Explozia unei rachete chinezeşti în spaţiu pune în pericol peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte spaţiale

Publicat:

Explozia unei rachete chinezeşti în spaţiu pune în pericol peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte spaţiale

Un etaj de rachetă chineză care s-a rupt în spaţiu săptămâna aceasta a creat peste 700 de bucăţi de resturi, punând în pericol de coliziune peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte aflate într-o regiune cu trafic intens de pe orbita Pământului, au declarat vineri analişti consultaţi de Reuters.

Compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat marţi pe orbită 18 sateliţi de internet ca lot inaugural al unei reţele de comunicaţii care va concura cu vasta constelaţie Starlink a companiei SpaceX a lui Elon Musk, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Partea superioară a rachetei care a transportat aceşti sateliţi pe orbită a părut să explodeze la scurt timp după ce şi-a desfăşurat încărcătura utilă, creând un câmp mare de resturi pe care firmele americane de urmărire spaţială îl estimează la cel puţin 700 de bucăţi până în prezent.

SSST nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Firma americană de urmărire spaţială LeoLabs a declarat că este probabil ca numărul de bucăţi de resturi să depăşească 900, făcând din acest eveniment unul dintre cele mai mari de până acum. Norul de resturi, creat la aproximativ 800 de kilometri altitudine, va persista mai mulţi ani, au declarat mai mulţi analişti.

Nu a fost clar dacă ruperea ultimului etaj al rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie la bord a combustibilului neutilizat pentru rachetă.

Comandamentul spaţial al SUA a declarat iniţial că evenimentul a creat 300 de bucăţi de resturi, un număr estimat ca fiind probabil să crească pe măsură ce norul de resturi se dispersează.

Peste 1.100 de sateliţi şi alte obiecte din spaţiu riscă să se ciocnească de resturile chinezeşti, a declarat pentru Reuters Audrey Schaffer, vicepreşedinte pentru strategie la firma de urmărire a spaţiului Slingshot Aerospace. “Ceea ce vedem acum este că există peste 1.100 de conjuncţii prognozate cu distanţe de ratare mai mici de 5 km în următoarele trei zile”, a declarat Schaffer, adăugând că aproximativ o treime dintre aceste obiecte aflate în pericol sunt nave spaţiale active, care probabil pot fi manevrate din drum. Restul obiectelor, a spus Schaffer, sunt bucăţi necontrolabile de deşeuri spaţiale existente care nu au cum să se ferească de noile resturi, stârnind temeri în rândul multor analişti cu privire la coliziuni în cascadă.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

În 2022, un etaj al rachetei Long March 6A s-a dezmembrat în spaţiu şi a creat sute de resturi, provocând critici la adresa Chinei din partea ţărilor occidentale şi a susţinătorilor sustenabilităţii spaţiale, care au afirmat că Beijingul ar trebui să controleze mai bine modul în care se debarasează de corpurile de rachetă uzate. “Sincer, este dezamăgitor că racheta a avut din nou aceeaşi problemă”, a declarat Schaffer. “Acest tip de evenimente generatoare de resturi care pot fi evitate nu ar trebui să se mai producă”, a subliniat specialistul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles Hoţii au pătruns în proprietatea din Los Angeles a lui Tom Hanks...

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus Apărarea antiaeriană din Belarus au distrus vineri mai multe ţinte în spaţiul...

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus...

Un sportiv american s-a plâns de medalia ‘deteriorată’, iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui

Un sportiv american s-a plâns de medalia 'deteriorată', iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui Organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 şi Monetăria din Paris, care a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.