X

Experţii americani recomandă un rapel la vaccinul Moderna

Un comitet de experţi a recomandat joi o doză de rapel din vaccinul anti-Covid-19 de la Moderna în Statele Unite pentru anumite categorii de populaţie, la o lună după ce a luat aceeaşi decizie pentru vaccinul de la Pfizer, informează AFP, potrivit agerpres.

Recomandarea acestui comitet consultativ al Agenţiei Americane pentru Medicamente (FDA) – compus din cercetători, epidemiologi şi specialişti în boli infecţioase… – nu este obligatorie, dar se întâmplă rar să nu fie urmată de autorizarea FDA.

Citeşte şi: Misteriosul caz al teoriei conform căreia COVID-19 ar fi scăpat din laborator – Black News

La sfârşitul unei zile de dezbateri, experţii s-au pronunţat în favoarea autorizării administrării unei doze de rapel din vaccinul de la Moderna pentru trei categorii de persoane: celor cu vârsta de 65 şi peste, celor cu vârste între 18 şi 64 de ani cu risc mare de infectare cu coronavirus şi celor cu vârste între 19 şi 64 de ani care sunt expuse constant coronavirusului şi riscă să dezvolte forme severe de COVID-19 şi complicaţii.

Aceleaşi definiţii au fost adoptate pentru cea de-a treia doză de vaccin de la Pfizer.

Ultima categorie include lucrătorii din magazine, din domeniul sanitar, deţinuţii şi persoanele aflate în spaţii pentru persoane fără adăpost.

Această doza de rapel poate fi administrată începând de la şase luni după a doua doză a vaccinului Moderna. Doza este de 50 micrograme, ceea ce reprezintă jumătate din doza iniţială, notează AFP.

În prezentarea sa în faţa comitetului, un reprezentant al Moderna a susţinut în special că inocularea dozei de rapel ar contribui la combaterea variantei Delta, în contextul în care eficacitatea vaccinului scade în timp împotriva infecţiilor şi a cazurilor uşoare ale bolii – cu toate că acesta rămâne eficient contra cazurilor grave.

Comitetul urmează să se reunească din nou vineri, de data aceasta pentru a-şi da avizul cu privire la doza de rapel a vaccinului de la Johnson & Johnson.

Vineri, comitetul va discuta, de asemenea, rezultatele unui studiu publicat săptămâna aceasta, asupra posibilităţii utilizării unui vaccin diferit pentru doza de rapel, ceea ce nu este autorizat momentan în Statele Unite. Acest studiu sugerează că persoanele cărora le-a fost inoculat vaccinul Johnson & Johnson ar putea beneficia de o doză de rapel dintr-un alt vaccin ARN mesager.

Aproape 15 milioane de americani au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson şi aproape 70 de milioane sunt complet vaccinaţi cu Moderna.

Citeşte şi: Ora adevărului pentru certificatul verde în Italia! Este OBLIGATORIU la locul de muncă – Black News

Dacă FDA autorizează oficial dozele de rapel pentru aceste două vaccinuri, un comitet de experţi de la Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va trebui, la rândul său, să îşi formuleze opinia, săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni programate pentru miercuri şi joi.

În cele din urmă, CDC va trebui să publice recomandările referitoare la aceste injecţii, destinate profesioniştilor din domeniul sanitar care le administrează.

Tags: Agenţia de Medicamente din SUA (FDA)Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC)Johnson & JohnsonModernaPfizerrapelSUAvaccin
Categorii: Știrile zilei