Expert juridic: Asigurarea transparenței în alegerile locale este importantă

Publicat:

Asigurarea transparenței și integrității alegerilor locale trebuie să fie un efort comun al societății și autorităților abilitate să organizeze și să monitorizeze procesul electoral. Opiniile aparțin participanților la dezbaterea publică cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”

Potrivit reprezentantului Asociației Promo-LEX, Mariana Novac, alegerile locale din 5 noiembrie urmează să fie desfășurate în conformitate cu anumite reguli noi: Codul Electoral nou, dar și anumite regulamente pe care Comisia Electorală Centrală le-a pus la dispoziție.


Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Cu toate acestea, potrivit Marianei Novac, „alegerile nu sunt un singur punct pe o axă”. De asemenea, aceasta menționează că „acest proces este unul continuu, având o perioadă pre-electorală, cea electorală, dar și post-electorală. Prin urmare, transparența sau principiul transparenței urmează să fie aplicat în orice etapă a acestui ciclu, potrivit reprezentantei Promo-LEX.

„Principiul de transparență, de fapt, ne spune nouă în calitate de alegători, dar și cetățeni, dar și prevede anumite rigori pentru autoritățile implicate în acest proces să fie cât mai deschiși să pună la dispoziție tuturor cetățenilor informația necesară despre desfășurare, despre concurență electorală, dar și toți actorii implicați în această procedură”, a declarat Mariana Novac.

La rândul său, expertul juridic la Congresul Autorităților Locale din Moldova, Viorel Rusu, spune că transparența într-un proces electoral este importantă, însă asigurarea acestei transparențe este o responsabilitate nu numai pentru concurenții electorali, dar și pentru toate autoritățile implicate în proces.

Din acest motiv, potrivit lui Viorel Rusu, de transparență trebuie să se asigure și cei care organizează alegerile, dar și cei care acordă suportul necesar pentru organizarea alegerilor, mass-media și toți cei care participă la alegeri.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Iar editorialistul Nicolae Negru susține că atunci când se vorbește despre integritate, trebuie să se aducă în discuție și subiectul finanțării acestor campanii electorale, or, spune el, „de multe ori anume banii sunt cei care ajută un candidat sau altul să câștige cursa electorală”. De asemenea, acesta spune că toate aspectele sunt importante și, mai ales, să existe claritate de unde apar banii pentru campaniile electorale, cum sunt cheltuiți acești bani, dar și dacă sunt ei murdari sau nu.

Dezbaterea publică cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmul de animaţie ‘Despicable Me 4’ continuă să domine box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Despicable Me 4' continuă să domine box-office-ul nord-american Animaţia "Despicable Me 4", cel mai recent film din universul Minionilor, îşi menţine prima...

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

‘Vama Veche’ a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc

'Vama Veche' a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc Pe granița de nord a României, la râul Prut, se află o...

Persoanele ‘păsări de noapte’, rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme

Persoanele 'păsări de noapte', rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme Un studiu efectuat pe pe 26.000 de persoane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.