasca la o excitare cu curent electric. Prin această descoperire, el a pus bazele pentru cercetările ulterioare ale electrochimismului celular. Printr-o întâmplare a descoperit la 6 noiembrie 1780 procedeul de galvanizare, procedeu care îi va purta mai târziu numele.

 

9 septembrie 1743 – Rescriptul împărătesei Maria Terezia prin care s-a dat dreptul copiilor de iobagi români din Transilvania de a frecventa școala.

 

9 septembrie 1791 – Capitala Statelor Unite, este numită Washington D.C , după președintele american George Washington.

 

9 septembrie 1804 – Curtea Domneasca si o buna parte a orasului Bucuresti au fost distruse de un incendiu violent.

 

9 septembrie 1828 – S-a nascut genialul scriitor rus Lev Nicolaevici Tolstoi, unul dintre marii romancieri ai literaturii universale (“Anna Karenina”, “Război şi pace”) (m. 20 noiembrie 1910).

Lev Tolstoi- foto – ro.wikipedia.org

Lev Tolstoi (sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana – d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) scriitor rus. Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

 

9 septembrie 1850 – Ca parte a compromisului din 1850, California a devenit cel de-al 31-lea stat american.

Amplasarea statului California pe hartta Statelor Unite ale Americii – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ca şi în cazul celorlalte state ale Americii, istoria scrisă a Californiei este destul de scurtă. Înaintea sosirii europenilor, pe acest teritoriu au locuit diferite triburi de indieni. Ei vorbeau propriile lor limbi. În anul 1524, California a fost descoperită de către exploratorul spaniol Cabrillo. Colonizarea spaniolă a început în anul 1769. California a rămas sub stăpânirea Spaniei şi apoi a Mexicului.

În urma Compromisul din 1850, SUA si Mexicul pun capat controverselor teritoriale ivite în urma razboiului mexicano-american (1846–1848) declansat în urma anexarii în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Cea mai importantă consecință a războiului au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, prin care teritoriile mexicane Alta California, si Santa Fe de Nuevo Mexico au fost cedate Statelor Unite. California a fost admisa in componenta Statelor Unite cu statut de stat liber, devenind cel de-al 31-lea stat al SUA.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1861 – S-a născut actriţa Agatha Bârsescu, prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi şi din America (roluri în piesele: “Medeea”, “Antigona” de Sofocle, “Maria Stuart” de Schiller); (m.22.11.1939).

 

9 septembrie 1878 – Pe baza propunerii Consiliului de Ministri, domnitorul Carol I a adoptat titlul de “Alteta regala”, titulatura recunoscuta ulterior pe plan international.

 

9 septembrie 1886 – Se adopta, la Berna, prima Conventie internationala pentru protectia operelor literare si artistice (intra in vigoare in Romania la 5/17 decembrie 1887).

 

9 septembrie 1896 – A încetat din viaţă Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului românesc (“Baba Hârca”, piesă reprezentată pentru prima dată la Iaşi, la 27 ianuarie 1849, în care a jucat rolul principal) (n. 24/25 noiembrie 1814).

 

9 septembrie 1898 – Stephane Mallarme, poet şi eseist francez, s-a stins din viata la varsta de 56 de ani.

Stéphane Mallarmé – foto: ro.wikipedia.org

Stéphane Mallarmé (n. 18 martie 1842 – d. 9 septembrie 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european. A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul.

 

9 septembrie 1901 – Sunt reluate relațiile diplomatice dntre Austro-Ungaria și Mexic. Ele au fost întrerupte de la moartea împăratului Maximilian I, fratele împăratului Franz Joseph I, în 1867.

 

9 septembrie 1901 – A murit Henri de Toulouse–Lautrec, pictor şi litograf francez post–impresionist, ce a avut un rol important în dezvoltarea artei afişului modern (picturile “Jane Avril”, “Yvette Guilbert”); (n.24.11.1864).

Henri de Toulouse-Lautrec, photo en pieds par Paul Sescau, 1894. Musée Toulouse-Lautrec, Albi – foto: ro.wikipedia.org

Henri de Toulouse-Lautrec (n. 24 noiembrie 1864, Albi – d. 9 septembrie 1901, Malromé/Gironde) a fost un pictor francez din perioada postimpresionistă. În ciuda faptului că experiențele diferitelor curente artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuși: “Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu“. Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător.

 

9 septembrie 1908 – S-a născut scriitorul italian Cesare Pavese (jurnalul “Meseria de a trăi”); (m.27.08.1950).

Victor Frederick Weisskopf – foto: ro.wikipedia.org

Victor Frederick Weisskopf (n. 9 septembrie 1908 – 22 aprilie 2002) fizician austriac american.

 

9 septembrie 1911 –  A fost efectuată prima cursă poștală cu avionul în Europa.

 

9 septembrie 1912 – A fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brancusi, si primul monument al lui Brancusi din Bucuresti.

Bustul generalului Carol Davila – Sculptură de Constantin Brâncuși din 1903, expusă din 1912 în curtea Spitalului Militar Central din București Este declarat monument istoric și este înscris în Lista monumentelor istorice din București – foto: ro.wikipedia.org

Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, București) a fost un medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța.

 

9 septembrie 1914 – Prima Batalie de pe Marna (5 septembrie – 14 septembrie 1914) ia sfarsit, trupele germane fiind oprite sa înainteze spre Paris.

Soldati francezi in transee, in “Prima bătălie de pe Marna” din 1914 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Prima bătălie de pe Marna (5 septembrie – 14 septembrie 1914) s-a încheiat cu o victorie obținută de forțele franco-engleze împotriva armatei germane. Aceasta a fost una dintre marile batalii din Primul Razboi Mondial, la care au participat aproximativ 2 milioane de militari. Armatele aliate franco-engleze, comandate de generalul Joseph Joffre, au oprit ofensiva germana, condusa de maresalul prusac Helmuth von Moltke. În această bătălie s-a dovedit eșecul Planului Schlieffen, care a stat la originea strategiei Germaniei pentru obținerea victoriei în războiul contra Franței și, în consecință, a început perioada sângeroasă a “războiului tranșeelor”.

 

9 septembrie 1918 – Constituirea, din inițiativa lui C. I. Parhon, a Societății de neurologie, psihiatrie și psihologie din Iași (din 1921 și de endocrinologie).

 

9 septembrie 1936 – S-a născut Nicolae Sulac, cîntăreţ emerit de muzică populară din Republica Moldova.

Nicolae Sulac foto: ro.wikipedia.org

Nicolae Sulac (n. 9 septembrie 1936, Sadîc, Cahul — d. 8 aprilie 2003) a fost un cântăreț de muzică populară din Republica Moldova. În cei 67 ani de viață, interpretul a cântat „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

 

9 septembrie 1940 – Masacrul de la Treznea – La 9 septembrie 1940 au avut loc asasinatele hortyste din comuna Treznea, judetul Salaj.

Masacrul de la Treznea (9 septembrie 1940) – Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Printre cele mai mari tragedii împotriva românilor săvârşite de armata ungară în zilele înaintării pe teritoriul anexat este şi Masacrul de la Treznea, comună din judeţul Sălaj, la 15 km de Zalău. După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, trupe maghiare aparținând batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie.

După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Trăznea„. Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 septembrie 1941 – S-a născut Otis Redding, solist american de soul, influentat puternic de Little Richard. A participat la Festivalul de la Monterey in 1967, inregistrind un mare succes. Din nefericire, si-a pierdut viata in acelasi an in ziua de 10 decembrie,intr-un accident aviatic. Postum a fost lansata piesa “Dock of the Bay”, locul 1 in topul din Statele Unite in 1968 si probabil cel mai mare hit al muzicianului.

 

9 septembrie 1948 – Dictatorul comunist Kim Ir Sen proclamă Republica Populara Democrata Coreeana in partea de nord a Peninsulei Coreea.

Kim Ir-sen – foto: en.wikipedia.org

Kim Ir-sen (n. 15 aprilie 1912, d. 8 iulie 1994) comunist nord-coreean, politician care a condus Coreea de Nord de la fondarea sa în 1948 până la moartea sa în 1994. El a deținut postul de prim-ministru (1948–1972) și președinte din 1972 până la moartea sa. El a fost, de asemenea, Secretarul General al Partidului Muncitorilor din Coreea.

 

9 septembrie 1952 – S-a născut David E.Stewart, fost membru al trupei Eurythmics.

 

9 septembrie 1956 – Elvis Presley apare pentru prima dată în emisiunea The Ed Sullivan Show. Elvis a interpretat piesele Don’t Be Cruel și Hound Dog.

 

9 septembrie 1960 – S-a născut Hugh Grant, actor britanic, producator de film (Patru nunti si o inmormantare, Mickey, Ochi Albastri, Notting Hill s.a.).

 

9 septembrie 1966 – A încetat din viaţă Octav Mayer, matematician, membru al Academiei Române, primul doctor în matematică pură din ţara noastră; este considerat unul dintre principalii realizatori ai teoriei reţelelor unei suprafeţe (n. 22 septembrie/6 octombrie 1895) .

 

9 septembrie 1969 – În Canada este votata legea ( La Loi sur les langues officielles), prin care limba franceza devine limba oficiala, egala cu limba engleza pe intreg teritoriul tarii

 

9 septembrie 1973 – Peștera Eberstadt, descoperită în 1971 cu ocazia unor lucrări cu exploziv la cariera de calcar, și apreciată că ar avea o vârstă de circa 2 milioane de ani, este deschisă pentru public. Peștera Eberstadt se află în apropiere de Buchen care aparține de Eberstadt Baden-Württemberg, Germania.

Peștera Eberstadt – foto: ro.wikipedia.org

 

9 septembrie 1976 – Mao Zedong, presedinte al Republicii Populare Chineze si fondator al Partidului Comunist Chinez, a murit la varsta de 82 de ani din cauza bolii Parkinson.

Mao Zedong – foto: ro.wikipedia.org

Mao Zedong (n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un revoluționar chinez, teoritican politic și lider al Partidului Comunist Chinez. In 1921, s-a numarat printre intemeietorii Partidului Comunist, timp in care a fost arestat de mai multe ori. In 1935, Mao a preluat controlul partidului si a inceput lupta impotriva ocupatiei japoneze, dar mai ales a dominatiei imperialiste, inspirat fiind de miscarea bolsevica.

Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a proclamat independenta Chinei (1949) si a inceput sa isi puna in aplicare ideile marxiste. A fost presedinte al C.C. al P.C. Chinez si al Comisiei Militare a C.C, al P.C. Chinez (1943-1976), a fost presedinte al Guvernului Popular Central (1949-1954), lider al Republicii Populare Chineze (1954-1959) si, in final, presedinte de onoare al Comitetului pe Intreaga China al Consiliului Consultativ Politic Popular (1954-1976).

A initiat “Revolutia culturala” conceputa pentru relansarea spiritului patriotic in randul chinezilor, care s-a soldat insa cu milioane de morti. Ca orice lider absolut, si Mao Zedong a fost atins de cultul personalitatii, astfel incat citate din opera sa si portrete ale lui puteau fi zarite la tot pasul in China. A fost una din personalitatile influente ale secolului XX, cu un impact major mai ales in perioada Razboiului Rece. Dupa moartea sa, Deng Xiaoping a fost cel care a preluat puterea in China.

 

9 septembrie 1989 – Între 9 septembrie și 17 noiembrie 1989, s-a desfășurat primul și cel mai rapid înconjur al lumii cu automobilul. A fost efectuat de indienii Mohammed Salahuddin Choudhury și de soția sa Neena, în 69 de zile, 19 ore și 15 minute, având ca punct de plecare și sosire capitala Indiei, Delhi.

 

9 septembrie 1991 – Tadjikistanul și-a declarat independența față de URSS.

 

9 septembrie 1997 – Kim Jong Il fiul și moștenitorul desemnat al fostului lider nord-coreean Kim Ir Sen ,a fost numit oficial președinte al RPD Coreene, după 3 ani de doliu păstrat în memoria tatălui său.

Kim Jong-il – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Kim Jong-il (n. 16 februarie 1941, Veatskoe, Ținutul Habarovsk, URSS – d. 17 decembrie 2011, Phenian, Coreea de Nord) a fost un om politic din Coreea de Nord, comandant militar cu gradul de mareșal al R.P.D.Coreene, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011. După moarte, în 2012, a fost proclamat generalisim al R.P.D.Coreene.

În mod oficial, a fost președintele Comisiei de Apărare Națională din Coreea de Nord, Comandant Suprem al Armatei Poporului și Secretar General al Partidul Muncitoresc Coreean (aflat la putere din 1948). Îi succede tatălui său Kim Ir-sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), care a decedat în anul 1994.

În constituția nord-coreeană din aprilie 2009, este numit implicit „conducător suprem”. Asemenea tatălui său, Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute și a avut un extraordinar cult al personalității în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un “om măreț”, și chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 septembrie 1997 – Sinn Fein, partid nationalist irlandez asociat cu IRA (Armata Republicana Irlandeza), s-a angajat sa renunte la violente si sa contribuie la instalarea procesului de pace in Irlanda de Nord.

 

9 septembrie 1999 – Navele aflate sub pavilion iugoslav care stationau in portul Constanta au fost blocate printr-un ordin al ministrului Transporturilor ca raspuns la comportamentul autoritatilor iugoslave fata de flota fluviala romaneasca.

 

9 septembrie 2002 – Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonora in care Osama Ben Laden revendica, pentru prima data explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

 

9 septembrie 2003 – A încetat din viaţă Edward Teller, om de ştiinţă, considerat părintele bombei cu hidrogen; (n. 15 ianuarie 1908).

 

9 septembrie 2004 – A fost lansată prima rachetă ecologică, un vehicul construit de 12 specialişti români, pentru competiţia internaţională lansată de Fundaţia Americană „X-Prize” din St. Louis. Denumită „Demonstrator 2B”, racheta foloseşte drept combustibil apă şi oxigen, fiind considerată ecologică în proporţie de 100%. Acest prim zbor a durat 42 de secunde.

 

9 septembrie 2004 – Secretarul de stat american Collin Powell a declarat că violențele din provincia sudaneza Darfur constituie o gravă încalcare a drepturilor omului și a invocat Convenția internațională din 1948 asupra prevenirii și pedepsirii crimelor de genocid. Conflictul din vestul Sudanului a început în februarie 2003, când milițiile proguvernamentale (numite de localnici “diavolii călări”) au silit populația de culoare să-și părăsească locuințele, terorizând și exterminând zeci de mii de persoane; ONU a declarat cu privire la criza din Darfur că este cea mai gravă criză umanitară în curs de desfășurare din lume.

 

9 septembrie 2015 – Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii (63 de ani și șapte luni), surclasând-o pe regina Victoria, stră-străbunica sa.

Elisabeta a II-a în 2015 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary; n. 21 aprilie 1926, Mayfair, Regatul Unit) este regina a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depăşind-o pe regina Victoria la 9 septembrie 2015. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea şi George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur şi de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 şi respectiv 2012.

Elisabeta s-a născut în Londra ca prim copil al Ducelui şi Ducesei de York, mai tarziu cunoscuţi ca Regele George al VI-lea şi Regina Elisabeta, ea a fost educată în privat acasă. Tatăl ei s-a urcat pe tron la abdicarea fratelui său Edward al VIII-lea în 1936, atunci când ea a devenit urmaşă la tron. Ea a început să preia obligaţiile publice în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947, ea s-a căsătorit cu Prinţul Filip, Duce de Edinburgh, un fost prinţ al Greciei şi a Danemarcei, cu care a avut 4 copii: Charles, Prinţul de Wales; Anne, Prinţesă Regală; Andrew, Duce de York; şi Edward, Conte de Wessex.

Tags: istorieseptembrie
Cultură și Media