Evo Morales cere Papei, ONU și țărilor prietene din Europa să ajute la pacificarea Boliviei

Publicat:

Evo Morales, care a renunţat la preşedinţia Boliviei, a cerut miercuri Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ţărilor prietene din Europa şi Papei Francisc să se alăture dialogului pentru a pacifica ţara sud-americană, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Violenţa atentează la viaţa şi la pacea socială”, a scris Morales pe Twitter, care le-a solicitat celor menţionaţi să li se alăture bolivienilor în dialogul de aplanare a situaţiei din ţara lor.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Anterior, Morales a sugerat prezenţa ca mediatori în acelaşi proces a unor foşti conducători, precum uruguayanul José Mujica (2010-2015) şi spaniolul José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011).

Evo Morales a făcut aceste declaraţii la Radiodifuziunea Naţională din Uruguay, prilej cu care şi-a susţinut modul în care a condus ţara şi a declarat că, legal, continuă să fie preşedintele Boliviei deoarece Parlamentul încă nu a luat act oficial de demisia sa.

Într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico, unde se află în azil politic, Morales a făcut apel la stabilirea unui dialog naţional pentru oprirea confruntării în Bolivia.

“Cât de bun ar fi un dialog naţional (…) la care să ia parte grupuri civice, politicieni care au pierdut alegerile, mişcări sociale din diverse sectoare!”, a arătat el.

Preşedintele demisionar a considerat că acestui dialog i se pot alătura ţări prietene, organisme internaţionale şi a susţinut că “dacă poporul bolivian o cere” este dispus să revină în ţară pentru a contribui la pacificarea acesteia, subliniind totodată că, “dacă nu există dialog naţional, va fi dificil de stopat confruntarea”.

Morales a criticat Organizaţia Statelor Americane (OSA) pentru facilitarea crizei din Bolivia prin denunţarea unor nereguli la scrutinul din 20 octombrie şi pentru că a permis ceea ce el califică drept lovitură de stat îndreptată împotriva sa.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

“OSA nu este în slujba popoarelor latino-americane şi mai puţin a mişcărilor sociale. Este în serviciul imperiului nord-american”, a spus el.

Morales a adăugat că dacă se va stabili că nu a câştigat în primul tur, “atunci, respectând legile şi Constituţia, există un al doilea tur”.

Preşedintele bolivian Evo Morales şi-a anunţat demisia duminică, forţat de trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale contestate pentru un al patrulea mandat, dar şi de faptul că armata şi poliţia s-au distanţat de el şi i-au cerut să demisioneze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi minori ar putea ajunge după gratii după ce au furat un telefon mobil

Doi minori ar putea ajunge după gratii după ce au furat un telefon mobil Doi minori de 15 și 16 ani din mun. Chișinău și...

Hezbollah afirmă că a ucis soldaţi israelieni în sudul Libanului ca răspuns la invazie

Hezbollah afirmă că a ucis soldaţi israelieni în sudul Libanului ca răspuns la invazie Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat vineri că a lansat obuze...

Alertă meteo în Moldova! Sunt preconizate ploi puternice

Alertă meteo în Moldova! Sunt preconizate ploi puternice Atenție! Se strică vremea. A fost emisă alertă Cod galben de instabilitate atmosferică. Citește și: Război electoral la...

Parlamentul European trimite o misiune de monitorizare a alegerilor din R.Moldova

Parlamentul European trimite o misiune de monitorizare a alegerilor din R.Moldova Parlamentul European, care urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluție privind reziliența Republicii Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.