X

Expertă a ONU în drepturile omului în Rusia: Guvernul de la Moscova poartă responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi

Expertă a ONU în drepturile omului în Rusia: Guvernul de la Moscova poartă responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi

O expertă a ONU în drepturile omului în Rusia a declarat luni că guvernul de la Moscova poartă responsabilitatea pentru moartea liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi, pentru că fie a fost ucis în colonia penitenciară unde era închis, fie a murit din cauza condiţiilor de detenţie echivalente cu tortura, relatează Reuters.

“Aşadar, guvernul rus este responsabil, într-un fel sau altul, pentru moartea sa”, a declarat Maria Katzarova pentru Reuters în marja unui eveniment despre soarta deţinuţilor politici ruşi, desfăşurat la sediul Naţiunile Unite de la Geneva, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, declarase anterior că Aleksei Navalnîi, care a decedat la 16 februarie într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a decedat din cauze naturale.

Katzarova a avertizat, de asemenea, că şi alţi deţinuţi din Rusia ar putea avea aceeaşi soartă ca Navalnîi, declarându-se “foarte îngrijorată”, între alţii, de situaţia politicianului de opoziţie Vladimir Kara-Murza.

“De la moartea lui Aleksei Navalnîi, nu trece o zi fără să mă întreb cine este următorul Navalnîi”, a spus ea. “Şi va exista un alt Navalnîi, cu siguranţă, cu un asemenea nivel de represiune”, a adăugat experta citată.

Kremlinul i-a prezentat pe Navalnîi şi susţinătorii săi ca pe nişte infractori şi unelte ale Occidentului, care acţionează pentru a destabiliza Rusia. Totodată, Kremlinul a negat acuzaţiile văduvei opozantului defunct, Iulia Navalnaia, potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat uciderea sa.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Navalnaia a declarat săptămâna trecută că amploarea susţinerii publice a lui Navalnîi de la moartea sa este o dovadă a faptului că întreaga sa cauză continuă şi a îndemnat la un protest masiv împotriva lui Putin în ziua principală a alegerilor prezidenţiale din Rusia, duminică, 17 martie.

Tags: Maria KatzarovaNavalnîiONUrusia
Externe