X

Explicația lui Bolsonaro privind afirmaţiile controversate cu privire la Holocaust: ‘A fost greşit interpretat’

Puternic criticat pentru că a declarat că ar putea ‘ierta, dar nu uita’ crimele Holocaustului, preşedintele de extremă dreapta brazilian Jair Bolsonaro a explicat, într-o scrisoare trimisă autorităţilor israeliene, că a fost greşit interpretat, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

‘Putem ierta, dar nu uita. Cel care îşi uită trecutul este condamnat să nu aibă viitor’, a declarat şeful statului brazilian joi în cadrul unei întâlniri cu pastori evanghelici la Rio de Janeiro, evocând vizita sa la Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim la 2 aprilie.

Citește și : Brexit: Următorii paşi ai unui proces care se complică

Preşedintele israelian Reuven Rivlin şi-a exprimat indignarea sâmbătă pe Twitter, fără să-l citeze totuşi pe Bolsonaro.

‘Ne vom opune întotdeauna celor care neagă adevărul sau vor să ne şteargă memoria, fie ei indivizi, grupuri, lideri de partid sau prim-miniştri. Nu vom ierta şi nici uita niciodată’, a spus el.

Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem a explicat la rândul său într-un comunicat că ‘nimeni nu poate determina dacă crimele de ură din timpul Holocaustului pot fi iertate’.

În scrisoarea trimisă în weekend autorităţilor israeliene, Jair Bolsonaro a reiterat că a scris în cartea de oaspeţi de la Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem: ‘Cine îşi uită trecutul este condamnat să nu aibă viitor!’.

‘Orice altă interpretare interesează numai pe cei care vor să mă îndepărteze de prietenii mei israelieni’, a scris el în această scrisoare.

‘Iertarea este un lucru personal şi nu se înscrie într-un context istoric, cum ar fi Holocaustul, când milioane de oameni nevinovaţi au fost ucişi într-un genocid crud’, a concluzionat el.

La scurt timp după ce a vizitat Yad Vashem în timpul vizitei sale oficiale în Israel, Jair Bolsonaro a provocat stupoare când a afirmat că nazismul ar fi fost o mişcare de stânga, din cauza termenului ‘socialist’ din denumirea partidului naţional-socialist german.

Preşedintele brazilian, care şi-a preluat funcţia în ianuarie, şi-a manifestat în cursul campaniei electorale intenţia de a construi legături mai strânse cu Israelul.

La Ierusalim, el a creat un precedent diplomatic la 1 aprilie, devenind primul şef de stat străin care a vizitat Zidul Plângerii însoţit de un prim-ministru israelian.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)

În timpul campaniei sale electorale, Jair Bolsonaro a promis, de asemenea, să transfere Ambasada Braziliei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, la fel ca omologul său american Donald Trump. Dar în timpul vizitei a preferat să anunţe doar deschiderea unui birou diplomatic în Oraşul Sfânt, pentru a evita să provoace ţările musulmane, Brazilia fiind cel mai mare exportator de carne halal din lume.

Tags: BolsonaroholocaustierusalimReuven RivlinRio de JaneiroYad Vashem
Categorii: Sinteze