X

Există mari speranţe legate de un summit Nord-Sud, dar este prea devreme (Moon Jae-in)

Este prea devreme pentru un summit cu Phenianul, în pofida apropierii intervenite cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă, a estimat sâmbătă preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, informează AFP şi dpa.

“Există mari speranţe legate de un summit Nord-Sud, însă eu cred că este un pic prea devreme”, a declarat preşedintele sud-coreean în faţa unor jurnalişti la Pyeongchang, cu ocazia unei vizite la centrul de presă, conform agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dezvoltat o ofensivă diplomatică a regimului său izolat, în contextul JO de Iarnă de la Pyeongchang, unde a trimis-o pe sora sa Kim Yo Jong, prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care calcă pe pământ sud-coreean după sfârşitul războiului din Coreea.

Citește și : Serghei Lavrov : Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

Kim Yo Jong a transmis în mod oficial, sâmbăta trecută, în timpul unei întrevederi cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in o invitaţie de a veni la Phenian din partea liderului nord-coreean.

Din delegaţia nord-coreeană mai fac parte preşedintele prezidiului Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord, Kim Yong Nam, care are funcţii puternic onorifice şi care este cel mai înalt demnitar nord-coreean care a venit vreodată în Coreea de Sud, precum şi sute de atleţi şi majorete.

Potrivit analiştilor, această ofensivă de imagine este menită să perturbe relaţiile dintre Seul şi Washington şi să slăbească determinarea comunităţii internaţionale. Cu o zi înainte de deschiderea JO, Phenianul a organizat o paradă militară pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a armatei sale, la 8 februarie în loc de 25 aprilie, şi a exhibat rachete balistice intercontinentale.

Tags: Kim Yo-jongMoon Jae-inPhenianPyeongchangseulsummitwashington
Categorii: Știrile zilei