Explozii puternice la Kabul în timpul ceremoniei de depunere a jurământului a preşedintelui Ghani

Publicat:

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a depus luni jurământul pentru al doilea mandat de cinci ani, iar rivalul său, Abdullah Abdullah, şi-a organizat în paralel o altă ceremonie de învestitură, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres. În timpul evenimentelor, la Kabul s-au auzit două explozii.

‘Nu port vestă antiglonţ, doar cămaşa. Voi rămâne aici chiar dacă trebuie să mă sacrific’, a spus Ghani, care a rămas pe podiumul unde îşi ţinea discursul, în timp ce din palatul prezidenţial se auzeau alarmele.


Citeşte şi: Arabia Saudită ÎNCHIDE toate şcolile şi îi izolează pe şiiţi

Preşedintele în vârstă de 71 de ani a fost reales pe 28 septembrie, dar rezultatul alegerilor a fost anunţat abia pe 18 februarie. El şi-a amânat ceremonia de învestitură, prevăzută iniţial pe 27 februarie. La fel a procedat şi Abdullah, care se consideră adevăratul câştigător al competiţiei electorale şi consideră că noul mandat acordat lui Ghani este un act de ‘trădare naţională’.

Ghani a depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, cu cuvintele ‘jur să apăr prevederile sfinte ale Islamului, Constituţia, legile ţării şi să le implementez’. El a declarat că procesul electoral s-a încheiat şi s-a adresat ‘tuturor afganilor, bărbaţi, femei, copii şi tineri’, promiţându-le că guvernul este al lor, iar ‘timpul dezbinării a trecut şi astăzi este ziua unităţii’. El le-a cerut rivalilor săi politici să i se alăture şi să contribuie la construcţia unei ţări unite şi puternice.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat cu două cuţite a fost împuşcat mortal în centrul Londrei

Cu aceeaşi ocazie, au depus jurământul şi prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh şi vicepreşedintele Mohammad Sarwar Danish. La ceremonie au asistat oaspeţi străini, inclusiv reprezentantul special al SUA pentru reconcilierea în Afganistan, Zalmay Khalizad, comandantul misiunii Resolute Support a NATO şi al forţelor americane, generalul Austin Scott Miller, şi ambasadorii Arabiei Saudite, Canadei, Chinei, Franţei, Germaniei, Indiei şi ai altor ţări.

Imediat după învestire, Ghani a emis primul decret prezidenţial, prin care l-a numit pe Mohammad Yousuf Ghazanfar reprezentant special al şefului statului pentru dezvoltare, economie, comerţ şi combaterea sărăciei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parteneriat strategic pentru modernizarea agriculturii, încheiat la Chișinău

Parteneriat strategic pentru modernizarea agriculturii, încheiat la Chișinău Un parteneriat strategic pentru modernizarea agriculturii a fost încheiat astăzi la Chișinău de către miniștrii agriculturii al...

Curs valutar oficial al BNM pentru 3 octombrie 2024

Curs valutar oficial al BNM pentru 3 octombrie 2024 Leul moldovenesc se depreciază în raport cu dolarul american și se apreciază în raport cu euro...

ANSA retrage din comerț două tipuri de condimente

ANSA retrage din comerț două tipuri de condimente Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), retrage din comerț mai multe loturi de nucă de muscat măcinată...

PROGNOZA METEO: Vreme frumoasă și ără precipitații în toată țara

PROGNOZA METEO: Vreme frumoasă și ără precipitații în toată țara Vremea va continua să se încălzească în următoarele 24 de ore, fără precipitații în toată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.