X

Experţi: Corectitudinea modificărilor la Codul electoral este greu de prevăzut

Un grup de experţi s-a referit la corectitudinea modificărilor la Codul electoral adoptate de Parlament pe 4 octombrie, care au interzis repetat înscrierea în alegeri a anumitor reprezentanţi ai partidului dizolvat Şor (după ce Curtea Constituţională ridicase această interdicţie cu o zi înainte).

După cum transmite Infotag, aspectul în cauză a fost discutat luni, în cadrul dezbaterii “Duritatea legii şi “dinţii” democraţiei în alegeri”.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

“Legea i-a lovit pe cei care au statut de suspecţi, dar nu de condamnaţi, inclusiv în dosarul “furtul miliardului”. Parcă ne aflăm între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, ştim că acest partid (Şor) este implicat în chestiuni ce dăunează securităţii naţionale. Pe de altă parte, este greu de spus ce ar fi trebuit să facă autorităţile în această situaţie şi într-un interval de timp limitat pentru ca drepturile omului să nu fie afectate. Aceasta este o sabie cu două tăişuri. Cei care sunt pe aceste liste (restricţionarea participării la alegeri) vor merge în mod firesc în instanţă şi aici ar putea pierde întreaga Republică Moldova”, a spus directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Zaharia.

Jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că nu mai este vorba despre garanţiile respectării drepturilor – chiar dacă o persoană supusă sancţiunilor se duce în instanţă şi cererea sa este satisfăcută, tot nu va putea participa la viitoarele alegeri din 5 noiembrie.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

“Autorităţile nu ar trebui să facă trimitere la situaţia excepţională. Au început un proces (la sfârşitul lunii iulie) pe care l-au cronometrat incorect şi au trebuit să îl corecteze în ultimul moment. În acelaşi timp, făcând o greşeală şi mai mare. Corectarea unei greşeli făcând o greşeală este un cerc vicios. Autorităţile trebuie să-şi calculeze bine paşii. Una dintre căile de ieşire din situaţie ar putea fi o lege a lustraţiei…”, a fost de părere Terguţă.

Tags: alegeriCurtea Constitutionalaparlament
Categorii: PoliticăȘtirile zilei