X

Evghenia Guțul și alți patru oficiali din Găgăuzia, sancționați de Uniunea Europeană

Evghenia Guțul și alți patru oficiali din Găgăuzia, sancționați de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a adăugat încă cinci persoane și o entitate pe lista celor sancționați pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova, conform unei decizii a Consiliului European. Potrivit Europa Liberă, această hotărâre urmează să fie aprobată de ambasadorii UE miercuri.

Pe lista sancționaților au fost incluși:

1. Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia, pentru asocierea cu politicianul fugar Ilan Șor și vizita sa în Rusia fără mandat constituțional, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

2. Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, pentru legăturile sale cu Evghenia Guțul.

3. Nelli Parutenco, fondatoarea și directoarea organizației Evrazia, pentru rolul său în propagandă rusească, inclusiv în rândul minorilor.

4. Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei și membru al Adunării Populare, pentru întâlnirile cu Ilan Șor în Israel și participarea la demonstrații împotriva autorităților moldovene.

5. Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul, pentru implicarea în demonstrații violente și legături cu Ilia Uzun.

6. Organizația Evrazia, o entitate necomercială autonomă, pentru activitățile de propagandă și canalizarea de fonduri din partea lui Ilan Șor și a unei bănci rusești către persoane din autonomia găgăuză.

Contextul sancțiunilor

Această măsură vine în continuarea deciziei Uniunii Europene de a prelungi sancțiunile împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. În luna aprilie, liderii UE au extins sancțiunile pentru 11 persoane și o entitate până în aprilie 2025, pentru încercări de subminare a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Pe lista sancțiunilor se află încă din mai 2023 politicienii Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, Igor Ceaika (om de afaceri rus) și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. De asemenea, din februarie 2024, au fost adăugați alte șase persoane și Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”.

Contestații în instanțele europene

Unii dintre cei sancționați de Uniunea Europeană, inclusiv Marina Tauber, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, au contestat măsurile impuse împotriva lor în instanțele europene și așteaptă în continuare o decizie.

Aceste sancțiuni se aliniază și cu măsurile similare impuse de Statele Unite, Canada și alte țări occidentale împotriva celor implicați în destabilizarea Republicii Moldova.

 

Categorii: PoliticăȘtirile zilei