X

Nu există “până în prezent” nicio ingerinţă rusă în procesul electoral din Mexic (Preşedintele INE)

Preşedintele Institutului electoral naţional (INE) mexican, Lorenzo Cordoba, a dat asigurări că nu există “până în prezent” nicio ingerinţă rusă în procesul electoral de dinainte de alegerile prezidenţiale de la 1 iulie, relatează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

“Nu am văzut aşa ceva până în prezent”, a declarat Cordoba într-un interviu pentru AFP.

Citește și : Circa 1.500 de migranţi au fost salvaţi joi şi vineri în Marea Mediterana

În februarie, fostul secretar de stat american Rex Tillerson a alertat asupra “amprentelor digitale” pe care Rusia le-a lăsat “în alegeri peste tot în lume” şi i-a recomandat Mexicului să dea dovadă de “atenţie”.

Mai multe media mexicane au semnalat şi ele o posibilă intruziune rusă, evocând în special un trafic neobişnuit provenind din Rusia pe site-ul INE unde se înscriu mexicanii din străinătate pentru a vota.

“Astăzi lista votanţilor din străinătate s-a închis şi există 70 de mexicani care vor să voteze din Rusia”, a precizat Cordoba joi pentru AFP.

“Suntem gata să înfruntăm orice interferenţă, indiferent dacă ea provine din Rusia sau din America de Nord”, a adăugat el.

Măsurile de protecţie ale site-ului Institutului electoral mexican “au fost întărite, dar până în prezent nu s-au produs mai multe atacuri decât de obicei”.

Citește și : Irlanda a votat în favoarea liberalizării avorturilor (exit-poll)

Actualul favorit în sondaje, Andres Manuel Lopez Obrador, din partidul Morena (stânga), a fost acuzat cu regularitate de criticii săi că beneficiază de o susţinere rusă.

Cel care se prezintă pentru a treia oară la alegerile prezidenţiale a luat în derâdere aceste acuzaţii într-o înregistrare video postată în ianuarie, în care se numeşte singur “Andres Manuelovici”.

La 1 iulie, mexicanii îşi vor alege noul preşedinte şi vor vota pentru desemnarea a 500 de deputaţi şi 128 de senatori, precum şi a numeroşi candidaţi locali.

Tags: INEingerinţăLorenzo CordobamexicRex Tillersonrusia
Categorii: Știrile zilei