Experții avertizează: ‘Se deschid porțile Iadului’ în Orientul Mijlociu

Publicat:

Experții avertizează: ‘Se deschid porțile Iadului’ în Orientul Mijlociu

Experții se tem de un răspuns al Iranului după ce armata israeliană a anunțat moartea șefului Hezbollahului Hassan Nasrallah în atcatul de vineri seară al Tzahal.

Forțele armate ale Israelului (IDF) au susținut că au efectuat un atac aerian precis în timp ce conducerea Hezbollah se întâlnea la sediul lor din Dahiyeh, la sud de Beirut, potrivit stiripesurse.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Moartea lui Nasrallah marchează cel mai mare succes al războiului Israelului de până acum. După trei decenii la putere, Nasrallah a transformat Hezbollah în grupul puternic care este astăzi.

Noaptea trecută, experții au fost avertizați cu privire la un răspuns feroce din partea Iranului. „Porțile iadului se deschid chiar acum”, a spus doctorul Abed El Qadir Kanaaneh, un expert Hezbollah de la Universitatea din Tel Aviv.

Cel mai semnificativ, loviturile reprezintă o provocare directă pentru Teheran, pentru care Nasrallah a reprezentat cel mai important aliat strategic al său regional, ale cărui zeci de mii de rachete furnizate de Iran, îndreptate spre Israel, au fost văzute de multă vreme ca un element strategic cheie care împiedică un atac israelian asupra Iranului. în sine.

Acum toate pariurile sunt oprite. În ciuda afirmațiilor israeliene că ar fi distrus până la 50% din arsenalul de rachete Hezbollah de peste 100.000, acest lucru rămâne foarte puțin probabil. Și în timp ce comanda și controlul Hezbollah au fost grav afectate, este probabil că acesta își păstrează o capacitate semnificativă.

Alți aliați iranieni, inclusiv în Irak, Siria și Yemen, au propriile lor rachete și drone, care, deși nu sunt la fel de importante ca ale Hezbollah, ar putea fi puse în joc – și nu neapărat doar împotriva Israelului, ci și împotriva țintelor SUA.

Apoi, există cea mai importantă întrebare: dacă Iranul poate accepta atacul împotriva lui Nasrallah sau dacă și acesta ar putea fi atras într-un conflict în extindere și dacă atacul a fost dat intenționat de Israel ca să stabilească condițiile pentru o lovitură împotriva Iranului.

Astăzi, liderul suprem al Iranului le-a cerut musulmanilor să confrunte și să „asiste” Hezbollah împotriva „regimului rău” al Israelului „cu orice mijloace au”.

„Soarta acestei regiuni va fi determinată de forțele de rezistență, cu Hezbollah în prim-plan”, a declarat ayatolahul Khamenei citat de presa de stat.

Hassan Nasrallah, care conduce Hezbollah, era la putere din februarie 1992, supraveghend organizația în tranziția de la un grup militant format în Războiul din Liban din 1982, pe fundalul Războiului Civil Libanez mai larg, într-un partid politic și o putere regională.

Dacă este confirmată, moartea sa ar da o lovitură masivă grupului susținut de Iran, destabilizand potențial Libanul în ansamblu.

Sursele spun că Iranul a fost în contact constant cu Hezbollah-ul din Liban și cu alte grupuri regionale pro-iraniene pentru a determina următorul pas după ce Israelul a anunțat că l-a ucis pe șeful Hezbollah-ului, Hassan Nasrallah, într-o lovitură în sudul Beirutului vineri.

Un oficial iranian declară că Teheranul pregătește desfășurarea forțelor în Liban și Siria

Un oficial iranian a spus rețelei americane NBC că Teheranul va începe înregistrarea pentru desfășurarea forțelor în Liban în zilele următoare, după lovitura israeliană care l- a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.

Ayatollahul Mohammad Hassan Akhtari, care se ocupă de afaceri internaționale, a declarat că oficialii vor acorda permisiunea ca forțele să fie dislocate în Liban și pe partea siriană a Înălțimilor Golan.

„Putem trimite forțe în Liban pentru a lupta împotriva Israelului, așa cum am făcut în anul 1981”, spune el.

Israelul a preluat controlul turnului de control al aeroportului din Beirut

Un zbor iranian Qeshm Fars Air din Teheran, care se îndreaptă probabil spre Liban sau Siria, a făcut o întoarcere peste spațiul aerian irakian, sâmbătă, arată datele de pe site-urile de urmărire a zborurilor, scrie Times of Israel.

Incidentul are loc după ce noaptea trecută IDF a avertizat că va dejuta orice tentativă a Iranului de a transfera arme către Hezbollah, inclusiv prin aeroportul civil din Beirut.

Ministrul libanez al lucrărilor publice și al transporturilor, Ali Hamiya, este citat de presa libaneză că a spus că a dat instrucțiuni unui avion iranian să nu aterizeze pe aeroportul din Beirut și să nu intre în spațiul aerian libanez după ce Israelul a preluat controlul turnului de control al aeroportului și a avertizat că va folosi forța dacă avionul ateriza în Liban.

Companiile aeriene ar trebui să evite spațiul aerian libanez și israelian pentru luna următoare, susțin autoritățile europene din domeniul aviației, pe fondul unor lovituri aeriene intense și a unui tir de rachete între Israel și Hezbollah.

Comisia Europeană și Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene avertizează într-o declarație cu privire la „o intensificare generală a loviturilor aeriene și degradarea situației de securitate”, emitând o recomandare oficială „de a nu opera în spațiile aeriene din Liban și Israel la toate nivelurile de zbor”, provizoriu. până pe 31 octombrie.

De aseară, IDF afirmă că a lovit aproximativ 140 de ținte Hezbollah în Liban, inclusiv zeci de lansatoare de rachete care vizează Israelul.

Alte locuri lovite de avioanele de luptă israeliene includ clădiri în care Hezbollah a depozitat muniții, inclusiv rachete antinavă în Beirut, adaugă IDF.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Biden, pregătit “să ajusteze prezenţa militară americană în Orientul Mijlociu”

Joe Biden “a cerut Pentagonului să evalueze şi să ajusteze, dacă este necesar, prezenţa militară americană” în Orientul Mijlociu, în contextul în care Israelul a efectuat mai multe atacuri violente în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, a anunţat vineri Casa Albă, notează AFP.

Preşedintele american, care îşi petrece weekendul la casa sa de vacanţă din Rehoboth, statul Delaware (est), intenţionează, de asemenea, să “se asigure că ambasadele americane din regiune iau toate măsurile de protecţie adecvate”, a adăugat Casa Albă într-un scurt comunicat.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a localității, atestată...

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin Cipru a devenit una dintre principalele țări din Europa...

Tinerii, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, arestați pentru 20 de zile

Tinerii, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, arestați pentru 20 de zile Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea sediului Ministerului...

Guvernul Elveţiei susţine candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2038

Guvernul Elveţiei susţine candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2038 Guvernul Elveţiei este "favorabil" candidaturii ţării la organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.