X

Experți: Platforma de Sprijin pentru Moldova are o valoare semnificativă în aderarea țării noastre la UE

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va avea un impact economic și politic pozitiv pentru R. Moldova. Potrivit unor experți de la Chișinău și București, Platforma are o valoare semnificativă în aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și va consolida statul nostru din punct de vedere energetic.

De asemenea, R. Moldova va beneficia de asistență tehnică, financiară și credite preferențiale pentru programe de infrastructură.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Expertul român în politică externă Miruna Butnaru-Troncotă a declarat că guvernele din cele trei țări, Franța, Germania și România, au conceput Platforma de Sprijin pentru R. Moldova pe trei direcții. Acestea sunt sprijinul bugetar, crearea Fondului pentru infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică a țării. Potrivit acesteia, autoritățile de la Chișinău ar putea să discute și despre consolidarea domeniului agricol, dar și gestionarea crizei refugiaților ucraineni.

„Ajutorul pe care R. Moldova îl primește atât politic, cât și economic va ajuta la gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, va consolida domeniul energetic și va intensifica lupta împotriva corupției. De asemenea, autoritățile de la Chișinău ar putea discuta cu oficialii europeni despre dezvoltarea domeniului agricol”, a spus expertul.

Acest eveniment oferă posibilitate guvernării de la Chișinău să-și demonstreze încă o dată nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană, susține directorul executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

Potrivit acestuia, datorită Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, țara noastră va beneficia de asistență tehnică, asistență financiară și credite preferențiale pentru programe de infrastructură.

„Acest eveniment este o ocazie în plus pentru Guvern de a-și prezenta prioritățile pentru termen mediu și lung care sunt incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Platforma ne oferă posibilitatea să primim asistență tehnică, asistență direct bugetară și credite preferențiale pentru programe de infrastructură”, a spus Groza.

Expertul a mai subliniat că, din cauza războiului în țara vecină, economia din R. Moldova este afectată, iar această Platformă o va ajuta să devină mai independentă din punct de vedere energetic.

La Chișinău au început lucrările celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. La eveniment participă peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare. Scopul ediției este mobilizarea ajutorului necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea R. Moldova – sprijinul bugetar, crearea unui Fond pentru infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Autoritățile menționează că, de începutul creării acestei Platforme, în bugetul de stat au fost transferați circa 420 de milioane de euro și 42 de milioane de dolari.

În cadrul vizitei de la Chișinău la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, ministrul Germaniei al Afacerilor Extern, Annalena Baerbock, a declarat că eforturile lui Putin de a destabiliza R. Moldova au eșuat.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

De asemenea, premierul R. Moldova, Dorin Recean, a ținut un discurs în care se arată recunoscător față de susținerea comunității internaționale.

De menționat că, în contextul organizării celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, traficul rutier pe mai multe străzi din Capitală va fi restricționat.

Tags: frantagermaniaMiruna Butnaru-TroncotăMoldovaRomania
Categorii: Știrile zilei