X

Experţi: Este puţin probabil ca noile norme să rezolve problema corupţiei în alegeri

O serie de experţi se îndoiesc de faptul că interdicţia de a candida în alegeri pentru un anumit cerc de persoane asociate cu Partidul Şor va putea rezolva problema corupţiei în procesul electoral.

“Este puţin probabil ca noile norme să rezolve problema corupţiei în alegeri. Pentru că partidul Şor şi partenerii săi sunt foarte creativi în mituirea alegătorilor. Vor ajunge la ei “cadouri” şi saci de bani. Rezolvarea problemei corupţiei necesită o abordare complexă… Prin urmare, nu trebuie să ne aşteptăm ca aceste măsuri restrictive să rezolve problema corupţiei – la nivel local se întâmplă diverse lucruri ciudate, inclusiv legate de mituirea alegătorilor…” , a declarat directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Zaharia.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Potrivit ei, reprezentanţii fostului partid Şor comunică cu cetăţenii despre mobilizarea în alegeri în favoarea altor partide, care sunt acum susţinute de oligarhul fugar Ilan Şor.

Jurnalistul Ion Terguţă consideră că modificările adoptate la legislaţie nu au nicio legătură cu combaterea corupţiei în alegeri. Aceasta este prerogativa instituţiilor de aplicare a legii – de la poliţistul de sector până la procuror şi “aceasta este singura procedură legală”, care “n-a fost dusă niciodată până la capăt”.

“Dacă poliţia noastră ar aplica legea, cu documentarea transferului de bani, cu martori, consecinţele (în lupta împotriva corupţiei) ar fi mult mai mari. Ar exista o procedură legală clară. Dar n-am văzut niciodată vreun proces verbal întocmit de poliţie cu privire la mituirea alegătorului. Deşi toată lumea ştie totul. Şi aceasta este responsabilitatea directă a poliţiei…”, a spus Terguţă. 

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Tags: alegătorialegericoruptieŞor
Categorii: PoliticăȘtirile zilei