X

EXPLOZII puternice în Filipine! Cel puțin 20 persoane sunt rănite!

Peste 20 de oameni au fost răniţi într-o serie de explozii în sudul Filipinelor, a anunţat luni armata, citată de dpa, potrivit agerpres.

Atacurile au avut loc duminică în oraşul Cotabato şi în localităţi din apropiere.

Citește și: Un militar venezuelean a fost ucis în sudul țării

În prima explozie, dintr-un grup de suspecţi, care păreau adolescenţi, a fost aruncată o grenadă asupra unui camion militar de marfă în care se aflau soldaţi, a precizat un purtător de cuvânt regional al armatei.

Opt militari şi opt civili, care treceau prin zonă, au fost răniţi, a informat primarul din Cotabato, Cynthia Guiani Sayadi.

O a doua explozie s-a produs în localitatea Libungan, cel puţin şase civili fiind răniţi.

Cea de-a treia explozie a fost raportată în oraşul Upi, din provincia Maguindanao, un om aflat la volan fiind rănit în urma unei explozii ce i-a afectat maşina.

Autorităţile încă încearcă să determine tipul explozibililor folosiţi în atacurile din Libungan şi Upi. Nu se ştie motivul celor trei atacuri.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Salvador Panelo, a condamnat incidentele şi a cerut populaţiei să rămână vigilentă.

Citește și: Antiaeriana siriană a tras după rachetele israeliene

“Orice tentativă de a semăna teamă, ură şi violenţă este sortită eşecului”, a arătat acesta într-un comunicat. “Îi vom urmări pe atacatori şi ne vom folosi de toate mijloacele de care dispunem pentru a zdrobi forţele răului sau duşmanii statului, precum şi pe susţinătorii acestora”, a precizat Panelo.

Atacurile s-au produs într-un moment în care legea marţială în vigoare în regiunea sudică Mindanao este pe cale să fie ridicată din 31 decembrie. Aceasta a fost impusă prima dată de preşedintele Rodrigo Duterte în mai 2017, când militanţi aliaţi ai grupării Stat Islamic au asediat oraşul Marawi, declanşând o luptă care a durat cinci luni şi care a provocat moartea a peste 1.200 de oameni.

Măsura a fost prelungită de trei ori de către Congres la cererea lui Duterte pentru a da armatei mai mult timp ca să-i învingă pe militanţi.

Tags: CotabatoCynthia Guiani SayadiexploziifilipineLibunganMaguindanaoUpi
Categorii: Știrile zilei