Ex-executor judecătoresc condamnat la 9 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine 

Publicat:

Ex-executor judecătoresc condamnat la 9 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare la 9 ani și 6 luni de închisoare a unui ex-executor judecătoresc, acuzat de săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari, soldată cu cauzarea unui prejudiciu material de aproape 1,7 milioane lei.

Urmărirea penală a fost inițiată în februarie 2022 de către Procuratura Anticorupție, în urma plângerii unui administrator autorizat.


Conform investigațiilor, inculpatul, activând în funcția de executor judecătoresc și gestionând procedura de executare privind încasarea de la o entitate economică privată în beneficiul unei întreprinderi de stat a unei datorii de 2 363 850 lei, a recepționat mijloace bănești în valoare totală de 2 465 719,31 lei de la entitatea economică privată. Totuși, acesta a transferat în contul special al întreprinderii de stat doar suma de 676 003,78 lei, reținând pentru sine diferența de 1 687 846,22 lei, pe care a extras-o în numerar și a folosit-o ulterior în interes personal.

Astfel, a fost cauzat părții vătămate un prejudiciu material semnificativ, în sumă totală de 1 687 846,22 lei.

Menționăm că inculpatul s-a eschivat de la organul de urmărire penală și de la instanța de judecată, iar cauza a fost examinată în lipsă, acesta fiind anunțat în căutare. De asemenea, această cauză a fost expediată în instanță în august 2023, însă procesul a avansat abia în martie 2024, după ce dosarul a fost transmis unui judecător specializat, fiind examinată cauza în doar 4 luni.

În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 31 iulie 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari, condamnându-l la 9 ani și 6 luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a deține funcția de executor judecătoresc pe un termen de 5 ani.

Totodată, s-a dispus  încasarea de la inculpat în beneficiul întreprinderii de stat, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune a mijloacelor bănești în sumă de 1 687 846,22 lei, iar pentru a asigura  compensarea prejudiciului cauzat, a fost menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor inculpatului în valoare totală de aproximativ 200 000 lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul spune că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi doborâte toate

Kremlinul spune că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi doborâte toate Rusia a dat asigurări joi că avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul le-a...

Coșieru și Marian îndeamnă eurodeputații să sprijine Moldova

Coșieru și Marian îndeamnă eurodeputații să sprijine Moldova Deputații Ina Coșeru și Radu Marian au îndemnat parlamentarii din țările UE să ofere sprijin în continuare...

Activează notificările Exquis și nu vei mai rata știrile importante!

Activează notificările Exquis și nu vei mai rata știrile importante! Tocmai am implementat noul sistem de notificări pe STIRIPESURSE.MD. De acum, ca sa te asiguri...

Zelenski: Am vorbit cu echipa lui Trump de șase ori. Am vrut să aud ce avea de spus

Zelenski: Am vorbit cu echipa lui Trump de șase ori. Am vrut să aud ce avea de spus Statele Unite, unde vor avea loc alegeri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.