Evgheni Roizman scapă de închisoare! Fostul primar din Ekaterinburg a fost AMENDAT

Publicat:

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe opozantul Evgheni Roizman la plata unei amenzi pentru criticile sale la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina, o pedeapsă relativ uşoară într-un context de represiune implacabilă în Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.

Fostul primar foarte popular al marelui oraş Ekaterinburg din Ural a fost declarat vinovat de “discreditarea” armatei ruse şi condamnat la plata unei amenzi de 260.000 de ruble (circa 3.000 de euro la cursul de schimb actual), adică pedeapsa cerută de procuror cu o zi înainte, transmit agenţiile de presă ruse.


Citeşte şi: Un om de afaceri grec a fost arestat de FBI pentru transfer de tehnologie către ruși – Black News

Potrivit aceleiaşi surse, Roizman va fi vizat de mai multe restricţii, printre care interdicţia de a utiliza internetul şi de a acorda interviuri, până la confirmarea condamnării sale în apel sau după încheierea termenului pentru depunerea recursului.

Condamnarea fostului edil în vârstă de 60 de ani la o simplă amendă surprinde, în condiţiile în care alţi opozanţi de prim plan sau ruşi simpli au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pe baza unor acuzaţii similare.

Citat de agenţiile de presă ruse, Roizman a declarat că el nu intenţionează să facă apel la condamnarea sa de a plăti o amendă. “Cred că în condiţiile actuale este vorba de o achitare”, a spus el.

Joi, după rechizitoriul procurorului, opozantul s-a declarat deja surprins, estimând drept “total neaşteptată” lejeritatea pedepsei cerute. În circumstanţele actuale, “este cu adevărat foarte puţin ceea ce ei cer”, a declarat Roizman.

Evgheni Roizman era acuzat că a “discreditat” armata rusă într-o înregistrare video pe care a postat-o pe YouTube în iulie 2022, în care a criticat operaţiunea rusă în Ucraina.

El risca până la cinci ani de închisoare, potrivit unei legi adoptate în Rusia în urma lansării ofensivei în Ucraina la sfârşitul lui februarie 2022, un text represiv ce a fost înăsprit recent şi mai mult.

Evgheni Roizman, care a condus Ekaterinburg, oraş cu 1,5 milioane de locuitori, între 2013 şi 2018, este considerat unul dintre ultimii opozanţi marcanţi care au rămas în Rusia şi care, deocamdată, au scăpat de pedepse grele cu închisoarea.

După ce a fost inculpat pentru “discreditarea” armatei ruse în august anul trecut, Roizman nu a fost plasat în arest preventiv, însă i s-a interzis să utilizeze internetul şi să dea interviuri.

În jurul lui, figuri marcante ale opoziţiei care au rămas în Rusia au fost aruncate în închisoare, cum s-a întâmplat cu Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin sau Vladimir Kara-Murza.

Citeşte şi: De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat bogat – Black News

Cel mai recent, Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a condamnat ofensiva rusă împotriva Ucrainei.

La rândul său, opozantul Vladimir Kara-Murza a primit 25 de ani de închisoare, o pedeapsă de o rară severitate, pentru “înaltă trădare”, difuzare de “informaţii false” despre armata rusă şi muncă ilegală pentru o organizaţie “indezirabilă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra ‘Divosvit’

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra 'Divosvit' Excursii, jocuri interactive și multă socializare. De asta vor avea parte 40...

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea...

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.