Experții au aflat de ce s-au îmbolnăvit diplomații americani și canadieni din Havana

Publicat:

Boala misterioasă care a afectat personalul Ambasadei canadiene din Havana, determinând autorităţile de la Ottawa să-şi reducă la jumătate prezenţa diplomatică în Cuba, ar fi putut fi provocată de o “expunere la o doză redusă de neurotoxine”, relevă un studiu clinic citat vineri de dpa, potrivit agerpres.

Începând din 2016, circa 40 de diplomaţi canadieni şi ai Statelor Unite din Cuba şi familiile lor au manifestat simptome bizare, cu complicaţii la nivelul auzului şi văzului, făcând să se vorbească de un aşa-zis “sindrom Havana”.


Vezi și: Schimb de focuri în apropiere de Casa Albă. Un mort și mai mulți răniți! – VIDEO

Washingtonul a susţinut că misterioasa boală este rezultatul unor atacuri high-tech, acuzaţie respinsă de Cuba.

Studiul solicitat de Global Affairs Canada şi ale cărui rezultate au fost publicate joi în cadrul programului Enquete al radio-televiziunii canadiene a conchis că simptomele ar fi putut fi provocate de agenţi neurotoxici folosiţi la fumigarea cu pesticide.

“Evoluţia clinică, tipul de leziuni, regiunile creierului implicate, împreună cu antecedentele de expunere comună, toate conduc la ipoteza unei expuneri repetate la o doză redusă de neurotoxine”, a stabilit studiul.

Citește și: Havana critică expulzarea diplomaților săi din SUA

“Există o serie de toxine foarte specifice care afectează astfel sistemul nervos, şi este vorba de insecticide, pesticide, organofosfaţi”, a menţionat pentru postul canadian CBC Alon Friedman, autorul principal al studiului.

La studiul realizat de o echipă multidisciplinară de la Centrul de neuroştiinţe şi Autoritatea pentru sănătate din Nova Scotia au participat 28 de indivizi, inclusiv un grup de control format din persoane care nu au călătorit niciodată la Havana. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi Neymar și-a salutat în privat cel de-al...

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța Autoritățile franceze recheamă recipiente de apă pentru copii marca Jocurilor Olimpice, deoarece conțin...

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.