Expert economic: Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro și dolarul american

Publicat:

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro și dolarul american. Experţii spun că este o tendinţă de sezon. Întărirea leului se răsfrânge, însă, negativ asupra producătorilor autohtoni, agricultorilor şi cetăţenilor care trăiesc din remitenţe, informează tvrmoldova.md.

În ultima perioadă, leul s-a întărit în raport cu valuta străină cu aproximativ 7 la sută. Expertul în economie, Veaceslav Ioniţă spune că leul moldovenesc are tendinţa de a se aprecia de trei ori pe an, in perioadele de Paste, in concediile din august și de Crăciun.


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „A crescut destul de mult vânzarea de valuta din partea persoanelor fizice. Lucrul acesta a creat presiune, de aceea leul s-a întărit atât de tare. Noi presupunem că au fost aduse, nu pe canale oficiale, dar legal, au fost aduse de către ucrainei cel puţin 400 milioane de dolari. Aceste 400 d emilioane se adugă la remitenţe şi au venit pe piaţa valutară şi au întărit leul”.

Cei mai afectaţi de deprecierea valutei străine sunt producătorii autohtoni, agricultorii şi cetăţenii care primesc remitenţe.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „Imaginaţi-vă, agricultorii au sute de milioane de pierderi, ca să nu spun cifre mai grave, numai din cauza cursului valutar şi cei care primesc remitenţe de peste hotare. Ei pur şi simplu sunt într-o tragedie. Pentru ei ceea ce cumpărau în 2020 cu 100 de euro, acum le trebuie cam 160-170 de euro. Inflaţia în euro, la noi e una catastrofală. Practic euro a devenit nimic, ţinând cont că leul e puternic şi preţurile au crescut”.

Citește și Ioniță: Anul 2023 a fost un an de recuperare economică, mult mai lentă decât s-a dorit

„Consider că această problemă în mare parte afectează diaspora, care revine la sărbători acasă și atunci la schimbarea valutei încasează mai puțini lei. La fel sunt în vatanj cei care tranzacționeaza la sume mari, diferite procurări și achiziții. M-a afectat oarecum, de exemplu ronul, studiez în România, și m/a afectat ca a scazut cursul. Consider că e o chestie normală, toți vin de peste hotare, vor sa schimbe valută. Să extragă un profit și băncile, schimburile valutare. Cumva nu ne afectează foarte mult, că nu suntem legați de valută foarte mult, nu avem bani pe care/i primim din străinătate, dar la nivel macroeconomic nu un lucru foarte bun”.

Experţii estimează că, la începutul anului viitor, leul moldovenesc va înregistra o uşoară depreciere.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat În Republica Moldova va fi lansată platforma eVMS.md dedicată tranzacționării valorilor mobiliare...

Cum poți face plăți online în condiții sigure și fără riscuri

Cum poți face plăți online în condiții sigure și fără riscuri Odată cu creșterea digitalizării, consumatorii recurg tot mai des la comerțul online. Printre...

Victor Parlicov: ‘Sincronizarea rețelelor electrice ucrainene și moldovenești la ENTSO-E a ținut luminile aprinse’

Victor Parlicov: 'Sincronizarea rețelelor electrice ucrainene și moldovenești la ENTSO-E a ținut luminile aprinse' Prioritățile țărilor europene pentru propulsarea tranziției energetice și instrumentele financiare disponibile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.