X

Exod din paradis! Sute de turiști pleacă de pe insula indoneziană lovită de cutremur

Numeroşi turişti cuprinşi de îngrijorare s-au grăbit marţi spre vapoare şi spre aeroportul din Lombok pentru a părăsi această insulă indoneziană ce a fost lovită de un al doilea seism devastator într-o singură săptămână, în timp ce echipele de intervenţie încearcă să ajungă în zonele afectate pentru a oferi ajutor supravieţuitorilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 6,9 ce a avut loc duminică seară a ucis cel puţin 98 de indonezieni şi a avariat sau distrus mii de clădiri, la o săptămână după un alt seism care a ucis cel puţin 17 persoane pe această insulă turistică vulcanică.

Citește și: Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

Agenţii de intervenţie şi-au reluat căutările marţi, încercând să găsească supravieţuitori şi să scoată trupurile victimelor dintre dărâmăturile caselor, moscheilor şi şcolilor distruse de seismul de duminică seară, ce a fost resimţit şi pe insula învecinată Bali, cea mai frecventată destinaţie turistică din arhipelagul indonezian, aflat în Asia de Sud-Est.

Peste 20.000 de persoane au rămas fără locuinţe pe insula Lombok, iar 236 au suferit răni grave, potrivit autorităţilor indoneziene, care au anunţat că se confruntă cu o penurie de personal medical şi produse de bază.

Echipele de salvare au intervenit marţi în dărâmăturile unei moschei care s-a prăbuşit în satul Lading-Lading din nordul insulei Lombok, zona cea mai afectată, unde autorităţile se tem că numeroase persoane au rămas prinse sub zidurile clădirilor prăbuşite.

Dificultăţile unui turist francez

Peste 4.600 de turişti au fost evacuaţi de pe insulele Gili, trei mici insule paradiziace, foarte apreciate de turişti pentru scufundări marine, aflate la nord-vest de Lombok.

Unii dintre ei au vorbit despre dificultăţile operaţiunilor de evacuare şi despre lipsa de informaţii transmise de autorităţi. Un turist francez a spus că s-a simţit “abandonat” şi “fără nicio informaţie” timp de peste 24 de ore după seism.

Cazat într-o casă de vacanţă alături de fiica lui pe insula Gili Meno, cea mai mică dintre cele trei insule Gili, francezul Laurent Smadja a dezvăluit pentru AFP că nu a avut “electricitate şi nicio informaţie” pentru a şti ce trebuia să facă, observând că toate eforturile de evacuare se concentrau asupra Gili Trawangan, cea mai mare dintre cele trei insule.

“Am văzut că toată lumea pleca cu vapoare, însă niciun vapor nu venea la noi. În această dimineaţă, Trawangan era goală, nu mai erau vapoare, nimic, în timp ce noi nu aveam nimic”, a explicat prin telefon acest turist originar din Paris.

În cele din urmă, turistul francez şi fiica lui au părăsit insula alături de rezidenţii acesteia. “Un vapor a venit şi am plecat de la debarcader” marţi dimineaţă, înainte de a se îndrepta spre aeroportul internaţional din Lombok la bordul automobilului unei persoane private, a adăugat el.

Noi replici ale seismului s-au produs în noaptea de luni spre marţi. “Ne-au zguduit bine, o replică ne-a speriat”, a adăugat acelaşi turist francez, care s-a declarat mulţumit că a putut să plece în cele din urmă din Indonezia.

Citește și: Militarii americani rămân fără unele aplicații pentru smartphone

Sute de turişti îngrijoraţi continuă să sosească în portul Bangsal, principalul port care leagă insulele Gili de insula Lombok. Unii dintre ei s-au plâns din cauza lipsei de coordonare între structurile autorităţilor şi de lipsa mijloacelor de transport care să îi ducă la aeroport.

“Există mulţime uriaşă de oameni care vor să părăsească Lombok din cauza zvonurilor nefondate, precum acela ce vizează un tsunami”, a declarat pentru AFP directorul agenţiei de turism din provincia West Nusa Tenggara, Muhammad Faozal.

Potrivit managerului general al aeroportului din Lombok, companiile aeriene au alocat zboruri suplimentare începând de luni, iar personalul aeroportului furnizează pături şi alimente pasagerilor aflaţi în dificultate.

Indonezia, un arhipelag cu peste 17.000 de insule, se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică. Această ţară este lovită de numeroase seisme, însă cele mai multe dintre ele, spre deosebire de cele două produse în Lombok, nu sunt periculoase. 

Tags: cutremurindoneziainsulele GiliLombok
Categorii: Știrile zilei