EXCLUSIV. Va colabora Vlad Filat cu Diana Șoșoacă pentru proiectul Unirii Moldovei cu România?

Publicat:

 

După ce fostul premier Vlad Filat a lansat idealul Unirii Republicii Moldova cu România ca un obiectiv principal al PLDM, partid al cărui președinte a fost reales recent în cadrul unui congres, proiectul său s-a lovit de o altă variantă a Unirii, propusă în România de senatorul Diana Șoșoacă, președintele partidului S.O.S. România.


Citește și: https://www.stiripesurse.ro/dupa-ce-a-propus-anexarea-prin-lege-a-unor-teritorii-din-ucraina-diana-osoaca-depune-si-un-proiect-privind-unirea-cu-republica-moldova_2858095.html

Semnalul a venit din presa rusă care a insinuat că Vlad Filat, prin refacerea României Mari, ar emite pretenții și asupra unor teritorii din Ucraina care au aparținut României. Asocierea a fost făcută din prisma unui proiect al Unirii depus de senatorul Diana Șoșoacă în Parlamentul de la București, care însă are două componente, exprimate prin două proiecte legislative complementare: unirea cu Moldova pe de o parte, dar și recuperarea teritoriilor care au aparținut României în Ucraina.

Citește și: https://stiripesurse.md/propaganda-ruseasca-spune-ca-vlad-filat-ar-vrea-avea-pretentii-teritoriale-asupra-ucrainei/

De remarcat că articolul de propagandă rusă care îl acuză pe Filat că vrea și teritorii din Ucraina face referire și la proiectele senatorului român, cu trimitere precisă la inițiativa Dianei Șoșoacă de recuperare a unor teritorii din Ucraina, motiv pentru care Vlad Filat a dat o dezmințire pe pagina sa de facebook unde să spună, printre altele, următoarele:

”2.Nici eu, nici colegii mei din echipa PLDM, nu am formulat pretenții asupra Bucovinei de Nord sau oricărui alt teritoriu aflat în granițele recunoscute internațional ale Ucrainei.

  1. Mesajul meu și mesajele colegilor mei din echipa PLDM s-au referit exclusiv la Republica Moldova în contextul dezideratului reunificării celor două state românești în conformitate cu tratatul de la Helsinki și alte documente internaționale și naționale, și nu au vizat sub nici o formă Ucraina.
  2. Am respectat, în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova, și respect în continuare integritatea teritorială a Ucrainei în granițele ei recunoscute internațional”.

Va colabora partidul lui Filat cu partidul lui Șoșoacă pentru Unire?

Surse politice de la Chișinău au declarat pentru știripesurse.md că partidul lui Vlad Filat a fost invitat de partidul S.O.S. România să găsească un numitor comun pentru a lucra împreună la proiectul Unirii, dar PLDM nu a dat încă un răspuns.

”În acest sens, mi-a atras atenția intenția Dvs., asumată oficial ca și proiect de țară pentru Republica Moldova, de a înfăptui reunificarea Moldovei cu România și a realiza astfel din nou România Mare. Vă felicit pentru asumarea acestui obiectiv nu doar curajos, ci și esențial pentru cele două state, și vă aduc la cunoștință că partidul S.O.S. România pe care îl conduc și-a asumat același obiectiv”, se arată în scrisoarea trimisă de senatorul Diana Șoșoacă lui Vlad Filat imediat după realegerea acestuia în fruntea PLDM și aflată în posesia știripesurse.md.

”Vă propun să susțineți acest proiect de lege în Legislativul de la Chișinău, în forma adaptată pentru Republica Moldova, dar, în același timp, aștept cu interes modalitățile pe care le considerați Dvs. ca fiind propice îndeplinirii acestui ideal al tuturor românilor.

Vă asigur, domnule Președinte, de toată considerația mea, și sper să ne unim forțele de pe ambele maluri ale Prutului pentru a îndeplini acest obiectiv fundamental al poporului român de a nu mai fi împărțit în două state, ci de a se regăsi între granițele aceleiași țări, România Mare”, se mai arată în scrisoarea pe care Vlad Filat a primit-o de la S.O.S. România.

 

Motivul ezitării lui Vlad Filat de a da curs colaborării cu S.O.S. România pare a fi exact viziunea diferită asupra Unirii: în timp ce Vlad Filat respectă cutuma de a nu face referire la fostele teritorii românești din Ucraina, cutumă impusă și de oficialii români, Diana Șoșoacă a încălcat această regulă și a cerut înapoi acele teritorii, legând acest lucru de refacerea României Mari.

Această diferență poate fi una de esență care să împiedice colaborarea dintre S.O.S. România și PLDM în privința unei lupte comune pentru realizarea Unirii, cel puțin așa rezultă din poziția fermă a lui Vlad Filat de astăzi cu privire la respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe PSG l-a pierdut pe Kylian Mbappe (25 de ani), căruia...

Bulgaria a ridicat ‘cortina’: ‘Ajutorul pentru Ucraina nu este gratuit!’

Bulgaria a ridicat 'cortina': 'Ajutorul pentru Ucraina nu este gratuit!' Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, a declarat că nu există nicio problemă...

Zelenski a anunţat eliberarea şi întoarcerea în ţară a zece civili reţinuţi de Rusia şi Belarus

Zelenski a anunţat eliberarea şi întoarcerea în ţară a zece civili reţinuţi de Rusia şi Belarus Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri eliberarea şi...

Kövesi e cu ochii pe Austria, care ar putea compromite anchetele EPPO

Kövesi e cu ochii pe Austria, care ar putea compromite anchetele EPPO Noile modificări propuse de Austria la Codul de procedură penală îi dau motive...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.