Evenimentul în stilul dictaturilor care expune noua generație de idioți utili ai Kremlinului. Cum cad credulii în mrejele lui Putin

Publicat:

Evenimentul în stilul dictaturilor care expune noua generație de idioți utili ai Kremlinului. Cum cad credulii în mrejele lui Putin

Săptămâna trecută, circa 20.000 de tineri selectați manual l-au salutat pe despotul rus Vladimir Putin la un eveniment în stilul celor organizate de Adolf Hitler la Nürnberg. În mod șocant, unii dintre acești tineri sunt britanici. La ce se gândesc ei și ce otravă ar putea răspândi odată întorși acasă?

Orice dictator care se respectă iubește evenimentele impozante. Hitler a organizat parade faimoase la Nürnberg, în timp ce Stalin și-a scos trupele la defilări în Piața Roșie de lângă Kremlin, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

Un festival pentru ademenirea tinerilor naivi în privința lui Putin

Putin nu este diferit față de cei doi dictatori, dar și alții. Cea mai recentă oportunitate a lui de a se hrăni din adularea maselor spălate pe creier s-a întâmplat miercurea trecută pe un stadion acoperit din stațiunea balneară Soci, la țărmul Mării Negre, relatează „Daiy Mail”.

Plimbându-se apăsat dintr-o parte într-alta a scenei, liderul de la Kremlin a ținut „discursul de închidere” al Festivalului Mondial al Tineretului, un eveniment de propagandă organizat în acest an de Kremlin cu tema „Suntem împreună cu Rusia”.

În timp ce mulțimea de adulatori flutura steaguri, țipa și, în unele cazuri, plângea, Putin își exprima dorința de a răsturna „nedreptatea din ordinea mondială actuală” și susținea în mod perfid să facă lumea „mai transparentă, corectă, democratică, durabilă, echilibrată și sigură”.

Ulterior, cei 20.000 de delegați, cu toții cu vârste între 14 și 35 de ani, au fost ademeniți la Marșul „Regimentului Nemuritor”.

„Președintele Putin este salutat ca liderul Marii Treziri”, a descris evenimentul un propagandist al Kremlinului. „Un erou și un eliberator pentru tinerii din lume. Îndrăzneț, venerat, de neoprit!”, a adăugat acesta.

Aceste momente sinistre, care au fost difuzate în toată Rusia, au marcat punctul culminant al unui eveniment ținut de Kremlin timp de o săptămână (29 februarie – 7 martie) cu obiectivul de a pune încă o cărămidă la ridicarea regimului Putin pe scena internațională.

Organizat prin „decret prezidențial”, Festivalul Mondial al Tineretului a strâns laolaltă circa 10.000 de tineri ruși și circa 10.000 de tineri din alte 190 de țări pentru un program de așa-zisă „îmbogățire culturală”.

Tunurile pe NATO

Printre cei implicați în așa-zisa „îmbogățire culturală” au figurat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a expus o hartă cu Ucraina ciopârțită după „victoria glorioasă” a Rusiei, comisarul lui Putin pentru Drepturile Copilului Maria Lvova-Belova, descrisă în programul oficial drept „mamă a multor copii”, dar în realitate o căutată internațional pentru crime de război în Ucraina, și ministrul de Externe Serghei Lavrov, care s-a declarat furios pe ceea ce el a numit „războiul” în curs „al Occidentului împotriva Rusiei”, asta deși trupele armate ale Kremlinului au invadat Ucraina iar Vestul nu face decât să ofere sprijin țării agresate.

Poate cea mai scabroasă propagandă a fost expusă în centrul expozițional, cu NATO prezentată „istoria înșelăciunii, istoria răului” sub o pictură murală îngrozitor de antisemită, notează „Daily Mail”.

„Festivalul Mondial al Tineretului le arată participanților din întreaga lume cruzimea și tirania alianței. Noi, tinerii, înțelegem acum că NATO este o armă de război”, a comentat un delegat străin.

Cine sunt tinerii atrași în mrejele obscure ale Kremlinului?

Așadar, cine sunt tinerii care au participat la acest exercițiu rudimentar de spălare a creierelor? De unde provin mai exact? Și ce vor face în continuare? Ei bine, aici lucrurile devin cu adevărat interesante, remarcă sursa citată.

Alături de delegați din aliații tradiționali ai Rusiei (China, Cuba și Iran) și de la prietenii săi mai recenti (Bangladesh, India, Pakistan, plus diverse state clientare din Africa), la eveniment s-au mai afișat și „invitați speciali” din Marea Britanie și alte state occidentale. În ceea ce privește delegația britanică, componența ei este extrem de îndoielnică, incluzând un pilot de curse, studenți impregnați cu idei specifice stângii radicale, diverși activiști pro-Palestina, un IT-ist, un muzician și un expert în criptomonede din Surrey care a dezertat la Moscova după ce a ajuns „printre cei mai căutați” infractori de pe lista FBI.

Membrul de rang înalt al unui partid mărginaș

Poate cel mai îngrijorător aspect a fost prezența unui membru de rang înalt al Partidului Muncitorilor din Marea Britanie, care a câștigat recent un mandat în Camera Comunelor prin victoria fondatorului său, antisionistul George Galloway, în scrutinul parțial din circumscripția Rochdale. Se pare că acest membru de rang înalt s-a afișat la evenimentul de propagandă al lui Putin cu binecuvântarea explicită a șefilor săi din partid. Numele lui este Jesse Winney, un fost „ofițer de apărare” în cadrul sindicatului Acorn reprofilat în „ofițer de recrutare” pentru Partidul Muncitorilor. Anume din această calitate a decis să călătorească la Soci săptămâna trecută.

Un propagandist al Kremlinului nu a ratat prilejul de a-l intervieva, numindu-l „Jesse din Partidul Muncitorilor”. „Mă distrez extraordinar! Este una dintre cele mai bune experiențe din viața mea. Iubesc Rusia. Iubesc poporul rus. Este o țară frumoasă, mai ales aici, în Soci”, a spus el, încheind cu mesajul „salutări lui George Galloway”. „E grozav să urmărești… Jesse se distrează de minune la Festivalul Mondial al Tineretului”, a răspuns Partidul Muncitorilor din Marea Britanie pe contul său de pe pltaforma de microblogging X.

Acesta este doar un mod de a prezenta lucrurile. O altă abordare a prezenței lui Jesse Winney la evenimentul lui Putin este oferită de grupul „Prietenii Ucrainei din Marea Britanie”, al cărui director, Alex Rennie, a spus pentru „Daily Mail”: „Deși un festival de 20.000 de idioți utili ai Kremlinului ar putea părea inofensiv, totuși acești oameni se întorc în Marea Britanie și răspândesc minciunile lui Putin. Sunt efectiv soldați de infanterie ai campaniei sale de dezinformare”. „Prezența unui membru fondator al unui partid reprezentat în Parlament este profund îngrijorătoare”, a subliniat el.

„Știm că Galloway s-a opus înarmării Ucrainei (…) și, dacă i-am urma sfatul, un steag rus ar flutura deasupra Kievului. Nu ar trebui să existe spațiu în politica britanică pentru idioții utili ai lui Putin”, a insistat Alex Rennie.

Mark Dixon, de la Moral Rating Agency, care militează pentru sancțiuni împotriva Rusiei, este la fel de îngrijorat de prezența unui membru al unui partid reprezentat în Camera Comunelor la evenimentul de propagandă de la Soci. „Acest eveniment nu este altceva decât o cascadorie de propagandă pentru a-i păcăli pe ruși să creadă că țara lor nu este un stat paria și pentru a-i păcăli pe tinerii veniți din străinatate. Nimeni de acolo nu a fost un tânăr lider, ci fie un tânăr dictator, fie, în cel mai bun caz, un tânăr idiot. Îmi amintesc de apologeții britanici naivi care au călătorit în anii 1930 (în Germania nazistă, n. red.) pentru a-i aduce un omagiu lui Hitler”, a declarat el.

Expertul în criptomonede ajuns propagandist pentru Kremlin

Tot la Soci, în acest scop, a fost și expertul în criptomonede Christopher Emms. El are parte de o poveste de fundal intrigantă, care a mai făcut titluri în presa britanică. Acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord, unde a ținur o conferință în 2019, Emms a ajuns pe lista „celor mai căutați infractori” de către FBI.

Drept urmare, el a fost arestat în Arabia Saudită în 2022 în baza unei „notificări roșii” transmise de Interpol. A urmat o bătălie lungă de extrădare, după care a fost eliberat. În cele din urmă, s-a refugiat la Moscova.

Odată instalat în capitala Rusiei, Emms a fost angajat ca expert la Russia Today, un post de televiziune din arsenalul de propagandă al Kremlinului. Între timp, s-a căsătorit cu jurnalista Aleksandra Kașurnikova, care l-a intervievat cândva pe Putin în calitate de activistă a mișcării de tineret „Frontul Popular” din Rusia, descrisă de un comentator local drept „un fel de asociație de tineret de tipul celei a lui Hitler, dar fără svastici”.

De câteva luni, Emms, în vârstă de 32 de ani, rostogolește pe contul său de X propaganda Kremlinului asupra războiului din Ucraina. În decembrie, el le-a transmis abonaților săi: „Rusia este învingătoare. De-acum este doar o chestiune de timp”.

Acum câteva luni, Emms a redistribuit o postare a Ambasadei Rusiei la Londra în care expresia „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei”) este descrisă drept „slogan neo-nazist”. Poza sa de profil de pe WhatsApp conține o imagine cu litera „Z”, un simbol al agresiunii militare ruse din Ucraina.

La fel ca ceilalți britanici care au participat la Festivalul Mondial al Tineretului, Emms pare să fi avut o parte semnificativă din costuri și cazarea plătite prin eveniment, care a fost sponsorizat de o serie de corporații ce întrețin legături strânse cu regimul Putin.

Finanțatorii sunt diverși, de la Sberbank, banca de stat Rusiei, sancționată în Occident din cauza susținerii războiului, și Aeroflot, compania aeriană de stat, de asemenea sancționată, până la VK, o firmă de tehnologie condusă de oligarhul Vladimir Kirienko, fiul lui Serghei Kirienko, prim-adjunctul șefului de cabinet al lui Putin.

Contactat de „Daily Mail”, Emms a susținut că și-a petrecut cea mai mare parte a timpului din cadrul conferinței în hotel, „relaxându-se la piscină”.

Violonistul și pilotul de curse

Nu același lucru se poate spune însă despre doi britanici care au participat la programul oficial din cadrul festivalului.

Unul dintre ei a fost Mark Reinski, un violonist de muzică clasică care (poate în mod ironic, având în vedere soarta lui Aleksei Navalnîi) este fiul unui mare binefăcător al unei organizații de caritate numită „Prizonierii de Conștiință”.

Absolvent al Școlii de Muzică și Artă Dramatică Guildhall, Reinski s-a stabilit la Moscova în 2019 pentru a studia la Conservatorul Ceaikovski și a venit la Soci pentru a interpreta Anotimpurile de Antonio Vivaldi la un concert care a făcut parte din programul de „îmbogățire culturală”.

Celălalt a fost Nicholas Gilkes, un pilot anglo-canadian de curse al cărui tată, Brent Gilkes, a concurat în sezonul de Formula 1 din 2000, și a cărui soră, Megan, lucrează ca „inginer de asistență pe pistă” pentru echipa Aston Martin de Formula 1. El a călătorit la Soci pentru a participa la o demonstrație de curse auto pe pista acestui oraș, care, înainte de boicotul sportiv care a urmat invaziei din Ucraina, găzduia o cursă de Formula 1.

Întrebat de ce a călătorit în Rusia lui Vladimir Putin, Gilkes a declarat pentru „Daily Mail” că a reprezentat Drivex, o echipă spaniolă de curse care l-a angajat pentru Eurocup, o competiție sponsorizată de Renault.

El susține că a ignorat implicarea Kremlinului în eveniment, adăugând că și-a „petrecut cea mai mare parte din timp la hotel sau alături de concurenții săi spanioli, italieni și australieni”.

IT-istul care și-a găsit la Soci menirea de „ambasador de drumeții”

Poate cel mai deranjant aspect al prezenței britanice la evenimentul de la Soci a fost felul în care a fost folosită pentru a promova dezinformarea Kremlinului. Mai mulți delegați din Marea Britanie au fost prezentați făcând declarații pline de entuziasm.

James Wark, un IT-ist în vârstă de 32 de ani din Hoddesdon, Hertfordshire, care a studiat la Universitatea din Cambridge, a fost intervievat în timpul unei drumeții alături de alți delegați în Munții Caucaz. „Am făcut tubing. A fost grozav. Acum vreau să devin un ambasador al turismului de drumeții în patria mea. Nu aveam prejudecăți înainte de a vizita Rusia. Un loc plăcut, cu oameni prietenoși. Rușii sunt niște tipi grozavi!”, a declarat el pentru presa de stat.

Tânărul IT-ist pare să-și câștige extistența lucrând pentru SECR Tech, o companie cibernetică ce își ajută clienții să-și îmbunătățească amprenta ecologică.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

În mod intrigant, compania este deținută de Maksim Maksimovici Demin, un tânăr de 22 de ani din Elveția care controlează o rețea de companii alături de Maksim Viktorovici Demin, un miliardar anglo-rus în vârstă de 54 de ani care a făcut avere în industria petrochimică. Pe site-ul său, SECR îl numește pe Wark „contabilul nostru în carbon și specialist în decarbonizare”.

Contactat de „Daily Mail”, directorul companiei, Scott Hanson, a declarat că nu știut nimic despre participarea lui Wark la evenimentul de la Soci și l-a descris drept un „consultant independent” care a lucrat pentru SECR Tech în calitate de contractor.

Wark a dispărut apoi de pe site-ul SECR. Compania „a renunțat la serviciile de consultanță ale domnului Wark”, a explicat directorul SECR Tech. El a subliniat că activitatea companiei sale nu ar trebui asociată „în niciun fel” cu acțiunile lui James Wark.

Elevul pacifist care îl crede pe cuvânt pe agresor

Un alt britanic care a intrat în lumina reflectoarelor la Soci este Elissaios Schulman, un elev originar din Birmingham care susține coaliția Stop The War a fostului lider al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

Videoclipul în care elevul britanic discută la Soci cu principalul propagandist TV al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a devenit viral pe Telegram, cu peste 500.000 de vizualizări.

„Sunt din Anglia. Evident că în Occident există predominant această opinie antagonistă (față de Rusia, n. red.), dar cred că încet-încet, odată cu trecerea timpului, tinerii și-au dat seama că nu este întotdeauna adevărat ceea ce spune mass-media de stat din Occident”, a declarat el, spre placul lui Soloviov.

El a continuat înflăcărat: „Tot ce se întâmplă aici, la Soci, dovedește faptul că nu tot ce vezi în știrile din Occident este adevărat. Nu cred că Rusia ar fi capabilă să facă ceva atât de măreț, atât de uimitor, dacă nu ar fi o democrație, nici liberă, nici puternică și nici bogată. A fost o plăcere să trăiesc această experiență și să văd cu ochii mei”.

Așa-zișii luptători pentru clasele defavorizate

Donald Courter, un britanic stabilit la Moscova ca propagandist al Russia Today, s-a pozat alături de doi tineri ce activează în cadrul Partidul Comunist din Marea Britanie.

Unul dintre ei este Maximiliano Francisco Escudero Morland, un fost doctorand în robotică la Colegiul Regal din Londra. El s-a pozat la eveniment ținând în mână un steag cu o imagine a lui Stalin, un despot vinovat de moartea a cel puțin șapte milioane de persoane.

Cealaltă este Eleonore M’bra, cunoscută și ca Eleonore Koffi, care a fost fotografiată bând bere împreună cu Donald Courter. Revenită acasă, această activistă de stânga poate rămâne în contact cu loialiștii lui Putin pe care i-a întâlnit la Soci prin intermediul vKontakte, o versiune rusă a Facebook-ului unde și-a deschis un cont săptămâna trecută.

La fel ca mulți dintre idioții utili care au călătorit în secret la Soci săptămâna trecută, această „războinică de clasă” în devenire va răspândi, fără îndoială, propaganda Kremlinului pe străzile unui oraș important din Marea Britanie.

Începutul ei în acest sens pe rețelele de socializare încântă în mod sigur regimul de la Moscova. „Rusia și China nu sunt inamicul!”, a scris ea recent. „Inamicul este clasa noastră conducătoare pe care trebuie să o răsturnăm dacă dorim o șansă de a avea un viitor”, a adăugat ea în ton cu mesajele trolilor lui Putin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.