X

Ex-judecătoarea Nina Cernat, sub vizorul ANI. Nu a putut dovedi proveniența a 145 000 de euro la bancă

Ex-judecătoarea Nina Cernat, sub vizorul ANI. Nu a putut dovedi proveniența a 145 000 de euro la bancă

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va verifica averea fostei membre a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat. Se întâmplă după o încercare eșuată a ex-judecătoarei de a depune pe contul său bancar 145 000 de euro, deoarece nu a putut să dovedească cu documente proveniența banilor. Precizările se conțin într-un proces verbal privind inițierea controlului, care a fost emis în data de 2 octombrie.

Potrivit procesului verbal, pe 5 septembrie, în cadrul Autorității Naționale de Integritate a fost înregistrată o sesizare care vizează controlul respectării regimului juridic al averii și intereselor personale ale Ninei Cernat, potrivit newsmaker.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În sesizare se motivează că, în data de 20 august, Nina Cernat a inițiat o tranzacție de depunere a numerarului în sumă de 145 000 de euro la contul său de la o bancă cormercială, însă aceasta a fost refuzată fiindcă proveniența banilor nu a fost posibil de stabilit. Banca a solicitat informații și documente confirmative cu privire la sursa mijloacelor financiare, iar ex-magistrata a declarat că banii provin din salariu și pensie, acumulate pe parcursul anilor 2016-2024, însă nu a prezentat niciun act care ar confirma operațiunile de schimb valutar privind procurarea celor 145 000 de euro. Ea argumentat că operațiunile de schimb valutar s-au efectuat la mai multe case de schimb valutar, dar nu a păstrat bonurile. La fel a menționat că pe parcursul anilor a păstrat mijloacele financiare acasă și nu le-a utilizat, urmând să le transfere fiicei în Austria pentru procurarea unui bun imbol.

În acest context, conform legii, inspectorul de integritate Eugenia Parfeni a efectuat verificarea prealabilă privind existența aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale. În cadrul verificării, inspectorul de integritate  a contrapus toate declarațiile de avere și interese personale depuse de Nina Cernat pe toată perioada deținerii calității de subiect al declarării, precum și a procesat datele din sistemele informaționale e-Integritate, Acces-web, BD ,,Cadastru” și SIA al Serviciului Fiscal de Stat.

S-a constat faptul că în ultima Declarație de avere și interese personale, depusă în data de 30 mai 2024, Nina Cernat a indicat economii a căror mărime nu corespunde cu cea pe care a intenționat să o depună pe contul său bancar. Astfel, s-a atestat necesitatea de a stabili proveniența și capacitatea financiară a acesteia.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Prin urmare, a fost dispusă inițierea controlului averii și intereselor personale în privința Ninei Cernat.

Nina Cernat a activat timp de 34 de ani în sistemul judecătoresc. În mai 2024, ea a demisionat din funcțiile de judecător al Curții de Apel Chișinău și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Tags: ANIbanijudecătoareNina Cernat
Justiţie