X

Expert: Bașcana Gagauziei nu a avut mandat de la Guvern să negocieze ceva cu autoritățile din Rusia; acțiunile ei cad sub incidența legilor penale

Bașcana Gagauziei nu a avut mandat de la Guvern să negocieze ceva cu autoritățile din Rusia; acțiunile ei cad sub incidența legilor penale

Bașcana Evghenia Guțul nu avea mandat de la Guvern să negocieze ceva cu autoritățile din Federația Rusă. Cel mult putea să-și permită să discute unele aspecte comerciale în vizita sa în Rusia. Dar să discute că au fost discriminați găgăuzii, rușii, că este nevoie ca Rusia să intervină să soluționeze careva probleme, sunt aspecte ce trebuie examinate inclusiv sub incidența legilor penale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Solicitat să comenteze vizita bașcanei în Rusia și declarațiile făcute la întoarcere, că ar fi negociat gaz mai ieftin, problemele legate de export și sporuri salariale pentru pensionarii din regiune, fostul deputat, Iurie Reniță a amintit că conform Constituției, doar premierul, șeful statului și ministrul de Externe sunt persoane abilitate cu atribuții în domeniul politicii externe. În rest, persoanele trebuie să aibă mandat din partea Guvernului ca să poată negocia un subiect sau altul, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

„Un șef de raion cum ar fi UTA Găgăuzia, că acesta e cam nivelul care trebuia să fie, putea să vorbească și să-și permită să discute cel mult unele aspecte comerciale. Dar să vorbească că sunt discriminați găgăuzii, că este nevoie ca Rusia să intervină sunt chestiuni condamnabile, care nimeresc și sub incidența legilor penale. Nu e vorba de dreptul la libertatea de exprimare, sunt domenii în care nu fiecare cetățean este abilitat să vorbească în numele statului” a punctat fostul deputat.De aceeași părere este și comentatorul politic Ion Tăbârță.

„Cei de la Comrat nu conștientizează sau nu vor să conștientizeze că UTA Găgăuzia este de fapt parte componentă a RM și că există o anumită politică de subordonare a APL față de autoritatea publică centrală. Ei nu pot să facă anumite declarații după cum vor. Tot ce declară trebuie să fie încadrat într-o anumită politică oficială. Cei din UTA Găgăuzia sunt reprezentanți ai statului RM. Ei însă tratează la condiții de egalitate Chișinăul, ba chiar uneori consideră că Chișinăul ar trebui să ia în calcul doleanțele Comratului și să acționeze reieșind din acestea”, a spus Tăbârță.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Comentatorul a adăugat că această atitudine este încurajată în mod evident de Moscova.

„Din păcate Chișinăul nu a știut să integreze minoritatea găgăuză, folosită ca o sursă de vot pe parcursul anilor împotriva forțelor pro-europene. Nu este o relație normală și autoritățile trebuie să acționeze, prudent, dar ferm”, a mai conchis expertul. 

 

Tags: Evghenia GuţulFederatia Rusaguvernrusia
Politică