În premieră, industria ospitalității din Republica Moldova a celebrat excelența în cadrul Galei „Moldova Hospitality Awards 2025”, un eveniment de referință care a scos în evidență potențialul sectorului HoReCa și contribuția acestuia la dezvoltarea economică și culturală a țării, relatează MOLDPRES.
Gala marchează lansarea oficială a primului și celui mai amplu concurs național dedicat profesioniștilor din domeniu, organizat de Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement (MĂR), sub patronajul Ministerului Culturii.
„Este bine să păstrăm echilibrul între creativitate și educație în industria ospitalității, pe de o parte, iar pe de alta parte să păstrăm și să valorificăm patrimoniul nostru cultural, deoarece reprezintă resurse importante pentru dezvoltarea turistică a țării. Felicitări colegilor, pentru că sunteți cei care contribuiți la dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a menționat secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.
Concursul, care cuprinde 21 de categorii și este jurizat de peste 30 de experți, își propune să promoveze excelența, inovația, identitatea culinară și sustenabilitatea. Evenimentul a reunit sute de antreprenori, chefi, manageri, furnizori, reprezentanți ai autorităților și invitați internaționali.
„Acest eveniment este despre recunoaștere și despre valorificarea mediului de afaceri pe care îl avem în Republica Moldova. În domeniul ospitalității există, într-adevăr, un mediu de afaceri puternic, iar noi sperăm ca, prin încurajarea antreprenorilor prin astfel de evenimente, să contribuim la o creștere și mai mare. Printre invitați evenimentului se regăsesc oameni de afaceri, proprietari de restaurante, în special. De asemenea, avem și oficialități, care transmit mesaje în sprijinul antreprenorilor și al dezvoltării economice. Anul 2025 a fost unul foarte bun, dar desigur, antreprenorii își doresc mereu rezultate și mai mari”, a declarat acesta pentru MOLDPRES, , președintele Asociației MĂR, Nicolae Hudic.
La rândul său, directorul executiv al Asociației MĂR, Olga Calmiș, a accentuat necesitatea dezvoltării continue a sectorului:
„Evenimentul de astăzi este unul important pentru industria HoReCa. Ca gazdă a acestui eveniment, ne-am propus să organizăm în premieră această ediție, deoarece industria ospitalității merită să se dezvolte. Este o ramură strategică pentru economia țării, aflată într-o continuă evoluție. Republica Moldova nu are mare și munte, dar are alte valori importante, pe care trebuie să le promovăm și să le dezvoltăm”, a menționat Olga Calmiș.

Gala „Moldova Hospitality Awards 2025” s-a încheiat cu premierea celor mai bune restaurante, cafenele, hoteluri și profesioniști ai sectorului, marcând un pas important în profesionalizarea și promovarea industriei HoReCa din Republica Moldova.


















