X

Evo Morales intră în turul secund al alegerilor din Bolivia

Preşedintele în exerciţiu al Boliviei, Evo Morales, s-a clasat duminică pe primul loc la alegerile prezidenţiale, urmat îndeaproape de principalul său adversar, centristul Carlos Mesa, obligându-l la al doilea tur inedit în această ţară, potrivit rezultatelor parţiale, notează AFP, potrivit agerpres.

Socialistul Evo Morales a obţinut 45,28% din voturi, în timp ce Carlos Mesa a totalizat 38,16% din voturi, a anunţat în jurul orelor 00.00 GMT preşedinta Tribunalului suprem electoral bolivian, Maria Eugenia Choque, după numărarea a circa 84% din buletinele de vot.

Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Pentru a evita turul al doilea, candidatul în frunte trebuie să obţină majoritatea absolută sau cel puţin 40% din voturi cu un avans de 10 procente faţă de locul secund.

Nouă candidaţi au participat la cursa pentru funcţia supremă, dar numai Carlos Mesa, un jurnalist de 66 de ani care a mai fost preşedinte între 2003 şi 2005, parea să fie în măsură să îl alunge de la putere pe actualul şef al statului, 59 de ani, până în prezent ales de fiecare dată din primul tur.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

În această ţară cu 11,3 milioane de alegători, votul este obligatoriu.

Cei 7,3 milioane de bolivieni cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne pentru alegerea preşedintelui, vicepreşedintelui, precum şi a celor 130 de deputaţi şi 36 de senatori.

Tags: alegeriboliviaCarlos MesaEvo MoralesMaria Eugenia Choque
Categorii: Știrile zilei