Evreii ultrareligioşi își continuă luptele stradale cu poliția israeliană

Publicat:

Patru persoane au fost arestate la Ierusalim după noi ciocniri între forţele de ordine israeliene şi evrei ultrareligioşi opuşi măsurilor anticoronavirus, a anunţat miercuri poliţia, citată de France Presse, potrivit agerpres.

Israelul a început duminică ieşirea treptată din al treilea lockdown, instaurat în decembrie. Dar localităţile ultrareligioase au fost plasate în aşa-numite zone “roşii”, unde restricţiile sanitare nu sunt ridicate la fel de rapid.


Citeşte şi: Peste un milion de chilieni au fost vaccinaţi

Ciocniri uneori violente au loc de mai multe săptămâni între poliţie şi ultrareligioşi care refuză aceste măsuri. La sfârşitul lunii ianuarie, un autobuz a fost incendiat şi şoferul acestuia rănit la Bnei Brak, lângă Tel Aviv.

Marţi seară, sute de persoane s-au adunat din nou într-un cartier ultrareligios din Ierusalim, majoritatea încălcând obligaţia de a purta masca sanitară.

“Opriţi încrâncenarea împotriva religiei în ţara sfântă”, se citea citi pe o pancartă în ebraică afişată la miting.

Pubele au fost incendiate şi unii participanţi “au aruncat cu pietre şi obiecte în forţele de ordine”, a declarat poliţia într-un comunicat. Patru persoane au fost arestate şi apoi eliberate, a spus poliţia.

Pentru mulţi israelieni, evreii ultrareligioşi (sau ultraortodocşi n.r., haredim, 12% din populaţie) sunt în mare parte responsabili de circulaţia virusului în ţară.

Unii rabini le-au cerut adepţilor să nu închidă şcolile talmudice în timpul celor trei lockdown-uri instaurate pentru a lupta împotriva pandemiei, pentru a putea continua să studieze textele religioase în ciuda instrucţiunilor sanitare.

Citeşte şi: Senatul american continuă procesul de IMPEACHMENT a lui Donald Trump

Israelul, o ţară de nouă milioane de locuitori care desfăşoară o vastă campanie de vaccinare, a înregistrat oficial peste 706.400 de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de 5.200 de decese.

Grădiniţele şi o parte din clase în aşa-numitele oraşe “verzi şi galbene”, unde rata infecţiei este cea mai mică, se vor deschide joi. În localităţile “roşii” numai “activităţile educaţionale implicând maximum 10 persoane (inclusiv profesorul) vor fi permise în aer liber”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.