X

Expert WatchDog: Scara la care are loc coruperea alegătorilor este una fără precedent pe continentul european

Expert WatchDog: Scara la care are loc coruperea alegătorilor este una fără precedent pe continentul european

„Coruperea masivă al electoratului la nivelul sutelor de mii vorbește despre interesul extraordinar a Federației Ruse și grupării criminale „Șor” pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova, ce constituie un risc iminent de influență a proceselor electorale”, susține Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, analistul a declarat că „scara la care are loc coruperea alegătorilor este una fără precedent pe continentul european”.

Potrivit lui Andrei Curăraru, pentru a deconspira schemele Moscovei și activiștii grupării criminale „Șor” este nevoie de o activitate extrem de complicată a organelor de drept, iar mii de oameni incluși în liste trebuie să denunțe cazurile pentru a nu fi urmăriți penal, în timp ce acei peste 2000 de lideri infiltrați să răspundă penal. „Vedem pentru prima dată o operațiune de astfel de anvergură. Cu siguranță materialele ridicate în cadrul perchezițiilor vor permite să asigurăm că fiecare cetățean din această schemă criminală va fi deconspirat, iar fiecare organizator care îi convingea pe oameni să dea datele personale să răspundă. Înțelegem că în paralel au mers dezinformarea și finanțarea anumitor proiecte dubioase, finanțarea protestelor și violențelor”, potrivit moldova1.md.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Numărul impunător de alegători potențiali corupți vorbește despre faptul că chiar după deconspirare, există risc real de influență a proceselor electorale, atenționează Curăraru, care insistă pe stoparea acestor finanțări ilegale a unei formațiuni sau al unui concurent electoral care ar trebui excluși din cursa electorală.* „Candidații primesc un beneficiu de prezumția de nevinovăție și garanții suplimentare în timpul desfășurării alegerilor. Este nevoie de un probatoriu extensiv și exhaustiv care să demonstreze că ei au fost implicați, ei cunoșteau despre aceste sume de bani, că au participat la această schemă criminală pentru a fi eliminați. Chiar CEC a constatat o alianță neformală dintre unul dintre candidați și gruparea „Șor”. Nu cred că este singurul. Din această cauză și vedem acea indicație că vor primi în ultimul rând informația despre candidatul preferat”.*

Reprezentantul WatchDog a îndemnat cetățenii moldoveni să fie vigilenți și să iasă la vot, ca rezultatele plebiscitului și cel ala alegerilor prezidențiale să nu fie puternic influențate de alegătorii corupți care se regăsesc totuși în listele electorale. „Cetățenii Republicii Moldova trebuie să iasă masiv la vot și să gândească critic atunci când văd diferite promisiuni, diferite poziții care sunt foarte apropiate de cele ale lui Ilan Șor. Totodată, poliția, trebuie să demonstreze transparent cum funcționau aceste scheme, să arate inclusiv și partenerilor noștri externi că în Republica Moldova justiția are loc, justiția se desfășoară, iar procesele electorale, deși sunt tentative de a fi modificate, sunt libere și corecte”, a precizat Curăraru.

Amintim că instituțiile de drept au deconspirat o rețea de corupere masivă în care peste 130 000 de persoane au fost racolate pentru a influența alegerile din 20 octombrie, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Potrivit Procuraturii Anticorupție, rețeaua este structurată ierarhic și implică lideri teritoriali, 1.927 președinți de sector, 70.000 activiști și simpatizanți. În cadrul perchezițiilor, autoritățile au ridicat înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferite valute și alte obiecte relevante pentru investigație.

Ei acumulau listele cu datele personale și le trimiteau în Rusia pentru deschiderea conturilor bancare, fiind plătiți lunar cu aproximativ 45.000 de lei. Persoanele recrutate urmau să voteze un anumit candidat în cursa prezidențială și să aleagă opțiunea „Nu” la Referendum, în schimbul unor recompense lunare cuprinse între 900 și 1800 de lei.

 

Tags: Andrei CurăraruWatchDog
Politică