Exercițiile militare programate în Venezuela sunt o amenințare la nivel regional, afirmă șeful diplomației columbiene

Publicat:

Ministrul columbian de Externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat miercuri că exercițiile militare pe care Venezuela le planifică la granița cu Columbia reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității regionale, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Declarația oficialului columbian vine în contextul în care în ultima perioadă cele două state și-au lansat reciproc acuzații privind securitatea.


Citește și : Comisia pentru afaceri economice a PE a votat în favoarea numirii lui Christine Lagarde în fruntea BCE

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a emis marți un ordin prin care le solicită Forțelor Armate să fie pregătite pentru un potențial atac columbian și a anunțat exerciții militare la graniță, după anunțul mai multor membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC) privind o eventuală reînființare a organizației.

Doi lideri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC) au postat săptămâna trecută în mediul online un videoclip în care anunță că vor lansa o nouă ofensivă împotriva autorităților columbiene, la trei ani de la semnarea unui acord de pace între Guvern și FARC. Autoritățile columbiene au anunțat la acea dată că există suspiciuni că filmarea ar fi fost realizată pe teritoriul Venezuelei.

„Aceasta este o amenințare care reflectă constantele acțiuni greșite ale unui guvern care creează situații de criză”, a declarat Trujillo miercuri. „Este o amenințare care nu are legătură doar cu Columbia, dar cu stabilitatea și liniștea regiunii”, a spus el.

„Acest regim dictatorial (al președintelui Maduro, n.r.) favorizează prezența pe teritoriul său a organizațiilor teroriste, nu doar columbiene, dar și din alte părți ale lumii”, a adăugat oficialul columbian.

Citește și : Legea care îl împiedică pe Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord trece de un vot preliminar al parlamentului britanic

Cele două state au o graniță comună de 2.219 kilometri și nu mențin relații diplomatice. Columbia este principala destinație a venezuelenilor care își părăsesc țara din cauza crizei politice, sociale și economice care afectează Venezuela de mai mulți ani. În prezent, aproximativ 1,4 milioane de venezueleni trăiesc în Columbia.

Autoritățile de la Bogota au negat în repetate rânduri că ar avea planuri de a ataca Venezuela sau de a permite ca Statele Unite să lanseze atacuri împotriva acestei țări de pe teritoriul columbian, în pofida acuzațiilor în acest sens lansate de Nicolas Maduro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.