“Nu există soluţie alternativă” la acordul privind programul nuclear cu Iranul, îi răspunde Mogherini lui Pompeo

Publicat:

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat luni că “nu există soluţie alternativă” la acordul privind programul nuclear iranian, ca răspuns la discursul omologului său american, Mike Pompeo, care a impus o serie de condiţii drastice pentru a încheia un “nou acord” cu Teheranul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Discursul secretarului (de stat) Pompeo nu a demonstrat deloc cum faptul de a se retrage din Planul comun de acţiune (JCPOA, numele oficial al acordului nuclear iranian) a făcut sau va face regiunea mai sigură de ameninţarea proliferării nucleare sau cum ne va plasa într-o poziţie mai bună pentru a influenţa conduita Iranului în domeniile dincolo de raza acţiune a JCPOA”, a răspuns Federica Mogherini într-un comunicat.


Citește și : Ancheta rusă: Trump acuză CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic”

“Nu există soluţie alternativă la JCPOA”, a ţinut să sublinieze Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, după ce a ascultat “cu atenţie” intervenţia ministrului american.

“Uniunea Europeană este şi va rămâne angajată în favoarea continuării punerii în aplicare complete şi efective a JCPOA atât timp cât Iranul îşi va respecta toate angajamentele legate de programul nuclear, cum a făcut până în prezent”, a reiterat Federica Mogherini.

Mike Pompeo a prezentat luni “noua strategie” a Statelor Unite după decizia foarte contestată a preşedintelui Donald Trump de a se retrage unilateral din acordul asupra programului nuclear iranian.

Oficialul american a enumerat 12 condiţii pentru a încheia un “nou acord” cu Iranul, cu condiţii mult mai drastice în domeniul nuclear, încetarea proliferării balistice şi a implicării iraniene în conflictele din Orientul Mijlociu.

El a recurs, de asemenea, la ameninţări, avertizându-i pe europeni că întreprinderile care vor face afaceri cu Iranul în sectoarele interzise de sancţiunile americane “vor fi trase la răspundere”.

Citește și : Un nou acord mai vast cu Iranul va fi „foarte dificil” de încheiat, afirmă ministrul britanic de externe

Vineri, Comisia Europeană a lansat procedura oficială de activare a “legii de blocaj” (blocking status) ce are drept scop contracararea efectelor sancţiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran.

UE a participat la încheierea Planului comun de acţiune semnat la Viena în iulie 2015, după ani de negocieri dificile între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania). Pe baza acestui acord, Teheranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear până în 2025.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.